• Nombre de visites :
  • 1446
  • 11/4/2011
  • Date :

Balık tüketiminde dikkat edilmesi gerekenler

balık tüketiminde dikkat edilmesi gerekenler

Protein bakımından oldukça zengin olan balığın, yumurta, et ve süt gibi iyi ve kaliteli protein kaynaklarındandır.

 Balık eti, A vitamini, D vitamini, K vitamini, ve B grubu vitaminleri ( B1, B2, B6, B12 ) açısından  oldukça zengin. Ayrıca iyot, selenyum, fosfor, magnezyum, ve çinko minarelleri bakımından da iyi bir kaynak. İnsan vücudunda üretilemeyen ve bu nedenle mutlaka besinler yoluyla vücuda alınması gereken yağ asitlerinden olan çoklu doymamış yağ asitleri, EPA ve DHA"nın  en önemli kaynakları arasında bulunuyor. EPA ve DHA, oldukça sık görülen kalp - damar hastalıkları, şeker hastalığı ve kanser gibi pek çok hastalıktan korunmada önemli yer tutuyor.

Beyin gelişimini artıran, kalp-damar ve şeker hastalığına karşı koruyucu olan kemik yapısının güçlenmesine olumlu etkisi bulunan balık tüketiminde dikkatli olunması gerekir.insanların en eski besin kaynaklarının başında gelen balık ve diğer deniz ürünlerinin, sağlıklı beslenmede önemli bir yer tuttuyori.

Balık tüketiminin vücuda olumlu etkilerinin olabilmesi için, haftada en az 2 kez (300 gr) tüketilmesi öneriliyor. Ancak Türkiye"de balık önerilen miktarların oldukça altında bulunan Türkiye"de kişi başına balık tüketimi yılda 8 iken, dünyada ortalama 16, Avrupa Birliği ülkelerinde 22 kilogramdır. Bu nedenle tüketimin arttırılması gerekiyor.

Özellikle beyin gelişiminin çok hızlı olduğu anne karnındayken başlayan ilk 0-3 yaş dönemi için balık balık tüketimi ayrı bir öneme sahiptir. Biyolojik değeri yüksek protein ve esasiyel amino asit kaynağı olan balık, içerdiği omega-3 çoklu doymamış yağ asitleri ile beyin gelişimine olumlu katkı sağlıyor. Bu nedenle anne adaylarının bebeklerinin beyin gelişimi  için balık tüketmeleri tavsiye ediliyor.

Özellikle soğuk kış günlerinde tüketilen balık, içerdiği yağ asitleri dolayısıyla bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine destek oluyor. Kışın güneşten fazla yararlanılmadığı için, kemik, ve diş sağlığında önemli olan D vitamininin karşılanmasında büyük bir öneme sahip.

Balık satın alırken ve pişirirken nelere dikkat edilmeli?

Balık satın alırken, gözlerinin parlak lekesiz, solungaçlarının kırmızı-pembe ve yüzgeçlerinin diri, derisinin gergin ve sert etli kısmına basıldığında parmağın bıraktığı izin hemen düzelmesi gerekiyor. Her balığın bol bulunduğu mevsimde alınması isteniyor.

Balığın kızartılması besin değerini düşürüyor

Balık pişirmede en uygun ve sağlıklı yöntemler, buğulama, haşlama  veya yağsız tavada pişirme olarak öneriliyor. Kızartma yönteminin balığın besin değerini kaybetmesine  sebep olduğuna dikkat çekiliyor.


Vitaminler doğal yollarla alınmalı

Besin Yoğunluğu

Sağlıklı Gıdalar İçin 2

Dengeli beslenme prensipleri

Sağlıklı Yaşamın Sırrı Bu Gıdalarda

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)