تبیان، دستیار زندگی

شما هم می توانید در خانه خدا باشید

این تصور، تصور صحیحی نیست که خانه ی خدا را را تنها مکانی برای خواندن نماز و برگزاری چند برنامه بدانیم؛ خانه خدا فقط براى خواندن نماز نیست؛ در این مکان انجام انواع عبادات امکان دارد و باید که صورت بگیرد ...
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

 

مسجد، خانه خدا، نماز جماعت، آمرزش گناهان، عبادت،
اکثر ما آدم‌ها تصورمان این است که مسجد مکانی است تنها برای نماز خواندن و البته این تصور همین جوری در ذهن‌ها شکل نیافته، عده‌ای از همین افراد دور و برمان با تفکرات و سخن هایشان این باور را ایجاد کرده‌اند که تنها وقتی می‌خواهیم نماز بخوانیم و نهایتاً برای ختم و چله و سالگرد فردی که از دنیا رفته و یا مناسبت‌های  مذهبی خاصی چون اعتکاف و بعضی شهادت ها و ولادت‌ها پایمان را باید به مسجد بگذاریم و از این مکان استفاده کنیم.

امام صادق (علیه‌السلام) فرمود: هر كس به طرف مسجد برود، پایش را بر هیچ تر و خشكی نمی‌گذارد، مگر اینكه زمین برای او تسبیح می‌گوید.

این در حالی است که یکی از مکان‌هایی که در اسلام ارزش بسیاری برای آن قائل شده‌اند، مسجد است به طوری که تعابیری چون خانه خدا را به این مکان داده‌اند؛ به نقل از ابوبصیر: از امام صادق (علیه‌‏السلام) درباره علّت بزرگداشت مساجد پرسیدم. فرمود: «تنها از آن رو به بزرگداشتِ مساجد فرمان داده شده كه آنها، خانه‏‌هاى خدا در زمین هستند.» (علل الشرائع: ص 318 ح 1 عن أبی بصیر، بحار الأنوار: ج 84 ص 6 ح 78)

این تصور، تصور صحیحی نیست که مسجد را تنها مکانی برای خواندن نماز و برگزاری چند برنامه بدانیم؛ مسجد فقط براى خواندن نماز نیست؛ در مسجد انجام انواع عبادات امکان دارد و باید که صورت بگیرد...

شاید بگویید؛ خود شما هم می گویی مسجد برای عبادت است؛ عرض می کنم که بله اما عبادت را تنها در نماز خواندن نباید خلاصه بدانیم؛ عبادت دایره وسیعی دارد که هر حرکت و اقدامی که برای رضای خدا و در راه و مسیر صحیح و الهی باشد را شامل می شود؛ از جمله آن عبادات، تفکّر است که «تفکّر ساعة خیر مِن عبادة سنة»، یا در بعضى از روایات است که «من عبادة اربعین سنة»، یا «سبعین سنة» - البته فکر کردن درست با همان مسیری که عرض شد.

کار دیگری که می توان در مسجد انجام داد و از دایره عبادات خارج نمی شود خدمت به دیگران، باز کردن گره ای از مشکلات مردم است که این رویکرد از عبادت هم در بعضی از مساجد در شکل های صندوق های قرض الحسنه دیده می شود که این خود از مصادیق بارز و مهم عبادت است و البته باید وسیع تر و پر رنگ تر انجام شود؛ چنانکه در منابع دینی هم این امر بسیار ممدوح واقع شده است.

