تبیان، دستیار زندگی
هفتیمن دوره مسابقات فوتبال لیگ قهرمانان آسیا در حالی از روز سه شنبه 20 اسفندماه سال 1387 بصورت رسمی آغاز شد...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تاریخچه لیگ قهرمانان آسیا

آرم لیگ قهرمانان آسیا

هفتیمن دوره مسابقات فوتبال لیگ قهرمانان آسیا در حالی از روز سه شنبه 20 اسفندماه سال 1387 بصورت رسمی آغاز شد که تیم های پرسپولیس تهران، سپاهان اصفهان و صبای قم، سه تیم نخست لیگ برتر و استقلال تهران، به عنوان قهرمان جام حذفی ایران به مصاف حریفان آسیایی می روند.

در شش دوره گذشته مسابقات فوتبال لیگ قهرمانان آسیا 8 تیم ایرانی در این رقابت ها شرکت کردند که تیم فوتبال سپاهان با حضور در دیدار نهایی پنجمین دوره این مسابقات و کسب عنوان نائب قهرمانی، اعتبار جدیدی را به فوتبال باشگاهی ایران در این قاره کهن بخشید.

پیش از عنوان نایب قهرمانی سپاهان، تیم پاس تهران با حضور در جمع هشت تیم پایانی این مسابقات، موفقترین باشگاه ایرانی در لیگ قهرمانان آسیا نام گرفته بود. البته افتضاح حذف استقلال از گردونه این مسابقات به علت ارسال فهرست نفرات خود خارج از موعد مقرر، بزرگترین شکست تیم های ایرانی در این مسابقات محسوب می شود، خاطره تلخی که تا سالها از ذهن دوستداران فوتبال و به ویژه هواداران تیم استقلال محو نخواهد شد.

ضمن اینکه در سال جاری لیگ قهرمانان آسیا با شیوه ای جدید برگزار می شود که تیم های برتر قاره با توجه به کسب امتیازات مورد نظر AFC سهمیه هایی بین یک تا 4 تیم در این مسابقات دارند و برخلاف دوره گذشته 2 تیم برتر هرگروه راهی مراحل حذفی می شود، شیوه ای که برگرفته از مسابقات لیگ قهرمانان اروپا است.

شکل گیری لیگ قهرمانان آسیا:

تاریخچه لیگ قهرمانان آسیا

تا سال 2002 مسابقات فوتبال درقاره آسیا تحت سه عنوان جام باشگاه ها، جام در جام و سوپرجام باشگاه های آسیا برگزار می شد اما کمیته برگزاری مسابقات باشگاهی در این قاره پس از پایان مسابقات در سال 1-2000 تصمیم گرفت همانند رقابت های اروپایی با ادغام این سه جام بازی ها را در قالب لیگ قهرمانان آسیا برگزار کند.

همچنین درکنار این جام برای تیم های درجه سوم آسیا مسابقات دیگری به نام جام اتحادیه AFC در نظر گرفته شد تا این تیمها فرصت حضور در بازهای قاره ای را از دست ندهند.

در رقابتهای جام باشگاه های آسیا که از سال 1967 آغاز شد و البته از سال 1972 (که نیمه تمام باقی ماند) تا سال 1985 برگزار نشد، تیم های کره جنوبی با 6عنوان قهرمانی (سوون بلووینگر و پوهانگ استیلرز هر کدام دو بار و دوو رویالز و ایلهواچونما هر کدام یک بارعنوان پر افتخارترین کشور را در 21 دوره برگزاری این مسابقات از آن خود کردند.

تیم های باشگاهی ایران با 3 قهرمانی (استقلال 2 بار و پاس یکبار) ژاپن (یومیوری، فردوکاوا و جوبیلو ایواتا هرکدام یک بار)، رژیم اشغالگر قدس (هاپونل 2 بار و مکایی یک بار) در رده های بعدی قرار دارند. تیم های باشگاهی عربستان (الهلال 2 بار) و تایلند (فارمز بانک 2 بار) هرکدام 2 مرتبه افتخار فتح این جام را به دست آوردند و تیم های باشگاهی لیائوبنگ چین و السد قطر نیز هرکدام یک مرتبه فاتح این مسابقات شد.

مسابقات جام در جام باشگاه های آسیا هم که تیم های قهرمان جام حذفی کشورهای این قاره اجازه حضور در این بازی ها را داشتند از سال 1990 آغازشد. پرسپولیس تهران با برتری برابر المحرق بحرین فاتح اولین دوره این مسابقات نام گرفت و الهلال عربستان در سال 2-2001 با شکست چونبوک موتورز آخرین عنوان قهرمانی این رقابتها را از آن خود کرد.

