• Nombre de visites :
  • 1493
  • 24/10/2007
  • Date :

Ramazan özel

ramazan

Mübarek Ramazan ayının yarısına yaklaşıyoruz. Bizlerden bazıları bu bereketli ayın günleri ve gecelerini ibadetle kavrayarak kul olmanın tatlı huzuruna kavuştuk. Yüce Allah kullarından ziyafet ayı olan Ramazan ayında diğer günlere nazaran O’nu daha fazla anmalarını ve sonsuz bereket sofrasından faydalanmalarını istiyor. Gelin nimetler ayı olan Ramazan’dan geri kalan günleri boşa harcamayalım. İnsanın bu dünya işlerinde boğulup, Allah’ın sonsuz nimetlerinden yararlanırken içinde bulunduğu gaflet sebebi ile yüce Allah’a şükranlarını sunmaması nankörlük sayılır. İnsanın İlahi lütufları görerek Allah’a yönelmemesi doğru değil. Öyle ise gelin hep birlikte sevgi ve şefkat kaynağı rahman ve rahim olan Allah’ı şükredip Kuran Kerim’in nurlu sesi ile birlikte dua edelim. Bu dua, sahip olduğu ihtişam ve gücü sebebi ile yüce Allah’tan O’na şükretme kabiliyeti bahşetmesi ve seçkin kulları arasında yer alabilmesini isteyen hz. Süleyman’ın dilinden Neml suresinin 19. ayetinin bir bölümünde  şöyle buyuruyor:

""Rabbim, bana, anneme ve babama verdiğin nimete şükretmemi ve hoşnut olacağın salih bir amelde bulunmamı bana ilham et ve beni rahmetinle salih kullarının arasına kat.""

Kuran Kerim ve Resulullah’ın (sav) Ehlibeyt"inin önemle üzerinde durdukları konulardan biri iyi insanlar ve evliyalarla tanışıp onlarla hem sohbet olmaktır. Zira bu zümre insanlarla arkadaşlık etmek insan ruhunu olumlu yönde etkilerken, saadet ve felah zirvelerine ulaşmasını sağlıyor. Hz. Muhammed (sav) mübarek bir hadiste şöyle buyuruyor:"" Havarilerden biri hz. İsa’a (as), ‘ Ey Ruhullah kimlerle hem sohbet olalım ?‘ diye sorar. Hz. İsa (as) da şöyle buyurur: ‘ Onu görmeniz sizlere Allah’ı hatırlatan, sözleri ilminizi arttıran ve davranışı sizleri ahrete teşvik eden kimselerle.""

11 Ayın sultanı Ramazan ayın sevgi dolu günlerinde Fransız Müslümanlarla biraz daha tanışmak istiyoruz. Resmi verilere göre yarısından daha fazla Fransız olan 5 milyonu aşkın Müslüman yaşıyor. Müslümanların sayılarının fazla olması bu ülkede İslam dininin 2. resmi din kabul edilmesini sağlamıştır. Fakat Fransız Müslümanlar bir çok sorun ve kısıtlamalarla karşı karşıya bulunmalarına rağmen büyük bir zevk ve istekle dini farizalarını yerine getiriyorlar. Bu ülkede Ramazan ayın başlamasını İslami Ayin Şurası açıklıyor. Ramazan ‘da Fransız Müslümanlar diğer ülkelerde de olduğu gibi birbirine daha çok yakınlaşıyorlar. Ülke çapında bulunan 1685 cami ve mescit bu kutlu ayda Fransız Müslümanların farz ve müstahap namazlarını cemaat kılmak için onlara ev sahipliği ediyorlar.

Çorba ve nane çayı Fransız Müslümanların iftar sofrasının baş köşesinde yer alırken; Fas ülkesinin yemeği olan bulgur, buğday ve etten yapılan Kasksi yemeği iftar vaktinde ikram edilir. Tabi ki söz konusu iftar yemeği sadece oruçlu Müslümanlara has değil ve herkes bu yemekten yiyebilir. Paris’in merkezinde yer alan küçük fakat kalabalık Moftar caddesinde bulunan, camlarında ‘ helal ‘ yazısı görünen bir çok lokanta ve büfede dini ilahiler ve marşlarla iftar saati karşılanır. Doğunun geleneklerine özel ilgi duyan Fransızlar Müslümanlarla birlikte Ramazan ayın geleneklerine katılıyorlar. Müslüman olmayanlar bile manevi iftar merasimine katılıp bu geleneğin nimetlerinden feyiz alıyorlar.

Fransa camilerinde ve mescitlerinde iftar vakti su, çay, tatlı, hurma ve bazen de çorba ikram edilir. Bu arada evsiz ve fakir insanlar da sıcak yemeklerle karşılanıyorlar. Kuran okumak ve hatım etmek Ramazan ayında Fransa camilerinde gerçekleşen bir diğer gelenektir.Fakirlere yardım parası halk veya bazı İslami teşkilatlar tarafından karşılanıyor. Tabi Fransa hükümeti göçmenler bu arada Müslüman göçmenler konusunda ayırımcı davranarak bazı kısıtlamalar uygulamakta. Buna ilaveten onayladığı yasalarla Müslümanları bazı dini gelenekleri ve farizalarını yerine getirmelerini engelliyor. Bu cümleden örtünme yasağına değinebiliriz. Fakat her şeye rağmen Ramazan ayın başlaması ile birlikte ülke çok değişik manevi bir atmosfere bürünüyor. Yıllardan beri Fransa halkı bu ortama alışıp, onu iyi duygularla karşılıyorlar. Başka bir değişle Ramazan ayı sadece Müslüman Fransızları değil Müslüman olmayanları da etkiliyor.

İnsanlara sevgi duymak bazen onlara hayır yardımlarda bulunmak bazen de sorunlarını çözmek, bazen de dua etmek biçiminde gerçekleşir. Bu yüzden Ramazan ayında yapılan duaların bir bölümü başkaları hakkında yapılan dualardır. Okunan her farz olan namazın ardından yapılması tavsiye edilen duada şöyle diyoruz:""Ya Rabbi, muhtaçları ihtiyaçlarını gider , açları doyur, borçlu olanların borçlarını ödemede yardımcı ol ve sorunu olanların sorununu çöz.""

Başkaları hakkında dua etmek insanın onlar hakkında düşündüğünü gösterirken kişiyi sadece kendini eksen bilmesi ve bencilliğinden uzaklaştırıyor, zira o tüm iyilikler ve nimetleri herkes için istiyor. Dini öğretilerde başkaları hakkında dua etmek tavsiye edilirken, binlerce kat ecir kazandırdığı belirtiliyor. Ehlibeyt İmamlarından İmam Musa Kazım’dan (as) bir hadiste şöyle rivayet ediliyor:

""Dini kardeşi hakkında dua edene yüce Allah katından,’ sana 100 binlerce dua yapıldı’ nidası gelir.""

İslam Peygamberi hz. Muhammed ‘in (sav ) torunlarından İmam Seccad (as)"da Ebu Hamza Somali duasında başkaları hakkında dua edenle ilgili şöyle buyuruyor:

""Allah’ım, annem ve babamı affeyle ve onları bağışla. Allah’ım hayatta olan ve ya baki dünyaya göçen iman ehli kadınlar ve erkekleri bağışla. Allah’ım kadın erkek, küçük büyük hepimizi bağışla ve affeyle.""


Ramazan özel 3

Ramazan 2006

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)