مرحوم کلینی روایتی در کتاب شریف کافی از امام صادق (علیه‌السلام) نقل می‌کند که حقیقتاً بهت‌آور است. ابان بن تغلب می ‌گوید: از امام صادق(علیه‌السلام) شنیدم که فرمودند: هرکس خانه خدا را طواف کند، خداوند عزوجل شش هزار حسنه برای او می‌نویسد و شش هزار گناه از او می ‌آمرزد و شش هزار درجه به وی عطا می‌فرماید و شش هزار حاجت از او برآورده می‌سازد. سپس فرمودند: «قَضَاءُ حَاجَةِ الْمُؤْمِنِ أَفْضَلُ مِنْ طَوَافٍ وَ طَوَافٍ حَتَّى عَدَّ عَشْراً؛ گره‌گشایی از کار یک مؤمن، ده برابر این طواف فضیلت دارد!»

مصداق دیگری از عبادات فراهم کردن اسباب ازدواج جوانان است که این را هم می توان در محیط مسجد فراهم آورد با واسطه‌گری در این امر و معرفی خانواده های طرفین به یکدیگر؛ چنانچه در روایتی امام صادق (علیه‌السلام) می فرمایند: هر فردی زمینه ازدواج مجردی را فراهم کند از افرادی است که خدا در روز قیامت به او نگاه [لطف آمیز] می کند. (الکافی، ج 5، ص 331)

مصداق دیگر عبادت همان خواندن نماز است اما به شکل زیباترش که جماعت می باشد که در این باب نیز بسیار سفارش شده است. گاها دیده می شود که در وقت نماز جماعت عده ای نماز خود را فرادی به جا می آورند و خود را از ثواب و پاداش عظیم نماز جماع محروم می سازند؛ امام صادق (علیه‌السلام) از پدر بزرگوارشان، رسول خدا نقل می‌کند:

«کسی که به قصد شرکت در نماز جماعت به سوى مسجد گام بر می‌دارد، خداوند متعال در مقابل هر گامى که بر می‌دارد، هفتاد هزار حسنه به او پاداش می‌دهد و به همین میزان نیز درجات وى بالا خواهد رفت. و اگر در چنین حالى بمیرد خداوند متعال هفتاد هزار فرشته را مأمور می ‌نماید تا در قبر او به دیدار او رفته، وى را بشارت دهند و در تنهایی قبر انیس او بوده و تا روز قیامت برایش طلب آمرزش کنند»

به نقل از ابو بصیر: از امام صادق علیه ‏السلام درباره علّت بزرگداشت مساجد پرسیدم. فرمود: «تنها از آن رو به بزرگداشتِ مساجد فرمان داده شده كه آنها، خانه‏ هاى خدا در زمین هستند.» (علل الشرائع: ص 318 ح 1 عن أبی بصیر، بحار الأنوار: ج 84 ص 6 ح 78)

در صدر اسلام هم، در زمان نبىّ مکرّم اسلام (صلی‌الله علیه وآله) و همچنین در زمان حکومت با برکت امیرالمؤمنین(علیه‌السلام)، مسجد مرکز همه تصمیم‌گیری‌هاى مهم و کارهاى بزرگ بود. نمى‌خواهیم از لحاظ وضع زمان، مسجد امروز را به مسجد کوفه زمان امیرالمؤمنین تشبیه کنیم؛ زیرا اقتضاهاى هر زمان متفاوت است. اما به‌طور کلّى مسجد مى‌تواند سرآغاز حرکات و برکات عظیمی در هر زمان باشند.

بنابراین قدر مساجد، خانه‌های خدا را بدانیم؛ غافل نباشیم از این پایگاه های ارزشمند، این خانه‌ها صاحب‌خانه‌ای عظیم دارد که همه ی کاره ی عالم است؛ صاحب‌خانه‌ای مهربان که در همه حال هوای بندگانش را دارد چه برسد وقتی که بنده‌ای عظمت او و خانه‌اش را حفاظت کند.


منابع:

سایت آیت الله مکارم شیرازی

صحبت های حجت الاسلام فرحزادی در برنامه سمت خدا

سایت آیت الله خامنه ای؛ بیانات در دیدار مردم قم- ۱۳۷۵/۱۰/۱

اسک دین 

پرسمان 

سایت مهر نیوز 

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.