نیسان ژاپن (1991)، یوکوها مامارینوس (1992)، القادسیه کویت (1993)، یوکوهاما فلوکس (1994) بلمارهیراستوکا (1995)، الهلال عربستان (1996)، النصرعربستان (98-1997)، الاتحاد عربستان (99-1998)، شیمیزو ژاپن (2000-99)، الشباب عربستان (1-2000) تیم های قهرمان های دیگر این مسابقات بودند.

سوپر جام باشگاه های آسیا که بین 2 قهرمان جام باشگاه ها و جام در جام آسیا برگزار می شد در سال 1995 با قهرمانی یوکوهاما فلوکس ژاپن که فارمرزبانک تایلند را شکست داد، آغاز به کار کرد.

در هشت دوره برگزاری این مسابقات تیم های سوون بلووینگز (کره جنوبی) و الهلال عربستان، دو عنوان قهرمانی را از آن خود کردند و تیم های النصرعربستان، جوبیلو ایواتا ژاپن و ایهوا چونما کره جنوبی دیگر قهرمانان این مسابقات لقب گرفتند.

اولین دوره لیگ قهرمانان آسیا 1-2000 - کارنامه ناموفق سرخابی ها

تاریخچه لیگ قهرمانان آسیا

پرسپولیس تهران قهرمان اولین دوره لیگ برتر و استقلال تهران قهرمان جام حذفی، نمایندگان ایران در نخستین دوره لیگ قهرمانان آسیا بودند. روش برگزاری این مسابقات در اولین دوره بدین شرح بود که تیم های درجه سوم آسیا در مراحل ابتدایی به صورت تک حذفی با هم دیدار می کردند. البته در هر مرحله برندگان دوره پیش با تیم های جدیدی روبرو می شدند تا در نهایت تیم های برتر به رقابتهای گروهی (هرگروه 4 تیم) راه یابند. تیم های برتر هر گروه هم به دیدار نیمه نهایی راه می یافتند تا پس از برگزاری مسابقه ضربدری فینالیست و در نهایت تیم قهرمان مشخص شود.

تیم فوتبال پرسپولیس با توجه به قهرمانی در لیگ و درجه بندی فوتبال ایران در مسابقات حذفی شرکت نکرد و اتوماتیک در گروه D قرارگرفت. دیدارهای این گروه در تاشکند و با حضور 4 تیم پرسپولیس،  پاختاخور ازبکستان، الطلبه عراق و نیسا در حال برگزاری بود. قرمزپوشان در گام اول این بازی ها با تک گل دقیقه 62 یحیی گل محمدی الطلبه عراق را شکست دادند اما باخت یک بر صفر در مسابقه دوم برابر پاختاکور امیدهای این تیم برای صعود به مرحله بعد را تحت الشعاع قرار داد.

حتی پیروزی 4 بر یک برابر نیسا در مسابقه آخر با گلهای خان محمدی در دقایق 14 و 76، گل محمدی 47 و اصلانیان 90 باعث راهیابی سرخپوشان به مرحله نیمه نهایی نشد تا این تیم از گردونه مسابقات کنار رود.

تاریخچه لیگ قهرمانان آسیا

استقلال هم که قهرمان جام حذفی شده بود از مرحله سوم در این مسابقات شرکت کرد. در این مرحله استقلال در دو دیدار رفت و برگشت الفیصلی اردن را در مجموع با نتیجه 3 بر صفر شکست داد و به مرحله بعد راه یافت. نفتچی ازبکستان حریف استقلال در این مرحله بود. پیروزی یک بر صفر در ورزشگاه آزادی و شکست 2 بر یک در خانه حریف باعث شد آبی پوشان به خاطر گل زده در زمین نفتچی جواز حضور در مرحله گروهی را بدست آورند.

در این مرحله استقلال در گروه B با تیم های العین امارات، السد قطر و الهلال عربستان همگروه شد که مسابقات در امارات برگزار شد. استقلال در اولین بازی مقابل السد قطر صف آرایی کرد. گلهای علی سامره در دقیقه 6 و رسول خطیبی 64 زمینه ساز پیروزی 2 بر یک استقلال را فراهم کرد. در دومین گام آبی پوشان مقابل الهلال عربستان به میدان رفتند. رسول خطیبی در دقیقه  18 و علی سامره در دقیقه 42 گلهای این تیم را به ثمر رساندند اما پاتریک سوفو با هت تریک خود باعث رقم خوردن اولین شکست نماینده ایران شد.

