• Nombre de visites :
  • 974
  • 4/1/2012
  • Date :

Mehdevi ideal toplumda iktisadi kalkınma ve adalet -5

mehdevi ideal toplumda iktisadi kalkınma ve adalet

Hz. Mehdi’nin (sa) kuracağı ideal toplumda yasalara saygı yaygınlaşır ve güç ve servet sahipleri para için başkalarını sömürmeyecek derecede manevi görüş ve imana kavuşur. Bu toplumda insanların malı ve haysiyeti güvence altına alınır ve bireysel hakların yanı sıra sosyal maslahatlar da gözetlenir.

Mehdevi ideal toplumun en önemli endekslerinden biri, kalkınmışlıktır. Kuşkusuz kalkınma her toplumun bilim seviyesinin gelişmesi ile doğru orantılı olup bilim, kalkınmanın önemli elzemlerinden biri sayılır. Nitekim kalkınma konusuna insan gücü de önemli bir etken olup verimliliğin artmasına katkı sağlar.

İslam dini bilim öğrenmeye çok vurgu yaptığından İslam’ın ideal toplumunun bir başka özelliği, bilimin oldukça yaygınlaşmasıdır. Bilim, Hz. Mehdi’nin (sa) zuhuru sırasında zirveye tırmanır. Bu ilerleme hem maddi bilimlerde, hem dini maarif ve ilimlerde söz konusudur. Bilimin yaygınlaşması ile birlikte insanlar yüce Allah’ın nimetlerinden daha iyi yararlanır. Bu durumda toplumun refah düzeyi gelişir.

İmam Bakır (sa) bir rivayette şöyle buyurur:

Hz. Mehdi (sa) kıyam ettiğinde elini kulların başına koyar, onların aklını konsantre eder ve idrak güçlerini kemale erdirir.

Bilimin gelişmesi, teknolojinin gelişmesine sebep olur ve çevre kaynaklarını doğru biçimde kullanmak, tahrip sürecini engeller. Böylece Mehdevi ideal toplumda akılcılık, Allah’a tapma ve ahlak ve takva gibi değerlerin yanında yer alır.

Kuşkusuz beşeriyetin en önemli kazanımları olan bilim ve teknoloji akılla yönlendirilecek olursa, bugün dünyada şahit olduğumuz onca facia yaşanmayacaktır. Hz. Mehdi (sa) hükümetinde beşeri akıl ilahi hidayet sayesinde filizlenir ve yapıcı amaçlara hizmet eder.

İmam Sadık (sa) bir hadiste şöyle buyurur:

Bilimin 27 bölümü vardır ve insanlar zuhurdan önce sadece iki bölümünü öğrenmiştir. Hz. Mehdi (sa) hükümetinde diğer 25 bölüm buna eklenecektir.

Hz. Mehdi (sa) hükümetinde kalkınmışlığın belirgin endekslerinin yanı sıra, bilimsel ilerlemelerin manevi ve ruhi tekamülle birlikte olacağını ve böylece ilerleme ve teknoloji araçlarının fasık insanların eline geçmesinin engelleneceğini söylemek gerekir. Burada aklın gelişmesi ahlaki terbiye ile birlikte dünyayı yönetmeye layık olan bir toplumu oluşturur. Hz. Mehdi’nin (sa) ideal toplumunda olumlu iktisadi faaliyetler canlanır ve ilahi muhibetler insanlar arasında adil bir şekilde dağıtılır. Bu toplumda iktisadi adalet sürdürülebilir ekonomik kalkınma, eşitsizliğin sürekli azalması, yoksulluğun tamamen yok olması ve ideal düzeyde tüketim olmak üzere dört endeksle inşa edilir.

Hz. Mehdi’nin (sa) ideal toplumunda ekonomik büyümenin sürekliliği, insanların imkanları yararlanma konusunda memnuniyeti ve yine yaşam kalitesinin gelişmesi ile aralıksız ve kesintisiz sağlanır.


Mehdevi ideal toplumda iktisadi kalkınma ve adalet -4

Mehdevi ideal toplumda iktisadi kalkınma ve adalet -3

Mehdevi ideal toplumda iktisadi kalkınma ve adalet -2

Mehdevi ideal toplumda iktisadi kalkınma ve adalet -1

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)