• Nombre de visites :
  • 1805
  • 7/4/2010
  • Date :

Mirza Cevad Aga Meliki (ra) 1

meliki

Mirza Cevad B. Mirza Şefi Tebrizi

[Ö. H/1343, M/1922]

DOĞUM YERİ

  On üçüncü asrın güneşi batmak üzereydi. Tebriz şehri ilahi bir lütuf ile sevince boğuldu. Hacı Mirza Şefi'nin evi dünyaya gelen bir çocuğun nuruyla aydınlandı. Çocuğun babası bu nimetin şükranı olarak ziyafet sofralar açtı ve şehir halkına ikramda bulundu.

  Cevad çocukluğunu şefkatli anne ve baba kucağında geçiriyordu. Anne ve babasından aldığı edep ve ahlakıyla üstatlarının önünde diz çökerek sarf, nahiv, mantık, maani ve mukaddime derslerini Tebrizde başarıyla bitirdi.

İçindeki hidayet ışığı onu mevlası Ali'nin (a.s) diyarı mukaddes Necef şehrine götürdü. Miskin, hakir ve samimi bir mürid gibi mevlası İmam Ali'nin (a.s) türbesine giderek mevlasından tahsil ve nefis tezkiyesi için yardım istedi.

  Cevad'ın duası kabul olmuştu. İçindeki hidayet ışığı onu Muhakkik Mirza Hüseyin Nuri(r.a) , Ayetullah Aga Rıza Hemedani, Ahunt Molla Muhammed Kazım Horasani ve Ahunt Molla Hüseyin Kulu Hemedani (r.a) gibi dönemin büyük muhaddislerinin derslerine yönlendirdi. O büyük zatlardan istifadeler etti.

  Mirza Cevad Meliki (r.a) uzun ve bereketli bir hicret ve ayrılıktan sonra hicri 1270 yılında doğum yeri olan Tebriz şehrine geri döndü.

meliki

  Maneviyat ve cazibesiyle ilim âşıklarını etrafına toplayarak ilmiyle onları doyurmaya başladı. Halk güvenle etrafına toplanıyordu. Ne yazık ki bu huzur dolu samimi ortam fazla sürmedi. Bu yıllarda Ruslar Tebriz'i işgal ederek halkın hicret etmesine neden oldu. Bu büyük zatta çıkan bu kargaşalardan dolayı Tahran'a giderek ilk önce Hz. Abdülazim'i ziyaret etti ardından da mukaddes Kum kentin giderek orayı ikinci vatan edindi.[1]

KUM'DA TEDRİS VE NEFİS TEZKİYESİ

  Mirza Cevad Meliki (r.a) hicri 1329 yılında mukaddes Kum şehrine gitti. O dönemlerde Kum kenti az nüfusuyla ülkenin en mahrum yerleşim yerlerinden biriydi. O sıralarda henüz Kum İlimler Havzası kurulmamıştı.

  Bu büyük arifin oraya gelişiyle halkın da isteğiyle kısa bir zamanda ders toplantıları başlatıldı.

Özel ve umumi olarak fıkıh, ahlak ve irfan derslerini başlattı. Sahip olduğu ilmi derinliği ve ahlaki erdemleriyle kısa bir zamanda ilim âşıklarını bu şehre toplamayı başardı. Hz. Masume'nin (s.a) türbesinde cemaat namazı kıldırmaya başladı. Cemaat namazlarına İmam Humeyni ve Ayetullah Bahauddin (r.a) gibi şahsiyetlerde katılıyordu.

   Mirza Cevad Meliki'nin irfanı ve maneviyat dolu evi mazlum ve musibet görmüş halkın şifa yurdu oldu. Ehlibeyt'in (a.s) matem ve doğum günleri münasebetiyle düzenlenen toplantılarda konuşmalarıyla yaralı yüreklere şifa dağıtıyordu.[2]


[1]-Keyhan Gazetesi, sayı, 8, Ayetullah Hasanzade Amuli ile röportaj.

[2]-Ayine-i Danişveran, s.351, S. Ali Rıza Reyhan-i Yezdi.

Mirzai Şirazi (ra) 3

Seyit Ali Gazi

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)