تبیان، دستیار زندگی

روابط عمومی بازتاب هویت سازمان است

داوود طالبی /رئیس اداره کل روابط عمومی بانک توسعه تعاون - امروزه نقش روابط عمومی برای سازمان ها استراتژیک محسوب می شود و به عنوان یک ابزار مدیریتی مبنای حرکت علمی و حرفه ای سازمان ها قرار گرفته است.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : هومن بهلولی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
داوود طالبی
امروزه نقش روابط عمومی بر بنگاه‌های اقتصادی و پیشبرد اهداف اقتصادی در کشورها را نمی‌توان نادیده گرفت و از آن غافل شد. روابط عمومی نقشی موثر در برنامه های راهبردی سازمان دارد لذا نباید آن را تنها یک ماموریت خاص در نظر گیریم چرا که از نقطه نظر استراتژیک، باید در برنامه های راهبردی ایفای نقش کند.
اقدامات سخت افزاری و نرم افزاری تنها بخش کوچکی از کار در حوزه روابط عمومی را در بر می گیرد، لذا امروزه فعالیت در روابط عمومی از ابتدا تا انتها با تحقیق و پژوهش همراه است به صورتیکه تجزیه و تحلیل دقیق اطلاعات بخش مهمی از وظایف این واحد سازمانی محسوب می شود.روابط عمومی از ابزارهای کلیدی مدیران است از اینرو به صورت مستقیم با مقام عالی سازمان در ارتباط است چرا که نقشی پر رنگ و مسئولیتی خطیر برای آن تعریف شده است.اطلاع رسانی به موقع و دقیق و امکان دسترسی به اطلاعات شفاف، شرایط را برای اتخاذ تصمیم مناسب تر فراهم می کند.
کارکنان روابط عمومی باید از دانش و تخصص حوزه کاری خود اطلاع کافی داشته باشند چرا که در عصر ارتباطات و فناوری اطلاعات، تغییرات بسیار سریع و بروز روی می دهد از اینرو چنانچه همکاران از تخصص مورد نیاز برخوردار باشند قطعاً می توانند وظایف و مسئولیت های سازمانی خود را به درستی انجام دهد. نباید تصور کرد که گستره فعالیت های روابط عمومی تنها محدود به تبلیغات و انتشارات می شود بلکه عرصه فعالیت آن تمامی مشتریان، همکاران و ذینفعان بانک را در بر می گیرد.
بنابراین مهم ترین برنامه روابط عمومی توسعه و ارتقاء برند سازمان می باشد. در حال حاضر با توجه به رقابت در ارائه خدمات و محصولات بانکی، شناسایی نیازها و خواسته های مشتریان یکی از وظایف اصلی روابط عمومی هاست، لذا باید برای مهارت های ارتباطی کارکنان خود فکر و برنامه ریزی داشته باشیم تا بتوانیم ارتباط موثر و هدفمندی با مخاطبان برقرار کنیم. امروزه نقش روابط عمومی برای سازمان ها استراتژیک محسوب می شود و به عنوان یک ابزار مدیریتی مبنای حرکت علمی و حرفه ای سازمان ها قرار گرفته است.
اطلاع رسانی هدفمند و خلاقانه، مدیریت هوشمند هزینه ها، ارتقاء جایگاه روابط عمومی، ارتباط با ذی نفعان بانک، توسعه مهارت های ارتباطی کارکنان، الگو گزینی از بانک ها، نخبه یابی، بهره گیری از اساتید دانشگاهی، آموزش های تخصصی، مدیریت دانش، توجه به مسئولیت های اجتماعی بانک و توسعه ارتباطات درون سازمانی از ابزارهای وهم راهبردی در روابط عمومی ها ست.
روابط عمومی بازتاب شخصیت سازمان است و نقشی سرنوشت سازی بر عهده دارد.بنابراین باید با تنظیم روابط بین کارکنان، سازمان و افکار عمومی باید در راستای اهداف سازمان حرکت کند.کسب اعتماد متقابل بین مردم و مسئولین، جلب همکاری و مشارکت، نظارت همگانی( سنجش خروجی کار)، پاسخگویی مستقیم و مستند سازی از مهم ترین وظایف ساختاری و سازمانی روابط عمومی به شمار می رود.
