• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
کد: 735981

پرسش

باعرض سلام وخسته نباشید احتراما در آزمایش خونی که انجام دادم میزان hgb خون من برابر با 17.39بود که پزشک بنده میزان آن را بالا اعلام کرد درصورتیکه در برخی یادداشت ها میزان طبیعی غلظت خون برای مردان بین 14 تا 18 ذکرگردیده است. خواهشمند است میزان طبیعی hgbخون در مردان را مشخص فرمایید و علل و عوارض بالا بودن آن را و درمان آن را ذکر فرمایید. باتشکر از حضرت عالی

پاسخ

با سلام
در رفرانس ها ماکزیمم میزان هموگلوبین 5/17 تا 18 بیان شده است . در مورد شما مقدار هموگلوبین در حدود حداکثر مقدار قابل قبول می باشد .
در زیر مطلبی در خصوص بالا بودن میزان گلبولهای قرمز برایتان می آورم:
پلی سیتمی» افزایش تعداد گلبولهای قرمز خون است . این اختلال بیشتر در بزرگسالان بالای 50 سال بروز می کند (ولی محدوده سنی آن 15 تا 90 سال است ) و در آقایان شایع تر است .
این بیماری سه نوع دارد:
- پلی سیتمی ثانویه (پلی سیتمی واکنشی ): که عارضه ای از بیماری یا عواملی غیر از اختلالات سلولهای خون است .
- پلی سیتمی استرسی
- پلی سیتمی کاذب که به کاهش حجم پلاسمای خون مربوط می باشد.
*علایم شایع
برخی بیماران هیچ علامتی ندارند. سایر بیماران ممکن است دارای هر یک از علایم زیر باشند:
- خستگی، سردرد، خواب آلودگی، منگی
- خارش یا پرخونی پوست
- بزرگی طحال
- خونریزی بدون توجیه
*علل
پلی سیتمی ثانویه :
هر گاه بافتها بعلت کم بودن شدید اکسیژن در هوا ،یا بعلت حمل نشدن اکسیژن به بافتها مثلا براثرنارسایی قلبی ،دچار هیپوکسی شوند اندامهای خونساز بطور اتوماتیک مقادیر زیادی گویچه های سرخ تولید می کنند .این حالت موسوم به پلی سیتمی ثانویه بوده وتعداد گویچه های سرخ بطور شایع تا 6تا8 میلیون درهر میلیمتر مکعب بالا می رود .
یک نوع بسیار شایع پلی سیتمی ثانویه موسوم به پلی سیتمی فیزیولوژیک ،درافراد بومی که درارتفاعات 4200تا 5100 متری زندگی می کنند حادث می شود .تعداد گویچه های سرخ عموماً 6تا 8 میلیون درمیلیمتر مکعب بوده واین امر با زیاد شدن قدرت این افراد برای انجام کارهای شدید مداوم حتی دراین هوای رقیق همراه است . از جمله علل آن:
بیماریهای مادرزادی قلب ، بیماریهای مزمن ریه ، کشیدن سیگار معمولی یا سیگار برگ، زندگی در ارتفاعات بالا

پلی سیتمی حقیقی :
علاوه بر افرادی که پلی سیتمی فیزیولوژیک دارند افراد دیگری نیز وجود دارند که دچار حالتی موسوم به پلی سیتمی حقیقی هستند ودر آنها ممکن است تعداد گویچه های سرخ به 7تا 8 میلیون درمیلیمتر مکعب وهماتوکریت به 60تا70 درصد برسد .پلی سیتمی حقیقی یک بیماری توموری اندامهایی اندام هایی است که گویچه های خون را تولیدمی کنند.همانطورکه یک تومورپستان موجب تولیدبیش ازحدیک نوع خاص از سلول های پستانی می شود، پلی سیتمی حقیقی نیزموجب تولیدبیش از حدگویچه های سرخ می گردد. این بیماری معمولاً موجب تولیدبیش ازحد گویچه های سفیدوپلاکت ها نیزمی گردد.
درپلی سیتمی حقیقی نه فقط هماتوکریت بلکه همچنین حجم کل خون نیز گاهی تا دوبرابر طبیعی افزایش می یابد .درنتیجه ،سراسر سیستم رگی فوق العاده مملواز خون می شود .علاوه برآن مویرگهای زیادی بوسیله ی خون غلیظ بسته می شوند زیرا ویسکوزیته ی خون در پلی سیتمی حقیقی گاهی از مقدار طبیعی که سه برابر ویسکوزیته ی آب است به 10 برابر ویسکوزیته ی آب افزایش می یابد.

پلی سیتمی استرس: مصرف داروهای ادرارآور، استعمال دخانیات و کم آبی بدن
*عوامل افزایش دهنده خطر
استعمال دخانیات
بیماری های قلبی یا ریوی
استرس
سابقه خانوادگی پلی سیتمی
*پیشگیری
پلی سیتمی حقیقی در حال حاضر قابل پیشگیری نیست
پیشگیری از پلی سیتمی ثانویه یا پلی سیتمی استرس: خودداری از استعمال دخانیات، جلوگیری از کم آبی بدن و اقدام به درمان طبی بیماریهای قلبی یا ریوی .
*عواقب مورد انتظار
پلی سیتمی حقیقی غیر قابل درمان است، ولی علایم آن با درمان قابل کنترل است . متوسط مدت زنده ماندن بیماران با درمان 15 - 7 سال است. حتی برخی بیماران ممکن است 20 سال یا بیشتر نیز زنده بمانند.
سایر انواع پلی سیتمی با برطرف کردن علت زمینه ای قابل درمانند.
*عوارض احتمالی
- تشکیل لخته درون وریدها یا شریانها
- نقرس
- سکته مغزی
- حمله قلبی
- زخم گوارش
- سنگ کلیه
- لوسمی (نوعی سرطان خون )
*درمان
- بررسی های تشخیصی ممکن است شامل بررسی های آزمایشگاهی مغز استخوان و خون (شمارش گلبولهای قرمز خون و اندازه گیری هماتوکریت )، اشعه نگاری کلیه ها و بررسی گلبولهای قرمز با کروم رادیواکتیو باشد.
- مراحل درمانی بر اساس وضعیت هر بیمار متفاوت بوده و به سن بیمار، مدت بیماری، نوع پلی سیتمی، عوارض و فعالیت بیماری بستگی دارد.
- مراحل درمانی احتمالی برای حفظ هماتوکریت در نزدیک محدوده طبیعی و جلوگیری از تشکیل لخته یا خونریزی عبارتند از: فصد (گرفتن خون اضافی بدن از طریق ورید)؛ درمان رادیوایزوتوپ و دارو درمانی. درمان انتخاب شده بستگی به علایم و پاسخ به درمان دارد. در مواردی ممکن است به بیش از یک نوع درمان نیاز باشد.
*داروها
- ممکن است از آسپیرین برای جلوگیری از لخته شدن خون و کاهش احتمالی سکته مغزی یا حمله قلبی توصیه گردد.
- فسفر رادیواکتیو سیتوتوکسیک
- آلوپورینول برای کاهش دادن سطح بالای اسید اوریک
- داروهای ضد خارش
- داروهای مهار کننده گیرنده 2H یا داروهای ضد اسید برای مهار تولید بیش از حد اسید معده

مشاور : آقای دکتر واسعی | پرسش : سه شنبه 13/11/1388 | پاسخ : شنبه 24/11/1388 | | ليسانس | 29 سال | پزشكي | تعداد مشاهده: 76 بار

تگ ها :

UserName