تبیان، دستیار زندگی

دفاع مقدس؛ الگوی اقتصاد مقاومتی

رویدادهایی مانند دفاع مقدس و مواجهه با آن در زندگی، سرشار از تجربه هایی است که می تواند حلال بسیاری از مشکلات باشد. تجربه هایی تلخ و شیرین همراه با مشکلات و سختی های بسیار که درس هایی از جنس زندگی در روزهای جنگی را به یادگار گذاشته است. کتاب اقتصاد مقاومتی و دفاع مقدس، بازخوانی مستندی از این گنجینه با ارزش را پیش روی خواننده قرار می دهد.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
 
اقتصاد مقاومتی و دفاع مقدس

حسین جمالی فرد-بخش کتاب و کتابخوانی تبیان

جنگ هشت ساله میان ایران و عراق، هیچگاه در زمره جنگ های کلاسیک جهان به شمار نمی آید. از آن جهت که جنگ میان ارتش دو کشور نبوده و نبردی قهرمانانه و مقاومتی مثال زدنی یک ملت  اعم از پیر و جوان، تحصیلکرده و بی سواد، دارا و ندار و شهری و روستایی در برابر یک ارتش متخاصم تا بُنِ دندان مسلح بوده است.

دفاعی مقدس که نه تنها در طول جنگ بلکه پس از آن نیز تاثیر بسزایی در زندگی مردم داشته و به عنوان الگویی برای زیستن در ابعاد سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، دینی و حتی ورزشی محسوب شده است.

کتاب اقتصاد مقاومتی و دفاع مقدس که به تازگی روانه بازار کتاب شده است، به بررسی همین نکته یعنی تجربه حماسه دفاع مقدس و آموزه های آن در یکی از شئون زندگی ایرانی یعنی اقتصاد مقاومتی می پردازد.

در راستای همین الگوپذیری از دفاع مقدس، نویسندگان کتاب، مساله مهم اقتصاد مقاومتی را به عنوان دستمایه و موضوع تحقیق خود انتخاب و کوشیده اند با ارائه تصویری درست از فضای اقتصادی و پشتیبانی دفاع مقدس، اصول علمی – اجرایی مناسبی را برای حل مسائل امروز اقتصاد ایران ارائه دهند.

کتاب اقتصاد مقاومتی و دفاع مقدس در سه بخش و پنج فصل به مولفه های دفاع مقدس و مرور وقایع و تاریخ جنگ و همچنین وقایع نگاری آن دوران پرداخته است.

در بخش اول نحوه اداره جنگ، پیشرفت ها و موفقیت ها و موانع و محدودیت های خاص زمان جنگ در دو بعد داخلی و خارجی مرور می شود. وقایعی چون تحریم های خارجی و آثار آن ، حمایت کشورهای مختلف از رژیم صدام، حاکمیت اقتصاد دولتی در برابر اقتصاد مردمی، مشکلات نظامی، کارشکنی ها و عدم حمایت های داخلی از جمله مواردی است که در دوفصل جداگانه این بخش پیش روی خواننده قرار می گیرد.

بیان جزییات جنگ و نقل مستندات و خاطرات مرتبط با موضوع از نقاط قوت این بخش به شمار می رود.

«ماجرای مواضع عجیب و منافقانه بنی صدر در برابر تحریکات عراق در جنگ تحمیلی یکی از خاطرات تلخ آن دوران است. سردار شهید حاج ابراهیم همت در بخشی از خاطرات خود در مورد ماه های نخستین تهاجم عراق آورده است:

ما پیش بنی صدر رفتیم و عنوان کردیم که از طریق نوسود می توانیم خیلی خوب روی مواضع عراق کار کنیم. عراق شهرهای نزدیک به نوسود دارد. فقط مشکل ما کمبود نیرو است اما او می گفت من حتی یک نفر نیرو به منطقه شما نمی دهم! هرچه به او اصرار کردیم کمترین کمکی به ما نکرد»

 در بخش دوم کتاب، پس از مشخص شدن موانع و محدودیت هایی که به تفصیل به آن اشاره می شود، به پیشرفت ها و پیروزی های جبهه انقلاب اسلامی در دوران دفاع مقدس پرداخته و ماهیت و عوامل آن از نگاه و منظر حضور و مششارکت مردمی بررسی می شود.

