• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 27021
تعداد نظرات : 2747
زمان آخرین مطلب : 3220روز قبل
ایرانگردی



عید نوروز دارای قدمتی بس کهن است. جشن سال نو، که ما آن را نوروز می‌نامیم، نزد سومریان نیز شناخته شده بود و عناصر اصلی آن در میان مردم مصر نیز رواج داشته است. پیشینه‌ نوروز نه تنها به دوران مشترک هند و اروپایی باز می‌گردد،‌ بلکه در میان اقوام کهن‌تر نیز وجود داشته است.

در اساطیر ایران، پیدایش نوروز را به بر تخت نشستن جمشید پیشدادی نسبت داده‌اند. اما در نزد مردم کُرد، رأی غالب مربوط به داستان کاوه آهنگر و ضحاک می‌شود. هنگامی که کاوه بر ضحاک پیروز شد مردم به مناسبت این پیروزی بر کوه‌ها آتش افروختند و دست در دست هم به شادمانی پرداختند. از آن سال تاکنون مردم کُرد هر ساله در اول بهار به بزرگداشت آن روز فرخنده،‌آتش روشن می‌کنند و به شادمانی و شادخواری می‌پردازند. از طرفی دیگر در افسانه‌های مردم کُرد،‌ «خاتو زمهریری» که نماد زمستان است دو پسر داشته که با رسیدن فصل بهار می‌مُردند و سال دیگر در زمستان متولد می‌شدند. این افسانه با توجه به وضع اقلیمی کردستان توجیه‌پذیر است.

در مناطق کُردنشین رسم‌های دیگری نظیر میرنوروزی و کوسه‌گردی نیز در نزدیکی‌های بهار انجام می‌شده است که همگی آن‌چه گفته شد نشان از اهمیت آمدن بهار برای قوم کُرد دارد.

اما این‌که چگونه و به چه نحو اهالی سنندج به پیشواز نوروز رفته‌ و آن را برگزار کرده‌اند، ‌داستانی است که آقای ایازی در کتاب آینه سنندج به صورتی بسیار مفید به آن پرداخته است که ما نیز در این‌جا گوشه‌هایی از آن را آورده‌ایم.

در شهر سنندج از نیمه‌های اسفندماه و شاید زودتر خانواده‌ها دست به تدارک نوروز می‌زدند. از جمله‌ این تدارکات تهیه‌ سمنو بود. خانم‌های خانه گندم، عدس و کنجد را در پارچه‌ای ریخته و در ظرفی مسی قرار می‌دادند. بعد از ریختن آب بر روی آن در جلوی نور ملایم خورشید می‌گذاشتند تا دانه‌ها جوانه بزند.

پدر خانواده در این فرصت اندکِ قبل از عید به بازار می‌رفت تا برای اهالی خانه لباس و کفش تهیه کند. از دیگر چیزهایی که قبل از عید آماده می‌شد آجیل، ‌شیرینی، میوه، برنج، روغن و گوشت بوده است.

لازم به ذکر است مردم سنندج به مانند اعیاد مذهبی که روز قبلِ آن را عرفه می‌نامند،‌ روز قبل از عید نوروز را نیز عرفه می‌نامیدند. این روز شلوغ‌ترین روز سنندج بوده است. خانواده،‌ لباس‌هایشان را از خیاطی می‌گرفتند، مردم‌ها به سلمانی می‌رفتند، و زن‌ها در پی خرید تخم مرغ بودند. در خانواده‌های سنندجی کمتر از یک تغار (30 عدد) تخم‌مرغ نمی‌خریدند. تعداد این تخم مرغ‌ها گاهی به سه تا چهار تغار نیز می‌رسید. تخم‌مرغ‌ها آبپز می‌شد و همگی اعضای خانواده دست به رنگ کردن آن‌ها می‌زدند تا با برابر قرار دادن زمین و تخم‌مرغ، با رنگ کردن آن، زمین را نیز رنگ زده باشند.

چند روز قبل از عید، جوانان روستا، بوته‌های خار را جهت فروش به شهر می‌آوردند. خانواده‌ها آن را تهیه کرده و بر پشت بام می‌گذاشتند. از دیگر موارد جهت آتشبازی فیشک (فشفشه)، ماتاو، تقه، کوزی و تیزان بود.

از جمله چیزهایی که قبل از عید توسط بچه‌ها تهیه می‌شد، «نوروزنامه» بود. نوروزنامه عبارت از یک صفحه سفید بود که در بالای آن اشکالی مانند سماور، قلیان، سمنو، تخم‌مرغ رنگ شده، شیرینی و ماهی نقاشی می‌شد و پایین آن در چهار ستون اشعاری که هر مصرع در یکی از سطرهای این ستون‌ها جای می‌گرفت می‌نوشتند. بچه‌ها اشکال را رنگ‌آمیزی کرده و موقع تحویل سال به پدر و مادر خود می‌دادند و عیدی طلب می‌کردند.

در نوروز خوانچه‌هایی برای عروس‌های نامزد شده یا دخترهایی که به خانه‌ شوهر رفته بودند می‌بردند. گاه تعداد این خوانچه‌ها به دوازده نیز می‌رسید. طلا، عطر، دستمال، جوراب، تخم‌مرغ رنگ شده، صابون، پارچه، ماهی، شربت، سمنو، شیرینی و آجیل و از همه مهمتر سیب سرخ زرورق زده شده، از اقلامی بود که در خواچه‌ها وجود داشت.

در شب نوروز بوته‌های خارِ آماده شده توسط پدر خانواده آتش زده می‌شد و بچه‌ها نیز شروع به آتش‌بازی می‌کردند. لازم به ذکر است در مناطق کُردنشین،‌ آتش مخصوص نوروز بوده و در چهارشنبه سوری (چوارشه‌مه کوله) به هیج وجه آتش روشن نمی‌شد. بعد از خاموش شدن آتش، خانواده به خانه رفته و شام می‌خوردند. در سنندج معمولاً این شام حلوا بوده و غذای اصلی که پلو خورشت است را برای فردای آن صرف می‌کردند.

در قدیم که رادیو و تلویزیون در سنندج نبود، مردم از روی تقویم‌های جیبی منجم‌باشی یا تقویم پیوندی کردستانی ساعت و دقیقه‌ سال تحویل را می‌دانستند.

مردم سنندج به هنگام تحویل سال، آینه‌ تمام قد سنگی یا نیم قد را به دیوار تکیه داده و در دو طرف آن شمعدانی با شمع روشن قرار می‌دادند. جلوی آینه سفره‌ کوچک سفیدی پهن می‌کردند که روی آن سمنوی تزئین شده با روبان قرمز، تخم مرغ رنگ شده، ماهی، شیرینی، آجیل و تنگ‌های رنگارنگ شربت قرار می‌دادند. پدر خانواده وضو می‌گرفت و با تحویل سال برای خانواده و آشنایان دعا می‌کرد.

بچه‌ها «نوروزنامه‌»ها را می‌دادند و عیدی می‌گرفتند. خانواده‌هایی که دختر شوهر داده یا عروس داشتند منتظر عید دیدنی بچه‌هایشان می‌شدند و کوچک‌ترها نیز به عید دیدنی بزرگ‌ترها می‌رفتند. بچه‌ها هر یک سهم خود را از تخم‌مرغ‌ها دریافت می‌کردند ‌و جهت انجام «هیلکه شکینه» به کوچه می‌روند. رسم تخم‌مرغ شکستن در سنندج به این نحو است که هر یک از دو نفر تخم‌مرغ‌هایشان را در دست گرفته و بر روی هم‌ می‌زنند. تخم‌مرغ هر کدام شکست، باید آن را به طرف دیگر که تخم‌مرغ‌اش سالم مانده بدهد. این رسم به صورت دیگری نیز اجرا می‌شود. چند نفر که در این کار شرکت می‌کنند تخم‌مرغ‌هایشان را به هم می‌زنند و هر تخم‌مرغی شکسته شد آن را روی زمین گذاشته و این کار را تا زمانی که تنها یک‌نفر تخم مرغ نشکسته داشته باشد ادامه می‌دهند. تمام تخم‌مرغ‌های روی زمین ازان کسی است که تخم مرغ سالم دارد.

در مناطق دیگر کُردنشین رسم‌های زیادی در رابطه با نوروز وجود دارد. از جمله‌ی این رسم‌ها به کوه و دشت رفتن مردم در صبح زود است. آنها دست خود را با شبنم تر کرده و بر صورت و لباس خود می‌کشند و اعتقاد دارند اگر کسی مریض باشد شفا می‌یابد. در دیگر مناطق مردم صبح زود از روستا به راه افتاده و با خود آرد می‌بردند.
وقتی به کوه رسیدند آرد را خمیر کرده و دسته‌ای گُل در آن فرو می‌کنند. خمیر و گل را به روستا آورده و روی درب منزل‌شان می‌گذارند. آنها اعتقاد دارند با این کار بهار را به خانه‌شان آورده و باعث خیر و برکت می‌شود.
سه شنبه 13/12/1392 - 15:51
ایرانگردی


جام جم آنلاین: هر یک از شهرهای ایران آیین های باستانی نوروزی را به رسم و پیشینه گذشته و امروز بزرگ می دارند اما این آداب و سنن در آذربایجان غربی به عنوان رنگین کمان اقوام و ادیان ایرانی در یک مجموعه گرد هم آمده و رنگ و بوی دیگری دارد.

شکل گیری تمدن های آشور، اورارتو، مانا، ماد و پارس در قبل از اسلام و ظهور سلسله ها و حکومت های محلی در این بخش از ایران بزرگ به همراه حضور اقلیت های دینی متعدد ترک، کرد، ارمنی و آشوری به همراه هم مرزی با سه کشور خارجی موجب شده تا استان آذربایجان غربی بزرگترین مرکز تعامل فرهنگی در غرب کشور باشد.

در این میان تمامی آداب و رسوم ایرانی به خصوص عید باستانی نوروز در دل این تعاملات فرهنگی دچار فراز و نشیب شده و امروز مردم این دیار آیین نوروز را با رسوم خاصی برگزار می کنند.

پیشینه نوروز

در گاه شماری ایرانیان باستان سال خورشیدی به 12 ماه سی روزه تقسیم می شد و هر روز از ماه اورمزد (هرمزد)، روز دوم بهمن روز و ... خوانده می شد. ایرانیان روزی را که نام ماه با نام آن روز برابر می افتاد آن را جشن می گرفتند.

در ادبیات فارسی بسیاری از جشنها، مراسم و تمدن ها را به نخستین پادشاهان ایرانی نسبت می دهند، از این رو در خصوص پیدایش نوروز و جشن نوروز هم روایت ها و مطالب بسیاری ذکر گردیده است ولی آنچه در اکثر این منابع وجه مشترک محسوب می شود پادشاهی جمشید است، جمشید اولین کسی بوده است که در روی زمین به پادشاهی رسیده و بسیاری از اولین ها مربوط به اوست و واژه جم به معنی بزرگی است( و چرا این جشن را نوروز نام نهاده اند، گویند) جمشید در هر مناسبتی بر تخت می نشست و سان می دید تا آن که اتفاقا وقتی در اول فروردین به تخت می نشیند، نور خورشید در تاجش می درخشد و چون از تابناکی آن چشم ها خیره می شود، همه فریاد می زنند"جم، شید" یعنی جم درخشید و چون این جمله ی تازه را، همه می گویند، شاه تصمیم می گیرد این روز را یک روز نو اعلام کند.