شاگردان حجازی در مسابقه آخر مقابل العین میزبان قرار گرفتند و برای صعود به مرحله بعد نیاز به پیروزی با اختلاف دو گل داشتند. علی سامره در دقیقه 67 گل فیصل علی که در دقیقه 65 به ثمر رسید را جبران کرد. اما گل های سانگو در دقیقه 67 و هدیب در دقیقه 78 زمینه خداحافظی تلخ آبی پوشان را از این رقابتها فراهم کرد تا این تیم مانند پرسپولیس از گردونه مسابقات کنار رود.

دومین دوره لیگ قهرمانان آسیا 2-2001 - جام اصفهانی ها

تاریخچه لیگ قهرمانان آسیا

در پایان رقابت های اولین دوره لیگ قهرمانان آسیا مسئولان برگزاری آن، تغییرات عمده ای را در نحوه انجام دومین دوره این رقابتها ایجاد کردند. حذف تیم های درجه سوم آسیا از حضور در این رقابتها و تشکیل مسابقاتی به نام جام اتحادیه AFC، همچنین تقسیم بندی مسابقات به دو مرحله گروهی و حذفی از مهمترین تغییرات در اجرای لیگ قهرمانان آسیا بود.

براین اساس دونماینده ازکشورهای غرب آسیا(بحرین، ایران،عراق، کویت، قطر، عربستان، امارات و ازبکستان) که قهرمان لیگ وجام حذفی کشورخود بودند در قالب چهارگروه چهار تیمی مرحله گروهی مسابقات غرب آسیا را برگزار کردند. در شرق آسیا هم دو نماینده از شش کشور(چین، اندونزی، ژاپن، کره جنوبی، تایلند و ویتنام) درقالب 3 گروه چهارتیمی ازمرحله گروهی شرکت داشتند . تیم های حاضر در هر گروه 6 بازی به صورت دوره ای (رفت و برگشت) انجام می دادند و در نهایت 7 تیم اول گروه های هفت گانه جوازحضور درمرحله یک چهارم نهایی را بدست می آوردند.

دراین بین قهرمان دوره گذشته درمرحله گروهی شرکت نمی کرد و ازمرحله یک چهارم نهایی به 7 تیم دیگر اضافه می شد تا تیم ها پس از قرعه کشی و شناخت حریفان درچارچوب مسابقات تک حذفی که به صورت رفت و برگشت برگزارمی شد جواز حضور درمرحله نیمه نهایی را بدست می آوردند که این مراحل تا تعیین قهرمان به همین صورت ادامه پیدا می کرد.

در آن سال تیم سپاهان فاتح لیگ برتر و ذوب آهن قهرمان جام حذفی به عنوان نمایندگان ایران در دومین دوره لیگ قهرمانان آسیا حضور داشتند. ذوب آهن درگروه A با تیم های پاختاکور، قطراسپورت و ریفای بحرین همگروه بود و سپاهان هم درگروه D می بایست برای صعود با الاتحاد عربستان، العربی کویت و نفتچی ازبکستان دیدارمی کرد.

تاریخچه لیگ قهرمانان آسیا

ذوب آهن این مسابقات را با پیروزی یک برصفر درفولاد شهر آغاز کرد که امانوئول ازوکام در دقیقه 77 تک گل پیروزی بخش تیمش را به ثمر رساند اما حذف ریفا باعث شد بازیهای این گروه با 3 تیم ادامه پیدا کند. این تیم اصفهانی در دومین مسابقه خود در اصفهان دریک بازی پرانتقاد مقابل قطر اسپورت به تساوی 3 بر3 دست یافت. علی طهماسبی (15)، رضا عزیزی (65) و عزیز زاده (84) درآن مسابقه برای ذوب آهن گلزنی کردند.

ورزشگاه الریان قطرمیزبان سومین مسابقه ذوب آهن بود که در نهایت بدون رد و بدل شدن گل این دیدار به پایان رسید تا تکلیف تیم صعود کننده از این گروه به بازی آخرکشیده شود. ذوب آهن برای صعود در ورزشگاه پاختاکورفقط به یک تساوی نیاز داشت اما بار دیگر ارائه یک بازی پرانتقاد ازاین تیم اصفهانی باعث شد جواز صعود به مرحله بعد به پاختاکورتقدیم شود. شکست دو برصفر و درگیری های بعد از پایان آن مسابقه از یک سو باعث حذف ذوب آهن از گردونه این رقابتها شد و از سوی دیگر محرومیت هایی را هم برای این تیم اصفهانی به همراه داشت.

