راهنما

اگر در ابتدا و انتهای عبارت جستجو علامت (") ( یا quotation) بگذارید، مطالبی که در متن آنها عین کلمات وجود دارد داخل عبارت را جستجو و نمایش می دهد ولی اگر در دو سر عبارت جستجو علامت (") قرار ندهید مطالبی که در متن آنها یکی از کلمات داخل عبارت وجود داشته باشد یافت می شود.

  • تعداد بازديد :
  • 8782
  • پنج شنبه 30/7/1388
  • تاريخ :

ایران قبل از ورود آریایی ها

ایران باستان هم زن سالار بوده است!

در مقاله (تو را ای کهن بوم و بر دوست دارم) به شما وعده دادیم که تاریخ ایران باستان را بررسی کنیم. و اکنون اولین مقاله از این مجموعه که به ایران پیش از آریایی ها اختصاص دارد تقدیم شما میگردد.

جام مارلیک

معمولا ایران را با ورود آریایی ها و تشکیل دولت ها و سپس امپراطوری های بزرگ آریایی می شناسیم؛ اما امروز دیگر جای هیچ تردیدی نیست که قبل از ورود و اسکان آریایی ها ، اقوام بومی ایران، از زمان های بسیار دور در این سرزمین  زندگی می کرده و در نوع خود صاحب تمدنی بی نظیر بوده اند. این اقوام به صورت پراکنده  هر کدام در گوشه ای از فلات ایران، به زندگی مشغول بوده اند. فلات ایران_ و نه کشور ایران_  سرزمینی پهناور است که از شمال شرقی به رود سیحون، از شمال به دریای خزر، از شمال غربی به منطقه ماوراءالنهر قفقاز، از شرق به کوه های هندوکش و رود سند، از جنوب به خلیج فارس و از غرب به دجله و فرات در بین النهرین محدود بود. این گستره وسیع مهم ترین بخش جهان را از جهت ایجاد اولین جوامع بشری و ایجاد تمدن ها و فرهنگ ها تشکیل می داد. زیرا با داشتن سلسله جبالی که گرداگرد آن را فراگرفته بودند و کوه های پراکنده در آن، رودها و دشت های سرسبز و جنگل های پوشیده از درخت، از تنوع آب و هوایی و شرایط مساعد کشاورزی و دامپروری برای زندگی انسان برخوردار بوده است. اگر چه نشانه های شهر نشینی و تمدن در ایران به 7500 سال پیش باز می گردد، اما شواهد بسیاری مبنی بر حیات در دوره ای بسیار دورتر از این نیز در ایران کشف شده است.

بر اساس برخی مدارک، به نظر می رسد در ایران باستان نوعی زن سالاری وجود داشته است

پس از پایان آخرین دوره یخبندان زمین از حدود 15000 قبل از میلاد بازمانده زندگی بشری در ایران یافت شده است که دوران شکارگری را در بر می گیرد. در این عصر وسائل از سنگ و چوب و استخوان حیوانات ساخته می شد. انسان ها در غار زندگی می کردند. آتش را می شناختند و از آن بهره می بردند. از این دوره از نقاط گوناگون مانند روستای امیر آباد از توابع شهر مهران در جنوب غربی استان ایلام ابزار گوناگون از سنگ تراشیده شده و سنگ آتش زنه ، قبل از اختراع سفال به دست آمده است.  حدود 10000 سال پیش از میلاد در دروه پارینه سنگی، فن سفال سازی در ایران به صورت ابتدایی استعمال می شده است. بر اساس برخی مدارک، به نظر می رسد در ایران باستان نوعی زن سالاری وجود داشته است. زن نگهبان آتش و احتمالا سازنده ظروف سفالی بوده است. بمرور نقش زن چنان کارساز شد که به اداره بسیاری از امور پرداخته و حتی به مقام پزشک و روحانی رسید. در این دوره اعتقادات مذهبی در ایران بسیار قوی بوده و در آثار کشف شده نقوش مربوط به خدایان و روحانیون چشمگیر است. اعتقاد به زندگی پس از مرگ را هم می توان از وسائلی که به همراه مردگان دفن می شده است، استنباط کرد.

گردن بند

قدیمیترین آثار سکونت روستا نشینان اولیه ایران در غرب زاگرس و شمال خوزستان یافت شده است. برخی از این روستا های اولیه عبارتند از: گنج دره، سراب و آسیاب در نزدیکی کرمانشاه، علی کش در دهلران، گوران در هلیلان و چغا بنوت در شمال خوزستان، زیویه در کردستان.

