تبیان، دستیار زندگی
میلانی: اگر منتقدان «افسانه آه» را تشویق می‌كردند، مسیر من متفاوت می‌شد. «تهمینه میلانی» گفت:زمانی كه كارم را با «افسانه آه» شروع كردم 27 سال داشتم و اگر منتقدان مرا تشویق می‌كردند فكر می‌كنم مسیر فیلمسازی من كاملا متفاوت از آن چیزی كه بعدها پیش رفت می‌ش
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

نشست ، نقدو بررسی فیلم سینمایی  سوپر استار

نشست ، نقدو بررسی فیلم سینمایی  سوپر استار

میلانی: اگر منتقدان «افسانه آه» را تشویق می‌كردند، مسیر من متفاوت می‌شد.

«تهمینه میلانی» گفت:زمانی كه كارم را با «افسانه آه» شروع كردم 27 سال داشتم و اگر منتقدان مرا تشویق می‌كردند فكر می‌كنم مسیر فیلمسازی من كاملا متفاوت از آن چیزی كه بعدها پیش رفت می‌شد.

به گزارش فارس، نشست پرسش و پاسخ فیلم «سوپر استار» پس از پایان نمایش این فیلم با حضور تهمینه میلانی كارگردان فیلم، محمد نیك بین تهیه‌كننده و طراح صحنه، اسحاق خانزادی صدابردار، السا فیروزآذر دستیار كارگردان، فتانه ملك‌محمدی بازیگر و منصوره ضابطیان منتقد و مجری در سینمای فلسطین (سینمای رسانه‌) برگزار شد.

در آغاز این نشست كه به دلیل حضور منصور ضابطیان و حاضرجوابی همیشگی تهمینه میلانی بار طنز آن بیش از سایر جلسات شده بود میلانی در پاسخ به این سوال ضابطیان كه در حالی كه جنگ حتی در غزه هم تمام شد چرا جنگ شما علیه مردان همچنان ادامه دارد گفت: من چنین چیزی فكر نمی‌كنم كه در این لحظه حاضران در سالن نیز حرف میلانی را تائید كردند.

نشست ، نقدو بررسی فیلم سینمایی  سوپر استار

در ادامه میلانی با اشاره به روند فیلمسازی خود از «افسانه آه» تا «سوپر استار» گفت: من از ابتدا و با فیلم «افسانه آه» دوست داشتم در مسیر فیلم‌های فلسفی و روانشناسانه حركت كنم اما امروز احساس می‌كنم در 48 سالگی خیلی نمی‌شود به این مضامین پرداخت چرا كه در چند صحنه فیلم حاضران در سالن خندیدند اما زمانی كه كارم را با «افسانه آه» شروع كردم 27 سال داشتم و اگر منتقدان مرا تشویق می‌كردند فكر می‌كنم مسیر فیلمسازی من كاملا متفاوت از آن چیزی كه بعدها پیش رفت می‌شد.

همیشه به مضامین فلسفه و روانشناسی علاقه داشتم

این كارگردان سینمای كشورمان با تاكید بر علاقه به مضامین فلسفی و روانشناسی تصریح كرد: همیشه به مضامین فلسفه و روانشناسی علاقه داشتم اما «سوپر استار» در كل فیلمی كاملا فلسفی نمی‌تواند باشد اما در عین حال می‌تواند به عنوان یك اثر فلسفی نیز مطرح باشد.

همه فیلم‌های من به نوعی معناگرا هستند

وی با اشاره به اینكه چرا فیلم در جستجوی حقیقت (فیلم‌های معناگرا) به نمایش در آمد گفت: با توجه به درون‌مایه فیلم فكر می‌كنم این اسم جدید در جستجوی حقیقت برای نمایش «سوپر استار» در قالب آن بسیار مناسب‌تر باشد اما در عین حال فكر می‌كنم همه فیلم‌های من به نوعی معنا‌گرا هستند چرا كه همگی یك معنای خاصی را به تماشاگر منتقل می‌كنند.

میلانی خاطرنشان كرد: به هر حال من نمی‌دانم معنای معناگرایی از نظر هر كسی چیست و هر كس معنا را در نظر خود جستجو می‌كند اما به اعتقاد خودم در جستجوی حقیقت بهترین نامی بود كه می‌توانست «سوپر استار» در قالب آن برای جشنواره به نمایش درآید.

در ادامه نشست محمد نیك بین تهیه‌كننده و طراح صحنه سوپر استار در خصوص چگونگی شكل‌گیری همكاری خود با میلانی اظهار داشت: فكر می‌كنم از زمانی كه فیلم «كاكادو» را خانم میلانی كار كردند با ایشان همكاری كردم و از آن به بعد به طور مستمر با هم كار می‌كنیم كه در 3 فیلم نیز به عنوان طراح صحنه و لباس با ایشان همكاری داشتم.