سپاهان اما با پیروزی خیره کننده 4 برصفر درگام اول برابرنفتچی نشان داد برنامه گسترده ای جهت موفقیت دراین جام دارد. کریمی و سید صالحی هر کدام 2 گل برای این تیم به ثمر رساندند. در دومین دیدارتساوی 2 بر2 درخانه العربی کویت با گل های خطیبی (17) و کریمی (79) نتیجه قابل قبولی برای این تیم به حساب می آمد که شاگردان فرهاد کاظمی آن را بدست آوردند. پیروزی 3 بر 2 برابر الاتحاد عربستان همه را امیدوار کرد که سپاهان قطعا به مرحله بعد صعود می کند. در آن دیدارمحمود کریمی با به ثمر رساندن دوگل در دقایق 48 و 62 نقش مهمی دراین پیروزی داشت، ضمن اینکه خطیبی دردقیقه 53 گل دیگر سپاهان را به ثمر رساند. همه درشادی این پیروزی بودند که اتفاق غیرمنتظره ای رخ داد. سپاهان درچهارمین بازی خود در استادیوم پرنس عبدالله جده با نتیجه غیرمنتظره 4 بر صفر شکست خورد تا الاتحاد شانس اول صعود به مرحله بعد نامیده شود.

دو پیروزی پی درپی و با نتایج مشابه 3 بریک برابر نفتچی و العربی هم نتوانست باعث صعود سپاهان به مرحله بعد شود زیرا الاتحاد به خاطر تفاضل گل بالاتر وهمچنین کسب نتیجه بهتر در دو دیدار رفت و برگشت مقابل زرد پوشان اصفهانی به مرحله یک چهارم این مسابقات صعود کرد.

سومین دوره لیگ قهرمانان آسیا - پاس موفقترین تیم تهرانی

تاریخچه لیگ قهرمانان آسیا

پاس سومین قهرمانان لیگ برتر و سپاهان قهرمان جام حذفی، نمایندگان ایران در این دوره ازمسابقات لیگ قهرمانان آسیا بودند که سبزپوشان تهرانی درگروه A این مسابقات با تیم های السالمیه کویت، الریان قطر و پلیس عراق هم گروه بودند و درگروه B العین، الشباب و الوحده رقیبان سپاهان درمرحله گروهی محسوب می شدند.

شاگردان مصطفی دنیزلی دراولین گام درلیگ قهرمانان آسیا، با دوگل نکونام که دردقایق 27 و 90 پنالتی به ثمر رسید موفق شدند الریان قطررا با نتیجه 2 بریک شکست دهند. آنها در مسابقه دوم و درزمین بی طرف اردن مقابل پلیس عراق به تساوی یک بریک رضایت دادند که عیسی ترائوره در دقیقه 62 تک گل سبز پوشان را به ثمر رساند.

پیروزی قاطعانه 5 بر یک برابر سالمیه کویت نشان داد این تیم شایستگی حضور در مرحله بعد را دارد. بیاتی نیا در دقایق 65، 83 و 85، ترائوره در دقیقه 50 و نکونام در دقیقه 78 برای پاس در این دیدار گلزنی کردند. در بازی چهارم پاس در کویت میهمان السالمیه بود که پاس آن مسابقه را هم با گل دقایق پایانی نکونام که از روی نقطه پنالتی به ثمر رساند با پیروزی به پایان برد. در حساسترین مسابقه این مرحله سبزپوشان در قطر میهمان الریان بودند. گل جاسم ولید دردقیقه 38 امیدهای این تیم قطری را برای صعود زنده کرد اما برهانی دردقیقه 71 بازی را به تساوی کشاند و ابوالقاسمپور با گل دقیقه 80 خود زمینه سازصعود اولین تیم ایرانی به مرحله دوم لیگ قهرمانان آسیا شد. در بازی آخر که جنبه تشریفاتی داشت، پاس در ورزشگاه دستگردی با تک گل حسین پاشایی به پیروزی رسید و با 7 امتیاز اختلاف نسبت به تیم دوم و مقتدرانه به مرحله نیمه نهایی صعود کند.

تاریخچه لیگ قهرمانان آسیا

در این مرحله سبز پوشان پس از انجام قرعه کشی حریف تیم العین امارات شدند، تیمی که درمرحله گروهی سپاهان را حذف کرده بود. پاس دربازی رفت در امارات به تساوی با ارزش یک به یک دست یافت که برهانی تک گل سبزپوشان را در آن مسابقه به ثمررساند، ضمن اینکه نصرتی به اشتباه دروازه تیم پاس را بازکرد تا العین درخانه شکست نخورد.

