بازگشت مريخ نورد فينيکس
اين هفته همزمان با عقبنشيني صفحات يخي و آغاز تابستان در مريخ، ، ناسا گوش دادن به سيگنالهاي راديويي احتمالي مريخنورد فينيکس را آغاز ميکند؛ هرچند شانس اندکي براي فعاليت مجدد اين مريخنشين وجود دارد.
به گزارش اسپيسفلايتناو، گروه زميني، آخرين سيگنال راديويي فينيکس را در نوامبر 2008 / آبان 1387 دريافت کرد. در آن هنگام خورشيد در حال غروب در افق منطقه فرود فضاپيما در دشتهاي قطب شمال مريخ بود و به همين دليل، صفحات خورشيدي فينيکس ديگر نميتوانستند انرژي الکتريکي لازم را براي نيرو بخشيدن به سيستمهاي ارتباطي مريخنورد فراهم کنند.
در طول 14 ماه گذشته فينيکس توسط ورقههاي يخ، تاريکي و سرماي استخوانسوز زمستان طولاني مريخ احاطه شده بود. اگر مريخنورد از اين شرايط سخت جان سالم بهدر برده باشد، اکنون بايد نور کافي را دريافت کند تا بتواند نيروي لازم را جهت عملکرد محدود دستگاههايش توليد کند. در اين صورت، مدارگرد اوديسه ناسا بايد قادر باشد صداي فينيکس را که براي تماس با خانه تلاش ميکند، بشنود.
چاد ادواردز، مهندس ارشد ارتباطات از راه دور پروژه مريخ، در آزمايشگاه جي.پي.ال در پاساداناي کاليفرنيا گفت که در طي اين جستجوي شنيداري، راديوي اوديسه هنگام عبور از بالاي محل فرود فينيکس روشن خواهد بود تا به رديابي سيگنالهاي احتمالي که توسط مريخنورد فينيکس مخابره ميشود بپردازد. به گفته ناسا اگر فينيکس براي برقراري ارتباط تلاش کند، اوديسه حتما آن را ميشنود. بنابر گفتههاي ادواردز اگر فينيکس زنده باشد و پيامي مخابره کند، گروه زميني مستقيما با تلهمتري راديويي مدارگرد اديسه، سيگنالها را در باند يو.اچ.اف که فينيکس در آن به ارسال پيام ميپردازد دنبال خواهد کرد.
مقامات ناسا هشدار ميدهند احتمال اينکه فينيکس هنوز قادر به کار باشد، خيلي کم است. بنابر اظهارات ادواردز، شنيدن صدايي از فينيکس خيلي بعيد است. مريخنورد فينيکس براي تحمل شرايط محيطي که زمستان گذشته آن را تجربه کرد، طراحي نشده است. با اين وجود گروه زميني ميخواهد بررسي دقيقي را انجام دهد تا دريابد که آيا مريخنورد زنده است.
با فرض اينکه سرما و يخ به مريخنورد آسيبي نزده باشد، هنگاميکه صفحات خورشيدي فينيکس الکتريسيته لازم را براي شارژ باتريهايش توليد کند، مريخنورد به طور خودکار بيدار ميشود.
به گفته ادواردز در حال حاضر فصل زمستان در مريخ تمام شده و با فرارسيدن تابستان، روشنايي مريخ مشابه شرايط از دست دادن مريخنورد است.در حال حاضر نور خورشيد به مدت 17 ساعت در طي شبانهروز 24.7 ساعته مريخ به فينيکس ميتابد. با فرض اينکه سرما و يخ به مريخنورد آسيبي نزده باشد، هنگاميکه صفحات خورشيدي فينيکس الکتريسيته لازم را براي شارژ باتريهايش توليد کند، مريخنورد به طور خودکار بيدار ميشود.
بنابر گفتههاي ادواردز وقتي مريخنورد بيدار شود، به طور متناوب تلاش ميکند تا با هر ابزاري در بالاي سر خود ارتباط برقرار کند. پس از اينکه فينيکس از خواب برخيزد، با دو راديو و دو آنتن خود، دو ساعت در روز به مخابره پيام خواهد پرداخت. اوديسه هر دو ساعت يک بار از فراز فينيکس عبور ميکند و در هر عبور حدود 10 دقيقه در محدوده فينيکس قرار دارد.
مهندسان همچنين قادرند تواناييهايي را که فينيکس پس از برخواستن از خواب زمستاني خود حفظ کرده شناسايي کنند.
فينيکس در ماه مي 2008 / ارديبهشت 1387 بر روي مريخ فرود آمد. مريخنورد در طي پنج ماه فعاليت خود توانست وجود آب يخزده را در زير سطح مريخ تاييد کند. در ماه آوريل / فروردين و با آغاز تابستان مريخ، فينيکس در معرض تابش دائمي خورشيد قرار خواهد داشت. به گفته ادواردز اگر مريخنورد زنده باشد، مطمئنا تا آن زمان انرژي کافي را بهدست خواهد آورد.
منبع:
خبرآنلاين
تنظيم براي تبيان:
ا.م.گميني