تبیان، دستیار زندگی
آیا فرد مورد اعتمادی هستید (1) پیدا كردن فرد امین و مورد اعتماد چه در روابط نزدیك و چه در روابط دور یا رسمی كار ساده ای به نظر نمی رسد. انسان ها دوست دارند دوستان قابل اعتمادی داشته باشند. دوستانی كه بتوانند برای روزهای سخت ...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

به من اعتماد کن

آیا فرد مورد اعتمادی هستید (1)


پیدا كردن فرد امین و مورد اعتماد چه در روابط نزدیك و چه در روابط دور یا رسمی كار ساده ای به نظر نمی رسد. انسان ها دوست دارند دوستان قابل اعتمادی داشته باشند. دوستانی كه بتوانند برای روزهای سخت زندگی رویشان حساب كنند. اعتماد و اطمینان دو واژه ای است كه به ظاهر ساده می آید اما در اصل جای تعمق بسیاری دارد. وقتی به فردی اعتماد می كنید و حرف دلتان را می زنید و سپس آن را از دهان دیگری می شنوید چه احساسی به شما دست می دهد؟

مطمئناً احساس خوشایندی نیست. شهروندان ما تا چه میزان به هم اطمینان دارند؟ در یك خانواده افراد خانواده تا چه حد مورد اعتماد هم هستند؟ اعتماد افراد خانواده به هم یكی از اركان  بهداشت روانی  است. وقتی نوجوان یا جوان  در خانواده خود فرد مطمئنی پیدا نمی كند تا با او روابط نزدیك و صمیمی داشته باشد ناخودآگاه از خانواده دور شده و به دامن دوستان  و بیگانه ها كشیده می شود و در این میان اگر به تور افراد ناباب بخورد، آسیب های جبران ناپذیری خواهد دید. اما فردی كه روابط دوستانه با افراد خانواده اش دارد و حمایت عاطفی می شود از آسیب های اجتماعی در امان می ماند.


چگونه فردی مورد اطمینان باشیم

گذشته ی یك فرد بهترین مدرك برای پاسخگویی به این پرسش است. همه ما در شرایط امتحان یا آزمون قرار می گیریم. همه ما به نوعی به یكدیگر امتحان پس می دهیم. آنانی قابل اعتمادند كه از چنین آزمون هایی سربلند بیرون آمده باشند. شما مسلماً به كسانی اعتماد می كنید كه قبلاً هم اعتماد كرده اید. به كسانی اسرار خود را می گویید و با كسانی درد دل می كنید كه قبلاً به نوعی از آنها بازخورد مثبت دریافت كرده اید. از مغازه هایی خرید می كنید كه به كیفیت جنس و بهای آن تا حدی اطمینان دارید. از مسیری رفت و آمد می كنید كه تا حدودی امن تر از مسیرهای دیگر به نظر می رسد. از رستورانی غذا تهیه می كنید كه به سلامت آن اطمینان بیشتری داشته باشید. فرزندانتان را در مدرسه ای ثبت نام می كنید كه لااقل از چند نفر تعریف آن را شنیده باشید. مسلماً همین فاكتورها در انتخاب افرادی كه می خواهید به آنها اطمینان كنید، نقش دارند. به دیگران اعتماد كنید تا آنها نیز به شما اعتماد كنند.

اصولاً هر خصلتی را با كمی تلقین، انتظار از فرد و دادن بازخورد مناسب می توان در شخص ایجاد كرد. وقتی به كسی می گویید: «چون به تو اطمینان دارم...» فرد ناخودآگاه از خود انتظار یك فرد مطمئن را دارد مگر آنكه از لحاظ شخصیتی آدم بی وجدانی باشد.

اعتماد متقابل یكی از رموز روابط صمیمی و صادقانه است. اگر در مقابل اعتماد دیگری نسبت به او بی اعتماد شوید قدر مسلم كم كم اعتماد او نیز نسبت به شما كمرنگ خواهد شد.

مردم دوست دارند در مقابل كنش های مثبت شان نسبت به دیگران واكنش های مثبت دریافت كنند. مردم از این كه مورد اعتماد كسی قرار بگیرند به خود می بالند. از این كه شما او را به دیگری ترجیح داده اید و محرم اسرارتان نمودید احساس غرور می كنند. هر قدر انتقال احساس صادقانه تر باشد، همان قدر قوی تر و ارضاء كننده تر است. اصولاً همه مردم از شنیدن سخنانی كه بوی تناقض یا ناراستی بدهد، می پرهیزند. چون اینگونه سخنان احساس ناخوشایندی را به وجود می آورد و مردم خود آنقدر درگیر و گرفتار با معضلات زندگی هستند كه جایی برای اضافه بار اینگونه سخنان نداشته باشند.


رابطه اعتماد و احساس امنیت

احساس امنیت عبارت است از: احساس آزادی نسبی از خطر. این احساس وضع خوشایندی را ایجاد می كند و فرد در آن دارای آرامش جسمی و روحی است. ایمنی از عواطف و احساسات، زیربنایی حیاتی برای تأمین بهداشت روانی است. افراد ناامن، نامتعادلند. شخصی كه دائماً احساس عدم امنیت، ترس و خطر از بیرون و درون خود می كند، نمی تواند احساس سالمی داشته باشد. او با پرخاشگری  یا اضطراب  واكنش نشان داده و در دنیای ذهنی خود مدام در حال دفع كردن خطرات احتمالی است. روابط توأم با اعتماد، احساس امنیت را بالا می برد.

تأثیری كه احساس ناامنی بر انسان دارد ایجاد حالت تنش و برانگیختگی و عدم تعادل است. بعضی از روان شناسان معتقدند كه احساس ناامنی یك احساس خالص، مجرد و محدود نیست. بلكه احساسی پیچیده و مركبی است كه باید به عنوان یكی از صفات اصلی كل شخصیت انسان محسوب گردد.

ادامه دارد...

مولف:فریدون سگوند


مقالات مرتبط:

به عهد خود وفا كنید

آیا می خواهید زندگی آرام و دلپذیری داشته باشید؟

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.