تبیان، دستیار زندگی
پس از آنکه شبکه های اجتماعی موبایلی مانند وایبر، تلگرام، واتس اپ و اینستاگرام، به عنوان اپلیکیشن های ارتباطی وارد گوشی های هوشمند شد، کمترکسی تصور می کرد بتوان از طریق این شبکه ها درآمد کسب کرد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

٧ تا ١٠ میلیون تومان درآمد با اینستاگرام


پس از آنکه شبکه‌های اجتماعی موبایلی مانند وایبر، تلگرام، واتس‌اپ و اینستاگرام، به‌عنوان اپلیکیشن‌های ارتباطی وارد گوشی‌ های هوشمند شد، کمترکسی تصور می‌ کرد بتوان از طریق این شبکه‌ها درآمد کسب کرد.

اینستاگرام

در این میان شاید سهم اینستاگرام از دیگر شبکه‌های اجتماعی بیشتر باشد. میانگین درآمدی هفت تا ١٠ میلیون در هفته برای یک صفحه با تعداد دنبال‌کننده ٨٠٠ هزار نفری و خرید و فروش برخی صفحه‌های اینستاگرام به مبلغ ٥٠ میلیون (البته برای برخی چهره‌های شناخته‌شده) قابل‌توجه است. موضوعی که موجب گپ‌وگفت با یک کارشناس کسب‌وکارهای اینترنتی شد. رضا شیرازی‌فرد، مدعی است اینستاگرام با تمام محدودیت‌هایی که در ایران وجود داشته و ریسک بالایی که دارد، محیطی است که می‌تواند به کسب‌وکار شما رونق ببخشد.

 به‌ خاطر محدودیت‌ هایی که در شبکه زیر ساخت کشور وجود دارد، چگونه می‌توان صحبت از بازاریابی شبکه ‌های اجتماعی موبایلی کرد؟
اگر در اینترنت جست‌وجو کنید، درصد افرادی که از طریق موبایل یا تبلت وارد اینترنت می‌شوند و به جست‌وجو می‌ پردازند نسبت به افرادی که از طریق کامپیوتر های شخصی وارد اینترنت می‌شوند، بیشتر و به‌ سرعت در حال رشد است. در این میان اینستاگرام شبکه اجتماعی موبایلی است که نرخ رشد آن نسبت به دیگر شبکه‌ های اجتماعی موبایلی، بالاترین نرخ رشد را دارد و طی چند ماه قبل تعداد کاربران آن نسبت به توییتر افزایش داشته و به بیش از ٣٠٠ میلیون کاربر رسیده است. در ایران به دلیل سیاست‌های موجود، اینستاگرام تنها شبکه اجتماعی بین‌المللی است که فیلتر نشده است. از طرف دیگر استفاده و استقبال از گوشی‌های هوشمند زیاد است. البته در ایران آمار دقیقی وجود نداشته و حتی شرکت‌هایی که به ارائه آمارهایی از شبکه‌های اجتماعی موبایلی می‌پردازند، آمار درستی ارائه نمی‌دهند؛ زیرا بسیاری از افراد از طریق وی‌پی‌ان به اینترنت و شبکه‌های اجتماعی متصل می‌شوند، اما اگر فرض را بر استفاده کاربران از سایت کافه بازار به‌عنوان یک سایت ارائه‌دهنده اپلیکشین موبایلی در نظر بگیریم، حدود شش‌و‌نیم میلیون نفر اینستاگرام را از طریق این سایت دانلود کرده‌اند. در‌عین‌حال، بعضا صفحه‌هایی در اینستاگرام وجود دارد که یک میلیون بازدیدکننده دارد. این نشان از مخاطب قابل‌توجه اینستاگرام دارد. درعین‌حال، این شبکه اجتماعی درگیری بیشتری با کاربر نسبت به دیگر شبکه‌های اجتماعی دارد.‌‌

تکنیک‌هایی در اینستاگرام وجود دارد، مانند نحوه استفاده از هشتک ‌ها که قابلیت آن نسبت به دیگر شبکه‌ های اجتماعی بیشتر است. اگر شما راجع به موضوعی مطلب یا عکس دارید افراد زیادی می‌توانند شما را پیدا کنند. اگر محصولی دارید و تصویر آن را ارائه کنید، حالت بازاریابی ویروسی در اینجا کاربردی‌تر است؛ یعنی افراد به‌راحتی می‌توانند محصول را به هم معرفی کرده و سریع‌تر منتشر می‌شود


