تبیان، دستیار زندگی
مهندس موسوی یکی از بزرگترین دستاوردهای انقلاب است. یکی از فرزندان برومند امام(ره) و یار و یاوررهبری است. بنده براین باور هستم اگر مهندس موسوی انتخاب شود، لطف بزرگی است که خداوند براین ملت کرده و اگر انتخاب نشود لطف بزرگی است که خداوند در حق مهندس موسوی کر
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

حمایت مجید مجیدی از میرحسین موسوی

مجید مجیدی

مجید مجیدی در جمع دانشجویان دانشگاه صنعتی اصفهان گفت: «آواز گنجشک‌ها» مدرنیته را نفی نمی‌کند، اما عنوان می‌کند که انسان باید هوشیار باشد که مدرنیته می تواند چه بلاهایی بر سر انسان بیاورد. مدرنیته ممکن است ما را از ارزش‌ها دور و مسخ کند.

وی که پس از نمایش «آواز گنجشک‌ها» در جمع دانشجویان سخن می گفت با انتقاد از برخی تعابیری که فیلم «آواز گنجشک‌ها» را تقابل سنت و مدرنیته می‌دانند، این تعابیر را سطحی دانست و ادامه داد: بازگشت به فطرت‌های بشری پیام اصلی «آواز گنجشک‌ها»ست و بسیاری از بداخلاقی‌های سیاسی و تنش‌هایی که در فضای سیاسی شاهد آن هستیم، ناشی از دور شدن از ارزش‌ها و باورهای معرفتی است.

مجیدی با بیان اینکه جهان امروز به دنبال گمشده‌ای به اسم معنویت است و تنها معنویت است که می‌تواند دنیا را نجات دهد افزود: اینکه اخلاق در جامعه بمیرد و دروغ عنصر عادی در زندگی شود، بسیار مایه تاسف است و متاسفانه فرهنگ ریاکاری هم اکنون در جامعه افزایش یافته است.

وی با انتقاد به عملکرد صداو سیما در آستانه انتخابات، گفت: آن شوری که در دوره نهم بود وتلاش گسترده‌ای که تلویزیون در آن دوره کرد در این دوره وجود ندارد. تلویزیون دراین دوره بسیار خنثی عمل کرده است. البته آقای ضرغامی اذعان کرده که حجم برنامه‌های تلویزیون درزمینه انتخابات زیاد بوده ولی باید گفت؛ این برنامه‌ها فاقد کیفیت و شور لازم در زمینه انتخابات است. حتی برنامه‌های کاندیداها هم همانند دوره قبل شورانگیز و جذاب نیست. ضمن اینکه در مورد یک فرد خاص از کاندیداها تلویزیون به عناوین مختلف از او برنامه پخش می‌کند.

آقای ضرغامی باید بداند که مردم هوشیار هستند واین نوع عملکرد در حافظه تاریخی مملکت به ثبت خواهد رسید. ما ایشان را به‌عنوان فردی شجاع و بی‌طرف و وظیفه شناس می‌شناختیم.

مجیدی گفت: آقای ضرغامی باید بداند که مردم هوشیار هستند واین نوع عملکرد در حافظه تاریخی مملکت به ثبت خواهد رسید. ما ایشان را به‌عنوان فردی شجاع و بی‌طرف و وظیفه شناس می‌شناختیم، ولی متاسفانه عملکرد فعلی ایشان حکایت دیگری را نشان می‌دهد .

وی از برخوردهای نامناسب با برخی طرفداران میرحسین موسوی در انتخابات، گلایه کرد و گفت: میرحسین موسوی یکی از بنیان‌های این انقلاب در حوزه سیاست و فرهنگ بوده و نباید کسی به جرم اینکه مهندس موسوی را دوست دارد، مورد بازخواست قرار داد.

