• Nombre de visites :
  • 2295
  • 19/12/2009
  • Date :

Düşünce Aynasında Tesettür  1

tesettür

  Dindar düşünürler, tesettürü kadının iftihar kaynağı ve kişiliğinin sigesi olarak biliyorlar. Genelde değereli olan her şey, en iyi biçimde korunur, böylece rahatsız edici bakış ve hareketlerden mahfuz kalır.

İslam açısından kadın bir çiçek gibidir ve tesettür onun pak varlık cevherini, kötü ve hasta kalplilerden koruyor.

  Şehit üstat Mutahhari şöyle diyor: Bir kadın kapalı ve vakur biçimde evden çıkıp iffetli olursa kötü insanlar onu rahatsız etmeye cesaret edemezler.

  Başka bir ifade ile nefsin hicabı, insanı kötülüklerden korur. Tesettürlü kadınlar vücutlarının güzelliklerini örttükleri nedeni ile bir çok sosyla hasarlardan korunuyorlar. İslam peygamberinin mutahhar ehlibeytinden hz. Ali (as) şöyle buyuruyor:

Kadınların tamamen kapanmaları ve tesettürlü olması, onların daha çok korunmasına sebep olur.

  Hicabın yapıcı etkilerinden biri birey ve toplumun bir çok fesat ve kirlilikten korunmasıdır. Bu sebepten dolayı kadınlara kendi güzelliklerini mahrem olmayanlara göstermemeleri belirtiliyor. Şehit Mutahhari şöyle yazıyor:

İslam'da kadınların kapanmasından hedef, onların erkeklerle muaşiretlerinde vücutlarını örtmesi ve kendini teşhir etmekten kaçınmasıdır.

  İslam, fesat olgusuna karşı her şeyden daha fazla onların temel sebeplerine dikkat ediyor ve fesat yolunu kaynağından kapatmaya çalışıyor. Allah teala Kuran Kerim'in Nur suresinin 30 ve 31.ayetinde mumin kadınlar ve erkeklere gözlerini haramdan sakınsınmaları, ırzlarını korumalarılar ve kadınlara yüz ve el gibi görünen kısımlar hariç ziynetlerini göstermemeleri tavsiye ediliyor. Şüphesiz kadın erkek ilişkilerinin kontrolsüz olan bir toplum ahlaki yok oluşa doğru yol alır ve saadete ulaşmaktan sapar.

tesettür

  Günümüzde bir çok düşünür, tesettürün kadınlar arasında ‘Kendine değer verme' duygusu ile bağlantılı olduğu görüşünde. Kendine güven ve değer veren kadınlar aşağlık duygusu hissetmiyor ve yabancı erkeklein dikkatini çekmeye çalışmıyor. Amerikalı psikolog Abraham Maslow'a göre kendine saygı duygusu tatmin olunca, insan özgüven kazanır ve değerli olduğunu hisseder, böylece dünyadaki varlığının yararlı ve etkili olduğunu düşünür.

İslam açısından bir kadın ne kadar metin ve vakur olursa o kadar saygın biri olur.

  Tesettür konusunda araştırmalar yapan Japonya üniversitesi hocalarından Saçikor Morata şöyle bir sonuca varıyor: Kadının vakar ve metaneti onun hicabına bağlıdır. Hicap kadının kutsal haremi ve onun huzur kalesidir ve topluma kadının konum ve önemini hatırlatır.

  Diğer taraftan hicap, müslüman kadının görevi sayılıyor. Uzmanlara göre kadınlara giyim çerçevesinin belirlenmesi, onların toplumda yapıcı ve etkili biçime faaliyette bulnma imkanının sağlanması anlamındadır. onlara göre hicap ve tesettür kadının sosyal faaliyetlerine engel değil, zira kadınların evde oturması ve mahremlerinden başkası ile ilişkileri olmaması gerekseydi onların tesettür ahkamının belirlenmesine gerek kalmazdı. Bu bağlamda üniversite hocası Dr. Rahim Purazgandi şöyle diyor: Eğer İslam dini kadınlara tesettürlü olmaları gerektiğini söyluyorsa, kadının toplumda bulunma hakkının olduğunu gösteriyor; tabi ki sağlıklı ve insani bir varlık. Hicap kadına toplumun kültürel, sosyal ve ekonomik alanlarında ortak şekilde faaliyet yapması imkanını sağlıyor.


Tesettür ve fıtrat

ÖRTÜNMENİN TARİHÇESİ

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)