دربازی برگشت و درحالیکه پاس با نتیجه 3 بریک ازحریف پیش افتاده بود با دو اشتباه جبران ناپذیر خط دفاع و دروازه بان خود در نهایت مقابل این تیم اماراتی به تساوی 3 بر3 رضایت داد تا العین درمجموع دو دیدار رفت و برگشت و به خاطر گل زده در خانه حریف راهی مرحله بعد شود. پاس که می توانست به جایگاه بهتری دست یابد در عین ناباوری خیلی زود ازگردونه مسابقات کنار رفت تا موفق ترین تیم ایران درلیگ قهرمانان آسیا نتواند به جمع چهارتیم برتر آسیا راه یابد.

اما سپاهان که در گروه بسیار سختی قرار داشت در بازی اول درعربستان مقابل الشباب به تساوی یک بر یک رسید که محمود کریمی دردقیقه 64 تک گل زرد پوشان را به ثمر رساند. در بازی دوم این تیم درخانه در حالیکه با گل دقیقه 36 بزیک از العین پیش بود روی اشتباه مدافعان خود یک گل باد آورده را به حریف تقدیم کرد تا 2 امتیاز با ارزش این مسابقه را از دست بدهد. دربازی سوم سپاهان درسوریه با هت تریک خطیبی الوحده را با نتیجه 3 بریک شکست داد. مسابقه برگشت دوتیم که دیدار چهارم آن ها درمرحله گروهی بود با گل های خطیبی 21 (پنالتی) و بزیک 33 با نتجیه 2 برصفر به سود سپاهان به پایان رسید.

زرد پوشان دربازی پنجم با تکل گل هادی عقیلی دردقیقه 37 الشباب عربستان را شکست دادند و صدرنشین گروه شدند تا تنها با کسب یک تساوی به مرحله بعد صعود کنند. دربازی آخرسپاهان درامارات با نتیجه 3 بر2 مغلوب العین شد تا دریک قدمی صعود، تنها حسرت صعود را به دل داشته باشد. درآن سال العین با خوش شانسی محض مقابل دونماینده ایران به برتری دست یافت و درنهایت به جمع چهارتیم صعود کرد.

چهارمین دوره لیگ قهرمانان آسیا - تازه واردها

تاریخچه لیگ قهرمانان آسیا

دو باشگاه فولاد خوزستان قهرمان لیگ برتر و صباباتری قهرمان جام حذفی برای اولین مرتبه نماینده ایران درمسابقات آسیایی بودند.فولاد در گروه A با تیمهای القادسیه کویت، پاختاکور ازبکستان و الاتحاد سوریه همگروه بود. صباباتری دیگر نماینده ایران در گروه C با تیمهای الوحده امارات، الکرامه سوریه و الغرافه قطر همگروه شد.

فولاد خوزستان در اولین بازی نتیجه غیر قابل باوری را بدست آورد و توانست در ورزشگاه دستگردی تهران که به عنوان محل برگزاری مسابقات خود اعلام کرده بود با 6 گل القادسیه کویت را شکست دهد. رامشگر، سلیمانی، بداوری، خضیراوی، احمدی و منتظری گلهای فولاد را در این دیدار به ثمر رساندند. اما از بازی دوم به بعد فولاد دچار افت شدیدی شد. آنها پس ازتساوی بدون گل برابر الاتحاد سوریه دردمشق درمسابقه سوم در تاشکند با 2 گل مغلوب پاختاکور ازبکستان شدند.

دربازی چهارم فولاد می توانست با توجه به شرایط موجود درگروه خود با شکست پاختاکورهمچنان شانس خود را برای صعود به مرحله بعد زنده نگه دارد اما درنهایت نتیجه 3 بریک مغلوب میهمان خود شد. باخت 2 برصفر درکویت مقابل القادسیه کمترین روزنه امید فولاد را برای صعود به دور بعد مسدود کرد تا این تیم به راحتی از گردونه مسابقات کنار برود.

دربازی آخر هم که تشریفاتی بود فولاد در تهران با نتیجه 2 بریک مغلوب الاتحاد شد تا وداع تلخی با این مسابقات داشته باشد. البته جالب است بدانید القادسیه که دربازی اول با 6 گل مغلوب فولاد شده بود ازاین گروه به مرحله بعد صعود کرد.