در روایتی دیگر دسته ای از ایرانیان می گویند: جمشید زیاد در شهرها گردش می نمود و چون خواست به آذربایجان داخل شود بر سریری از زر بنشست و مردم به دوش خود آن تخت را می بردند و چون پرتو آفتاب بر آن باور پارسیان در این روز، جهان هستی یافت و آفرینش آغاز شد.

از جمله دیگر روایات در خصوص نوروز روایتی است در مورد حضرت سلیمان به این مضمون که چون سلیمان بن داوود انگشتر خویش را گم کرد سلطنت از دست او بیرون رفت اما پس از چهل روز بار دیگر انگشتر خود را بازیافت و پادشاهی و فرماندهی به او بازگشت و مرغان به دور او گرد آمدند و ایرانیان گفتند: نوروز آمد.

درفرهنگ اسلامی روایاتی چند در خصوص نوروز وجود دارد از جمله عبدالصمد بن علی روایتی را از جد خود در خصوص حضرت محمد(ص) نقل می کند: در نوروز جامی سیمیمن که پر از حلوا بود برای پیامبر هدیه آوردند و آن حضرت پرسید این چیست؟ گفتند امروز روز نوروز است پرسید نوروز چیست؟ گفتند: عید بزرگ ایرانیان است؛ فرمود آری در این روز بود که خداوند عسگره را زنده کرد سوال کردند: عسگره چیست؟ فرمود: عسگره مردمی بودند که از ترس مرگ ترک دیار کرده و سر به بیابان نهادند و خداوند به آنها گفت بمیرید و مردند سپس آنها را زنده کرد و ابرها را فرمود که به آنها ببارد.... قدیمی ترین یادی که از نوروز در دوران اسلامی شده است خبری است که به موجب آن در زمان خلافت عمر بن خطاب هرمزان استاندار خوزستان که مسلمان شده بود از شیرینی و دیگر اقلام خوان نوروزی خوانچه ای برای علی بن ابیطالب (ع) فرستاد حضرت از آوردگان پرسید: علت فرستادن این خوانچه ها چیست؟ گفتند: موجب فرا رسیدن عید نوروز است حضرت گفتند: "کل یوم نیروزنا" یعنی هر روز را برایمان نوروز سازید.

حدیث دیگری که در خصوص نوروز آمده و اکثر نویسندگان بدان اشاره نموده اند حدیث معلی بن خنیس از یاران امام جعفر صادق(ع) است، که گفت: روز نوروز، من به خدمت امام صادق(ع) در آمدم، او فرمود: آیا این روز را می شناسی؟ عرض کردم: این روزی است که ایرانیان بزرگش می دارند و برای یکدیگر پیش کش می برند فرمود: به خانه کهنسال مکه سوگند که این رسمی دیر پا است که من تو را از آن آگاه می کنم گفتم: ای بزرگوار دانستن این رسم نزد من با ارزش تر از زندگی دوستان و دشمنان است فرمود: امروز روزی است که خداوند" عهد ازل(پیمان جادوانه)" را با مردم ببست روزی است که نخستین بار خورشید بدرخشید و باد بوزید و زمین لرزه پدید آمد روزی است که کشتی نوح بر کوه جودی نشست روزی است که جبرئیل بر پیامبر فرود آمد روزی است که حضرت محمد(ص) علی را بر شانه بلند کرد تا بت های کعبه را سرنگون ساخت، روزی است که دستور داد مردم با علی بیعت کنند.... و هیچ روز نیست که ما منتظر فرج نباشیم؛ این روز را شما (عرب ها) فراموش کرده اید و ایرانیان آن را نگه داشته اند.

در تعالیم اعمال نوروز توسط امام صادق(ع) به معلی بن خنیس آمده است: چون روز نوروز شود غسل کن و پاکیزه ترین جامه های خود را بپوش و به بهترین عطر های خوش خود را خوشبو گردان و در آن روز روزه بدار چون از نماز پیشین و پسین و نافله های آن فارغ شوی چهار رکعت نماز بگذار همچمنین به قرائت سوره های قدر، کافرون، توحید، فلق و ناس سفارش شده است و بر قرآئت سوره قدر هم در نماز عید نوروز توصیه گردیده است.

از همین رو می توان دریافت که عید نوروز نیز چون دیگر اعیاد اسلامی با نزول برکات و آیات الهی همراه بوده است؛ و چون دیگر اعیاد اسلامی با غسل کردن، پوشیدن جامه نو و معطر گردیدن به بوهای خوش و روزه داشتن آغاز می شود اما نوروز از دیدگاه علمی و نجومی بدین شکل اتفاق می افتد: در نوروز، آفتاب در برج حمل(نیم کره شمالی) قرار می گیرد که با اعتدال ربیعی همراه است هنگامی که خورشید روی مدار استوا قرار می گیرد و روز و شب برابر می شوند( هنگام ظهر، در نقاط استوایی خورشید درست عمود بر ناظر قرار دارد و طول شب و روز به طور مساوی در تمام جهان 12 ساعت است) این روز اول فروردین می باشد که طبیعت از خواب زمستانی بیدار می شود و زندگی نو آغاز می کند روزی که زیبایی آفرینش در بالاترین چهره خود آشکار می گردد.

مردم آذربایجان غربی نیز به رسم دیرین از اولین روزهای ماه اسفندماه به استقبال نوروز می روند و مطابق سنت های کهن و قدیمی مردم آذربایجان غربی هفته اول اسفند ماه را "چیله قووان" یعنی هفته ای که چله زمستان را فراری می دهد یا یالانچی چارشنبه ( چهارشنبه دروغین) می نامیدند و با آیین هایی اتمام فصل زمستان را جشن می گرفتند.

در گذشته آذربایجان، چهارشنبه هفته دوم اسفند ماه موسم به "کوله چارشنبه" یعنی چهارشنبه کوتاه بود و سومین چهارشنبه نیز "موشتولوقچی چارشنبه ( چهارشنبه پیام آور) یا قره چارشنبه ( چهارشنبه سیاه یا بزرگ) یا خبرچی چارشنبه نام داشت.

در مطالعات مردم شناسی انجام گرفته هر کدام از این چهار چهارشنبه ماه اسفند، نمادی از عناصر چهارگانه یعنی آب، خاک، باد و آتش بودند که با طبیعت کشاورزی منطقه آذربایجان غربی نیز سنخیت دارند و مردم نیز هر کدام از این چهارشنبه ها را به نوعی با آیین هایی خاص گرامی می داشتند.

پیشگامان ایام نوروز تکم چی لر

مردم آذربایجان غربی در گذشته آیین های زیادی برای استقبال از نوروز کهن داشتند که امروز برخی از آنها از حافظه مردم این سامان پاک شده اند و برخی نیز در آستانه فراموشی قرار گرفته اند. یکی از رسم های زیبای ایام نوروز در آذربایجان غربی به گفته پدران و پیران این منطقه رسم "تکم چی" ها بوده که در زمان حاضر به طور کلی به فراموشی سپرده شده است.

رسم (تکم چی) است " تکم" یا به عبارتی " تکه taka" در زبان ترکی به معنی بز نر بالغ است و "چی" پسونی است که نسبت شغلی – مجری گری – بین فرد و مراسم ایجاد می کند

بر اساس پژوهش های انجام یافته زمان دقیق اجرای این رسم معلوم نگردیده ولی با توجه به نزدیکی اجرای آن به ایام نوروز(اسفند) می توان گفت که اجرای آن بی مناسبت با فرا رسیدن ایام خجسته نوروز نبوده است چه بسا که این رسم در حوزه های فرهنگی آذربایجان شرقی و استان اردبیل نیز به لحاظ فرا رسیدن نوروز برگزار می شده است اشعاری که تکم چی های حوزه یاد شده در این ارتباط می خواندند نیز می توان موید همین مطلب باشد.

بهار آمد بهار آمد خوش آمد                                           علی با ذوالفقار آمد خوش آمد

سیزین بو تازه ایلیز موبارک                                            آیوز ایلیز هفته ز گونوز موبارک

تکم چی ها- خصوصا در حوزه آذربایجان غربی به طور نمادین بزی را از قطعات چوبی ساخته و پوست بزغاله را هم بر روی آن کشیده و دو شاخ نیز بر سرش تعبیه می کردند روز موعود، تکم چی به اتفاق همراه خود( توبره کش) وارد روستا شده و از یک سوی ده شروع به اجرای مراسم می کردند، روستائیان و بچه ها دنبال ایشان به راه می افتادند و به اتفاق کوچه به کوچه و منزل به منزل روستا را می گشتند.

تکم چی در حالی که بز چوبی" تکه" را می چرخاند صدای زنگوله و تحرک پاهای آن همراه با اشعار دلنشین حالت خاصی به نحوه اجرای این مراسم می داد

تکم چی ها با خواندن این اشعار به نوبت مقابل تک تک منازل می ایستادند و کد بانوی منزل در را بر روی آنها گشوده و طبق رسم معمول مقداری: قند، چای، بلغور، نان، روغن یا مبلغی پول و .. به ایشان داده و راهی شان می کرد. نهایتا مواد جمع آوری شده را بین خود تقسیم کرده و به این ترتیب رسم با نزدیک شدن به ایام نوروز(اسفندماه) و اجرای آن به منظور زایش دوباره ی طبیعت، برکت آوری و در نهایت جمع آوری آذوقه توسط این اشخاص برای ادامه ی زندگی در روزهای آینده ی سال بی ارتباط نباشد.

هفت سین و سبزه نوروزی

یکی دیگر از آیین های نوروزی که پیشینه بسیار کهن داشته و تا به امروز نیز به حیات خود ادامه داده است، گسترش سفره هفت سین است. البته علت این که چرا باید هفت شی که با حرف سین شروع می شوند در این سفره گذاشت به درستی معلوم نیست آنچه معلوم است این که عدد هفت یکی از اعداد مقدس و مورد احترام ایرانیان کهن بوده است.

در نجوم عدد هفت خانه آرزوهاست و رسیدن به امیدها را در خانه هفت نوید می دهند. علامه مجلسی می فرماید: آسمان هفت طبقه و زمین هفت طبقه است و هفت ملک یا فرشته موکل بر آنند و اگر موقع تحویل سال هفت آیه از قران مجید را با سین شروع می شوند، نجوا کنند آنان را از آفات زمینی و آسمانی محفوظ می دارد و در آداب و سنن برخی ادیان و هم چنین در بسیاری از موارد سنتی و قبیله ای، عدد هفت اهمیت بارزی دارد، مانند هفت موضع نمازگزار، هفت سلام قرآن، هفت تکبیر در صفا و مروه، هفت آسمان، هفت روز هفته، هفت دیار و هفت دوزخ. شاید به خاطر همین تقدس عدد هفت بوده است که در سفره عید نوروز هفت شی که هر یک معرف نمادی هستند بر سر سفره گذاشته می شود.

با این اوصاف گستردن سفره هفت سین در میان مردم آذربایجان غربی خصوصا در روستاها آن طور که امروز رواج یافته، معمول نبوده و تنها به باز کردن سفره عید اکتفا می شده است.

از دیگر سوم درست کردن سبزه عید نوروز است که کدبانوان شهری و روستایی آذربایجان از چند روز مانده به پایان سال دانه های گندم، عدس و ... را در ظرفی خیس می کنند و روی آن پارچه نازکی می کشند و هر از گاه روی آن آب می پاشند تا دانه ها اندک اندک جوانه زنند و سبز شوند. برخی از زنان با سلیقه نیز، این کار را با بذر بر روی کوزه های سفالی انجام می دهند، که پس از چند روز با جوانه زدن و ریشه دواندن سبزه ها، کوزه شکل سبز و زیبایی به خود می گیرد.

