تبیان، دستیار زندگی
كسانى كه فتنه‌ى سال 88 را شروع به كار كشور ضربه‌ى سختى زدند. اگر این فتنه نبود، بلاشك كارهاى گوناگون كشور بهتر پیش میرفت. اینها دشمنان را امیدوار كردند و روحیه دادند به كسانى كه علیه نظام اسلامى جبهه‌بندى كرده‌اند و یك جبهه‌اى تشكیل داده‌اند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

بیانات در دیدار رئیس جمهور و اعضاى هیئت دولت‌

8/6/1389

مشروح خطبه های رهبر انقلاب

كسانى كه فتنه‌ى سال 88 را شروع کردند به  كشور ضربه‌ى سختى زدند. اگر این فتنه نبود، بلاشك كارهاى گوناگون كشور بهتر پیش میرفت. اینها دشمنان را امیدوار كردند و روحیه دادند به كسانى كه علیه نظام اسلامى جبهه‌بندى كرده‌اند و یك جبهه‌اى تشكیل داده‌اند.

البته خوشبختانه شماها با اعتقاد، با ایمان و با ایستادگى توانستید كارها را پیش ببرید؛ مشكلات را از پیش پاى كشور و نظام بردارید و در بخشهاى مختلفى كه ما مشاهده كردیم، از گذرگاه‌هاى سخت و آن پیچهاى دشوار به شكل مناسبى عبور كنید.

یكى از مهمترین خصوصیات این دولت این است كه شعارهاى خودش را شعارهاى انقلاب قرار داده و به این، احساس سربلندى و افتخار میكند. مردم هم به خاطر همین به شما اقبال كردند؛ این هم معلوم باشد. مردم به این شعارها دلبسته‌اند، علاقه‌مندند. شعار عدالت‌طلبى، براى مردم جذاب است؛ شعار اجتناب از اشرافیگرى، براى مردم شعار مطلوب و شعار جذابى است؛ یا شعار خدمت‌رسانى به مردم، یا شعار استكبارستیزى، یا شعار ساده‌زیستى، یا شعار كار و تلاش و خدمت به مردم؛ اینها چیزهائى است كه مردم دوست میدارند و اینها را میخواهند. یك جامعه و یك كشور و یك ملت بیدار از مسئولینش این چیزها را مطالبه میكند: مطالبه‌ى عدالت، مطالبه‌ى انصاف، مطالبه‌ى خدمت، مطالبه‌ى ارتباط صمیمى با مردم، مطالبه‌ى دین، پایبندى به ارزشهاى دینى، پایبندى به شرع. این چیزها را مردم میخواهند و دوست میدارند.

من در چند سرفصل توصیه‌هائى عرض میكنم. در زمینه‌ى جهتگیرى‌هاى كلى و كلان دولت توصیه‌ى من این است كه این جهت گیرى‌ها را با شدت، با حدت و با تعصب حفظ كنید. از این جهتگیرى‌ها انصراف پیدا نكنید: جهتگیرى دین، جهتگیرى اخلاق، جهت گیرى عدالت، جهتگیرى خدمت، جهتگیرى مقابله و مبارزه‌ى با استكبار و زورگویان عالم. رشد روزافزون فهم و سواد و بلوغ سیاسى مردم موجب شده است كه این چیزها را بیشتر بخواهند.

یكى از چیزهائى كه در جهتگیرى‌هاى كلى دولت باید مورد نظر باشد، تسهیل زندگى براى مردم است.

یك چیز دیگرى كه ما در زمینه‌ى اقتصادى حتماً رویش تكیه میكنیم، مسئله‌ى توجه به شاخصهاى كلان اقتصادى است. روى مسئله‌ى نرخ رشد واقعاً كار بشود. آن چیزى كه به عنوان نرخ رشد در برنامه یا در چشم‌انداز دیده شده، با آنچه كه در واقعیت اتفاق افتاده، خیلى فاصله دارد

یكى از مواردى كه به نظر ما باید در جهتگیرى‌هاى كلى دولت مورد توجه قرار بگیرد، مسئله‌ى سند چشم‌انداز است. این سند چشم‌انداز یك كار اساسى بود كه در كشور انجام گرفت؛ بررسى شد، مطالعه شد، جوانبش سنجیده شد. آنچه كه در این سند هم آمده، شعار نیست. با توجه به امكانات و واقعیات، این سند تنظیم شده. این سند در واقع نقشه‌ى راه بیست ساله‌ى ماست.