همیشه از همكاری با تهمینه میلانی لذت برده‌ام

اسحاق خانزادی صدابردار باسابقه سینمای كشورمان در ادامه در خصوص سالهای متمادی همكاری خود با تهمینه میلانی گفت: من از سالهای دور خانم میلانی را می‌شناسم و همیشه با افتخار در كنارشان حضور داشتم و هر فیلمی را كه با خانم میلانی كار كردم با اعصاب و روانی راحت سر صحنه حاضر شدم چرا كه ایشان به صدا احترام زیادی می‌گذارد و به همین دلیل همیشه از همكاری با ایشان لذت برده‌ام.

نشست ، نقدو بررسی فیلم سینمایی  سوپر استار

«سوپر استار» برداشتی از قصه آگوستوس نوشته هرمان هسه است

در ادامه این نشست تهمینه میلانی در پاسخ به پرسشی در خصوص شباهت «سوپر استار» با پلات اصلی فیلم دفترچه یادداشت گفت: من هیچگاه این فیلم را ندیدم اما شخصیت كوروش زند كه در واقع سوپر استار فیلم است را از قصه آگوستوس نوشته هرمان هسه برداشتم و همچنین شخصیت رها را كه در واقع فرشته قصه من بود شخصیت شازده كوچولو هرچند در نگاه اول كسی بگوید هیچ دیالوگ مشترك و ارتباط كاملی میان این دو شخصیت وجود ندارد اما به نظر من درونمایه این شخصیت‌ها به هم نزدیك است.

پایان باز كاملا مناسب «سوپر استار» است

میلانی همچنین در خصوص پایان باز فیلم خود اظهار داشت: از اینگونه پایان‌های باز در سینمای جهان بسیار است و فیلم‌های قبلی من هم پایان‌های باز داشته‌اند مانند فیلم «واكنش پنجم» كه نمی‌توان حدس زد چه چیزی اتفاق خواهد افتاد بنابراین این نوع پایان‌بندی‌ها را قبلا هم در فیلم‌هایم داشته‌ام و چیز جدیدی در سینمای من محسوب نمی‌شود.

وی افزود: اما دلیل اینكه پایان باز را برای فیلم «سوپر استار» انتخاب كردم این بود كه به دلیل شخصیت كوروش زند كه در حال رسیدن به گم شده خود بود و اینكه دوباره آن گمشده‌ای را كه پیدا كرده بود از دست داد و برای پیدا كردنش باید تلاش‌های بیشتری را می‌كرد تصمیم گرفتیم فیلم را با پایان باز ببندیم.

كارگردان «سوپر استار» خاطرنشان كرد: در فیلم مشاهده می‌شود كه كوروش زند كه همان «سوپر استار» در یك جایی گمشده خود را پیدا می‌كند اما لیاقت حفظ و نگهداری آن فرشته را ندارد و به همین دلیل باید برود تا به آن گمشده برسد و فكر می‌كنم این پایان باز این معنا را به خوبی منتقل می‌كرد.

فتانه ملك‌محمدی بازیگر نوجوان فیلم كه برای اولین بار در سوپر استار به سینما معرفی شده است در خصوص نقش خود گفت: یك روز در سایت سینمای ما فراخوان جذب یك بازیگر را برای یك فیلم سینمایی دیدم و فردایش عكس‌هایم را فرستادم و بعد از یك مدت قبول شدم و در این فیلم اولین تجربه بازیگری خودم را ایفا كردم.

میلانی در ادامه با اشاره به دلیل انتخاب شهاب حسینی و فتانه ملك‌محمدی برای نقش‌های اصلی خود گفت: به دلیل نوع قصه‌ای كه داشتیم باید یك شباهت‌هایی میان شخصیت رها و كوروش زند می‌بود و بنابراین با توجه به نقش كوروش زند انتخاب‌های زیادی داشتیم و در آخر لحظه شهاب حسینی كه درگیر كار دیگری بود نقش رها نیز تغییر می‌كرد.

وی ادامه داد: در حدود 1000 نفر در این فراخوان شركت كرده بودند كه همگی دختران 16 تا 17 ساله بودند و در نهایت با حدود 100 نفر از آنها مصاحبه شد كه از این میان فتانه ملك محمدی برای نقش رها انتخاب شد.

كارگردان «سوپر استار» خاطرنشان كرد: حسن انتخاب فتانه ملك محمدی این بود كه وی هم به شخصیت قصه نزدیك بود و هم اینكه ویولن را بسیار خوب می‌زد.