تاریخچه لیگ قهرمانان آسیا

صباباتری دیگر نماینده کشورمان در این رقابت ها، در نخستین مسابقه خود در قطر با 2 گل علی دایی موفق شد الغرافه را شکست دهد اما شاگردان ضیایی در دومین بازی در ورزشگاه خانگی خود نتیجه عجیبی بدست آوردند و با نتیجه 2 بریک مغلوب الکرامه سوریه شدند.

تساوی 2 بر2 درسومین مسابقه مقابل الوحده درتهران شانس های این تیم را برای صعود از این گروه کاهش داد اما در بازی برگشت آنها بازی خارق العاده ای را در امارات به نمایش گذاشتند و با نتیجه 4 بر 2 و با گلهای دقیقی(2 گل)، آودیچ و بختیاری زاده (هرکدام یک گل) میزبان خود را شکست دادند.

پیروزی 4 بر یک در تهران مقابل الغرافه این تیم را به صدرجدول این گروه رساند. دایی (2 گل) و آودیچ وگل محمدی (هرکدام یک گل) گلهای صباباتری را در این دیدار به ثمر رساندند.

در این بین اما صباباتری هم مثل سایرباشگاههای ایرانی که دربازی آخرشانس خود را برای صعود به مرحله بعد ازدست داده بود، با شکست یک برصفر برابر الکرامه سوریه وداع زودهنگامی با این مسابقات داشت. آنها با یک تساوی هم به مرحله بعد صعود می کردند اما به راحتی مغلوب میزبان خود شدند تا مجوز صعود به مرحله بعد را به الاتحاد بسپارند، ضمن اینکه یکی دیگر از نمایندگان شایسته ما درلیگ قهرمانان به راحتی ازگردونه مسابقات کناربرود.

پنجمین دوره لیگ قهرمانان آسیا - افتخار آفرینی سپاهان

تاریخچه لیگ قهرمانان آسیا

با حذف استقلال از لیگ قهرمانان آسیا وظیفه سنگینی بر دوش تیم سپاهان قرارگرفت. آنها تنها نماینده ایران درپنجمین دوره مسابقات آسیایی بودند و باید از اعتبار فوتبال کشورمان دراین مسابقات دفاع می کردند.

این تیم اصفهانی در آن مسابقات در گروه D و با تیمهای الاتحاد سوریه، العین امارات و الشباب عربستان همگروه بود که در نخستین گام موفق شد در اصفهان با گل های سیدصالحی 20 و 30  برابر تک گل دقیقه 13 اناس ساری مقابل الاتحاد سوریه به پیروزی دست یابد.

این تیم در دومین دیدار دست به کاری بزرگ زدند و موفق شدند با گل دقیقه 83 سیدصالحی در ریاض برابر الشباب به پیروزی دست یابند. البته این زردپوشان اصفهانی در سومین مسابقه خود با نتیجه 3 بر 2 مغلوب العین امارات شدند که سید صالحی(9) و عمادرضا(62) گلهای این تیم را به ثمر رساندند و وهیبی(6)، فائز(44) و اونگ فاینگ(85) برای لاعین گلزنی کردند. توقف یک بر یک برابر العین در اصفهان در مسابقه چهارم شرایط سختی سپاهان را برای صعود به مرحله بعد سخت تر کرد. در این دیدار حسین پاپی (49) برای سپاهان گلزنی کرد اما هوارمحمد با گل دقیقه 86 خود مانع از پیروزی ارزشمند شاگردان بوناچیچ شد.

پیروزی 5 بر صفر و شگفت انگیز سپاهان در بازی با الاتحاد آنهم در کشور سوریه و شکست همزمان العین برابر الشباب شانس این تیم اصفهانی را برای صعود به مرحله دوم افزایش داد. در آن مسابقه محمد نوری (40) و(55)، عماد رضا(70) و (90) و ابوالهیل (10) گلهای سپاهان را در این دیدار به ثمر رساند.

حریف ژاپنی سپاهان را بهتر بشناسیم

در حالیکه سپاهان به لطف تفاضل گل بهتر نسبت به الشباب در صدر جدول قرار داشت، در مسابقه آخر در اصفهان میزبان این تیم عربستانی بود. در این دیدار حساس و سرنوشت ساز سپاهان با گل به خودی حسن ماز که در دقیقه 33 به ثمر رسید، موفق به شکست حریف قدرتمند خود شد تا به عنوان تیم نخست این گروه به مرحله بعدی صعود کند.