باید ببینیم چقدر ما توانستیم از این نقشه را به سمت آن هدفها طى كنیم. بایستى یك تقسیم‌بندى صحیحى انجام بگیرد بین تلاشها و فعالیتهائى كه باید بشود، و بین این مسیرى كه ما تا آن اهداف داریم، تا در هر برهه‌اى از زمان، به تناسب امكان آن برهه، پیشرفت كرده باشیم. به نظر من بایستى این را یك جا بررسى كرد. این كار هم برعهده‌ى دولت است.

یكى از چیزهاى دیگرى كه در مورد جهتگیرى‌ها مهم است، همین مسئله‌ى دهه‌ى پیشرفت و عدالت است كه ما گفتیم این دهه، دهه‌ى پیشرفت و عدالت باشد. یك مقیاسى لازم است، یك معیارى لازم است براى اینكه ببینیم عدالت در بخشهاى مختلف مراعات شده یا نه؟ این باید مشخص شود تا بتوانیم آن معیار را در برنامه‌ریزى‌ها داخل كنیم و در مقام عمل و در مقام اجراء، به آن عدالت مورد نظر برسیم. تا ندانیم، تعریف نكنیم، نمیشود.

یكى از چیزهاى دیگرى كه باز در این جهتگیرى‌ها لازم است، برنامه‌هاى پنج‌ساله است؛ كه حالا این برنامه‌ى پنجم در دست ملاحظه و بررسى مجلس است و امیدواریم كه همكارى واقعى بین دولت و مجلس انجام بگیرد.

یك چیز دیگرى كه ما در زمینه‌ى اقتصادى حتماً رویش تكیه میكنیم، مسئله‌ى توجه به شاخصهاى كلان اقتصادى است. روى مسئله‌ى نرخ رشد واقعاً كار بشود. آن چیزى كه به عنوان نرخ رشد در برنامه یا در چشم‌انداز دیده شده، با آنچه كه در واقعیت اتفاق افتاده، خیلى فاصله دارد. البته از عوامل ركود اقتصادى جهانى و مشكلات اقتصادى جهانى غافل نیستیم.

مسئله‌ى اشتغال هم مسئله‌ى مهمى است. طرحهائى كه از چند سال پیش به این طرف براى اشتغال پیش‌بینى شده، آنچنان كه انسان انتظار داشت، نشد. اگرچه حالا كارهائى انجام گرفت و خوب بود، بد نیست؛ لیكن ما را مستغنى نمیكند از اینكه نسبت به مسئله‌ى اشتغال یك اهتمام ویژه‌اى داشته باشیم. مسئله‌ى ارتقاى بهره‌ورى هم همین طور.

شعار های دولت: شعار عدالت‌طلبى، شعار اجتناب از اشرافیگرى، شعار خدمت‌رسانى به مردم،  شعار استكبارستیزى، شعار ساده‌زیستى، شعار كار و تلاش و شعار خدمت به مردم

باز از جمله‌ى چیزهائى كه ما در باب مسائل اقتصادى رویش تكیه میكنیم و به عنوان توصیه‌ى جزمى مطرح میكنیم، مسئله‌ى سیاستهاى اصل 44 است. خیلى بایستى به این سیاستها اهتمام ورزید.

البته بحث مبارزه با قاچاق و مبارزه با مفاسد اقتصادى و اینها هم دیگر بحثهاى طولانى است؛ همه‌ى اینها هر كدام به نحوى با مسائل اقتصادى ارتباط پیدا میكند؛ كه چون در این زمینه‌ها زیاد گفتیم، نمیخواهیم مطالبى عرض كنیم.

