راهنما

اگر در ابتدا و انتهای عبارت جستجو علامت (") ( یا quotation) بگذارید، مطالبی که در متن آنها عین کلمات وجود دارد داخل عبارت را جستجو و نمایش می دهد ولی اگر در دو سر عبارت جستجو علامت (") قرار ندهید مطالبی که در متن آنها یکی از کلمات داخل عبارت وجود داشته باشد یافت می شود.

مطالب مرتبط
  • قدم زدن در روزگار نوجوانی
    قدم زدن در روزگار نوجوانی
    بروز رشد جسمي و اولين نشانه هاي بلوغ، با نوعي تمايل طبيعي براي فاصله گرفتن كودك از بزرگ سالان، بخصوص والدين همراه است. اين تمايل مي تواند در بستن در اتاق يا حمام توسط كودك و يا محرمانه جلوه دادن تغييرات بدن مشاهده شود.
  • نخستین تجربه هادر ایام بلوغ
    نخستین تجربه هادر ایام بلوغ
    روانشناسان رشد می گويند ارزيابی ها نشانگر آن است که سن آغاز بلوغ بطور کلی از قرن بيستم تا اولين دهه قرن بيست و يکم در چندين مرحله پايين تر آمده است؛ در اوايل قرن بيستم سن آغاز بلوغ در اروپا و آمريکای شمالی بطور متوسط شانزده سال محسوب می شد.
  • بلوغ دختران ،زمانی پر از تنهایی
    بلوغ دختران ،زمانی پر از تنهایی
    زندگي دخترانه، از هر نظر زندگي حساسي است و وقتي اين حساسيت‌هاي طبيعي با ويژگي‌هاي فرهنگي جامعه‌اي مثل جامعه ما آميخته مي‌شود، دوچندان خواهد شد. مسائل زنانه همواره در پرده‌اي از شرم و حيا پيچيده شده‌اند
  • تعداد بازديد :
  • 6225
  • يکشنبه 15/9/1388
  • تاريخ :

نوجوانان دیررس؛ نگران نباشید!

علل بلوغ دیررس و درمان آن

نوجوانان دیررس؛ نگران نباشید!

یكى از بحرانى ترین دوره هاى زندگى هر فرد، دوره بلوغ است. بلوغ مرحله اى از رشد است كه براى همه نوجوانان، اعم از پسر و دختر، خواه ناخواه حاصل مى شود.تعابیر مختلف دین پژوهان و روان شناسان از این دوره، حاكى از اهمیت و حسّاسیتى است كه آن ها براى پدیده بلوغ قائل اند. سمیلرز نوجوانى را دوران عدم انطباق، و سكولیانكورز آن را تب عقل، وس گوتهز آن را گره كور بین كودكى و پیرى، سشیلدرز آن را موجى خروشان در اقیانوس زندگى و استانلى هالز آن را تولد دوباره خوانده اند.

ژان ژاك روسو، بلوغ را ولادت دوم مى خواند. گویى نوجوان در آستانه ورود به دوره بلوغ با جهانى نو آشنا مى شود و دیگر باره متولد مى گردد و افق هاى جدیدى در برابر دیدگانش گشوده مى شود. تحول و تغییر و عدم ثبات در رفتار در این دوره به حدى است كه بعضى آن را زندگى تشنج آمیز و دوران منفى نامیده اند.

در دوران بلوغ، تحول و تغییر و عدم ثبات در رفتار به حدى است كه بعضى آن را زندگى تشنج آمیز و دوران منفى نامیده اند.

بلوغ وانواع آن

بلوغ دارای جنبه های مختلفی است و شامل بلوغ شرعى، بلوغ جسمى، بلوغ جنسى، بلوغ اجتماعى، بلوغ روانى و... میشود اما در این یادداشت سعی بر آن است که  به جنبه های مختلف بلوغ  دیررس پرداخته شود:

دوران بلوغ، زمانی است که بدن شما از شکل کودکی به شکل بزرگسالی رشد می‌کند. معمولاً رسیدن به دوران بلوغ از طریق تغییرات بدن، قابل درک است.

تغییرات جسمانی که در این دوران در نوجوانان رخ می دهد، به دلیل هورمون‌های جنسی (تستوسترون در پسران و استروژن در دختران) است که توسط بدن، بسیار بیشتر از قبل، تولید می‌شود.