در مرحله یک چهارم نهایی تیم سپاهان ایران با قرعه ای سخت مواجه شد و می بایست برای صعود به مرحله نیمه نهایی مقابل کاوازاکی فرونتال ژاپن به پیروزی دست پیدا می کرد. در دو بازی رفت و برگشت دو تیم با نتایج مساوی بدون گل دست یافتند اما این تیم سپاهان بود که در ضربات پنالتی موفق شد با نتیجه 5 بر 4 میزبان خود را شکست داده و به عنوان نخستین تیم ایرانی راهی مرحله نیمه نهایی لیگ قهرمانان آسیا شود.

در این مرحله سپاهان اصفهان می بایست به دیدار الوحده امارات برود. در دیدار رفت که در ورزشگاه فولادشهر برگزار شد، سپاهان با نتیجه 3 بر یک از سد الوحده گذشت. محمود کریمی(11) و (60) و نویدکیا(84-پنالتی) گلهای سپاهان را در این دیدار به ثمر رساندند و سعید محمد در دقیقه 50 برای الشباب گلزنی کرد. تساوی بدون گل دو تیم در بازی برگشت باعث شد تیم سپاهان راهی دیدار نهایی این جام شده تا افتخار جدیدی را برای فوتبال باشگاهی ایران در آسیا رقم بزند.

البته با توجه به صعود اوراواردز ژاپن میزبان مسابقات جام باشگاه های جهان به فینال این رقابت ها، سپاهان به افتخار دیگر دست یافت و اتوماتیک وار جواز حضور در این مسابقات معتبر بین المللی را بدست آورد.

در دیدار نهایی بار دیگر سپاهان میزبان مسابقه نخست بود که در اصفهان و در کمال شایستگی برابر این تیم به تساوی یک بر یک رضایت داد. پونته (45) برای اوراواردز و محمود کریمی(47) برای سپاهان گلزنی کردند.

در بازی برگشت و در جهنم سایتامایا سپاهان با نتیجه 2 بر صفر مغلوب میزبان خود شد تا از فتح جام پنجم لیگ قهرمانان آسیا در آخرین گام بازماند. ناگای(22) و یوکی آبه(71) گلهای اوراواردز را در این دیدار به ثمر رساندند.

ششمین دوره لیگ قهرمانان آسیا - روزهای شیرین اما تلخ

تاریخچه لیگ قهرمانان آسیا

تیم های فوتبال سایپا تهران قهرمان لیگ برتر و سپاهان اصفهان قهرمان جام حذفی نمایندگان ایران در ششمین دوره لیگ قهرمانان آسیا بود. تیم سپاهان در گروه A با تیمهای الاتحاد عربستان، کوروچی ازبکستان و الاتحاد سوریه همگروه بود و سایپا هم با تیم های الوصل امارات، الکویت کویت و نیروی هوایی در گروه B قرار گرفت.

زردپوشان اصفهانی که برای دفاع از عنوان نائب قهرمانی خود در این رقابت های به میدان رفتند، در گام نخست میزبان الاتحاد سوریه بودند ولی غرور نفرات و عدم ازخودگذشتگی که بین بازیکنان هجومی این تیم وجود داشت، باعث شد این تیم شکست تلخی را تجربه کند و این دیدار را با نتجه 2 بر صفر به میهمان خود واگذار کند.

این تیم در دومین بازی هم در زمین کوروچی ازبکستان با همین نتیجه مغلوب شد تا بهترین تیم ایران در ادوار مختلف لیگ قهرمانان آسیا، در وضعیت بسیار بدی قرار بگیرد.

پیروزی برابر الاتحاد عربستان در دو بازی رفت و برگشت(در اصفهان 2 بر یک - در ریاض یک بر صفر) امیدهای این تیم اصفهانی را برای صعود به مرحله بعد افزایش داد اما باخت 2 بر یک برابر الاتحاد سوریه در حلب، پایان تلخی را برای شاگردان ویرا رقم زد. سپاهان در بازی تشریفاتی آخر خود برابر کوروچی ازبکستان هم به تساوی یک بر یک رضایت داد تا بدترین نتیجه خود در تاریخ حضور در لیگ قهرمانان آسیا را کسب کند.

سایپا، ریوالدو

سایپا دیگر نماینده ایران بود که با هدایت علی دایی در مرحله مقدماتی به میدان رفت. این تیم هم شروع خوبی در لیگ قهرمانان نداشت و در نخستین بازی خود که در خارج از خانه برگزار کرد برابر الکویت کویت به تساوی یک بر یک رضایت داد.