نشست ، نقدو بررسی فیلم سینمایی  سوپر استار

به دلیل شناخت بیشترم از جامعه هنری «سوپر استار» بازیگر شد

این كارگردان سینمای ایران در ادامه در پاسخ به این سوال كه چه ضرورتی داشت «سوپر استار» خود را از جامعه هنری و بخصوص سینما انتخاب كند گفت: به اعتقاد خودم هم چندان ضرورتی نداشت تا «سوپر استار» را از جامعه هنری انتخاب كنم و می‌توانستم به سراغ ورزشكاران و حتی سیاست هم بروم اما مسئله اصلی من یك آدم موفق بود كه از حد عادی فراتر رفته و چون شناخت من از جامعه هنری بیشتر است به همین دلیل «سوپر استار» فیلمم را از درون خانواده سینما انتخاب كردم اما این به معنای زیر سوال بردن خانواده خودم كه سینما باشد نیست.

محمد نیك بین نیز در خصوص انتخاب شخصیت «سوپر استار» از درون جامعه هنری گفت: من به دلیل همین حساسیت‌ها به خانم میلانی گفتم شاید بهتر باشد «سوپر استار» فیلم از میان ورزشكاران انتخاب شود چرا كه فكر می‌كنم در آن صورت حساسیت كمتری ایجاد می شد به دلیل اینكه احساس می‌كردم مردم فكر می‌كنند با نظر شخصی در مورد سینما این فیلم را ساخته‌اند اما بعد به این نتیجه رسیدیم كه «سوپر استار» از هر قشری كه باشد حساسیت ایجاد می‌كند به همین دلیل «سوپر استار» را از جامعه‌ای كه بیشتر می‌شناختیم انتخاب كردیم.

ارتباط‌ های واقعی‌ در سینما را من نمایش دادم

تهمینه میلانی در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر جایگاه فلسفه در سینمای خود و اینكه چگونه می‌توان فیلمی تجاری _ فلسفی ساخت گفت: به نظر من اصلا این دو موضوع هیچ ربطی به همدیگر ندارد و من فیلم فلسفی و تجاری را از هم تفكیك نمی‌كنم.

وی خاطرنشان كرد: «سوپر استار» به هیچ وجه شبیه دیگر فیلم‌هایم نیست من چون عاشق ارتباط‌های نو و جدید هستم شما می‌توانید در فیلم‌های من برای اولین بار این ارتباطات را ببینید.

این كارگردان سینمای كشورمان افزود: در فیلم «دیگه چه خبر؟» برای اولین بار ارتباط واقعی و جدی یك خواهر و برادر را در سینما نشان دادم و در فیلم «دو زن» نیز رابطه واقعی میان دو زن را به تصویر كشیدم و حتی در واكنش پنجم به سراغ ارتباط واقعی یك عروس و پدرشوهر رفتم و این روابط غیرمعمول همیشه برای من جذاب بوده است.

دوست دارم در سینما روابط غیرمعمول را به نمایش در آورم

میلانی تصریح كرد: دوست دارم همیشه در سینما روابط غیرمعمول را به نمایش در آورم و در «سوپر استار» نیز رابطه یك بازیگر مشهور سینما با یك دختربچه 16 ساله ابتدا غیرمعقول است و فكر می‌كنم در این مورد موفق بوده ام.

نشست ، نقدو بررسی فیلم سینمایی  سوپر استار

هر فیلمی كه كندتر باشد انگار معناگراتر است

كارگردان فیلم‌های «آتش‌بس» و «تسویه حساب» با انتقاد از تفكر رایج نسبت به فیلم‌های فلسفی و معناگرا گفت: متاسفانه انگار هر فیلمی كه كند باشد و حوصله آدم را سر ببرد معناگراتر است اما من می‌خواستم با «سوپر استار» این موضوع را بشكنم و به فیلم خودم ریتم تند‌تری بدهم و زندگی واقعی را به تصویر بكشم.

وی خاطرنشان كرد: اغلب فیلم‌های معناگرای ما در روستاها می‌گذرد و تصور فیلمی كه به دنبال حقیقت در شهر باشد انگار ناممكن است و به همین دلیل من سعی كردم این فیلم را در شهر و با روابط پیچیده شهری بسازم و ظاهرا در هر دو نمایشی كه تاكنون در جشنواره داشته است نتیجه بدی نداشته و مردم از آن خوششان آمده است.