در گذشته خانواده های آذربایجانی سفره سفید پارچه ای به نام " بایرام سوفراسی" سفره عید یا " یمیش سوفراسی" سفره خوراکی را در اتاق مهمان پهن می کردند و هر مهمانی که از راه می رسید پای آن می نشست و صاحبخانه از آنها پذیرایی می کرد. این سفره در واقع هم سفره پذیرایی بود و هم سفره هفت سین، اما به شکل محلی و قدیمی که بسان امروز از تشریفات مواد آن خبری نبود.

زنان با سلیقه سفره عید را که پارچه ای چهارگوش مربع یا مستطیل بود با استفاده از نخ های رنگین، گل بوته هایی در چهار گوشه آن سوزن دوزی می کردند و ملزومات سفره را به شکل زیبایی روی آن می چیدند و پای همین سفره از مهمانان پذیرایی می کردند.

معمولا در این گونه مجالس بزرگترها در بالا و صدر مجلس و کودکان در پایین سفره می نشستند و مقابل هر دو نفر هم یک بشقاب گذاشته می شد.

این نکته گفتنی است که محتویات این سفره حدودا تا پنجاه سال پیش (دهه 30) به غیر از سفره هفت سین به سبک امروزی بود که در سطور پیش از آن یاد شد.

معمولا در سفره های عید قدیمی و سنتی تنقلاتی مانند نخود، کشمش، مغز بادام و گردو، شیرینی های رنگین، شیرینی نعناعی، سنجد، پاداخ یا "چسفیل"، خرما، انجیر، انار، سیب، " قیزیل ئوزوم" انگور سرخ، ترشی خربزه یا ترشی انگور، شیرینی کوکه، حلوای خانگی و همچنین موادی مانند: سجوق، سماق، سیر، سکه، لپه، برنج، بلغور و سبزه را به عنوان سفره هفت سین در کنار اقلام یاد شده بالا می گذاشتند، سبزه را معمولا از پخله" باقلا" یا گندم و در برخی خانواده از سنب و... تهیه می کردند.

زنانی که با سلیقه بودند بر روی سبزه چند دانه ذرت بو داده هم می ریختند تا شبیه شکوفه باشد و فرا رسیدن بهار و جریان زندگی را نشان دهد یا کمی نشاسته را در آب حل کرده و به شکل نقطه نقطه روی برگهای باقلا می زدند، پس از خشک شدن روی آنها را با رنگ سرخاب تزیین می کردند.

 در ایام گذشته معمولا سفره عید خانواده ها تا روز سیزدهم به همان شکل گسترده می ماند و در این روز است که سفره برچیده شده و سبزه آن توسط مسافران سیزده به در به دست آب روان سپرده می شود، چرا که در باور مردم، ماندن سبزه در این روز شگون نداشته و چه بسا رها کردن سبزه نوروزی در آب جاری به منزله جریان زندگی و حیات دوباره جانداران باشد.

عارافات آخشامه(شب عرفه)، زیارت اهل قبور

همیشه در میان آذربایجانی ها خصوصا شیعیان، برگزاری اعیاد ملی و مذهبی اغلب با دید و بازدید و زیارت اهل قبور بوده و شادی های این روز را همراه با قرائت فاتحه و احسان کردن به اموات خویش تقسیم می کنند از این رو طبق رسم معمول روز قبل از عید اعم از اعیاد مذهبی مانندک عید فطر و قربان یا اعیاد ملی، در آخرین پنجشنبه سال باید به زیارت اهل قبور رفت و برای آمرزش گناهان آنها فاتحه ای خواند، چرا که ارواح مردگان همیشه در چنین ایامی چشم به راه بوده و طالب احسان و دعاهایی مغفرت آمیز از سوی بازماندگان هستند.

در اعتقادات مسلمانان آذربایجان غربی آخرین روز از سال را عارافات آخشامه می گویند و چنان که اشاره شد باید به زیارت اهل قبور رفت، و برای اموات خود فاتحه خواند. از این رو زنان و مردان معمولا بعد از ظهر روز عرفه به اتفاق، بر سر قبور اموات خود حاضر شده، سنگ قبرها را می شویند و گلاب می پاشند و در شهرها برخی نیز سبزه نوروزی، چند شاخه گل رز یا گلایول و ... روی قبر می گذارند؛ سوره جمعه و فاتحه قرائت کرده و در آخر ضمن طلب آمرزش گناهان برای مردگان، مقداری نقل، حلوا، خرما و نانهای محلی مانند کوکه احسان می کنند.

تحویل سال و دید و بازدید

با نزدیک شدن به زمان تحویل سال، طبق سفارش اسلام مومنین غسل مستحبی کرده و خود را برای سال نو تطهیر می کنند. بزرگ خانواده به اتفاق اهل و عیال بر سر سفره عید می نشینند و سوره هایی چند از قرآن مجید را تلاوت می کنند و برخی نیز در روستاها در مساجد جمع می شوند و دعای "چهل یاسین" را می خوانند و بر تنگ ماهی فوت می کنند بر این باور که هر موقع ماهی سرخ داخل تنگ،. وارونه شود نشان تحویل سال است.

در ضمن این باور در میان ساکنان شهرهای استان، خصوصا پیرمردان و گیس سفیدان نیز از عمومیت بیشتری برخوردار است که در لحظه تحویل درختان بید، سر تعظیم فرود می آورند و آب ها بند آمده و از حرکت باز می ایستند؛ هر کس در این لحظه متوجه اتفاق فوق شود، هر نیت و آرزویی بکند بی شک دعای او نزد خداوند مستجاب خواهد شد؛ و آنگاه که سال نو شد، دعای تحویل سال قرائت می شود« یا مقلب القلوب و الابصار، یا مدبر اللیل و النهار، یا محول و الحول و الاحوال، حول حالنا الی احسن الحال» و اهل منزل بر محمد و آل محمد صلوات می فرستند، و سپس اولین تبریک های نوروز و روبوسی ها از پای سفره هفت با جملات زیر آغاز می شود: "بایرامین موبارک اولسون" و جواب می شنوند: "سنینده بایرامین موبارک اولسون، یوز بله بایراملار گوره سن".

معمولا در برخی از روستاهای حومه ارومیه مانند جهتلو، رسم بود دعای تحویل سال را پساز خواندن، بر کاسه ای آب فوت می کردند و به باغات انگور می پاشیدند تا برکت زیادی داشته باشد.

در حوزه فرهنگی تکاب، خانواده ها معمولا به یک انگشت زدن به سمنو و سرکه و خوردن چند دانه تخمه، آجیل، سنجد . چشیدن سماق و دندان زدن به سیر اکتفا می کنند. همچنین نوجوانان و بچه ها مقداری از سیر و پیاز را خورده و کمی ه زیر پای خوی می مالند و این جملات را به زبان محلی می خوانند:

بویور بویور بویورولسون، حکم سلیمان اولسون، چارشنبه بایرامدا سارمساق سوغان یمیشم، ایاقیم آلتنا سورتمشم، آلا چایان کیش

با خواندن این جملات، معتقدند که از شر همه گزندگان مصون مانده و مار و عقرب و رتیل و ... به آنها نزدیک نمی شوند. گویند خوردن سمنو باعث زیادی هوش و قدرت بینایی و سرکه و سماق صفرا را از بین برده و سرگیجه را معالجه می نماید و خوردن سیر، سموم را از بدن خارج می سازد و کسی که سیر را در سال نو بخورد با مرگ ناگهانی از دنیا نمی رود.

اما در شب تحویل سال، کرد زبانهای جنوب استان کپه های آتش در گذرگاه ها و معابر یا بلندی ها روشن می کنند که در گویش کردی « سر سال» گفته می شود. بعد از تحویل سال و روبوسی های اهل خانمه و رد و بدل شدن عیدی ها که بزرگترها به بچه ها می دهند، دید و بازدیدهای معمولی و رسمی آغاز می شود. معمول این است که قبل از همه کوچکترها به دیدار بزرگ خانواده رفته و پس از آن به اتفاق به دیدار خانواده هایی که در سال گذشته عزیزی را از دست داده اند و به اصطلاح« قره بایرام» آنها است می روند.

اما در دید و بازدیدهای معمول خانواده ها، خصوصا در ایام گذشته در روستاها، مردان به طور دسته جمعی به دیدار بزرگانی مانند ارباب روستا، کدخدا، سیدها و اولاد پیامبر یا روحانیون رفته و دید و بازدیدهای بعد از ظهر هم اختصاص به زنان داشت.

در صورتی که دید و بازدید خانواده های دیگر در روستاهای همجوار مد نظر بود مردان هنگام عظیمت جلوتر و زنان پشت سر آنها حرکت می کردند. در این گونه دید و بازدیدها ظاهرا هیچ تفاوتی بین فقرا و اغنیا وجود ندارد و همگی با صمیمیت و شادمانی، سال جدید را به یکدیگر تبریک و تنهنیت می گویند.

هدیه فرستادن به مناسبت نوروز از رسم های بسیار کهن ایرانیان است که در منابع مختلف اشاره هایی به آن شده است. کتب تاریخی از انواع هدایایی که سلاطین در نوروز می گرفتند و به زیر دستان می دادند، خبر می دهد. در بارگاه این سلاطین به هنگام نوروز همه، از وزیران، علما، دبیران، لشگریان، کارگزاران و شاعران جمع شده و از دست پادشاه هدیه می گرفتند به طوری که ادامه همین رسم را می توان در گذشته نه چندان دور هم مشاهده کرد.

دکتر سعید جواد برومند، مولف کتاب نوروز جمشید، بر این اعتقاد است که بنای تخت جمشید برای برگزاری آیین ها و مراسم نوروز ساخته شده است، از این رو احتمال می دهند نقش برجسته های ملل مختلف که در حجاری های بنای تخت جمشید دیده می شود کسانی باشند که هدایای خود را به مناسبت نوروز در ایران باستان بر عهده مردم بود.

وی می گوید: نوروز آیینی مردمی و مقدس است و این مردم هستند که پایه های هزینه های آن را بر عهده دارند. در دوران «ارباب رعیتی» در حوزه آذربایجان غربی نیز رسمی مشابه آن وجود داشت که اهالی هنگام نوروز، دسته جمعی، با هدایا و پیشکش هایی به دیدار« ارباب روستا» می رفتند و سال نو را به وی تبریک می گفتند.

اما در روستاهای مناطق کردنشین عموما پس از دیدار از خانواده های عزادار مردان برای تبریک و تهنیت عید به منزل روحانی ساکن در روستا می روند. با وجود این، در ایام نوروز دید و بازدید چندانی در میان مردم روستاهای کرد زبان رواج ندارد، مگر در شهرهای بزرگی چون: مهاباد، بوکان و سردشت.

مراسم میر نوروزی در آذربایجان

یکی از رسم های مربوط به ایام نوروز در مناطق کرد زبان مانند مهاباد، پیرانشهر، بوکان و ... رسم میر میرن با همان میر نوروزی است که گویا در زمانهای گذشته به مدت سیزده روز اول فروردین ماه اجرا می شده است، بعدها مردم منطقه زمان اجرای آن را فراموش کرده و تنها به مدت یکی دو روز انجام می دادند و اکنون نیز به بوته فراموشی سپرده شده است.

میر فردی عامی و از توده مردم خود شهرها و یا روستاها بود که او را تحت شرایطی انتخاب و زمام امور محلی را برای مدتی به دست او می سپردند. گویا طی این مدت ارباب محل از سمت خود خلع شده و امورات به دست میر و افرادش می افتاد.

