• Nombre de visites :
  • 2662
  • 25/1/2010
  • Date :

Gülmenin İslam’daki Yeri  2

gülmek

  İslam acısından sırf ağlamak ve gülmek, üzülmek ve sevinmek tek başına hiçbir önem arz etmez. Bunların hiçbiri başlı başına diğerinden üstün kabul edilmemektedir. İslam sırf ağlanılsın yahut sırf gülünsün diye kimseyi yönlendirmemiştir. Bu işte önemli olan neden ve niçin yapıldığıdır, İslam mukaddime ve getirisine önem vermektedir.

  Gülme insanın insanlık boyutuna hâkim olan onun ruhuyla alakalı bir durumudur ve bunu gülerek göstermektedir. Her insan, insan olması hasebiyle gülme ve sevinme duygusuna sahiptir. İslam’a göre, eğer bu duygular insanın Allah’a kulluğunda kötü etki bırakmıyorsa iyidir, aksi takdirde kabul edilmemektedir.

Gülmek, eğer insanı ulaşması gereken hedefinden alıkoyuyorsa, insanlara hizmet etmenin önünü alıyorsa ve Allah’a kulluk etmesini engelliyorsa o zaman kötüdür.

  Rivayetlerde “sebepsiz gülme” olarak tabir edilen, bilinçsizce gülüş beğenilmemiştir, bunun aksine bilinçli olan eğlenmeler beğenilmiştir.

İmam Hasan Askeri (a.s) bir hadiste şöyle buyurmaktadır:

“Sebepsiz yere gülmek cahilliğin belirtisidir.”

  Demek ki her çeşit gülme, kötü veya iyi değildir, önemli olan niçin yapıldığıdır.

gülmek

  Gülmek İnsanın ruhuyla uyuşup, akıllıca olursa güzeldir, Bu duygu Allah’ın rızasıyla birlikte olduğu için iyidir, ayrıca ruhun ve bedenin sıhhatini de sağlamaktadır. İslam’a göre gülmek kesinlikle kötü ve beğenilmeyen bir özellik değildir. Aksine İslam gülmek üzerinde çok durmuş ve insanın gülmesine önem vermiştir.

Gülmek mutlu olmanın göstergesidir, insan şaka yaparak, fıkra anlatarak, mizahta bulunarak mutlu olabilir. Burada önemli olan edep ve İslam kurallarına riayet etmektir. Sadece bazı olumsuz özellikleri bulunan gülme şekilleri yasaklanmıştır (kahkaha atmak gibi).

  İslam hiçbir zaman ağlamak ve gülmek arasında seçim yapmamıştır ve birini diğerine üstün tutmamıştır. Her ikisini insanın varlık boyutuyla bağlantılı kabul ederek unlar için bir takım şartlar ve sınırlar belirlemiştir.

  Normal zamanlarda –bazı zamanlar hariç- insan yaşamına hâkim olması gereken özellik gülmektir. İnsan birçok değişik yolla günlük yaşamında mutlu olmalıdır, tebessüm etmek, çalışmak, şaka yapmak, spor yapmak, günahtan uzak durmak, seyahate çıkmak, güzel koku sürmek ve açık renkli elbise giymek insanı mutlu edecektir.

İslam mektebinde, mümin her zaman güler yüzlüdür, münafığın ise sürekli suratı asıktır.

  Resulullah  (ki, en güzel sıfatları kendisinde toplayandır) şöyle buyurmaktadır:

“şüphesiz bende sizin gibi bir insanım, şaka ve mizah ta yapmaktayım.” Bir diğer beyanında buyuruyor: “bende şaka yapıyorum, ama şakamda hak ve doğrudan başka bir şey olmaz.”


Gülmenin İslam’daki Yeri 1

MUZİK ve EĞLENCE

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)