‌ موضوع دیگر وجود صفحه‌های غیر واقعی در اینستاگرام است. نحوه برخورد با این ‌گونه صفحه‌ ها یا تبلیغات غیر واقعی چیست؟
در اینستاگرام به صورت کم‌ رنگ وجود دارد. صفحه ‌هایی هست که از مخاطب قابل‌ توجهی برخوردار هستند، آنها تبلیغاتی را میان مطالب منتشر می‌کنند که بعضا درآمد های بالایی دارند. الان صفحه‌ هایی در اینستاگرام وجود دارد که برای شش تا هفت تبلیغ مبالغ ٢٠٠ و ٣٠٠ هزار تومان دریافت می‌کنند و بعضا تبلیغات دیگر در نوبت قرار می‌گیرند. قطعا افرادی که مطالب این صفحه را دنبال می‌کنند به‌خاطر جذابیتی که داشته، تبلیغات به صورت ناخواسته برای آنها می‌آید که باعث نارضایتی افراد می‌شود؛ اما قابل کنترل است. یعنی افراد اگر خواهان دریافت‌نکردن تبلیغات هستند، می‌توانند آن صفحه را دنبال نکنند. از این جهت به نسبت دیگر شبکه‌های اجتماعی موبایلی قابل کنترل‌تر است. نکته دیگر آنکه بازاریابی هر محصولی، زمانی نتیجه مناسب می‌دهد که به صورت هدفمند باشد. یعنی تبلیغ محصول را برای شخصی انجام دهید که آن شخص به‌دنبال خرید محصول است و مخاطبِ هدف محصول تعریف می‌شود نه برای تعداد عامی از مردم که نه میانگین سنی آنها به آن محصول مربوط می‌شود و نه جنسیت و علاقه. به این دلیل اینستاگرام محیط مناسب‌تری است؛ زیرا می‌توانید با استفاده از یک‌سری هشتک‌ها یا صفحه‌هایی که در زمینه کاری شما وجود دارد، مخاطب هدف خود را پیدا کنید و مطالب خود را فقط برای آن مخاطب نمایش دهید. این امر موجب می‌شود نه مخاطب اذیت شود و هم اینکه نرخ تبدیل شما افزایش پیدا می‌کند یعنی به نسبت افرادی که مشاهده می‌کنند و در نهایت خرید انجام می‌دهند، نتیجه بهتری دریافت می‌کنید.
‌رقم وسوسه‌انگیزی -حدود هفت تا ١٠ میلیون در هفته- از میزان درآمد اینستاگرام منتشر شده است. آیا این رقم غلوآمیز بوده یا واقعی است؟ به این دلیل که جامعه ما به‌دنبال استفاده از ابزار آسان برای کسب درآمد زیاد است.
این عدد براساس سوال‌ها یا ارتباط با افرادی که در این زمینه مشغول هستند و صفحه‌های موفق دارند، به‌دست‌آمده و دور از ذهن نیست. در اینستاگرام از دو طریق کلی می‌توان درآمد داشت. یکی از طریق تبلیغات و دیگری محصولی که می‌خواهید به فروش برسانید یا خدماتی ارائه دهید. در هر دو روش رسیدن به این عدد اتفاق افتاده است ولی قطعا ممکن است شخصی که روش‌های مناسب را نمی‌داند یا محصول خوبی برای فروش نداشته باشد، در کوتاه‌مدت یا حتی بعد از آن به مبلغ مورد نظر نرسد. اما عدد اعلام‌شده براساس اطلاعات واقعی است که به‌دست آمده است.

 ‌چه تعداد این افراد چنین درآمدهایی به دست آورده‌اند؟
اینکه چه تعداد افراد چنین درآمدی دارند، فکر نمی‌کنم به‌ راحتی بتوان چنین آماری به دست آورد. ولی بعضا با افرادی که در تماس هستیم و فعالیت می‌کنند، به این عدد دست یافته‌اند.

چگونه ممکن است در جامعه‌ای که میزان اعتماد به شبکه‌های اجتماعی موبایلی برای دریافت خدمات پایین است، محدودیت ‌های اینترنت وجود دارد و ابزارهای توسعه خدماتی کم است، چنین درآمدی کسب کرد؟
اعتماد چندان پایین نیست. موضوع قابل ‌طرح این است که اعتماد را باید در مخاطب ایجاد کرد. اگر اعتماد ایجاد نشود، به‌طورحتم نتیجه‌بخش نخواهد بود. اما ابزارهایی برای جلب‌اعتماد وجود دارد. به‌طور حتم افرادی که اعتماد را در مشتری ایجاد می‌کنند براساس دادن اطلاعات دقیق‌تر، توضیحات بیشتر، ضمانت بازگرداندن مبلغ در صورت رضایت‌نداشتن مشتری از محصول و دریافت وجه در محل یا تجربه مشتریان قبلی به فعالیت می‌پردازند. سیاست‌گذاری نیز درست است و فضای اینترنت ایران فضای متزلزلی است و نمی‌دانیم فردا چه اتفاقی روی می‌دهد. شاید همین فردا اینستاگرام تعطیل شود اما فضا وجود دارد. از ابتدا همین بوده است. به‌هرحال ریسکی است که در کسب‌وکارهای اینترنتی وجود دارد. البته به‌تازگی چند شرکت وجود دارند در این زمینه فعالیت می‌کنند، اما سرمایه‌گذاری بدون ریسکی نیست.