تداوم این رسم با اندک تفاوت هایی در شهرها و روستاهای کرد زبان جنوب استان مانند مهاباد، پیرانشهر، سردشت و ... که «میرمیرن» نامیده می شود گویا تا چند سال پیش، طی سیزده روز اول فروردین اجرا می شده است. در این نمایش آئینی، گروهی از مردان فردی را از میان خود که از قشرهای پایین بوده، به عنوان میر یا امیر و پادشاه موقتی انتخاب می کردند. میر باید شخصی با اقتدار و قاطع می شد و خنده بر لبان وی نمی نشست.

سیزده بدر در منطقه آذربایجان

طلیعه نوروز از رسوم قدیمی ایرانیان است که مجموعه شادیهای آن با آیین مذهبی و آداب دینی آغاز و با شادی در 13 فررودین با ذهنیتی چون طبیعت گردی، پی بردن به عظمت خداوند و تفکر در خلقت دوباره نباتات و ... نیز پایان می پذیرد.

آیین بیرون رفتن از منزل و ساعاتی را دل به سبزه ها سپردن در روز 13 فروردین از رسوم قدیمی ایرانیان است که با وجود رسوخ آن در برخی فرهنگ ها طی سالهای اخیر باورها و عقاید مختلفی هم در شکل گیری این روز نقش داشته است.

در هر حال با فرا رسیدن روز دوازدهم که دید و بازدیدهای نوروزی هم به پایان می رسد خانواده خود را برای مراسم روز سیزده بدر و آشنایی با خلقت خداوند و پی بردن به عظمت او و طبیعت گردی آماده می کنند.

تهیه غذاهای محلی مانند دلمه برگ مو و خصوصا کوفته تبریزی از نوع بزرگ در میان خانواده های شهر ارومیه و دیگر نقاط ترک نشین همراه با انواع میوه ها و شیرینی ها و تنلقاتی که از روز های عید باقی مانده در این روز ازجمله خوراکی های معمول برای خوردن تلقی می شود.

اهالی شهرهای ماکو، خوی، سلماس و ارومیه و دیگر نقاط استان آذربایجان غربی برای از بین بردن نحوست این روز با اهل و عیال خانواده به دامن دشت، کوه و صحرا می روند و دل به طبیعت می سپارند،اشتیاق رفتن به صحرا در این روز چنان است که کوی و برزن در شهرها و روستاها از ساکنین خالی می شود و در مقابل ازدحام جمعیت در اطراف کوه دشت و دمن و کنار نهرها و رودخانه ها چهره دیگر می نماید چهره ای حاکی از شادی و سرور.

در نهایت با نزدیک شدن به غروب در نقاط مختلف آذربایجان اعم از شهرها و روستاهای ترک زبان یا کرد زبان دختران دم بخت تعدادی از ساقه های سبزه هایی را که از منزل آورده اند به هم گره می زنند یا با قیجی سر آنها را قیجی و تک و جفت می آیند تا ببینند بختشان در سال نو باز می شود یا نه .

در مناطق کرد نشین مانند مهاباد دختران تعدادی از ساقه های گیاهان تازه رسته سبز را به هم گره می زنند یا به دور از چشم بزرگترها تارهایی از موهای پیشانی خود را بریده و در آب روان نهرها جاری می سازند و می گویند" تووک له توو- کانم دورکه ی " به معنی " ای موی مرا از چشم بدنظر دور کن" .

از این ها گذشته باید اشاره کرد یکی از دل مشغولی های زنان کرد و ترک گشت و گزار در دامن صحرا و چیدن گیاهان تازه رسته خوراکی مانند قزیاغی، یلمیک( شنگ)، کوزله و ... است که می توانند ضمن در نظر گرفتن جنبه های درمانی هریک خوراکی های بهاری مانند بورانی و شیله و ... پخت کنند.

اغلب مردم طبق رسم معمول برای از بین بردن نحوست این روز و پایان بخشید به مراسم سیزده بدر و عید سبزه هایی که از قبل سبز کرده اند در آب رودخانه ها و نهرها روان می سازند و بر روی همدیگر آب می پاشند همچنین در نقاطی مانند سردشت، مهاباد و بوکان دختران و پسران جوان برای گشایش بخت خود و برآورد شدن نیات و آروزهای خود تعداد هفت یا سیزده عدد سنگ ریزه به پشت سر خود انداخته و دعا می کنند که خود و خانواده شان از قضا و قدر الهی در سال جدید به دور باشند


سه شنبه 13/12/1392 - 15:49
ایرانگردی
                          

تدارک برای نوروز از اوایل اسفند ماه با خانه تکانی آغاز می شود، تمیز کردن خانه، شستو و نظافت وسایل منزل و ... از اعتقادات مردم ایران و نشان از تغییری اساسی در زندگی آنهاست. نگاهی داریم به برخی از مراسم مربوط به این سنت باستانی در استان مرکزی ایران.

نوروز در استان مرکزی
مراسم عید نوروز در استان مرکزی نیز مانند تمام نقاط ایران با خانه تکانی و تدارکات سفره هفت سین شروع می شود. در شهرستان محلات چند روز قبل از عید، مردم شروع به تمییز کردن خانه ها و شستن قالی ها می کنند. پنبه لحاف های کهنه را دوباره حلاجی کرده و تمام خانه را آب و جارو می کنند. آنها از یکی دو هفته مانده به عید، عدس، نخود، ماش یا گندم سبز می کنند.
مردم شهرستان اراک در آخرین جمعه سال به گورستان ها می روند و سپس به دیدار کسانی که به تزگی عزیزی را از دست داده اند، می روند و با خود گلاب، خرما و حلوا می برند.
مردم شهرستان دلیجان نیز نوروز را با شور و هیجان غیر قابل وصف جشن می گیرند. یکی از رسوم گذشته در این منطقه "هله هله " است. در این مراسم که پنجاه روز ماند به عید انجام می شد، عده ای از جوانان در حالی که کوله هایی روی دوش خود داشتند، دور هم جمع می شدند. یکی از آنها لباس زنانه می پوشید و دیگری به نقش تگه ( بز) در می آمد و زنگوله های زیادی به کمر خود می بستند و در روستا به راه می افتند و با سر و صدا و شادی می خواندند :

هله، هله، هو، هو             صد به غله ، هو، هو
یعنی : صد روز به جمع آوری غله ( گندم و جو) مانده است. پنجاه روز به نوروز داریم.
در شهر ساوه، در شب قبل از عید مراسمی توسط زنان انجام می شود. در این شب زنانی که نذر دارند، نیت کرده و اسم خود را روی کاغذ می نویسند و کاغذ را داخل "بستو" ( کوزه سفالی) می اندازند. گاهی به جای نوشتن اسم، یک سکه، انگشتر و یا چیز دیگری را برای نشان داخل ظرف می اندازند. صبح روز بعد، یکی از زنان مورد اعتماد در حالی که دعا می خواند، هر یک از نشانه ها را بیرون آورده و بدین ترتیب هر کس به نیتش می رسد.

مراسم چهارشنبه روزی از جمله آیین های ملی ایران است که از دیرباز در بین مردم ما وجود داشته است. چهارشنبه سوری نیز در شهرستان اراک نیز مانند سایر نقاط ایران با افروختن آتش در خانه ها و کوی وکوچه ها برگزار می شود و جوانان از روی آتش می پرند . آجیل مخصوص چهارشنبه سوری نیز تهیه می شود. اهالی هر خانه در پشت بام یا جلوی خانه خود کپه های آتش روشن می کنند و می خوانند:

زردی بگیر             سرخی بده

غم برو، شادی بیا   نکبت برو، روزی بیا

غم برو، شادی بیا   محنت برو، روزی بیا

غم برو، شادی بیا   سیاه برو، قرمز بیا

روز عرفه
آخرین روز سال عرفه یا علفه نام دارد. در این شب در شهر خمین سعی می کنند در همه اتاق ها چراغ روشن کنند. بر روی بام خانه ها آتش روشن می کنند. بچه ها پشت در خانه های روستاییان می آیند و از هر منزل تخم مرغ پخته و شیرینی می گیرند.

تحویل سال
به هنگام تحویل سال همه افراد خانواده در منزل بزرگ فامیل یعنی پدر یا پدربزرگ خود جمع می شوند و دور سفره هفت سین می نشینند و قرآن می خوانند و گاه به حافظ نیز تفال می زنند. در سفره هفت سین انواع خوراکی ها مانند شیرینی، تخمه، نقل، کشمش، انواع میوه ها و آیینه، قرآن و چراغ نفتی می گذارند. بعد از تحویل سال کوچکترها دست بزرگترها را بوسیده ، همه با هم روبوسی می کنند و عید را به همدیگر تبریک می گویند. سپس بزرگ خانواده به هر یک از حاضرین دو عدد تخم مرغ و یک جفت جوراب و یا پول عیدی می دهد. پس از آن نیز به خوردن خوراکی های داخل سفره مشغول می شوند.
پختن رشته پلو در شب عید بسیار مرسوم است، که اشاره به پیوستگی رشته زندگی و محبت ها دارد. در شب عید، غذای مخصوص این شب یعنی سبزی پلو با ماهی پخت می شود.

 مسجد جامع ساوه

در گذشته به جای سفره هفت سین، در موقع تحویل سال سینی بزرگی موسوم به مجمعه را پر از فندق، پسته، شیرینی، سبزی، تخم مرغ رنگ شده، کشمش، نخودچی، گردو، انجیر خشک و ایینه و قرآن می کردند.

آن ها معتقد بودند در موقع تحویل سال، تخم مرغ در سینی تکان می خورد، حیوانات شروع به نشخوار می کنند و آب ها از حرکت می ایستند. هر کس در این وقت دعایی بکند، دعایش مستجاب می شود. آن ها به سفره هفت سین "سرفه سال" می گفتند.
سیزده به در
در روز سیزده به در مردم از خانه ها بیرون می روند و در دشت های اطراف به بازی می پردازند. در این روز سبزه ها را که سیزده روز در خانه نگهداری کرده هاند داخل آب روان می اندازند. دختران نیز با آرزوی ازدواج سبزه گره می زنند. در روستاها برخی از مردم به پشت بام ها می روند و ناهار خود را آنجا می خورند.

سه شنبه 13/12/1392 - 15:46
موفقیت و مدیریت
 


هر روز 1440 دقیقه است. این یعنی ما در هر روز 1440 بار فرصت داریم که یک تاثیر مثبت بگذاریم. متاسفانه بسیاری از ما به راحتی این فرصت ها را از کف می دهیم و حتی متوجه از بین رفتن شان نمی شویم. چرا؟ چون درگیر روزمرگی شده ایم و این یکنواختی باعث می شود از کنار هر چیزی به سادگی بگذرند و پیش از اینکه بفهمند چه بر سرشان آمده این دقیقه ها شده اند روز و روزها شده اند ماه و ماه ها شده اند سال های سال فرصت های از دست رفته. من اسمش را می گذارم «نفرین سال های دلخوشی». شبیه عنوان فیلم های ترسناک است، اما در واقع همان روزمرگی های زندگی واقعی است که انسان ها را از رسیدن به کمال دور نگه می دارد. خوشبختانه راه حل هایی وجود دارد که هر روزتان را به تازگی، اشتیاق و اراده مزین می کند.

