تبیان، دستیار زندگی

دست‌های خالی و جیب‌های پُر پول

اعتیاد به مواد مخدر و روان‌گردان، کودکان کار و فحشاء را می‌توان از بزرگترین معضلات اجتماعی موجود در شهرها دانست.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : مهری رفعتی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
آسیب های اجتماعی
در کوچه و خیابان که راه می رویم هواره صدایشان با طنین یکنواختی به گوش می‌رسد، معمولأ همه آنها یک چیز را طلب می‌کنند. از نیازمندی های گوناگون خودشان برایتان می گویند و می خواهند شما با پرداخت مبلغی بخشی از آن را مرتفع سازید. حتمأ به این گونه افراد بر خورده اید که می گویند برای مخارج زندگی به سطوح آمده، آدم های ابرو داری هستند و درخواست کمک دارند. قالبأ از ترفندهای مختلفی برای این کار استفاده می کنند تا با سوء استفاده از احساسات شما پولی را دریافت کنند. یکی به اصطلاح با همسر و فرزند خود در کنار بیمارستان، یکی دیگر به تنهایی و با لباس های مرتب ادعا دارد کیف پولش را دزدیده اند و مبلغی را می خواهد تا خود را به مقصد برساند و برخی هم با لباس های مندرس و با ناتوان نشان دادن خود از نظر جسمانی قلب شما را دردمند می سازند تا دست به جیب شوید و مبلغی به وی پرداخت کنید.
تقریبأ  همه جای شهر به چشم می خورند افرادی که درآمد روزانه آنها به چند صد هزار تومان هم می رسد و اضاع خوبی را از این راه برای خود رقم زده اند. البته منظور ما با افراد آبرومند محترم که به علت رسم روزگار محتاج کمک هستند، نیست بلکه امروز می خواهیم بحث را با بررسی وضعیت نیازمندان غیر واقعی آغاز کنیم و راهکارهایی برای مقابله با آنها ارائه دهیم. به قول قدیمی ها نیازمندان واقعی هیچ وقت دست به گدایی نمی زنند. در تعریف تکدی گری باید گفت که دریافت کمک از مردم به منظور رفع مایحتاج ضروری که از نظر دین مبین اسلام اگر بر این روال باشد اشکالی ندارد اما اگر فردی با نیرنگ اقدام به این کار کند درآمد حاصل از آن حرام است.

جریحه دار کردن احساسات راهی آسان برای درآمد میلیونی

متأسفانه در جامعه امروزی ما افرادی با سوء استفاده از احساسات هموطنان درآمدهای میلیونی برای خود به ارمغان آورده اند که این کار هم از نظر اقتصادی و هم اجتماعی می‌تواند آبستن معضلاتی باشد. این افراد که خود را به اصطلاح نیازمند معرفی می کنند مسیر آسان و بدون هزینه کرد سرمایه را برای اشتغال سودمند برگزیده و در تمامی مکان‌ها اقدام به تکدی گری می‌نمایند.

در چند سال اخیر رسانه ها شناخت مناسبی از حرفه تکدی گری به هموطنان ارائه داده اند و برخی انجمن‌هایی نیز برای شناسایی نیازمندان واقعی و کمک به آنها در حال فعالیت هستند.


امروزه تکدی گری به علت آنکه درآمد بالایی دارد، دامنه گسترده تری را نسبت به گذشته پیدا کرده و فراگیر شده است به نحوی که متکدی علی رقم تأمین کامل ماحیتاج خود از این راه ، دیگر به سمت اشتغال نمی رود و شغلی کاذب بدون سرمایه گذاری، پرداخت مالیت و به طور کلی بی هیچ هزینه جانبی، حتی چنیدن برابر درآمد برخی از کسبه و کارمندان درآمد ماهیانه دارد، برای خود دست و پا نموده و حاضر به فعالیت دیگری نیست به عبارتی در ساختار تولیدی جامعه جایی ندارد و فقط از دست درازی به سوی دیگران کسب درآمد می‌کند.

معضلات اجتماعی پیرامون تکدی گری

اگرچه برخی از کارشناسان حوزه اجتماعی ریشه اصلی تکدی گری را فقر اقتصادی و فرهنگی می دانند اما در برخی از موارد فردی که به این وادی وارد می شود به علت ساختار آن ممکن است دچار آسیب های مختلفی از جمله اعتیاد، روابط جنسی غیر حفاظت شده، بیماری، خود کشی و... شود. در حال حاضر بسیاری از متکدیان در شبکه های زیر زمینی سازماندهی و در سراسر شهرها گسترده شده اند که ورود فرد به این شبکه های به علت عدم نظارت قانونی و بی بندباری حاکم در آن می‌تواند مشکلات فوق را برای فرد و در نهایت برای جامعه ایجاد کند، لذا شناسایی سر سبکه ها و محافل اینگونه متکدیان برای جلوگیری از آسیب های اجتماعی مختلف از درجه اهمیت بالایی برخوردار است. در بررسی های بعمل آمده برخی از این شبکه ها با پوشش متکدیان اقدام به فعالیت های غیر قانونی از جمله توزیع مواد مخدر و ... می نمایند که ضروریست با آنها برخود شود.

لزوم برخود قاطع با تکدی گری حرفه ای با کمک قانون

همانطور که گفته شد تکدی گری می تواند مشکلات گسترده ای را برای فرد و جامعه ایجاد کند در نتیجه هوشیاری هرچه بیشتر نسبت به مقابله با این حرفه ، می تواند مسیر را برای جلوگیری و یا کنترل معضلات پیش رو باز نماید. ایجاد بینش دقیق در مردم با استفاده از ظریفت های رسانه و ساخت مستنداتی از وضعیت درآمدی و معضلات پیرامون تکدی گری در این رابطه می تواند راهگشا باشد. معمولأ متکدیان حرفه ای از روش های شناخته شده و متداولی برای این امر استفاده می کنند که هموطنان را باید با آنها آشنا ساخت. مهمترین عامل در اینجا ایجاد فرهنگ کمک نکردن به این افراد سود جو است.
خوشبختانه در چند سال اخیر رسانه ها شناخت مناسبی از حرفه تکدی گری به هموطنان ارائه داده اند و برخی انجمن‌هایی نیز برای شناسایی نیازمندان واقعی و کمک به آنها در حال فعالیت هستند. باید بدانیم که اگر می‌خواهیم به افراد نیازمند کمک نماییم می‌توانیم از طریق همین مؤسسات مجوز دار و قانونی اقدام کنیم و در صورت مواجه با متکدی از ارائه مبالغ به آنها خود داری نماییم. اگر تکدی گری حرفه ای به عنوان جرم در جامعه محسوب شود، دست قانون در برخورد با آن بازتر خواهد شد و ترس از این نوع برخورد قاطع می تواند از میزان متکدیان کم کند لذا اصلاح برخی از مواد قانونی نیز باید مد نظر قرار بگیرد.
به طور کلی تکدی‌گری، اعتیاد به مواد مخدر و روان‌گردان، کودکان کار و فحشاء را می‌توان از بزرگترین معضلات اجتماعی موجود در شهرها دانست که در راستای مبارزه با این معضلات در سال 91 اولین اطلس آسیب شناسی محله‌های شهری تهران پا به عرضه گذاشت که فراگیر شدن آن در تمامی شهرها می‌تواند مسیر را برای کاهش معضلات اجتماعی باز نماید.