تبیان، دستیار زندگی
بعد از فراگیر شدن شبکه های پیام رسان موبایلی و تب داغ استفاده از آن در بین کاربران گوشی های هوشمند از سال ۱۳۹۱، با رسیدن به روزهای پایانی سال ۱۳۹۳، حالا عقلانیت بیشتری بر استفاده از این شبکه ها حاکم شده است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

شبکه های اجتماعی در مسیر بلوغ


بعد از فراگیر شدن شبکه های پیام رسان موبایلی و تب داغ استفاده از آن در بین کاربران گوشی های هوشمند از سال ۱۳۹۱، با رسیدن به روزهای پایانی سال ۱۳۹۳،‌ حالا عقلانیت بیشتری بر استفاده از این شبکه ها حاکم شده است.

شبکه های اجتماعی در مسیر بلوغ

زندگی فرآیند پیچیده ای است که سرشار از تحولات و تغییرات است. گاه این پیچیدگی ها آن قدر زیاد می شود که تمام توجه فرد یا جامعه را به خود معطوف می کند.در این گونه موقعیتها لازم است انسان این فرآیند را به طور شایسته ای مدیریت کرده تا او را از اهداف متعالی و مسیر رشد و کمال دور نکند.
یکی از اصلی‌ترین ویژگی‌های  بلوغ عقلی این است که توان فکری فرد به گونه ای تغییر می کند که مفهوم نفع و ضرر را به خوبی می فهمد و می تواند مصادیق آن را در زندگی خود بیاید و براین اساس مسیر زندگی اش را انتخاب کند.
یکی از مسائل شاید اجتناب ناپذیر زندگی امروز گسترش تکنولوژی های ارتباطی است به نحوی که می‌تواند بر تمام ابعاد زندگی فرد اثر گذاشته و گاه آن را حتی به کنترل خویش دربیاورد. شبکه های اجتماعی که این روزها با گسترش گوشی های هوشمند به سرعت در جامعه گسترش یافته و تمام اقشار و گروه ها را به خود مشغول ساخته، نمونه ای از این پیشرفت و گسترش فناوری ارتباطی است.
افراد با انگیزه ها و دلایل مختلف وارد این گونه شبکه ها می شوند با این حال فرد با هر انگیزه ای که وارد این شبکه ها شود درگیر حاشیه ها یا مسائل ناخواسته ای می شود که کم یا زیاد ممکن است او را دچار مشکلاتی سازد و شاید مهم‌ترین مسأله همان زمان زیادی است که باید برای حضور در فضای مجازی سپری کند، به نحوی که اگر این «زمان» مدیریت نشود علاوه بر ایجاد اختلال در برنامه‌های شخصی، می‌تواند فرد را از اجتماع حقیقی، دوستان و خانواده دور کند و به انزوا و سردی روابط در فضای حقیقی و زندگی اجتماعی بینجامد.

اما با استفاده همه گیر از این شبکه ها به مرور کاربران فراگرفته اند که:

1. گروه های تخصصی داشته باشند
بیشتر گروه های کاری که اسیر ارسال مطالب متنوع و نوعا بی ارتباط با ماهیت گروه شده بودند، حالا از اعضا دعوت می کنند که مطالب غیر مرتبط در گروه های تخصصی ارسال نکنند و مطالب غیرتخصصی خود را به گروه های دیگر منتقل کنند.
2. اورجینال بودن
مطالبی را در گروه ها منتشر کنند که یا آنها را در کتاب یا روزنامه ای خوانده اند، در سایت خبری دیده اند و یا نوشته های شخصی و دیدگاه های خود آن هاست.

با یک مرور کلی بر روندی که تا به الان در مورد شبکه های اجتماعی طی شده این نکته مشخص است که کاربران شبکه های اجتماعی امروز با کاربران ابتدایی تفاوت های زیادی دارند.