سرفصل دیگرى كه ما میخواهیم چند تا توصیه عرض كنیم، مسئله‌ى مدیریتهاى كشور است. یكى از مدیریتهاى مهم، همین هیئت وزیران است. هیئت وزیران جاى بسیار مهمى است. ما معتقدیم كه هیئت وزیران نقش خیلى سنگینى دارد. تصمیم‌گیرى در هیئت وزیران، یك تكلیف قانونى را بر عهده‌ى همه میگذارد؛ بر عهده‌ى مسئولین و بر عهده‌ى مردم. مصوبه‌هاى هیئت وزیران یك چنین اهمیتى دارد. در كارهاى اجرائى هم كه در واقع دولت همه‌كاره است.

چند تا مسئله‌ى اساسى در اینجا هست. یكى اینكه هیئت وزیران بایستى به هم‌افزائى دستگاه‌ها كمك كند؛ یعنى اگر چنانچه بین دستگاه‌ها تعارضى وجود دارد هیئت وزیران بایستى این اصطكاكها را به حداقل برساند و اگر بتواند، برطرف كند. یكى از مسائل مهم این است.

برخى اوقات این اصطكاكها و تعارضهائى كه در عمل و اجراء وجود دارد، در تبلیغات هم منعكس میشود؛ این دیگر میشود چند برابر؛ در واقع بدىِ مضاعف میشود.

مسئله‌ى دیگرى كه باز در امر هیئت وزیران مهم است، نقش وزراست. بالاخره اینجا مسئولیت مشترك است. شما وقتى مى‌نشینید آنجا، مسئولیت مشترك دارید. حالا كه مسئول هستید، پس بایستى در پرورش دادن و تصحیح و تكمیل آن مصوبه نقش ایفاء كنید.

یك مسئله‌ى دیگر هم در مدیریتهاى دولتى، كار موازى است. در دولت نباید كارهاى موازى انجام بگیرد. كار موازى چند عیب دارد: اولاً هزینه‌ى انسانى زیادى بیجا مصرف میشود، ثانیاً هزینه‌ى مالى زیادى مصرف میشود، ثالثاً تناقض در تصمیم‌گیرى‌ها به وجود مى‌آید و رابعاً از همه بالاتر، مسئولیت لوث میشود.

یكى از مهمترین خصوصیات این دولت این است كه شعارهاى خودش را شعارهاى انقلاب قرار داده و به این، احساس سربلندى و افتخار میكند

یك جمله‌ى دیگر هم در باب مدیریت عرض بكنیم. انتقادپذیرى را در خودتان نهادینه كنید. باید جورى باشد كه مسئولین دولتى انتقادپذیرى را در نفس خودشان پذیرا باشند. البته این كار، سخت هم هست، اما باید با سعه‌ى صدر برخورد كرد.

ما كه اینجور در مواجهه‌ى با فشار عظیم تبلیغات جهانى قرار داریم؛ سیاست در خدمت فرهنگ است، اقتصاد در خدمت فرهنگ است، هنر در خدمت فرهنگ است، براى فشار آوردن به فرهنگ داخلى ملت ما. آنها میدانند كه اگر فرهنگ را عوض كردند، دیگر مبارزه‌اى باقى نمیماند. اگر مبارزه‌ى با استكبار هست، اگر میل به ایستادگى و مقابله‌ى با دخالت اجنبى هست، به خاطر فرهنگ است.

در زمینه‌هاى فرهنگى، دنبال كارهاى تشریفاتى و ویترینى نباشید. نمایش دادن كار فرهنگى، نه اینكه فایده‌اى ندارد؛ ضرر هم دارد. در زمینه‌ى فرهنگ باید دنبال كارهاى محتوائى و اصیل و واقعى رفت، كه امروز نیاز عمده‌ى كشور هم این است.

در كار دیپلماسى، تحركها را بایستى در یك جهت صحیح و با یك محتواى كامل قرار داد. همه‌ى كارهاى دیپلماتیك باید در وزارت خارجه متمركز شود؛ یعنى باید اینها از طرف وزارت خارجه هدایت شود. و در مذاكره اقتصادى با كشورها هم، به نظر ما آن بخشى كه در وزارت خارجه مسئولیت مسائل اقتصادى را دارد، محل تمركز این رفت و آمدها و تحركات است.

فرآوری:پریسا چیذری

بخش سیاست تبیان


منبع:دفتر حفظ ونشر وآثار  آیت العظمی خامنه ای