تبیان، دستیار زندگی
یائسگی یک فرآیند طبیعی است که معمولا در سنین حدود 50 ـ 48 سالگی اتفاق می افتد، اما اگر توقف قاعدگی در سنین جوان تر مثلا حدود 40 سال یا کمتر از آن رخ دهد به آن یائسگی زودرس می گویند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

درمان یائسگی زودرس و درد قاعدگی با طب سنتی


یائسگی یک فرآیند طبیعی است که معمولاً در سنین حدود 50 ـ 48 سالگی اتفاق می‌افتد، اما اگر توقف قاعدگی در سنین جوان‌تر مثلاً حدود 40 سال یا کمتر از آن رخ دهد به آن یائسگی زودرس می‌گویند

.


گیاهان دارویی

چندی پیش خانمی سی و پنج ساله به کلینیک مراجعه کرده و شاکی بود در چند ماه گذشته قاعدگی‌هایش بسیار نامنظم و فواصل قاعدگی‌ها بسیار طولانی شده است، او از گرگرفتگی، بی‌خوابی و اضطراب رنج می‌برد.  این‌ها می‌تواند زنگ خطر شروع یائسگی زودرس برای این بیمار باشد؛ مشکلی که می‌تواند پیامدهای متعددی ازجمله ناباروری، کاهش میل جنسی، مشکلات خلقی ـ روانی، خستگی مفرط، کاهش تمرکز و حافظه و افزایش خطر عفونت‌های زنانه را به همراه داشته باشد.

هر عاملی که باعث اختلال در ترشح هورمون‌های زنانه شود، مانند بیماری‌های استخوان، درآوردن تخمدان‌ها و مصرف برخی داروها یا پاسخ ندادن تخمدان‌ها به تحریکات هیپوفیز می‌تواند علت یائسگی زودرس باشد. در برخی موارد، سابقه فامیلی و ژنتیک نیز وجود دارد.

اما در صورت وجود چه علائمی باید به یائسگی زودرس شک کرد؟ قاعدگی نامنظم به همراه فواصل طولانی بین دوره‌های قاعدگی یا قطع ناگهانی قاعدگی به همراه کاهش میل جنسی، گرگرفتگی، اختلالات خواب و اختلالات خلقی در خانمی که هنوز به سن یائسگی نرسیده است.

در صورت وجود این علائم حتماً باید به پزشک مراجعه کرد، زیرا این بیماری در صورت تشخیص و درمان به موقع و مناسب قابل پیشگیری یا اصلاح است.

غیر از درمان رایج هورمونی، روش‌های دیگری نیز وجود دارد که می‌تواند به درمان یائسگی زودرس کمک کند که اصلاح الگوی تغذیه‌ای یکی از آن هاست:

* مصرف بیشتر مواد غذایی حاوی استروژن‌های گیاهی نظیر سویا، نخودفرنگی، عدس، لوبیا و به طور کلی حبوبات می‌تواند کمک کننده باشد.

* گیاه پنج انگشت که حاوی استروژن گیاهی است، دارای مواد موثره‌ای است که می‌تواند روی محور هیپوفیز ـ تخمدان تأثیر گذاشته و به بهبود اختلالات قاعدگی از جمله یائسگی زودرس کمک کند البته به علت تداخل اثر بهتر است از مصرف همزمان آن با قرص‌های ضدبارداری و داروهای هورمونی پرهیز شود.

* مصرف ترکیب رازیانه، تخم کرفس، آنیسون، شیرین‌بیان و پونه نیز در درمان یائسگی زودرس کمک کننده است.

* فوفل و جینسینگ نیز از گیاهان اثربخش در این زمینه است.

* دم کرده زنجبیل، زعفران و دارچین نیز می‌تواند موثر باشد.

* گل پامچال، شبدر قرمز، گل ساعتی، گزنه و شنبلیله هم از دیگر گیاهان موثر در کمک به درمان اختلالات قاعدگی است البته با توجه به تفاوت مزاج‌ها و علل بیماری در افراد مختلف، مصرف تمام گیاهان فوق باید با نظر پزشک متخصص گیاهان دارویی یا طب سنتی انجام شود.