چند لحظه زمان بگذارید و به بهترین «اولین روزی» که در زندگی تان داشته اید فکر کنید؛ اولین روز یک کار جدید، مدرسه جدید، یا ... با کشف هر یک از فرصت ها و اتفاقات جدید انگار هجوم آدرنالین را در بدن احساس می کردید و از هر ثانیه جادویی اش لذت می بردید. دوست داشتید بهترین و برجسته ترین باشید. تمام تلاش تان را کردید که جزء به جزء وقایع را به خاطرتان بسپرید اما متاسفانه ممکن است با گذشت زمان بعضی از آن اشتیاق های پیشین را از دست داده باشید و دیگر آن ذوق و تمایل روزهای اول را نداشته باشید. به مرور کسلی جای انرژی را گرفت، در هم ریختگی جای ایده های نو و روزمرگی های یکنواخت جای خلاقیت را گرفتند. از آن آدم زنده دل و پرتحرک تبدیل شدید به حوصله ای که حتی حالش را ندارد از تختش بیرون بیاید.


پس چطور می توانیم آن شور و هیجان «روز اول» را دوباره برانگیزیم و تمرکز و اشتیاق درونی مان را برای سال های طولانی حفظ کنیم؟ این راه حل ها شاید مفید باشند:

فراموش نکنید که هر روز هدیه ای تازه است: بهترین هدیه ها آنهایی هستند که در کنار علاقه و ذوقی که نسبت به آنها داریم، ازشان استفاده هم بکنیم. هر روز هدیه ای است پر از فرصت های نشکفته برای غلبه بر ترس، خودکم بینی و میان مایگی.

سعی کنید برای هر روزتان هدف مشخصی بگذارید و تمام تلاش تان را برای برآورده کردن انتظارات تان بکنید تا یک قدم به موفقیت نزدیکتر شوید. از قدرت هایی که دارید استفاده کنید: هر کدام از ما با قدرت های مشخصی به دنیا آمده ایم که فقط خاص خودمان است. رمز موفقیت، کشف کردن این قدرت های ذاتی و به کار گرفتن آنهاه در زندگی روزمره است. باید بلد باشیم چطور از قدرت هایمان استفاده کنیم و سختی های پیش رویمان را به چالش بکشیم.

منتظر نمانید تا دیگران در را برایتان باز کنند: مردمی بوده اند که در حادترین شرایط توانسته اند بهترین مسیر را پیدا کنند و با خلاقیتی که داشته اند درهای جدیدی را به روی آزادی، تحصیلات و موفقیت شغلی شان بازکرده اند. تمام هوش و حواستان را به کار گیرید و آن قدرت نهفته را پیدا و از آن برای تشدید و برانگیختن اشتیاق تان استفاده کنید. بدون شک می توانید آن عظمت و کمال را درون خودتان پیدا کنید.

گوش به زنگ باشید: وقتی فرصت های تازه را نادیده می گیرید، پنجره بی حوصلگی و کسلی را باز کرده اید و نتیجه این کسلی چیزی جز بی خیالی و درجا زدن نیست. چشم هایتان را باز کنید و خودتان را مصمم و با اراده تصور کنید. کسی که به هر آنچه بخواهد می رسد. کسی که می تواند تمام «نه»ها را به «بله» تبدیل کند. آنقدر محکم و مصمم باشید تا راهی را بیابید که هرگز هیچ کس در آن پا نگذاشته است.

اراده هر راهی را به موفقیت می رساند: بسیاری از افراد با دیدن کوچکترین سختی در مسیرشان دلسرد می شوند و تمام هدف ها و آرزوهایشان را فراموش می کنند اما این در حالی است که در مسیر تمام انسان های موفق دنیا همواره موانعی وجود داشته است. فکر می کنید چطور به این دست یافته های طلایی شان رسیده اند؟ بارها در را در صورتشان به هم کوبیده اند و ناامیدشان کرده اند. بارها اشتباهات فاحش کرده اند و رویاهایشان نابود شده استو امان از این آدم های منفی باف و نحسی که سر راه همه قرار می گیرند؛ به سادگی کاری می کنند که بهترین ها هم خودشان را کم و ضعیف ببینند. اما مهمترین بخش ماجرا اینجاست: تفاوت انسان هایی که تا آخر خط می روند و موفق می شوند با آنها که خیلی زود دست هایشان را بالا می برند و تسلیم شرایط می شوند در این است که اولی ها بسیار مصمم ترند.

برنده ها در شرایط سخت خودشان را گم نمی کنند و دنبال راه حل می گردند. محکم می ایستندنو کارشان را می کنند. اگر با مانعی برخورد کردید که سد راه تان بود تمرکز کنید و به این فکر کنید که چطور می توانیدآن را دور بزنید.همانطورنایستید و نگاهش کنید، یک اقدامی کنید که مفید باشد. راه های رسیدن به موفقیت زیاد است.

هر روز بهتر از دیروز باشید: ما باید خودمان را با تغییرات بازاریابی جهانی همسو کنیم و اطلاعتمان را به روز نگهداریم. باید همیشه در حال بهتر شدن باشیم و دانش و مهارت هایمان را بیشتر و بیشتر کنیم تا به حقوق مسلم و اهداف دقیق مان برسیم. هر روز با خودتان عهد کنید که فردا بهتر از دیروز باشید. هر چند وقت یک بار در کلاس ها و سیمنارهای خودباوری شرکت کنید یا خودتان را در شرایطی قرار دهید که رو به بهبود دائمی باشید.

چند کار برای امروز و فردا: خب حالا وقت عمل است. سه تا کار برای 48 ساعت آینده تان پیشنهاد می کنم. این کارتها به شما کمک می کنند هر روز مثل همان روز اول پرانگیزه و پرانرژی باشید: در پایان هر روز گزارشی از دستاوردهای آن روز و آن چیزهایی که فکر می کنیدباید فردا بهتر شوند بنویسید. برای نکات مثبتش خودتان را تشویق کنید و نقاط ضعف را سریع بررسی کنید و برنامه ای برای درست کردنشان بریزید. این کار به شما کمک می کند کاملا روی هدف تان متمرکز باشید و راه تا را گم نکنید.

هر روز کاری را که شروع می کنید خودتان را یک قهرمان واقعی ببینید: خودتان را مجسم کنید که دارید مثبت، با اعتماد به نفس و با اراده صحبت می کنید، با وقار و خوش برخوردید، راه رفتن و نشستن تان مجذب کننده است. تمام اسامی و جزییات را در ذهن تان دارید و دیگران به خاطر تلاش های بی وقفه تان تحسین تان می کنند.

یک نشانه، نوشته، یا یک تصویر الهام بخش از هدفی که دارید، سر کار جلوی چشم تان بگذارید. این شیء همیشه باید یادآور اهمیت کارتان باشد. باید آنقدر قوی باشد که هر بار می بینیدش انگیزه چندین برابر بگیرید. این یادآور کمک تان می کند همیشه آن ذوق و تازگی «روز اول» را داشته باشید و مصمم و پرانرژی مسیرتان را ادامه دهید.

منبع:مجله پنجره خلاقیت

 

سه شنبه 13/12/1392 - 15:36
ایرانگردی


رفتن به مسافرت جاده ای در عید نوروز، یکی از بهترین لذت های زندگی است. هیجان انگیز است که به درون ماشین خود بروید و یک ماجرا را آغاز کنید. بسیاری از مردم تصمیم می گیرند که فقط یکی دو روز رانندگی کنند و فقط جایی را ببینند که در نهایت به آن میرسند و بقیه هم ترجیح می دهند که یک مسافرت برنامه ریزی شده برای عید نوروز داشته باشند.

سفرهای نوروزی و سفر با اتومبیل

سفرهای نوروزی و سفر با اتومبیل 

با صرف نظر از نحوه ی مسافرت با اتومبیل شخصی شما، چند راه را پیشنهاد می کنیم که بتوانید یک مسافرت جاده ای را برای عید نوروز خود برنامه ریزی کنید.

سفرهای نوروزی و سفر با اتومبیل 

اطمینان حاصل کنید که وسیله نقلیه شما برای مسافرت آماده است.
اگر از آخرین باری که آنرا تعمیر و معاینه فنی کرده اید مدتی می گذرد، شاید مجبور باشید یکبار دیگر این کار را انجام دهید، مخصوصا اگر مسافت زیادی رانندگی می کنید.

 

یک بودجه برای مسافرت خود در نظر بگیرید، باید برای سوخت، غذا، امکانات رفاهی شبانه و موارد اورژانسی پول کافی داشته باشید.
به یاد داشته باشید که مدت زمان سفر و تعداد کسانی که به مسافرت میروند را در نظر بگیرید.

 

یک نقشه با خود به همراه ببرید، اگر از آن دسته افراد هستید که به مسافرت با برنامه ریزی علاقه دارید، مسلما همیشه با خود نقشه دارید.علاوه بر این کسانی هم که دوست دارند فقط به درون ماشین بپرند و رانندگی کنند هم باید با خود نقشه ببرند، گم شدن برای چندین ساعت میتواند هم خسته کننده و هم ترساننده باشید.

 

چمدان خود را ببندید، به مقصدی که میروید و مدت زمان سفر دقت کنید.

 سفرهای نوروزی و سفر با اتومبیل

یک کلکسیون پر از موسیقی هایی که دوست دارید با خود به همراه ببرید، اگر با خود مسافر هم می برید، به این نکته دقت کنید که آنها چه موزیکی را ترجیح می دهند.


بزنید به جاده و بروید!


منبع : دلگرم
سه شنبه 13/12/1392 - 14:35
اطلاعات دارویی و پزشکی


Kidney Disease and Therapy1 بیماری کلیه و درمان

۱ – بیماری مزمن کلیه

به آسیب یا کاهش کارکرد کلیه به مدت ۳ ماه یا بیشتر بیماری مزمن کلیه اطلاق می­شود که با تست­های آزمایشگاهی تشخیص داده می­شود و عدم درمان آن منجر به بیماری کلیوی مرحله آخر می­شود.دیابت علت اصلی بیماری مزمن کلیه شناخته شده است (بین ۲۵% تا ۴۰%بیماران مبتلا به دیابت دچار آسیب کلیه می شوند). فشار خون بالا ، بیماریهای قلبی عروقی و چاقی نیز از دیگر عواملی هستند که باعث سخت شدن دیواره عروق کلیه شده و در نتیجه باعث بیماریهای مزمن کلیه می شود .بیماری مزمن کلیه شامل ۵ مرحله است، مرحله یک خفیف­ترین و مرحله پنج شدیدترین مرحله به حساب می­آید که کارکرد کلیه کاملاً مختل شده و نیاز به درمان­های مانند دیالیز و پیوند کلیه و… است.

درمان بیماری مزمن کلیه:

درمان بستگی به علت اصلی بیماری (مثلاً دیابت) و شدت بیماری مزمن دارد که می تواند شامل دارو درمانی و حتی در موارد شدید دیالیز و پیوند کلیه باشد.

 

۲ – بیماری­های گلومرولی

شامل بیماری­هایی می شود که ساختمان گلومرول­های کلیه در آنها آسیب دیده ( بیشترین آسیب­ها به صورت التهاب در شبکه مویرگی رخ می­دهد) علائم بالینی کلی این بیماری شامل :

۱-دفع پروتئین از ادرار

۲- ادرار خونی(قابل یاغیرقابل مشاهده)،

۳-ادم(تجمع آب در زیر پوست)

۴- افزایش فشار خون 

۵- کاهش مقدار ادرار می­باشد

گلومرولونفریت حاد

گلومرولونفریت حاد عبارت است از التهاب اولیه عروق کلیه (گلومرول ها )که به علت بیماریهای خود ایمنی یا پس از ابتلا به بیماریهایی مانند گلودرد (با باکتری استرپتوکوکی بتا همولتیک گروه A ) ، زرد زخم و بیماری­هایی مثل اوریون و … خود را نشان می­دهد . علائم بیماری عبارت است از:درد مفاصل .زخم پوستی ، ادرار تیره ، فشار خون بالا ، پوست رنگ پریده ، قرمزی در ناحیه حلق.۵۰% موارد ابتلا به این بیماری در کودکان زیر ۱۳ سال می باشد.

