• Nombre de visites :
  • 3158
  • 4/9/2010
  • Date :

Ailede Yardımlaşma-2

ailede yardımlaşma

  İşte, burada, çocuğun bakımını üstlenmek konusunu hatırladım. Birçok hadiste ve önde gelen fakihlerin fetvalarında şu hüküm göze çarpar:

"Erkek çocuklar iki yaşına, kız çocukları da yedi yaşına varıncaya kadar onlara bakma konusunda öncelik hakkı annelere aittir."

Delil:

1-Resul-i Ekrem (s.a.a), İmam Ali'nin (a.s) evine gitmişti. İmam ile (biricik) kızı Hz. Fatıma'nın (s.a) birbirleriyle yardımlaştıklarını ve birlikte el değirmeniyle un öğüttüklerini gördü. Resul-i Ekrem (s.a.a), onlara "Hanginiz daha yorgun?" diye sordu. İmam (a.s), "Fatıma daha yorgun" dedi. Bunun üzerine Resul-i Ekrem (s.a.a) kızından kalkmasını istedi, onun yerine oturdu ve İmam Ali'ye (a.s) yardım etmeye başladı."

Bu kısa tarihî olayda örnek almamız gereken birçok konu var. Şimdi bunlardan bazılarını görelim:

a)-Resul-i Ekrem (s.a.a) vahyin gerektirdiği şeylere tahammül etmek, tebliğ, talim, savaş, barış vb. zorluklara rağmen akrabalarıyla bağını koparmıyor, kızı ve damadıyla ilgileniyordu.

b)-Resul-i Ekrem (s.a.a), o eve misafir ağırlama hazırlıkları olmadan, sadece bir başvuru niteliğinde gitmiştir.

c)-Kızıyla damadı arasında fark gözetmemiş ve yardım etmek konusunda kızının tarafını tutmamıştır.

d)-Fatıma (s.a) ile Ali (a.s) kendi ekmeklerini kendileri hazırlıyorlardı.

e)-Fatıma (s.a) ile Ali (a.s), Resul-i Ekrem (s.a.a) ile aralarındaki samimiyet bozulmasın diye herhangi bir hazırlık yapmamış, günlük işlerine devam etmişlerdi.

f)-İmam Ali (a.s), dışarıdaki işlerine rağmen ev işlerinde de eşine yardımcı oluyordu.

g)-Resul-i Ekrem, babalık şefkatiyle de olsa kızı için "Sen yorgunsun, kalk, ben senin yerine geçeyim!" dememiş, karşı tarafın da gönlünü kazanmak için "Hanginiz daha yorgun?" sorusunu sormuş, böylece karı-koca arasındaki sevgiyi de korumuştur.

h)-İmam Ali (a.s) samimiyet içeren bu soruya karşılık olarak kendisinin yorgun olduğunu söylememiş, hatta eşinin "Ben daha yorgunum" demesine fırsat bile vermeden "Fatıma daha yorgun!" demiştir.

Allah'ın selamı ve rahmeti, kısacık sözleri ve davranışlarıyla bile ümmetlerinden milyonlarca aileye ders veren o güzide öncülere olsun. Yine, Allah'ın selamı, karı-koca ilişkilerini bu öncülerin (a.s) adabıyla süsleyen ve ömürlerini eşleri, çocukları, gelinleri ve damatlarıyla birlikte muhabbetle geçiren Müslüman ailelere olsun. Zira onlar, yabancıların kitaplarını okumak yerine bu tür hadis ve rivayetleri okuyor, önemli noktalar üzerinde düşünüyor, uyguluyor ve başkalarına da tavsiye ediyorlar.

2-İmam Bakır (a.s):

"Hz. Fatıma (s.a), İmam Ali'nin (a.s) evinde hamur yapmak, ev temizlemek vb. gibi ev işlerini, İmam Ali de (a.s) geçimi sağlamak ve odun getirmek gibi ev dışı işleri üstlenmişti."


Ailede Yardımlaşma-1

Ev ve Aile İçin Çalışmak İbadettir

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)