 سعی كردم در «سوپر استار» شعار نگویم

كارگردان فیلم «سوپر استار» در ادامه بیان داشت: من آنچه را كه اعتقاد داشته‌ام ساخته‌ام و سعی كردم كه فیلمی بسازم كه در عین اینكه می خواهم حرف‌هایم را بزنم ریتم بالایی داشته باشد و آنچه را كه درون قصه لازم بود دیده شود به تصویر بكشم و سعی كردم برخلاف اكثر فیلم‌های معناگرا شعار نگویم.

وی همچنین خطاب به سوپر استارها گفت: اگر به سوپراستارهای جامعه ما این فیلم بر بخورد هم برای من مهم نیست چرا كه به اعتقاد من آنها باید یك آینه جلوی خود بگذارند و رفتار خود را ببینند و در صورتی كه سوپر استاری باشد و چنین رفتاری را كه در فیلم شاهد هستیم نداشته باشد باعث افتخار است.

تمام صحنه‌های «سوپر استار» زائیده ذهن من است

میلانی در ادامه با اشاره بر اینكه تمامی صحنه‌های فیلم زاییده ذهن خودش است تاكید كرد: تك تك صحنه‌هایی كه در فیلم مشاهده می‌شود حاصل ذهن من است و من مدركی ندارم كه استاری در ایران باشد و از او دختری نامشروع به وجود آمده باشد و حتی در داستان هرمان هسه نیز چنین چیزی وجود نداشته است و تمام موارد قصه زائیده ذهن من است.

كارگردان «سوپر استار» همچنین در پاسخ به سوالی كه چرا سوپراستار این فیلم زن نیست گفت: برای اینكه زن نمی‌تواند بچه بزاید و نفهمد كه بچه زاییده و به همین دلیل ساده سوپر استار ما مرد شد.

برایم مهم است كه تماشاگر دست خالی سیما را ترك نكند

وی در ادامه با تاكید بر این نكته كه هیچ ادعایی مبنی بر اینكه فیلمی بی‌نقص ساخته است ندارد تصریح كرد: من هیچ ادعایی ندارم كه فیلمی عالی ساخته‌ام اما دوست دارم در هر زمینه ای كه فیلم می‌سازم فیلمی خوب باشد تا تماشاگر دست خالی از سینما بیرون نرود و حتی اینكه تماشاگر من را نقد كند و از سالن بیرون برود یعنی اینكه فیلم او را به فكر واداشته است و برای مهم همین مسئله است كه تماشاگر دست خالی از سالن بیرون نرود و فكر می‌كنم «سوپر استار» همین ویژگی را دارد.

نشست ، نقدو بررسی فیلم سینمایی  سوپر استار

مسیر آینده فیلم‌سازی‌ام بستگی به مسولین سینمایی آینده دارد

این كارگردان سینمای ایران در ادامه نشست با اشاره به مسیر آینده سینمای خود با توجه به ساخت «سوپر استار» خاطرنشان كرد: مسیر آینده فیلم‌سازی‌ام بستگی به اینكه مسئول سینمای آینده چه كسی باشد دارد چرا كه هر بار مسئولان سینمایی عوض شده‌اند سلیقه من هم تغییر كرده است.

میلانی در ادامه اظهار داشت: به اعتقاد خودم مسیری را كه داشتم می‌رفتم مسیر بسیار خوبی بود و یك مسایل روانشناسانه و اجتماعی را در مورد زنان داشتم مطرح می‌كردم تا اینكه رسید به فیلم «تسویه حساب» و متاسفانه این فیلم در یك چالش افتاد و من دو سال است كه از این موضوع رنج می‌برم اما این دلیل نمی‌شود كه فیلم نسازم و من می‌روم سراغ دیگر علایقم و باید دید باز هم در آینده چه چیزی پیش می‌آید.

كارگردان «سوپر استار» در ادامه افزود: من به شدت «سوپر استار» را دوست دارم چراكه یك چیزی در درون خودم دارم و همین مسئله برای من خوشایند است.

ضد مرد نیستم و اساسا مشكلی با مردها ندارم

این كارگردان سینمای ایران در خاتمه این نشست با ذكر خاطره ای جالب در خصوص اینكه چرا فیلم‌هایش ضد مرد است گفت: در تسویه حساب یك نقدی داریم بر مرد‌هایی كه به خانواده خود وفادار نیستند و به دنبال زنان جوان‌تر می‌روند و تنها یك مرد به خانواده خود وفادار است وقتی یكی از مسئولین این فیلم را دید به من گفت من واقعا باورم نمی‌شود كه فقط یك مرد خوب در دنیا وجود داشته باشد و به همین دلیل باید اعتراف كنم من به هیچ وجه ضد مرد نیستم و اساسا مشكلی با مردها ندارم.