اینستاگرام

‌ارزش‌گذاری روی صفحه‌های شبکه‌های اینستاگرام بر چه اساسی صورت می‌گیرد؟ برای مثال در فیس‌بوک، میزان دنبال‌کننده‌ها، میزان افراد عضو یک صفحه و میزان لایک‌ها، ملاکی برای ارزش‌گذاری است.
در ایران صفحه‌های مختلف با قیمت‌های بالا در حد چند میلیون خریدوفروش می‌شود. این مسئله به تعداد دنبال‌کننده‌ای که آن صفحه دارد، بستگی دارد. قانون خاصی وجود ندارد. شاید مهم‌ترین پارامتر تعداد افرادی باشد که آن صفحه را دنبال می‌کنند. ولی لزوما مخاطب زیاد نشان‌دهنده بازدهی موضوع نیست؛ یعنی ممکن است صفحه‌ای راجع به موضوعی مطلب منتشر ‌کند و مخاطب جذب‌شده ارتباط نزدیکی با مطالب ندارد. یا بعضا موضوع فعالیت با موضوع فعالیتی که بعدا قرار است شرکتی که صفحه را خریداری می‌کند، مرتبط نباشد، به‌همین‌دلیل بازدهی لازم را نخواهند داشت. برای مثال صفحه‌هایی وجود دارد که نزدیک ٥٠٠ هزار دنبال‌کننده دارد. مطالبی که در این صفحه منتشر می‌شود شاید از هر مطلب حدود یک یا دو درصد افراد آن را می‌پسندند. در عین حال صفحه‌هایی وجود دارد که نزدیک ٣٠٠ هزار دنبال‌کننده دارد، ولی عددی که موردپسند کاربران در خصوص موضوعات منتشرشده، وجود دارد بین هفت تا هشت درصد است. این نشان می‌دهد مسئول این صفحه ارتباط بیشتر و تنگاتنگی با صفحه و مطالب دارد و ارزش بیشتری خواهد داشت. به طور حتم در صفحه‌ای که حتی تعداد دنبال‌کننده کمتری دارد، تبلیغ‌کردن می‌تواند بازدهی بیشتری داشته باشد. تعداد زیادی از دنبال‌کننده‌هایی که وجود دارد، لزوما ایرانی نیستند. صفحه‌هایی وجود دارد که به واسطه استفاده از هشتک‌های انگلیسی یا روش‌های دیگر یا حتی اکانت‌های جعلی افراد به خاطر اینکه نشان دهند مخاطب زیاد دارند، چنین اکانت‌هایی را خریداری می‌کنند اما عملا بازدهی ندارد. چنانچه قرار است برای صفحه‌ای قیمت‌گذاری شود این موارد لحاظ می‌شود که آیا مخاطب صفحه علاقه لازم را به مطالب منتشرشده دارد، زمینه کاری که بتوان فعالیت تجاری مناسبی در آن انجام داد یا تعداد مخاطب درست است یا نه.
می‌توانید برای صفحه ‌هایی که با قیمت ‌های میلیونی خرید و فروش می‌شود، مثال بزنید؟
اگر در اینترنت جست‌وجو کنید، وب‌سایت‌هایی است که فعالیت آنها فروش لایک، دنبال‌کننده و فروش صفحه در اینستاگرام است. الان این خود یک کسب‌وکار است و خیلی از افراد در این زمینه فعالیت می‌کنند. مبالغی که وجود دارد، متفاوت است. تقریبا یک صفحه به میزان هر هزار نفر دنبال‌کننده بین ٦٠ تا صد هزار تومان خریدوفروش می‌شود. صفحه‌ای که صد هزار دنبال‌کننده داشته باشد، بین ١٠ تا ١٥ میلیون خریدوفروش می‌شود.
‌ صفحه ایرانی وجود دارد؟
بله، صفحه‌ای وجود دارد که ٩٠٠ هزار دنبال‌کننده دارد.
این صفحه‌ ها در چه زمینه‌ هایی فعالیت می‌کنند؟
برخی از هنرمندان که تعداد دنبال‌کننده صفحه‌های آنها به چنین عددی رسیده است؛ افرادی مانند بهنوش بختیاری، الناز شاکردوست، محمدرضا گلزار، مهناز افشار و بهرام رادان ازجمله این افراد است. مثلا خانم بختیاری بیش از ٨٠٠ هزار دنبال‌کننده دارد.

 ‌رقمی که برای صفحه خانم بختیاری ارزش‌ گذاری می‌شود، چقدر است؟
اگر بخواهیم با همان اعداد و ارقام محاسبه کنیم، حدود ٥٠ میلیون تومان می‌شود. اما اینها موردی و توافقی است و قیمت مشخصی ندارد. صفحه‌هایی هم وجود دارند که در زمینه طنز فعالیت می‌کنند و جمله‌های جالب دارند یا ویدئوکلیپ‌های طنز منتشر می‌کنند که بعضا بالای ٥٠٠ هزار دنبال‌کننده دارند. صفحه ما که در زمینه تخصصی فعالیت می‌کند، الان حدود چهارهزارو ٥٠٠ دنبال‌کننده دارد.

بخش ارتباطات تبیان


منبع: شرق