سن شروع و خاتمه دوران بلوغ در افراد مختلف بسیار متفاوت است. این دوران در دختران معمولاً بین 12تا 14 سالگی و در پسران بین 13 تا 15 سالگی اتفاق می‌افتد، هر چند ممکن است در بعضی افراد، زودتر یا دیرتر از این صورت گیرد.

امّا گاهی اوقات، فردی از این محدوده سنی عبور می‌کند بدون آن که هیچ نشانه‌ای از تغییرات بدنی بروز دهد. به این پدیده، بلوغ دیررس گفته می‌شود. البته دیررسی بلوغ همیشه مساله نگران کننده ای نیست. گاهی ممکن است بنابه عللی دختر یا پسری حتی تا 18-17 سالگی هم به بلوغ نرسد بی آنکه عارضه ای در آنها به وجود آید.

نوجوانان دیررس؛ نگران نباشید!

 آنچه دربلوغ دیررس باعث مشکل می شود، تصور نوجوان نسبت به خود است. پسرانی که بلوغ دیررس دارند غالبا احساس بی کفایتی و طردشدگی می کنند و شاید برای خود ارزش کم تری قائل شوند. دخترانی هم که بلوغ دیررس دارند، ممکن است در مورد رشد جسمانی خود دچار اضطراب و نگرانی شوند اما تاثیر روانی بلوغ دیررس در آنها کمتر از پسران است.

 دلایل بلوغ دیررس

دلایل چندی برای بلوغ دیررس وجود دارد. غالباً این پدیده به زمینه خانوادگی بر می‌گردد. یعنی کسی که بلوغ دیررس دارد احتمالاً پدر و مادر، عموها، عمه‌ها، دایی‌ها، خاله‌ها، برادران یا خواهرانش هم بلوغ دیررس داشته‌اند. به این پدیده درنگ سرشتی گفته می‌شود و معمولاً‌ به درمان خاصی نیاز ندارد. این گونه نوجوانان نهایتاً به طور طبیعی رشد خواهند یافت، فقط کمی دیرتر از همسالان خود.

مشکلات پزشکی نیز می‌تواند باعث بلوغ دیررس گردد. افرادی که به بیماری‌های مزمنی چون دیابت، اختلال غدد برون ریز، بیماری کلیه و یا حتی آسم مبتلا باشند ممکن است دوران بلوغ را از سنین بالاتری شروع کنند زیرا بیماری آن‌ها، رشد بدنشان را مشکل‌تر می‌سازد. درمان مناسب و کنترل بهتر این بیماری‌ها می‌تواند به جلوگیری از بلوغ دیررس کمک کند.

افرادی که دچار سوء تغذیه باشند نیز ممکن است دیرتر از کسانی که رژیم غذایی سالم و متعادلی دارند رشد یابند. برای مثال، نوجوانانی که دچار اختلال تغذیه بی‌اشتهایی عصبی هستند غالباً آنقدر وزن از دست می‌دهند که بدنشان نمی‌تواند به نحو مناسب رشد کند.

دخترانی که به صورت حرفه‌ای ورزش می‌کنند نیز ممکن است دچار تأخیر در رشد شوند زیرا تمرینات شدید آن‌ها را لاغر و نحیف می‌کند. بدن دختران قبل از ورود به دوران بلوغ ، نیازمند مقدار بخصوصی چربی است.

بلوغ دیررس به دلیل مشکلاتی در غدّه هیپوفیز یا غدّه تیروئید نیز می‌تواند باشد. این غدّه‌ها هورمون‌های مهم برای رشد بدن را تولید می‌کنند.

برخی افرادی که در زمان طبیعی، وارد دوران بلوغ نمی‌شوند، دچار مشکلات کروموزومی هستند. مشکلات کروموزمی می‌تواند با فرایند رشد طبیعی تداخل کند.

نوجوانان دیررس؛ نگران نباشید!

روش های درمان

خبر خوب این است که پزشکان معمولاً می‌توانند به نوجوانانی که دچار بلوغ دیررس هستند کمک کنند که رشد طبیعی‌تری داشته باشند. بنابراین اگر نگران عدم رشد مناسب خود هستید از پدر و مادرتان بخواهید که از پزشک برایتان وقت بگیرند.