اما کهن‌ترین نشانه‌های تمدن انسانی در جهان، مربوطه به 5000 سال ق. م. است که در ایران تمدن های سیلک، شهر سوخته، ایلام، اورارتو، مارلیک از جمله تمدن های پیشتاز در جهان به شمار می آیند ایران نخستین سرزمینی است که در آن مردم به استخراج و استعمال فلزات پی برده اند.

تعدادی از نخستین کوره‌های ذوب مس در تل ابلیس کرمان مربوط به هزاره پنجم ق.م. بدست آمده است و اشیاء مسی شامل سنجاق و درفش، مهر و دستبند و حلقه انگشتر از آنها کشف گردید. قدیمی‌ترین فلزی که مورد استفاده انسان قرار گرفته مس بوده است. این فلز در 4500 ق. م. در آسیای غربی و ایران مورد استفاده بوده است. شواهد نشان می دهد که بافندگی و استعمال مُهر و چرخ کوزه گری، از 4000 سال قبل از میلاد در ایران معمول بوده است. برنز های لرستان ایران هم از دوران فلز در جهان کهن، شهرت جهانی دارد. وجود زیورآلات بسیار نفیس و زیبا و نیز ظروف سفال و فلزی منقش که زادگاه آن ایران می باشد، نشان از وجود طبع لطیف و هنرمند ایرانیان از همان ابتدای تاریخ دارد.

اما کهن‌ترین نشانه‌های تمدن انسانی در جهان، مربوطه به 5000 سال ق. م. است که در ایران تمدن های سیلک، شهر سوخته، ایلام، اورارتو، مارلیک از جمله تمدن های پیشتاز در جهان به شمار می آیند

سفال کاری

مهم ترین حکومتی که در فلات ایران قبل از ورود آریایی ها شکل گرفت، و امروزه اطلاعات تاریخی نسبتا خوبی درباره آن به دست آمده است، تمدن ایلام است. اما در ادامه و  قبل از پرداختن به این تمدن و ذکر جلوه های تمدن و پیشرفت این حکومت طی چند قسمت اشاره مختصری به تمدن های سیلک، مارلیک و شهر سوخته به عنوان نمونه ای از میراث گران بهای تاریخ ایران خواهیم داشت. ذکر این نکته هم ضروری است که به دلیل کمبود و نارسایی یافته های باستانی، صاحب نظران این رشته در استنباط از داده های غیر مکتوب و حتی مکتوب این دوران دچار اختلاف نظرند و از این رو ممکن است در منابع گوناگون در ذکر تاریخ ها و یا نام مکان و اشخاص تفاوت هایی دیده شود؛ که نتیجه همین اختلاف نظر اجتناب ناپذیر است. تلاش خواهیم کرد که مطالبی را ارائه دهیم که مورد تایید اکثریت می باشد هم از این رو و هم به دلیل رعایت اختصار ناچار از ذکر بسیاری از مطالب معذوریم.

همچنان با ما همراه باشید.

زهرا محمدی/گروه جامعه و سیاست

تنظیم: سعید آقازاده

 منابع:

1- ایران از آغاز تا اسلام، رومن گیریشمن

2- تاریخ ایران باستان(2) از ورود آریایی ها تا پایان هخامنشیان، شیرین بیانی

ارسال به
آخرین نظرات کاربران
reza B
مطالب نسبتا خوبی بود.دوست داشتم!
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
چهارشنبه 7/10/1390 - 20:36
reza B
مطالب نسبتا خوبی بود.دوست داشتم!
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
چهارشنبه 7/10/1390 - 20:35
ناشناس
خیلی خیلی خیلی بی خود بودددددددددددددددددددددددددد
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
سه شنبه 8/9/1390 - 20:51
ناشناس ناشناس
عالی بود من برای وب لاگم میخواستم خیلی خوب بود
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
شنبه 21/8/1390 - 15:3
فدوی
مطلب زیبایی بود من با اجازه همین مطلب را با ذکر نام نویسنده و منابع و سایت در وبلاگ خودم گنجاندم امیدوارم ناراحت نشوید
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
دوشنبه 4/11/1389 - 21:34
بهار امیری
خیلی عالی نبود
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
سه شنبه 21/10/1389 - 16:14
ناشناس
خیلی عالی
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
شنبه 27/9/1389 - 18:46
ناشناس
خوب بود
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
شنبه 20/9/1389 - 16:14
مونا حجت انصاری
عالی بود
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
يکشنبه 30/8/1389 - 20:30
فغغف غفی فعتن رزب
این مطلب بسیا عالی بود اما متاسفانه به درد من نخورد چون من تحقیقی درباره درس ششم سال اول راهنمایی میخواستم
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
شنبه 29/8/1389 - 14:44
آ عالیپور
سپاس همه همو طنان میهن دوست را ... بیایید تلاش کنیم ایران واقعی را با همان پیشینه درخشان بشناسیم و بشناسانیم. و دوران طلائی دیگری را رقم بزنیم
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
شنبه 27/6/1389 - 13:1
احمد عارفي
سلام ایران دوستان به تازگی در ایران تمدنی كشف شده كه همه ان رابا نام جیرفت میشناشند كه قدمت ان 7000 سال است یعنی هم زمان با بین النهرین
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
دوشنبه 19/11/1388 - 10:37
م .رها
خوب است کسانی که این جستارها را سر‌هم‌بندی(مونتاژ) می‌کنند اندک اطلاعاتی از تاریخ داشته باشند. کتاب استاد گیریشمن بیش از 50سال پیش نوشته است.کتاب بانو بیانی هم 2 دهه پیش نوشته شده است و ازیافت‌های امروزین بی‌بهره است.کهنترین تمدن شناخته شده ایرانی همان تمدن جیرفت است که چند سال پیش شناخنه شد.
و آثاری از پیش‌انسان‌ها در خراسان هم یافت شد، که دریافت تاریخ آن دشوار است.
ایران باستان؛ اصطلاحی است که از ورود آریایی‌ها به ایران و تشکیل دولت ماد به کار می‌رود. بنابراین باید گفت زن‌سالاری در ایران پیش از تاریخ رایج بوده است.
از ساکنان ایران بیش از ورود آریایی‌ها باید به ایلامی‌ها(خوزستان امروز)مانایی‌ها(کردستان)،سکاها(ابتدا آذربایگان و بعد سیستان)،اورارتوها(آذربایگان) اشاره کرد.نام این اقوام از سالنامه‌های آشوری بدست آمده است. و چون آشوری‌ها با ایرانیان مرکز و خاور ایران برخورد نداشته اند ،نامی از آن ها در نوشته‌های آنان نیست.
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
پنج شنبه 5/9/1388 - 11:58
youtubeparsi
توراای کهن بوم بردوست دارم.
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
شنبه 23/8/1388 - 16:34
محمد قاضي اسدي
به درد نمیخورد
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
دوشنبه 18/8/1388 - 12:52
ناشناس
معنی کلمهٔ ایران سرزمین آریاییها است،مردمی که از قبل در مناطق جنوبی فلات ایران زندگی‌ میکردند رو نمی‌شه ایرانی‌ خطاب کرد چون ایرانی‌ یعنی‌ آرییایی.این روزها علاوه بر خارجی‌‌ها عده‌ای متاسفانه در داخل ایران هم سعی‌ بر تخریب و نفی فرهنگ و نژاد آریایی ما دارند.
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
سه شنبه 12/8/1388 - 6:8
amin_68_t
good
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
سه شنبه 5/8/1388 - 15:14
leylagoshayesh
اما این روزها تمام تبلیغات و اموزش ها زن را به دوری از اجتماع ترغیب می کنند . کاش مسولین کمی بیشتر دقت می کردند تا جایگاه زن در جامعه دوباره به گذشته برگردد.
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
سه شنبه 5/8/1388 - 11:15
کلایی
عجب!!!
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
جمعه 1/8/1388 - 8:21
0010295089
زنده باد ایران و ایرانی.
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
پنج شنبه 30/7/1388 - 22:54
mh_mn128 mah128110
بد نبود
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
پنج شنبه 30/7/1388 - 15:15
ناشناس
دست شما در نکنه از این جور مطالب زیاد بنویسید!
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
پنج شنبه 30/7/1388 - 12:3
fatemeh sadat shahrokhy
کار خیلی خوبی بود متشکرم بازهم ازاین مقالات علمی راجع به ایران باستان وبه طورکلی گذشته ی ایران بذارید من وامثال من تشنه ی این اطلاعاتیم بازهم ممنون
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
پنج شنبه 30/7/1388 - 11:4
Zeus
همیشه پای یک زن در میان است!
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
پنج شنبه 30/7/1388 - 9:20