سایپایی ها در دومین بازی الوصل امارات را در تهران با نتیجه 2 بر صفر شکست دادند و با پیروزی یک بر صفر در آخرین بازی دور رفت برابر نیروی هوایی عراق شانس صعودش به مرحله بعد را افزایش داد.

در دور برگشت سایپا مسابقات را با تساوی یک بر یک برابر نیروی هوایی عراق آغاز کرد ولی با توجه به پیروزی یک بر صفر مقابل الکویت کویت صعود زودهنگامی به مرحله دوم این رقابت ها داشت. این تیم در بازی آخر خود که تشریفاتی بود، برابر الوصل به تساوی یک بر یک رضایت داد.

در مرحله دوم با توجه به حضور علی دایی در راس کادرفنی تیم ملی، لیتبارسکی آلمانی هدایت تیم سایپا را برعهده گرفت، تیمی که طبق قرعه کشی مرحله حذفی این رقابت ها می بایست برابر کوروچی ازبکستان، تیمی که با حذف سپاهان راهی این مرحله شده بود، قرار می گرفت.

کوروچی با جذب ریوالدو، با هدف قهرمانی در مرحله دوم مسابقات به میدان آمد و توانست در دیدار رفت که در ورزشگاه آزادی برگزار شد، برابر میزبان خود به نتیجه مساوی 2 بر 2 دست یابد. سایپایی ها که در خطر حذف از گردونه این رقابت ها قرار داشتند، با هدف جبران این نتیجه به ازبکستان سفر کردند اما شکست 5 بر یک در آن دیدار که سنگین ترین باخت تیم های ایرانی در رقابت های لیگ قهرمانان آسیا بود، وداع تلخی با این بازی ها داشت.

هفتمین دوره لیگ قهرمانان آسیا - به امید درخشش در آسیا

برهانی، منیعی، استقلال

با توجه به تغییرات انجام شده در لیگ قهرمانان آسیا و حضور 4 تیم پرسپولیس، استقلال، صبا و سپاهان به عنوان نمیندگان ایران در این رقابت ها، این امید وجود دارد که همانند دوره پنجم این مسابقات، شاهد درخشش تیم های باشگاهی ایران در مهمترین مسابقه باشگاهی در قاره کهن باشیم.

البته با توجه به قرعه کشی و گروه بندی مسابقات، 4 نماینده ایران در این رقابت ها کار سختی را پیش رو دارند اما امیدواریم این سختی ها با طعم پیروزی های این تیم ها، شیرین شود.

برنامه تیم های ایرانی در هفتمین دوره رقابت های لیگ قهرمانان آسیا به شرح زیر است:

پرسپولیس، محمد

هفته اول:

20 اسفند 1387:

* الهلال عربستان - صباباتری ایران

* پرسپولیس ایران - الشارجه امارات

21 اسفند 1387:

* استقلال ایران - الاتحاد عربستان

* سپاهان ایران - الشباب امارات

هفته دوم:

27 اسفندماه 1387:

* صباباتری ایران - الاهلی امارات

* الشباب عربستان - پرسپولیس ایران

28 اسفندماه 1387:

* استقلال ایران - الجزیره امارات

* الاتفاق عربستان - سپاهان ایران

تساوی استقلال و صبا به سود مدعیان

هفته سوم:

20 فروردین 1388:

* صباباتری ایران - پاختاکور ازبکستان

* پرسپولیس ایران - الغرافه قطر

21 فروردین 1388:

* ام صلال قطر - استقلال ایران

* بنیادکار  ازبکستان - سپاهان ایران

هفته چهارم:

سوم اردیبهشت 1388:

* پاختاکور ازبکستان - صباباتری ایران

* الغرافه قطر - پرسپولیس ایران

چهارم اردیبهشت 1388:

* استقلال ایران - ام صلال قطر

* سپاهان ایران -  بنیادکار ازبکستان

سپاهان

هفته پنجم:

17 اردیبهشت 1388:

* صباباتری ایران - الهلال عربستان

* الشباب امارات - پرسپولیس ایران

18 اردیبهشت 1388:

* الاتحاد عربستان - استقلال ایران

* الشباب امارات - سپاهان ایران

هفته ششم:

31 اردیبهشت 1388:

* الاهلی امارات - صباباتری ایران

* پرسپولیس ایران - الشباب عربستان
اول خرداد 1388:

* الجزیره امارات - استقلال ایران

* سپاهان ایران - الاتفاق عربستان

تهیه و تنظیم: ا.م.ملکی