پزشک، علاوه بر انجام آزمایش‌های جسمی، سابقه پزشکی شما را با پرسش‌هایی در مورد هرگونه عوارضی که داشته‌اید، وضعیت سلامتی شما در گذشته، وضعیت سلامت خانوادگی، داروهایی که مصرف می‌کنید، حساسیت‌هایی که دارید و موضوعاتی از قبیل الگوهای رشد افراد خانواده، به دست می‌آورد. پزشک همچنین ممکن است برای بررسی تیروئید، هیپوفیز، کروموزوم‌ها و مشکلات دیگر، دستور آزمایش خون دهد. به دست آوردن «سن استخوان» با اشعه ایکس نیز به پزشک کمک می‌کند که به طبیعی بودن یا نبودن رشد استخوان شما پی ببرد.

در بسیاری از موارد، پزشک قادر خواهد بود که به شما اطمینان دهد که مشکل جسمی خاصی وجود ندارد و فقط دوره رشد شما کمی دیرتر از حدّ میانگین است.

اگر پزشک مشکلی را بیابد، احتمالاً شما را به یک متخصص غدّد درون ریز یا متخصص دیگری، برای آزمایش‌های بیشتر، معرفی خواهد کرد.

برخی از نوجوانانی که دچار بلوغ دیررس هستند، حتی پس از آن که پزشک به آنان اطمینان داد که مشکل خاصی ندارند و وضعیتشان طبیعی است، دوران سختی را در انتظار فرا رسیدن بلوغ می‌گذرانند. در بعضی موارد، پزشکان ممکن است برای دوره کوتاهی (معمولاً چند ماه)، هورمون‌های درمانی را تجویز کنند تا تغییرات دوران بلوغ آغاز گردد. معمولاً هنگامی که چند ماه بعد درمان متوقف شد، هورمون‌های خود نوجوان، ادامه فرایند بلوغ را تکمیل خواهد کرد.

کنار آمدن با بلوغ دیررس

بسیار سخت است که فردی شاهد رشد دوستان و همسالانش باشد، در حالی که چنین چیزی در مورد خودش اتفاق نیفتاده باشد. ممکن است فکر کند که هرگز به آن‌ها نخواهد رسید. همکلاسی‌های مدرسه ممکن است با او شوخی کنند یا مسخره‌اش کنند.

اگر احساس افسردگی می‌کنید یا درمدرسه و بین دوستان مشکلی در رابطه با تأخیر در رشدتان دارید، حتما بامشاور یا درمانگری  که بتوانید مشکلتان را با او در میان بگذارید، صحبت کنید. این فرد می‌تواند به شما در کنترل احساساتتان کمک کند و راه‌هایی را برای کنار آمدن با این مشکل به شما یاد دهد.

 

حتی هنگامی که پزشک یا پدر و مادر فرد به او اطمینان دهند که همه چیز عادی است، و حتی هنگامی که خود فرد هم چنین اعتقاد داشته باشد، باز هم در انتظار چیزی بودن که می‌تواند بر احساس فرد نسبت به خودش اثرگذار باشد، دشوار است.

اگر احساس افسردگی می‌کنید یا درمدرسه و بین دوستان مشکلی در رابطه با تأخیر در رشدتان دارید، با پدر و مادر خود، یا فرد دیگری که به او اعتماد دارید صحبت کنید و از آنان بخواهید که مشاور یا درمانگری را که بتوانید مشکلتان را با او در میان بگذارید، پیدا کنند. این فرد می‌تواند به شما در کنترل احساساتتان کمک کند و راه‌هایی را برای کنار آمدن با این مشکل به شما یاد دهد.

پذیرش و کنار آمدن با بلوغ دیررس برای هر کسی می‌تواند دشوار باشد، امّا مشکلی است که معمولاً قابل حل است. و به یاد داشته باشید که در اغلب موارد نهایتاً به همسالان خود خواهید رسید.

منابع

نشریه با معارف اسلامی آشنا شویم ، شماره 52

پیک تندرستی

هفته نامه سلامت

تنظیم برای تبیان- مریم عطاریان

مقالات مرتبط

پسران شتابزده

نوجوانان تازه وارد

برای دخترا و پسرای خیالاتی

با فرزندتان بلوغ را تجربه کنید

از وقتی که نوجوان شدم...