درمان گلومرولونفریت حاد: 

دارو درمانی- رژیم غذایی – استراحت 

گلومرولونفریت مزمن

گلومرولونفریت مزمن نیز جز بیماریهای التهابی کلیه است که ناشی از دوره­های تکراری گلومرولونفریت حاد و بیماری­هایی مثل لوپوس است. بعضی از مبتلایان بدون علامت هستند و به طور اتفاقی با انجام آزمایشات خون و ادرار (BUN و کراتین بالا) شناسایی می­شوند اغلب این بیماران دچار کاهش وزن ، شب ادراری ، سرگیجه و اختلالات گوارشی می باشند.

درمان گلومرولونفریت مزمن: 

دیالیز- رژیم غذایی ، استراحت 

 

۳ – سندرم نفروتیک

یک نوع نارسایی کلیه است که به علت افزایش نفوذپذیری گلومرولی به علت التهاب ، پروتئین از ادرار دفع شده و مقدار پروتئین خون کاهش پیدا کرده علایم این بیماری ادم است که عمدتاً در اطراف چشم­ها و زانوها و دست­ها دیده می شود.

درمان سندرم نفروتیک:

دارو درمانی

 Kidney Disease and Therapy3 بیماری کلیه و درمان

۴ – نارسایی کلیه

 

نارسایی کلیوی حاد

درنارسائی حاد کلیه عملکرد کلیه بطورسریع وشدید مختل میشود. شروع این عارضه سریع بوده ومدت آن ممکن است چندین ساعت تاچندین روز باشد کلیه‌ها در حالت‌ طبیعی‌ وظیفه‌ پاک‌ کردن‌ بدن‌ از مواد زاید را به‌عهده‌ دارد، و در صورت‌ نارسایی‌ آنها، مواد زاید تجمع‌یافته‌ و باعث‌ بروز علایمی‌ می‌شوند که‌ شدت‌ آنها متغیر است

 

سه علت عمده برای وقوع نارسایی کلیوی حاد وجود دارد:

 

۱- عوامل پیش ازکلیه:

موجب کاهش جریان خون کلیه ها شده وعملکرد کلیه ها را مختل می کنندمانند:خونریزی ، سوختگی، شوک

 

۲- عوامل داخل کلیه :

بعلت صدمه مستقیم به بافت کلیه بوجود می آیند.مانند: اثر سموم و داروها برسلولهای یا ضربه به کلیه

 

۳- عوامل بعداز کلیه:

سنگ کلیه ومجاری ادرار، تومورها.

کاهش ادرار، ضعف وبیحالی، کم خونی، گیجی، ‌تهوع ، افزایش ویاکاهش فشارخون و مهمترین علامت آن افزایش غلظت اوره وکراتینین خون است .

درمان نارسایی کلیوی حاد :

برطرف کردن علت زمینه­ای مثل درمان سنگ­های کلیوی- جراحی تومورها ،دارو درمانی،قطع مصرف یاکاهس داروهای مسبب ، دیالیز ، رژیم غذایی ، استراحت.

 

نارسایی مزمن کلیوی

نارسایی‌ مزمن‌ کلیه‌ ناتوانی‌ کلیه‌ها در دفع‌ مواد زاید بدن‌ است. در حالت‌ طبیعی‌ کلیه‌ها به‌ دفع‌ مواد زاید بدن‌ کمک‌ کرده‌ و در صورت‌ نارسایی‌ آنها، مواد زاید در بدن‌ تجمع‌یافته‌ و باعث‌ ایجاد علایمی‌ با شدت‌ متغیر می‌گردند. علت شامل :بیماری‌های‌ نظیر لوپوس‌ ،گلومرولونفریت‌ ،عفونت‌های‌ مزمن‌ مجاری‌ ادرار و…… است. ‌ نارسایی‌ مزمن‌ کلیه‌ معمولاً به‌طور تدریجی‌ بروز می‌کند. تا هنگامی‌ که‌ ۷۵%-۶۰% قدرت‌ تصفیه‌ کلیه‌ها از دست‌ نرفته‌ باشد، نارسایی‌ مزمن‌ کلیه‌ علامتی‌ نداشته‌ یا علایم‌ اندکی‌ دارد. پس‌ از آن‌ یک‌ یا چند مورد از علایم‌ زیر ممکن‌ است‌ وجود داشته‌ باشد: بیحالی‌، گیجی‌ و خواب‌آلودگی‌ ،فشار خون‌ بالا ،بوی‌ بد تنفس‌ ،کرختی‌، گزگز و سوزش‌ ساق‌ و پا ،انقباضات‌ عضلانی‌ ،کم‌خونی‌، با علایم‌ رنگ‌پریدگی‌ .

درمان نارسایی مزمن کلیوی:

درمان دارویی- دیالیز 

Kidney Disease and Therapy2 بیماری کلیه و درمان

۵ – کلیه پلی کیستیک

کلیه پلی کیستیک یک بیماری کلیوی ارثی که در آن کیست هایی در کلیه ها تشکیل می شود. علت این بیماری ناشناخته است. بیشتر بیماران دچار این اختلال تا بزرگسالی بی علامتند و پس از آن علایم به آهستگی در طی حداکثر ۲۰ سال پیشرفت می کند که شامل: عفونت های مکرر کلیه، احساس وجود یا لمس توده ای در شکم ، پرفشاری خون ، خستگی و….. است.

درمان کلیه پلی کیستیک :

اگر بیمار بدون علامت و عوارض باشد ، معمولاً به دارو نیاز نیست و درمان آنها بصورت حمایتی بوده و شامل کنترل فشارخون ، رژیم غذایی ، استراحت و…..است. در صورت بروز علائم درمان آنها بصورت کنترل درد و دارو درمانی می باشد.

 

۶ – عفونت دستگاه ادراری

عفونت دستگاه ادراری توسط گروهی از میکروبهای بیماری­زا در دستگاه­ ادراری ایجاد می شود و به دو گروه عفونت دستگاه ادراری فوقانی (عفونت کلیه ها و حالب­ها) التهاب نفرونها( پیلونفریت )و دستگاه ادراری تحتانی (عفونت مثانه- پرستات- پیشابراه) تقسیم می­شوند.

 

۷ – پیلونفریت حاد و مزمن

پیلونفریت دراثر حرکت باکتری از وا‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍ژن یا مناطق رکتال به پیش آبراه و در نتیجه عفونت باکتریایی قسمتهای فوقانی دستگاه ادراری (عفونت لگنچه ها و بافت کلیه ها) رخ می دهد به علت موقعیت و طول کوتاه پیش آبراه، زنان بیشتر دچار عفونت دستگاه ادراری می شوند. فرد دچار تب و لرز و کمردرد و درد پهلو، تهوع و استفراغ، ضعف و احساس درد در پهلو می­شود.

 

درمان پیلونفویت حاد و مزمن:

دارو درمانی شامل تجویز آنتی بیوتیک 

 Kidney Disease and Therapy4 بیماری کلیه و درمان

۸ – سنگ­های کلیوی

سنگ کلیه ذرات کوچک و سختی هستند که در یک یا هر دو کلیه تشکیل شده.سنگ­ها هنگامی که غلظت ادراری موادی مثل آگزالات کلسیم ، فسفات کلسیم و اسید اوریک افزایش یابند تشکیل می­شود. تشکیل سنگ بیشتر از سن ۳۰ تا ۵۰ سالگی شیوع پیدا می­کند و در مردان بیشتر از زنان است. سنگ­ها ممکن است در هر نقطه از کلیه تا مثانه یافت شوند و اندازه آنها از شن ، ریگ تا تشکیل سنگ­های بزرگ متفاوت است، سنگ­ها بیشتر در افرادی که آب کم می­نوشند تشکیل می­شوند. عفونت ، بی تحرکی ، نگه داشتن ادرار ، مصرف بی­رویه کلسیم و بیماریهایی مانند نقرس باعث تشکیل سنگ می­شود. ۷۵% سنگ­ها کلیوی از جنس کلسیم(Ca)هستند.

 

علائم:

دوره های درد شدید و پیچشی (متناوب ) به فاصله هر چند دقیقه . درد معمولاً ابتدا در ناحیه پشت ، درست پایین دنده ها، ظاهر می گردد. در طی چند ساعت یا چند روز، ناحیه درد از مسیر حرکتی سنگ از حالب به طرف کشاله ران پیروی می کند. با دفع سنگ درد بیمار متوقف می گردد.

 

درمان سنگ­های کلیوی:

با توجه به نوع سنگ رژیم غذایی مناسب ،مصرف زیاد آب ، جراحی ، سنگ­شکن ، داروی مسکن در صورت درد، و در نهایت داروهای مناسب بر اساس نوع سنگ و دفع سنگ

 

۹ – سرطان کلیه

به رشد غیر طبیعی سلولها ، سرطان گفته می شود. این تومورها اغلب در معاینات شکم کشف شده و در ابتدای کار علائم بارزی ندارند ولی شایع ترین علامت بالینی وجود خون در ادرار است .علت این سرطان ناشناخته مانده است ولی برخی از عوامل محیطی را در ایجاد آن دخیل می دانند. یکی از مهمترین این عوامل چاقی و استعمال دخانیات است
شیوع سرطان کلیه نسبت به دیگر سرطان­ها کم اما در حال افزایش است.

درمان سرطان کلیه:

جراحی- دارویی (شیمی درمانی)- رادیوتراپی

 

۱۰ – ضربه به کل

ضربه به کلیه­ها بیشتر در تصادفات اتومبیل- سقوط- نزاع و زخم چاقو یا گلوله دیده می­شود، آسیب به کلیه­ها می­توان از یک کوفتگی و کبودی ساده در پهلو تا متلاشی شدن بافت کلیه و یا آسیب به عروق و اعصاب باشد.

 

سه شنبه 13/12/1392 - 14:26
ازدواج و همسرداری


صداقت، استقلال مالی و عاطفی، خوش قول بودن، هدفمند بودن، مسئولیت پذیری، اخلاق مناسب و ایمان کافی، داشتن توانایی و خلاقیت در کارهای مفید از جمله خصلت هایی است که باید در انتخاب همسر مدنظر قرار داد.

 ازدواج یکی از حساس ترین و مهمترین وقایع زندگی هر انسانی است، چرا که می تواند روند زندگی فرد را در مسیری خوب یا بد قرار دهد. به همین دلیل برای ازدواج باید به دنبال فردی با خصوصیات اخلاقی خوب بود. خصوصیات اخلاقی در واقع نشان دهنده نهاد، سرشت و ارزشهایی است که هر فرد با آنها زندگی می کند. خصوصیات اخلاقی یک نفر تعیین کننده رفتاری است که با خودش و با ما دارد و روزی با فرزندانش خواهد داشت.

خصوصیات اخلاقی خوب، اساس و پایه یک ازدواج موفق است. ممکن است فردی شخصیت خوبی داشته باشد ولی خصوصیات اخلاقی پسندیده ای نداشته باشد. در حقیقت شخصیت حالتی است که فرد در دنیای بیرون از خود و در محیط بیرون از خانه به خود می گیرد. ما هم حتما با افرادی مواجه شده ایم که واقعا شوخ طبع و بذله گو هستند، ولی در خانه و خانواده شان افراد خوش برخوردی نیستند. ممکن است فردی در نظر اول کاملا جذاب و گیرا باشد ولی بعدا متوجه شویم که کلاهبردار بوده است.

