• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن نجوم > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
نجوم (بازدید: 2927)
چهارشنبه 7/2/1390 - 20:48 -0 تشکر 312523
خلاصه جلسه ششم

به نام خدا سلام صورت جلسه روز سه شنبه 6/2/90 کلاس به موقع شروع شده و حاشیه نمی رم. - موضوع اصلی این جلسه: ستاره ها چیزای خوبین و بیشترین جرمو تو آسمون اشغال کردن نامردا! یه نموداری آقایونی با نام های هرتسپرونگ و راسل در رابطه با ستاره ها دارن که یه محورش قدر مطلق درخشندگیه که با جرم و سطح ستاره رابطه مستقیم داره و یه محوره دیگشم اگه گفتین چیه؟ افرین غوله نه نه نه غول نیس؛ دما هستش. رشته اصلیه ستاره ها هم در بین این دو محور قرار داره. - حالا میریم سراغه چگونگیه تولد و سایره مراحلی که یه ستاره تو طوله عمرش با اون سر و کار داره: پیش ستاره: بر اثر نیروهای گرانشی و فشاری که به گرد و غبار بین سحابی ها وارد میشه بوجود میاد که بعدش تبدیل به نوباوه میشه. نوبلوغ: در این مرحله ستاره به یک کارخانه عنصر سازی تبدیل می شود به صورتی که 4 تا هیدروژن وقتی به یک هلیوم با جرمی پایین تر از 4 تا هیدروژن سازنده خودش تبدیل شد این مابقیه جرمه اولیه چی میشه؟ میشه انرژیه هسته ای که به عنوان یکی از دو منبع انرژیه ستاره محسوب میشه. (اون یکی منبع همون گرانشی-تابشیه هستش.) این نوبلوغها در رشته اصلیه همون موداره قرار دارن. پختگی (غول سرخ): اینها از رشته اصلی خارج میشن و میان بالاتر قرار می گیرن. دارای دمای کم و درخشندگیه زیادی هم هستند. بعد از این مرحله هم ابرغوله سرخ میشن. کهولت و ناپایداری: در اینجا هی ستاره جمع میشه هی باز میشه (تپش قلبو دیدی؟ عین اون) به این ستارگان میگن ستارگان متغیر.

چهارشنبه 7/2/1390 - 20:52 - 0 تشکر 312529

- انفجار ابرنو اختری و دانشمند هندی، چاندرا شکار (مامانه این دانشمند رو من ببینم. چه اسمیه برا بچش گذاشته! یه کلاسو اسیره خودش کرده بود.) این آقا گفته که اگر جرمه ستارگان بعد از مرحله انفجار نو اختری 1.2 تا 3.2 خورشید بشه بهشون میگن کوتوله سفیداهه (دارای دمای زیاد و درخشندگیه کم) کمتر از 1.2 بشه میگن ناپایداراهه خوده 3.2 میشه ستاره نوترونیاهه بیشتر از 3.2 بشه میگن سیاه چالاهه هندیم خوب بود؟ این سیاه چاله ها همونایی هستن که در حال چرخش هستند و چگالیه فوق العاده بالایی دارند و با چرخششون یه میدان مغناطیسی قویی ایجاد میکنند که نگو و نپرس. (جارو برقی دیدی؟ خب منم دیدم!) هر جرمی دور و بر این سیاه چاله ها باشه به علت اینکه پالس هایی دریافت می کنه به سمتش جذب میشه و سیاه چاله اونو به درون خودش می کشه.(مواظب باشید دور و برش نپرید!) گفتم پالس یاده پالسار افتادم. پارسال نه ها. به این سیه چاله ها pulsar هم می گن. - سحابی ها: بعد از بحث ستاره ها اشاره ای به انواع سحابی ها از نظر ستاره هایی که در اونها وجود داره، شد: 1) گسیلشی: ستاره هایی با سن و ساله کم (جَوونا) در این سحابی وجود دارند. (جوونن دیگه) مثله سحابی جبار 2) بازتابی: ستاره هایی که در مرحله پایانیه عمرشون به سر می برند. 3) تاریک: از اسمش معلومه دیگه، ستاره های خاموش اینجا هستند. مثله سحابیه سر اسب - عیوق، نسر واقع، شعرای عیانی و سهیل (بازم دمه سهیل گرم. اونا چه اسماییه!) اینا اسامیه چیه اگه گفتین. چی؟ حاضرین در کلاس!! نه بابا این چه حرفیه! اینا اسمه ستارس که باید برای جلسه بعد تو اینترنت بگردیم و بفهمیم چند سالشونه. همین دیگه چیزه دیگه ای اگه بود که جا انداختم یا اشتباه نوشتم خودتون درستش کنید. به طوره مثال دیگه ننوشتم که یه آقایی برامون چایی شیرینی میاره یا من اول پنجره رو باز کردم بعد کولر گازیو (نکته مهمیه ها) یا یکی از شاگردا ... و درباره روزه نجومو شبه نجومو اردوی نجومو برنامه های مختصش صحبت شد.