نوآوری و خلاقیت های جنگ تحمیلی و علل آن ، نحوه تامین نیازهای اقتصادی با ذکر نمونه های موفق و به یاد ماندنی و دلایل و نحوه مشارکت جهادی مردم این بخش از کتاب را خواندنی تر کرده است. حماسه فتح خرمشهر، عملیات های شگفت انگیز هوایی، ساخت موشک، احداث پل های شناور و ... با بیان جزییات آن نمونه های موفقی است که خواننده را با دوران دفاع مقدس بیشتر آشنا می کند.

« پل خیبر پلی است که از آن به عنوان شاهکار مهندسی قرن یاد می شود. این وجه تسمیه جهات مختلفی دارد؛ هم از این جهت که بزرگترین پل شناور ئنیا به طول 14 کیلومتر است و هم از این جهت که این پل 14 کیلومتری تنها در 18 روز ساخته شده است.برای شناور سازی این پل از مواد پلیمری استفاده شد تا در صورت حملا هوایی به سرعت قابل تعویض باشد.»

در بخش پایانی، کتاب  پس از آنکه خواننده را با سیر تحول دفاع مقدس و جزییات خواندنی آن همراه کرده است، مولفه های موثر بر شکوفایی ظرفیت ها و غلبه بر محدودیت ها و ارزیابی ارکان نظام اقتصاد ایران، گام های موثر و راهکارهای لازم جهت شکوفایی اقتصادی و عملیاتی کردن آن را تشریح می کند.

 «آنچه شایسته توجه است اینکه در دفاع مقدس و رفع نیازهای آن دوران تنها به نخبگان جامعه اکتفا نشدبلکه رمز موفقیت در مشارکت عمومی مردم در این عرصه بود. اساسا ابتکار و هنر حضرت امام «ره» در همین مشارکت مردمی نهفته است. بسیج، سپاه، جهاد سازندگی، مساجد و... با تشکیل هسته های مردمی توانستند خیلی از مشکلات دفاع مقدس را حل کنند. این مارکت مردمی در قالب نهادهای مردمی، انقلابی امروزه می تواند حلال بسیاری از مشکلات اقتصادی دولتی و رانت زده فعلی باشد.»

این کتاب با بیان رویدادهای دفاع مقدس خواننده را درگیر خود می کند. خواننده ای که ممکن است دست بر قضا خود نیز تجربه هایی از جنگ را داشته باشد. تجربه هایی خرد در مواجهه با سختی ها و کمبودهای هشت سال جنگ که اغلب جزیی از خاطرات تلخ و شیرین عامه مردم به شمار می رود.

نویسندگان کتاب به جای همین تجربه های خرد به رویدادهای کلان جنگ می پردازند و به ازای آن نوع مقابله و رویارویی با مشکلات اقتصادی را نیز بررسی می کنند. مشکلاتی که سال هاست کشور را درگیر خود کرده است و نسخه رهایی از آن توجه و عمل به رهنمودهای رهبری و در راس آن اقتصاد مقاومتی است.

این کتاب نه یک کتاب صِرفِ اقتصادی با اصطلاحات تخصصی است و نه کتابی درباره جنگ و عملیات نظامی بلکه تورقی است خلاقانه با طعم جنگ و اقتصاد به زبان ساده که برای مخاطب عادی هم خواندنی است.

کتاب «اقتصاد مقاومتی و دفاع مقدس» اثر مجتبی حسنی و جواد کجوری با مقدمه محمدهادی زاهدی‌وفا توسط نشر سدید (انتشارات بسیج دانشگاه امام صادق علیه السلام) با 312 صفحه و قیمت 190 هزار ریال به چاپ رسیده است.