این کارگردان سینما تاکید کرد: برخی برخوردهای نامناسب با شخصیتهای موجه، از معجزات دوران فعلی است که می‌خواهند همه چیز را خط بزند. هم‌اکنون هرکسی که بخواهد دولت را نقد کرده حذف می‌شود، فرقی نمی‌کند چه کسی باشد، حتی اگر از خود دولت باشد.

مجیدی با تاکید بر اینکه مشارکت عمومی مردم یک اصل مهم برای انقلاب است گفت: مردم باید در صحنه حضور پیدا کنند وعدم حضور مردم باعث نابسامانی های بسیاری خواهد شد.

مجید مجیدی

این کارگردان سینما ادامه داد: مهندس موسوی یکی از بزرگترین دستاوردهای انقلاب است. یکی از فرزندان برومند امام(ره) و یار و یاور رهبری است. بنده بر این باورم اگر مهندس موسوی انتخاب شود، لطف بزرگی است که خداوند براین ملت کرده و اگر انتخاب نشود لطف بزرگی است که خداوند در حق مهندس موسوی کرده است. چرا که ایشان در طول عمر خود همیشه با سلامت و صداقت و دین باور و معتقد به اصول انقلاب زندگی کرده است.

مجیدی با انتقاد مکرر از برخوردهای تخریبی گفت: اینکه یک شبی تصمیم بگیرند آدم‌ها را حذف یا تعدیل کنند اصلا درست نیست. در ژاپن شخصیت‌های مهم جزء سرمایه‌های ملی کشورشان محسوب می‌شوند، اما ما در اینجا آدم‌ها را به راحتی حذف می‌کنیم. نباید در برخورد با مسایل نگاه تنگ نظرانه‌ای داشته باشیم.

وی اضافه کرد: شهید بهشتی در اوایل انقلاب با چپی‌ها مناظره می‌کرد، اما چرا باید این فضاها را ببندیم و مرتب آدم ها را حذف کنیم و روی آن‌ها قلم یا ماژیک بکشیم. دنیا درحال شکارکردن نخبه‌ها و جوانان ماست ولی ما همدیگر را به خاطر بداخلاقی‌های سیاسی حذف می‌کنیم. خطری که هم‌اکنون کشور را تهدید می‌کند، همین برخورد حزبی، سلیقه‌ای است.

در ژاپن شخصیت‌های مهم جزء سرمایه‌های ملی کشورشان محسوب می‌شوند، اما ما در اینجا آدم‌ها را به راحتی حذف می‌کنیم.

مجیدی با ارائه شرحی از تعدادی از فیلم‌های گذشته‌اش گفت: زمان ساخت فیلم «بدوک» که به معضلات سیستان و بلوچستان می‌پردازد، نگذاشتند چهار سال فیلم بسازم. در آن زمان این فیلم خشم خیلی از مسوولان را برافروخت و آن‌ها می‌گفتند که چرا درباره موفقیت‌های دولت مثل ساخت سد و سیلو و کارخانجات فیلم نمی‌سازی؟ در جواب گفتم که کدام شاعر یا هنرمند را سراغ دارید که درباره این موضوعات شعر گفته یا اثری خلق کرده باشد؟

این کارگردان سینما با انتقاد از کسانی که برای توجیه عملکرد خودشان دست به هرکاری می‌زنند، تصریح کرد: هنر نباید دستاویز مسایل سیاسی باشد.

وی با اشاره به فیلم «پابرهنه در هرات» گفت: گروه ما برای ساخت این فیلم کوتاه توسط طالبان دستگیر شدند و ما برای ساخت این فیلم بسیار سختی کشیدیم و تلویزیون هیچ‌وقت این فیلم را پخش نکرد.

مجیدی درمورد فیلم «آواز گنجشک‌ها» تصریح کرد: رضا ناجی در این فیلم یک سوپراستار است و در رقابت با بازیگران مطرحی چون دنیل دی لوئیس و ... توانست جایزه جشنواره برلین را دریافت کند. در همان روز روزنامه‌ها نوشتند که رضا ناجی فرش قرمز را از زیر پای بازیگران هالیوود بیرون کشید.