چهارشنبه 7/2/1390 - 20:58 - 0 تشکر 312532

سلام-محاق-چرا اینجورکی شد؟-خودت یه تاپیه قشنگ بزن عین اوندفعه اینا رو بذار اونجا- این زشترم پاک کن!
موفق

پنج شنبه 8/2/1390 - 13:30 - 0 تشکر 312636

سلام به همه

ممون از اقای نجفی که زحمت ارسال خلاصه جلسه رو کشیدند...

ما همچنان منتظر رویت خلاصه جلسات 4 و 5 که بحث کهکشانها بود هستیم جناب محااااااااااااااااق!!!!!

راجع به این گزارش نکاتی هست که باید اصلاح بشن!

حتما توجه داشته باشید...

پنج شنبه 8/2/1390 - 13:39 - 0 تشکر 312641

نکات اصلاحی:

1- در نمودار HR در محور افقی دما یا گونه طیفی رو داریم و چون ما در این دوره بحث طیف ها رو مطرح نمیکنیم ، از دما استفاده کردیم.

2- در محور عمودی هم درخشنگی یا قدر مطلق ستارگان رو داریم و ما بحث درخشندگی رو طرح کردیم و در نمودار هم مورد استفاده قرار دادیم.

3- یه قانون مهم وجود داره که بر اساس اوندرخشندگی زیاد یک ستاره با جرم زیاد ستاره متناظره...

4- دما رو با T یعنی temperature و درخشندگی رو با L یعنی luminosity نشون میدیم.

5- درخشندگی یعنی میزان کل برونداد انرژی توسط ستاره در واحد زمان

6- پس سطح در درخشندگی مطرح نیست و فقط جرم مطرح هستش!

پنج شنبه 8/2/1390 - 13:40 - 0 تشکر 312642

HR

پنج شنبه 8/2/1390 - 13:58 - 0 تشکر 312644

در مورد مراحل زندگی یک ستاره:

1- تولد: تراکم موضعی مواد موجود در سحابی

2- نوباوگی: انقباض مواد و تولید فشار و دمای بسیار بالا و کاهش حجم... تولید انرژی بر اثر نیروی گرانشی

3- بلوغ: ورود ستاره به محدوده رشته اصلی در نمودار HR و تولید انرژی بر اثر نیروی های هسته ای

4- پختگی: تبدیل شدن ستاره به غول یا ابر غول سرخ! جرم ستاره نتیجه این مرحله را تعیین میکند.

5- کهولت: ستاره تبدیل به متغیری ناپایدار میشود.در این مرحله حد چاندرا تعیین کننده است!باز هم رد پای اثر گذار جرم جرم...
یعنی اگر جرم ستاره کمتر از 1.2 برابر جرم خورشید باشد در مرحله نهایی عمر خود به کتوله سفید تبدیل میشود.
اگر جرم ستاره کمی بیش از 1.2 برابر جرم خورشید باشد با یک انفجار نو اختری مواجه شده میشود.
اگر جرم ستاره بسیار بیشتر از 1.2 برابر جرم خورشید باشد یک ابر نواختر تشکیل شده و تبدیل به یک سوپر نوا میشود.

6- پایان زندگی: همانطور که گفته شد سرنوشت یک ستاره در حالت عادی(جرم1.2 خورشید) شکل یافتن یک کوتوله سفید است.

اگر از حد چاندار بالاتر باشد یک عدد دیگر وارد ماجرا شده و نقشی تعیین کننده ایفا میکند:

جرم بین 1.2 و 3.2 در نهایت به یک ستاره نوترونی تبدیل میشود.

جرم بیش از 3.2 بهی ک سیاهچاله تبدیل میشود.


در سیاهچاله ها یا پالسار ها( تپ اختر یا ستاره نوترونی) نوع نیروی غالب بر مواد ستاره متفاوت است.