طب سوزنی نیز با مکانیسم ایجاد آرامش در فرد، تحریک ترشح هورمون‌های زنانه و افزایش جریان خون و انرژی در تخمدان و رحم، روش موثری در کمک به درمان اختلالات قاعدگی و یائسگی زودرس است.

مصرف ترکیب رازیانه، تخم کرفس، آنیسون، شیرین‌بیان و پونه نیز در درمان یائسگی زودرس کمک کننده است

چیگنگ و انرژی‌درمانی البته نوع علمی آن که باید از سوی متخصص زبده انجام شود نیز می‌تواند یک روش مکمل در درمان باشد.

درمان درد قاعدگی در طب سنتی

دردهای قاعدگی از شایع‌ترین مشکلاتی است که بسیاری از زنان در طول زندگی‌شان با آن مواجه می‌شوند. بیشتر خانم‌ها با شروع دردهای قاعدگی مصرف مسکن را شروع می‌کنند اما برخی داروهای شیمیایی چندان هم بدون عارضه نیستند. در پاسخ به پرسش برخی افراد که می‌خواهند بدانند آیا در طب سنتی هم درمانی طبیعی برای کاهش درد قاعدگی وجود دارد یا نه، باید بگویم که جواب مثبت است اما از آنجا که فراورده‌های گیاهی نیز می‌توانند آسیب‌رسان باشند، باید با مشورت و تحت‌نظر متخصص طب سنتی و پزشک خبره از آن‌ها بهره برد.

قاعدگی نوعی پاکسازی عمومی بدن و رحم است و علائم همزمان با آن می‌تواند بیانگر مسائل کلی بدن مانند سوءمزاج‌ها و اختلال‌های خاص رحمی باشد.

درمان درد قاعدگی معطوف به تشخیص علت اصلی آن است و نمی‌توان یک درمان واحد ارائه کرد ولی می‌توان به طور عمومی توصیه‌های ساده و مهمی برای کاهش علائم داشت:

1. از خوردن غذاهایی با مزه ترش خودداری کنید.

2. از فعالیت‌های ورزشی شدید پرهیز کنید.

3. کمبود خواب و شب‌بیداری، ارتباط مستقیمی با این مشکل دارد. خواب کافی و مناسب از درمان‌های ساده و موثر این بیماری است.

4. حالت‌های روانی مانند خشم و حتی خوشحالی شدید از عوامل زمینه‌ساز هستند.

علاوه بر موارد فوق، می‌توان از چند اقدام ساده نیز بهره برد:

1. چای کوهی: دمنوش این گیاه از 2 روز قبل از قاعدگی توصیه می‌شود. برای این منظور یک قاشق غذاخوری از چای کوهی را در یک لیوان آب جوش می‌ریزند و روی لیوان را می‌پوشانند تا 15 دقیقه دم بکشد. سپس محتویات لیوان را صاف و میل کنید. به علت آثار تسکینی و خواب‌آوری آن بهتر است که قبل خواب مصرف شود.

2. عرقیات: عرق‌های گیاهی از فراورده‌های گیاهی منحصربه‌فرد ایران هستند که مصرف آن در ایران بسیار شایع است. مصرف روزانه یک استکان عرق رازیانه و یک استکان عرق بابونه از 10 روز قبل از قاعدگی نیز اثر قابل‌ملاحظه‌ای بر کاهش دردهای قاعدگی دارد.

فرآوری: مریم مرادیان نیری

بخش تغذیه و آشپزی تبیان


منابع:

جام جم - دکتر امیرهومن کاظمی، متخصص طب سوزنی و گیاهان دارویی

سلامتیران - دکتر مهرداد کریمی، متخصص طب سنتی و مدرس دانشگاه

مطالب مرتبط:

ارتباط غذا با عمل آمیزش در طب سنتی

درمان ویار بارداری با طب سنتی

حساسیت و آلرژی از دیدگاه طب سنتی

طب سنتی و ناباروری

سخه سنتی برای کاهش درد قاعدگی

رفع مشکلات پوست و مو با طب سنتی

کمردرد زیر ذره‌بین طب سنتی

نسخه سنتی برای سلامت کبد

درمان بیماری‌های ام‌اس، آرتروز و رماتیسم با طب سنتی

توصیه‌های طب سنتی برای حساسیت‌های پوستی و فصلی

درمان سرماخوردگی با طب سنتی

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.