در حقیقت بسیاری از انسان ها با نشان دادن شخصیتی تاثیرگذار از خود، می کوشند بر روی نقصان های اخلاقی شان سر پوش بگذارند. خصوصیات اخلاقی در نهاد هر انسانی است و ممکن است مانند شخصیت او آشکار نباشد، ولی در واقع بازتاب واقعی تری از ذات انسان است. شخصیت مانند تزیین روی یک کیک و خصوصیات اخلاقی مانند مواد اولیه آن کیک هستند. معمولا قضاوت انسان ها بر اساس شخصیت افراد صورت می گیرد نه خصوصیات اخلاقی آنها، این جاست که قضاوت درستی انجام نمی گیرد.


همسر خوب باید از ویژگی های زیر برخوردار باشد:

۱- شخصیت

به دنبال شخصیتی باشیم که او را بپذیریم و بتوانیم سال های متمادی در کنارش احساس خوبی داشته باشیم.

۲- هوش

به دنبال کسی باشیم که نه بهره هوشی کمتری از ما داشته باشد و نه خیلی از ما باهوش تر باشد. بهره های هوشی نزدیک به هم بهترین انتخاب است.

۳- شکل ظاهر

عده ای معتقدند که انتخاب همسر بر مبنای شکل ظاهری احمقانه است، اما باید در نظر داشته باشیم که قرار است با همسرمان با همین شکل ظاهری سالیان سال زندگی کنیم، بنابراین، باید از حداقل مشخصات تصویر ذهنی ما برخوردار است.

۴ – معنویت

تعهدات مذهبی و اعتقاد به یک دین و پیروی از آداب و رسوم معنوی مشابه برای ازدواج اصل مهمی است که در موفقیت های زناشویی نقش اساسی دارد.


۵- صداقت

بسیاری از ازدواج ها بر اثر دروغگویی، تقلب، فریب، بی مسئولیتی، بی احترامی و کاهلی متلاشی شده اند. برای ازدواج تحت هر شرایطی باید راست بگوییم، تقلب نکنیم و قابل اعتماد باشیم.

۶- خلاقیت

خلاقیت مختص آدم های فوق العاده نیست. برای خلاق بودن الزاما نباید هنرمند بود. همسرما می تواند در زمینه پخت غذا، نظافت، کتاب خوانی برای فرزندان، داستان پردازی برای آنها، گل کاری باغچه و هر موضوع دیگری خلاقیت داشته باشد.

۷- مراقبت از فرزندان

همسری انتخاب کنیم که دوست داشته باشد پدر یا مادر شود و به مسئولیت والدینی علاقه مند باشد و اهمیت رابطه شاد و خوب والد و فرزند را درک کند.

۸- خود بودن

طرفین نباید در زندگی مشترک به ظاهر سازی، نیرنگ و فریب متوسل شوند و هیچ گاه نباید یکدیگر را به بازی بگیرند. بگذارید طرف مقابلتان همانی باشد که هست و اجازه بدهید عقیده اش را آزادانه ابراز کند.

برخورداری از صداقت، استقلال مالی و عاطفی، خوش قول بودن، هدفمند بودن، مسئولیت پذیری، اخلاق مناسب و ایمان کافی، داشتن توانایی و خلاقیت در کار های مفید از جمله خصلت هایی است که باید در همسر آینده جست و جو کرد.

با مردان هوس باز، بیکار، لاف زن، دائم الخمر، خسیس، وابسته به مادر یا خانواده، دمدمی مزاج، بی اراده، حقه باز، گوشه گیر و بی خاصیت، بدبین و شکاک و سلطه جو نباید ازدواج کرد. با زنانی که فقط متکی به زیبایی خود یا متکی به مال و منال پدر خود هستند و زنان مدپرست، لوس و از خود راضی، وابسته به خانواده و جاه طلب نیز نباید ازدواج کرد.

- سایت آسمونی

سه شنبه 13/12/1392 - 14:25
ریزه کاری های خانه داری



از آخرین روزهای فصل زمستان لذت ببرید و با آرامش خاطر فصل زیبای بهار شروع کنید. 

یکی از مقدمات استقبال از بهار و سال نو خانه ‌تکانی است که گاهی هم بسیار سخت و مشکل به نظر می‌رسد حتی ممکن است مقدار زیادی از وقت‌تان را بگیرد و نتوانید از آخرین روزهای فصل زمستان لذت ببرید و با آرامش خاطر، خود را برای فصل زیبای بهار آماده کنید.

در این مطلب آسمونی توصیه‌ها و نکاتی را طرح کرده‌ایم تا کارهای مربوط به خانه‌تکانی را برایتان آسان‌تر و سرعت پیشرفت کار را بیشتر کند.

 

نظافت پنجره، شیشه، و آینه با استفاده از سرکه 

شستشو و نظافت شیشه ها بوسیله سرکه به شما کمک می کند که پنجره هایی تمیز و براق داشته باشید و بدون اینکه از مواد شوینده شیمیایی و گران استفاده کنید در مدت زمان کوتاه به نتیجه ای مطلوب برسید. سرکه یک ماده شوینده و ضدعفونی کننده طبیعی و بسیار قوی است که قدرت زیادی در درخشان کردن پنجره های شما دارد.

 

چرا سرکه؟ 

اسید استیک موجود در سرکه به طور موثر می تواند چربی ها و جرم های انواع سطوح را برطرف سازد و دیگر لازم نیست برای این کار از انواع مواد شوینده شیمیایی و سمی استفاده نمایید.علاوه بر این، اسید استیک هم چنین مانع از رشد کپک ها و باکتری ها می شود و از این رو سرکه از بروز آلودگی ها نیز بر روی سطوح جلوگیری می کند و سطوح برای مدت طولانی براق و تمیز باقی می مانند. از این رو استفاده از سرکه برای نظافت اکثر قسمت ها و سطوح ها توصیه می شود اما پنجره ها یکی از مهم ترین قسمت هایی هستند که با کمک سرکه می توانند بدرخشند و برق بزنند.

 

چگونه پنجره ها را با سرکه تمیز کنیم؟ 

ابتدا پنجره را گردگیری کنید و گرد و غبار را از روی سطح پنجره حذف نمایید تا سرکه بهتر بتواند اثر کند و محلول سرکه خانگی را بر یک منطقه کوچک روی شیشه پنجره اسپری کنید و اجازه دهید جند لحظه روی شیشه بماند تا اسید استیک روی شیشه اثر کند و روزنامه مچاله شده که تقریبا آغشته به سرکه است را روی شیشه بکشید. برای این که از دستمال یا دستمال حوله ای استفاده نکنید زیرا ممکن است پرز بر جای بگذارد.

 

استفاده از سرکه برای نظافت قسمت های دیگر 

همانطور که گفتیم از سرکه می توان برای نظافت و شستشوی قسمت های مختلفی استفاده کرد که در این قسمت به تعدادی از این قسمت ها و طریقه نظافت آن ها با سرکه می پردازیم:

 

کفپوش:

سرکه به عنوان یک تمیز کننده ارزان و طبیعی می تواند ماده مناسبی برای نظافت و براق کردن سطوح براق و صیقلی کف باشد.

 

کانتر:

چون سرکه سبب مهار رشد باکتری و کپک ها می شود، ماده بسیار مناسبی برای نظافت و ضد عفونی کردن کانتر و سطوح داخل آشپزخانه است.

 

قهوه ساز:

محلول ضعیف سرکه می تواند براحتی لکه قهوه و چای را در خود حل و از بین ببرد.


 

پاسیو:

استفاده از سرکه برای نظافت پاسیو نه تنها سبب تمیزی و ضد عفونی شدن فضای پاسیو می شود بلکه از رشد علف های هرز نیز جلوگیری می کند و از این رو محیطی سالم را برای گیاهان خانگی شما فراهم می سازد.

 

مس:

سرکه برای نظافت سطوح مسی از بهترین گزینه هاست زیرا می تواند درخشش و جلوه اولیه مس را به آن برگرداند.

 

آینه:

سرکه برای نظافت آینه به همان اندازه موثر و مفید است که برای پنجره ها گفته شد. شما می توانید با همان روش از سرکه برای درخشان کردن آینه ها نیز استفاده نمایید. 

 

تمیز کردن کاغذ دیواری‌ 

برای رفع گرد و غبار از روی کاغذ دیواری‌ها، یک پارچه مخصوص گردگیری را روی جاروی دسته بلند نصب کنید و جارو را از بالا به پایین روی دیوار بکشید.

برای پاک کردن لکه‌های مداد یا لکه‌های غیر روغنی از کاغذ دیواری‌های غیرقابل شستشو، از یک برش نان سبوس‌دار استفاده کنید.

برای پاک کردن لکه‌های چرب و روغنی مثل لکه‌های غذا بر روی کاغذ دیواری، از ترکیب یک مایع شوینده و خاک‌رس لکه‌بر استفاده کنید. این مواد را روی سطح بمالید، بگذارید خشک شود و دوباره تکرار کنید. این کار را آنقدر تکرار کنید تا لکه از بین برود، سپس سطح را با یک دستمال مرطوب و در نهایت با یک دستمال خشک تمیز کنید.

برای پاک کردن جای دست از روی کاغذ دیواری، ابتدا با دستمال مرطوب روی لکه بکشید. سپس مقداری خاک رس لکه‌بر روی قسمت مرطوب شده بپاشید و بگذارید خشک شود. بعد آن را با دستمالی پاک کنید.

برای اینکه از کثیف شدن کاغذ دیواری‌ها هنگام تمیز کردن سقف و کف اتاق جلوگیری شود، می‌توانید روی دیوارها را با پلاستیک‌های ضخیم بپوشانید. 

 

تمیز کردن فرش 

پیش از تمیز کردن فرش، حتما آن را خوب جارو بزنید تا گردوغبار آن گرفته شود.

با مقداری ماست، لکه‌هایی را که تازه روی فرش به وجود آمده پاک کنید. برای این منظور ماست را روی لکه بریزید و با یک قاشق جمع کنید. سپس با دستمال تمیز خوب خشک کنید.

گردوخاک لبه‌های قالی را با یک برس دستی پاک کنید و سپس جاروبرقی بکشید. برای تمیز کردن این قسمت می‌توانید از مخلوط آب و پودر لباسشویی و یک فرچه نرم کمک بگیرید؛ اما مواظب باشید این مخلوط به فرش آسیب نرساند. سپس این قسمت را با دستمال خشک کنید و هنگام پهن کردن، زیر فرش را کاغذ یا دستمال سفید قرار دهید تا نم فرش گرفته شود.

صابون لباسشویی و شامپوی فرش که خاصیت قلیایی کمی دارند، شوینده‌های خوبی برای فرش هستند. اگر شامپو فرش ندارید، یک قاشق چای‌خوری مایع ظرفشویی و دو قاشق چایخوری نمک را در یک لیتر آب حل کنید. آن را خوب به هم بزنید تا کف کند. کف را با یک تور که زیاد آب جذب نمی‌کند روی سطح فرش بمالید و با دستمال حوله‌ای خشک کنید. 