وی با انتقاد از تفکیک سینما به سینمای دینی و معناگرا مطرح کرد: همه چیز در حوزه دین تعریف می‌شود حتی مناسبات اجتماعی. نباید برای تبلیغ دین تنها به ظاهر توجه کرد. مثلا جشنواره نماز برگزار می‌شود و به هر فیلمی که در آن نماز وجود دارد جایزه می‌دهند یا فیلم هایی که رکعت بیشتری دارند جایزه می‌گیرند. این نگاه غلطی است و به نگاه‌های ارزشمند لطمه می‌زند.

مجیدی تاکید کرد: جهان امروز به دنبال گمشده‌ای به اسم معنویت است و تنها معنویت است که می‌تواند دنیا را نجات دهد.

مجیدی: ژورنالیستی نگاه نمیکنم

وی در پاسخ به پرسش یکی از دانشجویان درباره سکانسی که در فیلم «رنگ خدا» اسبی در رودخانه غرق می‌شود، گفت : برای این سکانس خیلی زحمت کشیدیم و صحنه بسیار مشکلی بود. جالب است بدانید که در غرب که حقوق حیوانات برایشان مهمتر از حقوق انسان‌هاست و حقوق بشر شکل ویترینی دارد خانمی در لندن شکایت کرده بود که ما چرا این اسب را در آب انداخته‌ایم! از همان جا به ما گفتند از شما شکایت کرده‌اند و من درجواب گفتم شما که می‌روید جایزه من را بگیرید، در دادگاه هم شرکت کنید.

مجیدی تاکید کرد: من خود را به عنوان یک فیلمساز جزو فرزندان انقلاب می‌دانم و باید بگویم ما به عنوان فرزندان انقلاب از هیچ کس نمی‌ترسیم و ما اگر بدهکار کسی هستیم، فقط شهدا هستند که ما تنها بدهکار خون شهدا هستیم.

وی به اظهار نظر درباره بسیج پرداخت و افزود: ما دراین انقلاب بزرگ شدیم و می‌دانیم که بسیج درسالهای پس از انقلاب چه کارهای ارزشمندی انجام داده است. قطعا مهمترین وجه بسیجی آزاده بودن آن است.

وی ادامه داد: قشر دانشجو و دانشگاه قشر اصلی هر جامعه‌ای است و حضور همه جانبه دانشجوها درهمه عرصه‌های می‌تواند یک حیات دوباره‌ای برای جامعه باشد.

مجیدی درادامه به فعالیتهای خود وکارگردانان همسو با او دراوائل انقلاب اشاره کرد و یادآور شد: اولین تئاتر انقلاب را ما به روی صحنه بردیم، کاری به کارگردانی شهید حسین قشقایی که در مبازرات خیابانی در میدان انقلاب شهید شد. شهید حسین قشقایی از اساتید ما بود و ایشان شهید ارزشمندی بود که منشا تحولات بسیاری در دیگران واز جمله خود من شد. این تئاتر را شهید قشقایی نوشته بود و قرار بود که در چهلم شهید قشقایی این تئاتررا در بهشت زهرا سر خاک این شهید اجرا کنیم، ولی سیر تحولات انقلاب به حدی سرعت گرفت که منجر به پیروزی انقلاب شد وتصمیم گرفتیم با عنوان اولین نمایش انقلاب در تئاترشهر به نمایش بگذاریم .البته الان سالنی به اسم سالن قشقایی با یاد شهید قشقایی در تئاتر شهر وجود دارد.

ما دراین انقلاب بزرگ شدیم و می‌دانیم که بسیج درسالهای پس از انقلاب چه کارهای ارزشمندی انجام داده است. قطعا مهمترین وجه بسیجی آزاده بودن آن است.