پنج شنبه 8/2/1390 - 14:0 - 0 تشکر 312645

stsr life

پنج شنبه 8/2/1390 - 14:8 - 0 تشکر 312646

[quote=alireza2932;150802;312529] انفجار ابرنو اختری و دانشمند هندی، چاندرا شکار (مامانه این دانشمند رو من ببینم. چه اسمیه برا بچش گذاشته! یه کلاسو اسیره خودش کرده بود.) این آقا گفته که اگر جرمه ستارگان بعد از مرحله انفجار نو اختری 1.2 تا 3.2 خورشید بشه بهشون میگن کوتوله سفیداهه (دارای دمای زیاد و درخشندگیه کم) کمتر از 1.2 بشه میگن ناپایداراهه خوده 3.2 میشه ستاره نوترونیاهه بیشتر از 3.2 بشه میگن سیاه چالاهه هندیم خوب بود؟ این سیاه چاله ها همونایی هستن که در حال چرخش هستند و چگالیه فوق العاده بالایی دارند و با چرخششون یه میدان مغناطیسی قویی ایجاد میکنند که نگو و نپرس. (جارو برقی دیدی؟ خب منم دیدم!) هر جرمی دور و بر این سیاه چاله ها باشه به علت اینکه پالس هایی دریافت می کنه به سمتش جذب میشه و سیاه چاله اونو به درون خودش می کشه.(مواظب باشید دور و برش نپرید!) گفتم پالس یاده پالسار افتادم. پارسال نه ها. به این سیه چاله ها pulsar هم می گن. - سحابی ها: بعد از بحث ستاره ها اشاره ای به انواع سحابی ها از نظر ستاره هایی که در اونها وجود داره، شد: 1) گسیلشی: ستاره هایی با سن و ساله کم (جَوونا) در این سحابی وجود دارند. (جوونن دیگه) مثله سحابی جبار 2) بازتابی: ستاره هایی که در مرحله پایانیه عمرشون به سر می برند. 3) تاریک: از اسمش معلومه دیگه، ستاره های خاموش اینجا هستند. مثله سحابیه سر اسب [ /quote]

خب گزارش این قسمت اشتباهات زیادی داره.

در پست قبلی سعی کردم به مواردی اشاره کنم.

اگر کسی از دوستان در مورد کوتوله های سفید،ستاره های نوترونی و سیاهچاله ها مطلبی قرار بده بسیار مناسب هست.

در مورد نوع سحابی ها هم عرض کرده بودم که با توجه به نوع ستارگان غالبشون دسته بندی میشن.

یعنی اگر ستارگان جوان و سوزانی در داخل یک سحابی موجود باشن باعث برانگیختگی مواد درون سحابی و گسیل نور میشن( سحابی گسیلشی)

اگر ستارگان موجود در سحابی کمی سرد تر باشن و در واقع سوزان و جوان نباشن، امکان برانگیخته شدن مواد سحابی وجود نخواهد داشت و فقط به بازتاب نور ستاره ها میپردازن.

و اگر ستاره ای برای تامین نور وجود نداشته باشه دیگه سحابی مرئی نخواهد بود و سحابی تاریک رو خواهیم داشت.

مثال ها درست بودن.

ممنون اقای نجفی

منتظر دیدن مطالب شما در باره کوتوله ها، نوترونی ها و سیاهچاله ها هستم!

پنج شنبه 8/2/1390 - 19:14 - 0 تشکر 312750

میبخشید من یسووال داشتم دوستان تو این قسمت برا اینکه بخوایم بدونیم یه ستاره درکدومیک از مرحله های نمودارHRهستش میتونیم دمای اون ستاره رو پیدا کنیم ودرخشندگیشو وببینیم درکجای نمودار قرار داره ولی وقتی مشخصات ستاره رو پیدا میکنم درخشندگیش وقدر مطلقش وقدرظاهریش یکی نیست وسه عددبسیار متفاوته میخواستم بدونیم منظورازاین درخشندگی چیه؟وتواین نمودار محورعمودی باید کدومو قرار دهیم ؟قدرمطلق یا درخشندگی ؟

خیلی وقت ها خدا پشت خطه ولی مامشغولیم

پاشو جواب بده الان پشته خطه ...

پنج شنبه 8/2/1390 - 23:38 - 0 تشکر 312807

دوست عزیز من جواب تو رو می دم
درخشندگی یعنی مقدار برونداد انرزی در واحد سطح
قدر ظاهری یه مقیاسی که با توجه به چشم ناظره و ما نمی تونیم بهش اعتماد کنیم ولی قدر مطلق و درخشندگی چیزایی هستند که یه مقیاس ثابت دارن . ما از هر دو اینا می تونیم استفاده کنیم درسته مقداراشون فرق داره ولی مهم نیست در کل محدوده اصلی ما در نمودار همون جای ثابت می مونه . پس از هردوش می شه استفاده کرد .از قدر ظاهری نمی شه

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.