ارسال به
آخرین نظرات کاربران
mohamad
عالی بود.من 15 سالمه نگران بودم و هستم ولی کمتر وقتی
دیدم کسانی هم هستند که از من بدتر باشند(22 ساله).البته من بیشتر به دلیل قدم و سیبیلم میترسم وگرنه بقیه ی نشانه های بلوغ را دارم
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
شنبه 6/3/1391 - 13:38
امير سبه وند
عالی بود
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
چهارشنبه 3/3/1391 - 13:9
javad
خیلی خوب بود امید وار شدم من 15سالمه این مشکل رو دارم
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
چهارشنبه 27/2/1391 - 16:51
ناشناس
بد نبود
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
شنبه 16/2/1391 - 16:38
frostboy
من ۱۴ سالمه ولی‌ نشان‌های بلوغ خیلی‌ کمی‌ دارم یعنی‌ منم بلوغ دیررس دارم ؟
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
يکشنبه 10/2/1391 - 21:38
ناشناس
خیلی خوب بود ولی اگه دارویی داره معرفی کنید البته گیاهی
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
يکشنبه 3/2/1391 - 16:16
احمد
سلام... ممنون بابت مطلب خوبتون
من تازه 19 سالم تموم شده اما آثار بلوغم کمه... این حرفتون بهم آرامش داد اما بازم نگرانم دوران دبیرستان که تموم شد اما الان که دانشجو هستم واقعا احساس بدی دارم... ان شا له خدا کمکمون کنه..
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
دوشنبه 14/1/1391 - 19:54
سینا
من13سالمه ودر خودهیچ علامت بلوغ را نمی بینم خیلی خیلی نگرانم
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
پنج شنبه 10/1/1391 - 12:31
saeid
من 18 سالم هست اما امیدوار شدم ممنون
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
جمعه 26/12/1390 - 12:58
navid
ممنون من 19 ساله هستم و این مشکل رو دارم واقعا" سخته .ولی امیدوار شدم ممنون
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
سه شنبه 9/12/1390 - 14:28
majid
واقعا مشکل سختیه
(به خصوص در جامعه ی ما)
آدم رو منزوی و افسرده میکنه!!!
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
شنبه 6/12/1390 - 21:19
نا شناش
من الان21 سالمه چند بار هم پیش دکتر رفته ام و فقط به من هورمون میزنه قد و وزنم خیلی زیاد شد ولی اگه ماهی یک بار نزنم مثل قبل میشم فقط خدا میتونه نجاتمون بده
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
پنج شنبه 31/6/1390 - 13:52
محمدرضا جاودانی
من 15 سالمه هنوز به بلوغ نرسیدم
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
يکشنبه 27/6/1390 - 13:20
mohammad
بدک نبود
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
دوشنبه 27/4/1390 - 11:9
ناشناس
من 22 سالمه و این مشکلو دارم
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
پنج شنبه 29/2/1390 - 19:19
مهدی
دقیقا عین واقعیت بود .
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
پنج شنبه 11/1/1390 - 18:2
ناشناس
بدك نبود
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
جمعه 20/12/1389 - 13:6
ناشناس
OMID
عالیییییییییی
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
دوشنبه 29/9/1389 - 20:47
ناشناس
با عرض سلام من که 21 سالمه و هیچ نشانه ای از بلوغ تو خودم نمیبینم چیکار کنم به چه دکتری مراجعه کنم ؟ بازم باید امیدی داشته باشم؟
دیگه خسته شدم
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
شنبه 20/9/1389 - 18:36
ناشناس
خوب بود ولی اگه دارویی داره نام ببرید
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
پنج شنبه 27/8/1389 - 9:48
ناشناس
مطلب واضح نبود
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
يکشنبه 18/7/1389 - 10:55
peyman ashka
عالی بود ولی من بازم دل حوره دارم
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
شنبه 9/5/1389 - 16:2
vahid
خیلی خوب بود ممنون
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
يکشنبه 22/1/1389 - 15:15
Morteza A
دستتون درد نكنه عالی بود
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
يکشنبه 23/12/1388 - 13:17
kh
من این مشکل رو دارم واقعا نمیدونم باید چه کار کنم-نمیدونم میشه اینطوری زندگی کرد یا نه؟در حال حاضر خونه نشین هستم-کاش دکتر ها بجای نسخه نوشتن کمی با ادم حرف میزدن
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
يکشنبه 9/12/1388 - 17:6
ناشناس
خوب بود
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
چهارشنبه 7/11/1388 - 16:49
v_sabbaghi

سلام
خیلی عـــــالی بود دست مریزاد
التماس دعا
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
يکشنبه 22/9/1388 - 12:8
lishter_11
جالب بود ممنونم
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
پنج شنبه 19/9/1388 - 10:19