وی ادامه داد: ما روزی دوتا اجرا داشتیم وجمعیت عجیبی به استقبال این نمایش آمدند. از یک دوره‌ای احساس کردیم سینما نقش تعیین‌کننده واساسی را می‌تواند در حوزه‌های فرهنگ اجتماعی داشته باشد. به‌خصوص که این ابراز نگرانی وجود داشت که سینمای مبتذل با عناوین مختلف سرو کله‌اش پیدا شود واحساس کردیم یک ضرورت است که ماباید وارد عرصه سینما شویم، سینمایی که می‌توان حرفهای ناگفته انقلاب را با آن زد.

مجیدی افزود: در همان زمان تیمی تشکیل دادیم که آقای محسن مخملباف در آن بود مرحوم ملاقلی پور،کمال تبریزی ،محمد رضا هنرمند و...در آن حضور داشتند که آقای حاتمی‌کیا باچند سال تاخیر ملحق شد وبا حضور اساتیدی چون سعید کشن فلاح وتاجبخش فنائیان که جزو مدرسین بزرگ تئاتر بودند، تشکیلاتی به اسم حوزه اندیشه وهنر اسلامی را بنیان کردیم. اینکه می‌گویم بنیان کردیم، همه توسط جوانانی نوزده - بیست ساله و با دست خالی بود.

وی ادامه داد: یادم است نمایشنامه‌ای به اسم «توجیه» را آقای مخملباف نوشته بود که درباره مبارزات گروههای انقلابی بود. درست شبی که قرار بود این نمایش را اجرا کنیم، مصادف با حمله هوایی عراق به تهران و خاموشیها بود. ما به سراغ تلویزیون رفتیم وگفتند که این کار فوق العاده‌ای است وچرا فیلمش نمی‌کنید؟ نمایشنامه «توجیه» به فیلمنامه «توجیه» تبدیل شد و به سراغ وزارت ارشاد رفتیم وگفتیم که می‌خواهیم این کار را بسازیم و «توجیه» اولین محصول گروه ما بود که در سینماهای کشور نمایش داده شد، ولی چون در سالهای اول انقلاب بود و به خاطر مسئله حجاب بعدها نمایش متعدد پیدا نکرد.

مجیدی با اشاره به فیلم «بایکوت» ادامه داد: این فیلم با بلیط 10 تومانی آن زمان فروش 14 تا 15 میلیون تومانی کرد. یعنی اگر با بلیط فعلی اکران می‌شد به فروش میلیاردی می‌رسید. من چند فیلم کوتاه ومستند ساخته‌ام که شاید شاخص‌ترین آنها فیلم «خدا می‌آید» است که تلویزیون هم چند بار آن را پخش کرد.

وی تاکید کرد: آفتی که متاسفانه در نوع نگاه دولتی به هنر وجود دارد، این است که برای توجیه کارهای خودشان متوسل به فضای کاری هنری می‌شوند.

این کارگردان سینما در پاسخ به سوالی درباره انگشت‌نگاری نیز مطرح کرد: این موضوع انگشت‌نگاری بحث جدی بوده که همواره با ممانعت ما مواجه شده است. بعد از 11سپتامبر این موضوع شدیدتر شده است. ما با این مسئله به کرات برخورد کردیم وامیدواریم این برخورد نامهربانانه به شکل درست ومنطقی حل شود.

مجیدی همچنین در این نشست گفت:«سوزان سانتاگ» یکی از بزرگترین نویسنده‌های غرب، نقدی بر فیلم «بچه‌های آسمان» نوشته بود و با تمجید از این فیلم عنوان کرده بود:«من به خاطر این فیلم سر تعظیم فرود می‌آورم.»

وقتی از مجیدی نظرش را درباره‌ی فیلم «اخراجی‌ها» جویا شدند او عنوان کرد که درباره‌ی این فیلم صحبت نمی‌کند.

منیع: سایت خبری قلم

تنظیم برای تبیان: گروه جامعه و سیاست