 

تمیز کردن لوازم خانگی 

برای از بین بردن زردی لوازم خانگی سفید از جمله ماشین لباسشویی، یخچال، آبمیوه‌گیری و… محلولی متشکل از نصف پیمانه مایع سفیدکننده و نصف پیمانه جوش شیرین و چهار پیمانه آب گرم را با اسفنج روی سطح مورد نظر بکشید. پس از ده دقیقه، در صورت امکان محل را آبکشی یا با دستمال مرطوب تمیز کنید. قسمت بیرونی و دیواره‌های وسایل برقی را بعد از پاک کردن با دستمال مرطوب، با پنبه آغشته به الکل صنعتی براق و تمیز کنید.ممکن است بخش‌های قابل شستشوی آبمیوه‌گیری در اثر استفاده زیاد رنگ گرفته باشند برای پاک کردن و نیز جلوگیری از رنگ گرفتن آنها، یک دوم فنجان مایع سفیدکننده و یک چهارم فنجان جوش شیرین و چهار فنجان آب گرم را با هم مخلوط کنید و با اسفنج روی قسمت‌های موردنظر بکشید .

ابتدا تلویزیون را خاموش کنید و با یک دستمال خشک غبار آن را بگیرید سپس با پنبه آغشته به محلول آب و الکل صفحه تلویزیون را تمیز کنید. الکل لکه‌های چرب و اثر انگشت را برطرف می‌کند. توصیه می‌شود از دستمال حوله‌ای و پرزدار استفاده نکنید. دیواره‌های غیرشیشه‌ای تلویزیون را نیز می‌توانید با پارافین مایع براق کنید و با دستمال خشک، چربی اضافی را بگیرید و براق کنید. 

 

سینک ظرفشویی 

سینک ظرفشویی معمولا از جنس استیل است و بهتر است از مواد سفیدکننده قوی برای تمیز کردن استفاده نکنید زیرا رنگ استیل کدر می‌شود. پارچه‌ای را به سرکه سفید آغشته کنید و بر سطح ظرفشویی بکشید.جوش‌شیرین برای تمیز کردن سینک‌های استیل، عالی عمل می‌کند.

نمک ماده طبیعی مناسب برای ضدعفونی کردن سینک است. برای این منظور نمک خشک را روی سطح آن بپاشید و پس از نیم ساعت بشویید.

برای تمیز کردن سینک‌های آلومینیومی و چینی، محلول پودر ماشین لباسشویی توصیه می‌شود. بعد از آبکشی، با روزنامه مچاله شده سینک را برق بیاندازید. 

 

تمیز کردن گاز 

اگر اجاق گاز با غذاهای مختلف کثیف شده و تمیز کردن آن برایتان مشکل است، کافی است مقداری رب گوجه‌فرنگی را روی لکه‌ها بمالید و بگذارید تا چند ساعت بماند و سپس با استفاده از یک اسفنج یا ابر نرم و مقداری آب گرم و صابون، لکه‌ها را پاک کنید.

اگر می‌خواهید اجاق‌ گاز خود را تمیز و شفاف‌ کنید، کافی‌ است‌ شب و ‌پس‌ از اتمام‌ کارتان همه قسمت‌های‌ داخل‌ و سطح‌ روی‌ اجاق‌ را با پنبه ‌آغشته‌ به‌ آمونیاک‌ مرطوب‌ کنید و شب ‌تا صبح‌ آن‌ را به‌ همان‌ حال‌ بگذارید.صبح‌ پارچه‌ تمیزی‌ را با نمک ‌و آمونیاک‌ آغشته‌ کنید و تمام‌ قسمت‌ها را با آن پاک‌ کنید.

- سایت آسمونی

سه شنبه 13/12/1392 - 14:20
تغذیه و تناسب اندام

خوراکی هایی که با آلرژی مقابله می کنند
علاوه بر ماهی های چرب، گردو و تخم کتان هم از منابع خوب، امگا 3 هستند.

آلرژی یا حساسیت واکنش بدن به مواد خارجی از جمله گرده گیاهان، مواد غذایی، آلاینده های هوا و ... است که با علایمی همچون عطسه، سرفه، آبریزش چشم و بینی و گاهی واکنش های بسیار شدید و خطرناک همراه است. اگر به آلرژی مبتلا هستید در کنار روش های درمانی که توسط پزشک برای شما تجویز می شود،  این مواد غذایی را نیز به رژیم غذایی خود اضافه کنید.

غذاهای پر فیبر و ماست بخورید
طبق یافته های محققان دانشگاه «میشیگان» حفظ تعادل میکروفلور روده (باکتری های مفید روده)، افراد را در مقابل آلرژی فصلی و آسم حفاظت می کند. برای حفظ تعادل میکروفلور دستگاه گوارش، مقادیر کافی از غذاهای غنی از فیبر نظیر میوه ها، سبزیجات، غلات سبوس دار و مغزها را در برنامه غذایی تان داشته باشید.
ماست یکی دیگر از مواد غذایی مفید بر علیه آلرژی است. مطالعه بر روی 120 فرد بزرگسال توسط محققان دانشگاه کالیفرنیا نشان داد که مصرف 180 گرم ماست در روز، تعداد روزهایی که افراد دچار تب یونجه (آلرژی فصلی) می شدند، را کاهش داد. همچنین این افراد علایم کمتری از آلرژی را نسبت به قبل نشان دادند.

چای سبز بنوشید
طبق یافته های محققان ژاپنی، چای سبز به دلیل داشتن متیلات اپی گالوکاتچین گالات (EGCG) می تواند خواص ضد آلرژی داشته باشد. لذا مصرف روزانه آن توسط محققان توصیه شده است.

اسیدهای چرب امگا-3 مصرف کنید
مطالعات نشان داده است که مصرف اسیدهای چرب امگا-3 می تواند بدن را در مقابل تولید بالای برخی آنتی بادی هایی که آلرژی را بدتر می کنند، محافظت نماید. علاوه بر این، امگا-3 خواص ضد التهابی نیز دارد که شدت علایم آلرژیک را کاهش می دهد. ماهی به خصوص انواع چرب آن، منبع غنی اسیدهای چرب امگا-3 است. علاوه بر ماهی های چرب، گردو و تخم کتان هم از منابع خوب، امگا 3 هستند.

تهیه و ترجمه: گروه سلامت سیمرغ
سه شنبه 13/12/1392 - 13:42
مد و لباس



برای یک خرید خوب و با صرفه هنر مدیریت مالی را باید بیاموزید و اصول آن را به کار گیرید. در این نوشتار راهکارهایی ارائه می شود که به شما در این مسیر کمک می کند.

فرقی نمی کند مرد یک خانه باشید یا یک دانش آموز دبیرستانی، اگر نتوانید پولتان را خوب مدیریت کنید، هر چقدر عایدی ماهانه تان باشد باز هم به نیمه ماه نرسیده به بی پولی دچار می شوید.
بنابراین هنر مدیریت مالی را باید بیاموزید و اصول آن را به کار گیرید. در این نوشتار راهکارهایی ارائه می شود که به شما در این مسیر کمک می کند.

یادداشت کنید
چقدر زمان نیاز دارید تا میزان خرج ماهانه تان را تخمین بزنید؟ خیلی ها هنوز نمی دانند در طول ماه چه خرج هایی دارند، در حالی که بسیاری از هزینه های ما در طول ماه ثابت است، مثل شارژ ساختمان، اجاره خانه، کرایه هایی که در طول ماه برای اتوبوس، مترو و تاکسی پرداخت می کنیم. بخشی از هزینه ها هم متغیر هستند و باید آنها را تخمین بزنید مثل خرید مواد غذایی و پرداخت قبوض آب ، برق و گاز. هر کس با توجه به شرایط زندگی و کارش می داند در ماه چقدر هزینه ثابت و متغیر دارد. در قدم اول برای رسیدن به مدیریت دخل و خرج شما باید از درآمدها و هزینه های خود آگاهی داشته باشید.

یادتان باشد​ اگر با بی دقتی پولتان را خرج کنید، نیمه ماه به قرض و آخر ماه به زجر می افتید. پس تمام هزینه هایتان را در دفتری یادداشت کنید، همین یادداشت کردن، شما را نسبت به خریدهای غیرضروری که ذره ذره پول های درشت تان را خرد کرده و آخر ماه بی پولتان می کند، آگاه می سازد.

هوشمندانه خرید کنید
یک مثل قدیمی هست که می گوید «هنوز آن قدر پولدار نشده ام که جنس ارزان بخرم!» اگر آن قدر پول ندارید که گران ترین ها را بخرید پس سعی کنید بهترین ها را بخرید و البته بدانید بهترین ها همیشه گران ترین ها نیستند، برای این کار لازم است کمی بیشتر در بازار قدم بزنید و به اصطلاح سرکیسه را کمی شل کنید و به دنبال جنسی بگردید که قیمتش متوسط یا حتی کمی هم بالاست، اما دوام بیشتری دارد. این کار در بلند مدت هزینه هایتان را کاهش می دهد. خرید یک کیف بادوام و باکیفیت به صرفه تر از خرید سه کیف ارزان و بی کیفیت است. ضمنا مراقب فروشندگان شکارچی هم باشید، مبادا با چرب زبانی یک جنس بی کیفیت را با قیمتی گزاف به شما بفروشند.

حراج های فصلی را دریابید
گوش به زنگ حراجی های فصلی باشید. مثلا لباس های گرم در ابتدای پاییز گران ترین قیمت ها را تجربه می کنند، اما از اواسط زمستان قیمت شان به یک سوم می رسد. پس از همین الان در فکر حراجی های زمستانه باشید که نزدیک است.

وسوسه نشوید
لطفا با خودتان روراست باشید، اگر فکر می کنید رفتن به بازار، شما را مجبور به خرید کردن می کند، بهتر است اوقات خود را به گونه ای دیگر پر کنید. خرید کردن لذتبخش است، اما اگر دو سه روز بعد، با بی پولی مواجه شدید، از کارتان سخت پشیمان می شوید. وقتی پولتان را برای خرید پس انداز کردید به بازار بروید و از همان ابتدا به دنبال خرید اصلی تان باشید و تا زمانی که آن را تهیه نکرده اید به دیگر فروشگاه ها سری نزنید.

به فکر افزایش نقدینگی خود باشید
برای افزایش نقدینگی دو راه وجود دارد؛ کمتر مصرف کردن و افزایش درآمد. سعی کنید هر دوی این راه ها را در کنار هم پیش ببرید. از خودتان توقع نداشته باشید که یکشبه ره صدساله بروید. آرام آرام یاد بگیرید خرج های اضافی را کم کنید و با کمی ابتکار و خلاقیت، از مهارت هایتان به نفع جیبتان استفاده کنید.

از مهارت هایتان، پول دربیاورید
این مهارت می تواند تایپ ده انگشتی باشد، یا ترجمه متون زبان اصلی برای دانشجویان یا حتی درست کردن جعبه و کارت پستال.

اجازه دهید کوچک ترها مدیریت مالی را یاد بگیرند
بهتر است به جای این که هر روز به بچه ها پول توجیبی بدهید، بصورت هفتگی و بعد به صورت ماهانه جیبشان را شارژ کنید! ممکن است اوایل پول یک هفته را در عرض سه روز مصرف کنند، اما کم کم یاد می گیرند که چقدر از این پول را پس انداز و چقدرش را خرج کنند. پس هفته های اول هوای فرزندتان را داشته باشید. پول درشت به بچه ها حس بزرگ شدن می دهد و آنها را مسئول تر بار می آورد.

مراقب باشید خسیس نشوید
کسی که خسیس است اصلا برای خرید کردن اقدام نمی کند، چه پول داشته باشد و چه نداشته باشد. پس هر وقت به موفقیت مالی رسیدید، مثلا پرداخت وام را به اتمام رساندید، یک جشن کوچک برای خودتان بگیرید. می توانید همراه همسرتان برای صرف شام به رستوران بروید یا یکی از وسایل غیرضرور، اما مورد علاقه تان را خریداری کنید.



منبع : jamejamonline.ir
سه شنبه 13/12/1392 - 13:36
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته