تبیان، دستیار زندگی
بد برادرى است كه در وقت توانگرى به تو توجه دارد و در وقت نیازمندى از تو مى‏برد
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

امام سجاد علیه‌السلام و نهضت‏خدمت رسانى

شهادت امام سجاد علیه السلام

قسمت اول: پیش درآمد

ابعاد شخصیتى معصومان علیهم السلام از جمله امام سجاد علیه السلام چنان گسترده است كه در هر بعدى از نیازهاى بشرى مى‏توان الگوى كاربردى، ارائه و تشنگان هدایت را از سرچشمه‏هاى فضائل آنان سیراب كرد. بى‏شك یكى از مشخصه‏هاى بشر از آغاز خلقت تاكنون - و قطعا تا پایان جهان - زندگى جمعى اوست; اجتماعى كه در آن هر كس براساس استعدادها و نحوه برخوردارى از امكانات، موقعیتى مى‏یابد و در تعامل با دیگران نیازمندى‏هاى خود را رفع مى‏كند و در مقابل آن، نیازهاى دیگران را برطرف مى‏سازد. اعضاى جامعه بشرى - كه ما هم عضوى از آن هستیم - هیچ كدام به تنهایى توان رفع نیازهاى ضرورى براى تداوم حیات را ندارند. از این رو با رو آوردن به «زندگى جمعى‏» هر كدام بنابر استعداد و توان خود، بخشى از نیازهاى دیگران را تامین مى‏كند تا در برابر، آنان هم نیازهاى وى را رفع كنند. امام سجاد علیه السلام به خوبى مى‏دانست كه بى نیاز مطلق، خداست و غیر او، همه به هم نیازمندند. لذا وقتى شنید مردى مى‏گوید: خدایا! مرا از خلق خود بى نیاز كن. فرمود:

«لیس هكذا، انما الناس بالناس ولكن قل: اللهم اغننى عن شرار خلقك (1); این گونه نیست، مردم به مردم نیازمندند. اما بگو: خدایا! مرا از مردم بد كیش بى نیاز كن.»

به این دلیل ما باید به یك حقیقت مهم و در عین حال فراموش شده توجه كنیم و آن، حقى است كه جامعه (و افراد آن) به دلیل ایفاى نقش در تداوم زندگى ما دارند. و این، همان حقى است كه امام زین العابدین علیه السلام در كنار دو حق دیگر (حق خدا و حق خود) در رساله حقوق از آن یاد مى‏كند و حقوق گروههایى مثل رهبران، زیردستان، خویشان، نیكوكاران و توده‏هاى مردم مانند همسایه، رفیق، شریك، سائل و نیازمند و حتى حقوق اموال و... را تذكر مى‏دهد. و از همین جایگاه است كه انسانها جهت اداى این حقوق موظف به «خدمت‏» به هم هستند. در واقع اسلام با این دید دقیق و عمیق، خاستگاه «خدمت‏به خلق‏» را «حق خلق‏» مى‏داند و معتقد است مردم باید خادم هم باشند چون به گردن هم حق دارند.

بد برادرى است كه در وقت توانگرى به تو توجه دارد و در وقت نیازمندى از تو مى‏برد

این حق گاه چنان روشن است كه مردم را به پاسخگویى متقابل وادار مى‏كند، مانند حق پدر، معلم، و گاه به واسطه و پنهان است مانند حق نیازمندان، مستضعفان و... كه با دقت در زنجیره اجتماع مى‏توان حقوق آنها را نسبت‏به خود كشف كرد و آنگاه است كه خدمت‏به آنان نیز ضرورى مى‏شود.

درك این تحلیل وقتى راحت‏تر خواهد شد كه بدانیم مردى از امام زین العابدین علیه السلام درباره «حق معلوم‏» در آیه شریفه «والذین فى اموالهم حق معلوم للسائل والمحروم‏» (2) سؤال كرد و امام فرمود: «حق معلوم، چیزى است كه شخص از مال خود بیرون مى‏كند و آن غیر از زكات و صدقه واجب است.» آن مرد پرسید: با این مال چه بكند؟ امام فرمود: «با آن صله رحم مى‏كند و به ضعیفان كمك مى‏نماید و رنج ایشان را برطرف مى‏سازد و یا به برادر دینى‏اش محبت مى‏كند و گرفتارى او را برطرف مى‏سازد.» (3)

امام سجاد علیه السلام با تعابیر دیگر نیز این پیوند و علقه اجتماعى بشر به هم را یادآور و «حق خدمت‏» ناشى از آن را هم متذكر مى‏شود. از جمله با عنوان «برادرى مردم‏» چنین مى‏فرماید: «بئس الاخ یرعاك غنیا و یقطعك فقیرا(4); بد برادرى است كه در وقت توانگرى به تو توجه دارد و در وقت نیازمندى از تو مى‏برد.»

براساس برادرى دینى و اجتماعى، مؤمنان موظف به رعایت و خدمت‏به هم هستند و ترك وظیفه امرى مذموم شمرده مى‏شود و به معناى ضایع كردن حقوق دیگران است.

در این مجموعه موضوعات زیر تبیین خواهد شد:

1 - آثار خدمت‏به خلق

2 - آثار ترك خدمت

3 - دعاى توفیق خدمت ‏به خلق

4 - دعوت و تشویق به خدمت رسانى

5- بایسته‏هایى براى خدمت ‏شایسته

محمد عابدی

تنظیم برای تبیان: گروه دین و اندیشه – حسین عسگری

پى‏نوشت‏ها:

1. تحف العقول عن آل الرسول، ص 278.

2. معارج/24 و 25.

3. وسایل الشیعه، ج 6، ص 69.

4. زندگانى‏امام‏زین‏العابدین علیه السلام، عبدالرزاق موسوى مقرم، ص‏316نقل‏ازلواقع‏الانوار، شعرانى، ص 28.

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.