راهنما

اگر در ابتدا و انتهای عبارت جستجو علامت (") ( یا quotation) بگذارید، مطالبی که در متن آنها عین کلمات وجود دارد داخل عبارت را جستجو و نمایش می دهد ولی اگر در دو سر عبارت جستجو علامت (") قرار ندهید مطالبی که در متن آنها یکی از کلمات داخل عبارت وجود داشته باشد یافت می شود.

  • تعداد بازديد :
  • 996
  • دوشنبه 2/1/1389
  • تاريخ :

فوائد انقلاب برای دانشگاه

انقلاب، دانشگاه را از دو آفت بزرگ نجات داد
آیت الله خامنه ای

به نظر من بزرگ‏ترین خدمت انقلاب به دانشگاه دو چیز بود: یکی اینکه احساس هویت مستقل ملی را به دانشگاه داد و دانشگاه را از رو به بیگانه داشتن و مجذوب و مبهوت بیگانه بودن و منفعل در مقابل بیگانه بودن نجات داد؛ قبل از انقلاب این‏گونه بود. دوم اینکه دانشگاه را با مردم آشتی داد. دانشگاه قبل از انقلاب، یک جزیره تک افتاده در میان اقیانوس خروشان مردم بود. از عناصر استثنایی استاد و دانشجوی مومن و متعهد و خوب که بگذریم، در آن موقع محیط غالب دانشگاه این‏طوری بود که اگر شما به دانشگاه وارد می‏شدید، باید به فرهنگ عمومی، به ایمان عمومی، به باورهای عمومی و به دلبستگی‏های مردمی پشت می‏کردید. محیط دانشگاه برای اکثریت بزرگی از استاد و دانشجو، محیط دغدغه‏های صرفاً شخصی بود. غیر از عده‏ای که سیاسی و مبارز بودند، دغدغه سایر افراد، دغدغه‏های شخصی بود؛ دغدغه‏های اجتماعی نداشتند و دردهای جامعه خودشان را حس نمی‏کردند.

 انقلاب دانشگاه را، دانشگاه را خوداندیش، مستقل، دارای اعتماد به نفس، دارای قدرت تولید- تولید فکر و تولید علم- مرتبط قشرهای مختلف مردم، مرتبط با فرهنگ مردمی و متصل به دلبستگی‏ها و عشق‏ها و جاذبه‏های موجود میان مردم قرار داد

مهم‏ترین آرزو برای یک دانشجو در آن موقع این بود که بتواند وسیله‏ای به دست بیاورد و خودش را به خارج از مرزها برساند. دانشگاه مجذوب غرب بود و نمی‏خواست نوآوری بکند؛ نه اینکه استاد و دانشجو میل به این معنا نداشتند؛ فرهگ غالب بر دانشگاه، این فرهنگ نبود؛ فرهنگ وابستگی بود که رژیم شاه هم آن را به شدت ترویج می‏کرد. آن کسانی که در داخل دانشگاه داعیه روشنفکری داشتند، آنها هم روشنفکران مردمی نبودند؛ روشنفکرهای کافه‏ای و بریده از مردم بودند؛ خیلی از آنها بعد از انقلاب رفتند و الان در کشورهای اروپایی باز هم کافه‏ای‏اند و بیشترین محیط‏شان، محیط کافه‏ها است! دانشگاه چنین وضعی داشت. انقلاب دانشگاه را از این دو آفت بزرگ نجات داد؛ دانشگاه را خوداندیش، مستقل، دارای اعتماد به نفس، دارای قدرت تولید- تولید فکر و تولید علم- مرتبط قشرهای مختلف مردم، مرتبط با فرهنگ مردمی و متصل به دلبستگی‏ها و عشق‏ها و جاذبه‏های موجود میان مردم قرار داد؛ این اهمیت خیلی زیادی دارد.

من به شما بگویم، این دو نکته، نکات مهمی هستند که اگر از طرف بیگانگان و دشمنان خطری دانشگاه را تهدید بکند، بمباران همین دو مرکز اساسی و مهم است؛ اعتماد به نفس را از دانشگاهی بگیرند، بخواهند فکرها و تئوری‏های ترجمه‏ای را وارد محیط دانشگاه کنند و به مغز دانشجو و استاد رسوخ دهند و آنها را از ایمان و دلبستگی‏های مردم جدا کنند؛ این، آن خطر اساسی است. علاج هم عبارت است از حفظ اتصال فکری با توده‏های مردم و به شدت چسبیدن و متمسک شدن به ریشه‏های اصولی انقلاب

منبع: کتاب نکته های ناب (جلد اول)

تنظیم برای تبیان: عطاالله باباپور

ارسال به