3. ارسال پست های کمتر
کاربران آموخته اند تعداد لایک ها و علاقه مندی هایی که به پست های آن ها ارسال می شود فقط محدود به همان چند نوشته اول آن هاست و تداوم و اصرار به ارسال مطالب با فاصله زمانی کوتاه،‌ ارزش مطلب آن ها را کاهش می دهد و به عنوان کاربر “بیش فعال” بین سایر کاربران گروه شناخته می شوند.
4. تبلیغات اثر معکوس دارد
تکثر تبلیغات متنی یا تصویری که توسط برخی کاربران در گروه ها انجام می شود، بعد از مدتی اثربخشی اولیه خود را از دست داده و حتی با مقاومت اعضا مواجه می شود. به نحوی که سایرین نسبت به این قبیل فعالیت ها واکنش نشان داده و به صورت خودکار،‌ کاربر تبلیغ کننده، فعالیت خود را محدود و یا متوقف می کند.
5. عدم ارسال عکس و ویدئو
پس از ارسال هر عکس و ویدئو توسط کاربران، این اطلاعات روی گوشی کاربران ذخیره می شود. حالا کاربران فرا گرفته اند کمتر از عکس و ویدئو یا حتی فایل صوتی استفاده کنند. چرا که با این کار،‌ حجم قابل توجهی از فضای گوشی کاربران اشغال می شود و زمانی هم باید برای پاک کردن این اطلاعات بی فایده صرف شود.
6. استفاده بیشتر از اسمایلی ها به جای استیکرها
به علت اینکه استیکرها معمولا اندازه تایم لاین شبکه ها را افزایش می دهند و از سوی دیگر به علت تکراری شدن، کاربران به استفاده از اسمایلی ها رو آورده اند تا استیکرها. تنوع بخشی وایبر به اسمایلی ها خود، می تواند پاسخی به نیاز کاربران باشد. البته استفاده از استیکرها بین طیف سنی نوجوان ها بیشتر دیده می شود و در این گروه ها، هدف گروه یا توجه به قواعد گروه زیاد جدی گرفته نمی شود.
7. ساعت ارسال پست
گروه ها برای اینکه صدای نوتیفیکشن آن ها قطع نشود،‌ تلاش می کنند از کاربران خود بخواهند در ساعت منطقی (۷ تا ۲۳) به ارسال مطلب بپردازند تا در خارج از این ساعات،‌ مزاحم وقت اعضای خود نشوند.

شبکه های اجتماعی در مسیر بلوغ

8. توجه به قوانین گروه
حالا دیگر هر کاربری می داند که بعد از دعوت به یک گروه جدید، باید منتظر دریافت قوانین باشد. کاربران با نظارت بر حسن اجرای قوانین توسط سایر اعضا، تلاش می کنند گروه خود را منظم و سالم نگاه دارند.
9. توجه به منبع اخبار و شنیده ها
بعد از چند رویدادی که در شبکه های موبایلی دست به دست شد و بازخوردهایی که جامعه به این قبیل کاربران داد،‌ حالا هر اطلاعات جدیدی از سوی عادی ترین کاربران با درخواست منبع مواجه می شود. این اتفاق بسیار خوبی است که نشان دهنده بلوغ کاربران است. البته هنوز فضای شایعه در این شبکه ها پر رنگاست که نیاز به تمرین و گذشت زمان بیشتری دارد.
10. احترام به مدیر
در گروه ها، کاربران دریافته اند برای تداوم بخشی به حیات گروه خود، باید به نکات و تذکرات مدیر گروه توجه داشته باشند و در بحث ها، تذکرات مدیر را پایان بخش بدانند.
11. رعایت ادب و احترام
با گذشت زمان، کاربران علی رغم صمیمیت، با احترام با یکدیگر تعامل می کنند و مثل “احترام بگذار تا احترام ببینی” توسط بسیاری کاربران لمس شده و به آن توجه می شود.
12. انتخاب بهترین پیام رسان
هر چند وایبر، ضریب نفوذ بالاتری نسبت به سایر شبکه های پیام رسان در بین کاربران ایرانی دارد، اما با وارد شدن تلگرام و توجه بیشتر این شبکه به حریم خصوصی کاربران (مثل فاش نشدن شماره ها، مدیریت ورود و خروج کاربران، دانلود نشدن مستقیم عکس ها و ویدئو ها) و امکانات مناسب این شبکه، حالا کاربران با دقت بیشتری فضای فعالیت خود را انتخاب می کنند. به همین جهت، کاربران، علی رغم فضای گرافیکی، در حال جایگزین کردن تلگرام و واتس اپ به عنوان شبکه جایگزین خود هستند.

با توجه به اینکه هر تکنولوژی ای در ابتدای آمدنش با آسیب ها و حاشیه های بیشتری همراه است هر کدام از شبکه های اجتماعی هم در ابتدا به دلیل تازگی هایی که داشتند حواشی  و مسائلی را به دنبال آوردند. این حواشی همچنان وجود دارد و مطمئنا بخاطر ویژگی های این شبکه ها جزئی جدانشدنی از شبکه های اجتماعی است اما با یک مرور کلی بر روندی که تا به الان در مورد شبکه های اجتماعی طی شده این نکته مشخص است که کاربران شبکه های اجتماعی امروز با کاربران ابتدایی تفاوت های زیادی دارند.

فرآوری: علی احمدی

بخش ارتباطات تبیان


منابع: دانشجو/ haghverdi
مطالب مرتبط:
شخصیت هایی که شبکه های اجتماعی می سازند
قوانین بازی در شبکه های اجتماعی