نقش روابط عمومی در سازمان هایی نظیر بانک ها که ارتباط مستقیم با مشتریان دارند پر رنگ تر است لذا باید حفظ و جذب مشتری را در اولویت خود قرار دهند.توجه به نیازهای مخاطب، اصلی مهم در سازمان ها است.اولین شرط برخورداری از روابط عمومی موفق برخورداری از حسن خلق، نرم خویی، تفکر مثبت و نیک اندیشی را عاملی تاثیر گذار برای ارتباط موثر است.موفقیت در شاخص های مهم عملکردی همچون منابع، مصارف، معوقات و سودآوری تحت تاثیر سیاست های تبلیغی جذبی و مصرفی حوزه روابط عمومی است.: به اعتقاد کارشناسان، روابط عمومی یک فعالیت و اقدام مدیریتی است که امروزه نقش یک دیده‌بان را بر عهده دارد؛ به گفته «رکس هارلو» - از پیشگامان روابط عمومی در جهان و بنیانگذار انجمن روابط عمومی آمریکا- روابط عمومی، یک وظیفه و کار مدیریتی مشخص است که به ایجاد و حفظ و خطوط دو جانبه ارتباطی، درک دو جانبه و همکاری متقابل بین یک سازمان و عموم مردم کمک می‌کند.
از آنجا که اجرای برنامه تغییر و تحول در هر سازمان با مخالفت بخشی از کارکنان همراه بوده نقش روابط عمومی در این سطح بسیار حائز اهمیت است زیرا این بخش با بررسی واکنش‌های مخاطبان در برابر تغییرات و پیام‌های سازمانی می‌تواند به سازمان مربوطه کمک کند تا تصمیمات نامناسب خود را شناسایی و به بهبود آن مبادرت ورزد. در واقع، روابط عمومی با مطالعه مشکلات و مسائل موجود پیرامون سازمان در نقش پزشک سازمانی ظهور و پس از تحقیق درباره مشکل و تشخیص عوامل به وجود آورنده آن، برنامه مناسب و پیشنهادی عملی خود را در اختیار مدیریت سازمان قرار می‌دهد.
در این میان نقش و قدرت روابط عمومی در پشتیبانی فعالیت‌های فروش و بازاریابی سازمان‌ها یا بنگاه‌های اقتصادی، را نباید نادیده گرفت زیرا حضور پررنگ این بخش نه تنها بسیار مهم و حیاتی است بلکه باعث افزایش «سهم از اذهان» و به طبع آن «سهم از بازار» می‌شود.
در واقع روابط عمومی می‌تواند نقش مهمی در توسعه برنامه‌های پیشبرد فروش بازی کرده و مشتریان کنونی را افزایش دهد. به علاوه روابط عمومی یک اهرم پرقدرت و بهینه برای عرضه و فروش ایده‌ها، ورود به بازارهای جدید، تغییر عقاید تثبیت شده، راه‌اندازی، ادغام و تصاحب شرکت‌ها و در نهایت توسعه و پخش محصولات، خدمات، افکار و ایده‌های جدید به شمار می‌رود.
امروزه در همه سازمان‌های دولتی و غیردولتی، موسسه‌های بازرگانی، واحدهای خدماتی، صنعتی و تولیدی، دانشگاه‌ها در هر کشوری نیز، روابط عمومی جایگاه ویژه‌ای برای توسعه همه بخش‌ها داشته و همواره تلاش می‌کنند تا پشتیبانی و همکاری عمومی را به خود جلب کنند، این در حالی است که بسیاری از بنگاه‌های اقتصادی به دلیل غفلت از روابط عمومی‌ها و حرکت نکردن به سوی بازاریابی به عمر خود پایان داده‌اند. امروزه جایگاه روابط عمومی ها در بازتاب هویت سازمانی و بقای ان نقش به سزایی دارد.