تبیان، دستیار زندگی
یكی از مشكلات مطرح جهان كمبود آب های شیرین و هزینه های زیاد برای تولید آن است...
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : مهدی رحمانی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

بررسی حذف سرب از پساب کارخانه ها توسط پسماندهای کشاورزی

با وارد شدن سرب به رود ها مسمومیت های زیادی ایجاد می شود علاوه بر این كه این مسمویت ها از داخل آب ها به هوا راه پیدا می كنند و باعث بسیاری از بیماری های تنفسی می شوند حتی مسمویت آن ها از طریق آب ها وارد بدن انسان ها می شود.

بخش پژوهش های دانش آموزی - مهدی رحمانی

بررسی حذف سرب از پساب کارخانه ها توسط پسماندهای کشاورزی

دوازدهمین دوره از پروژه ‌های دانش آموزی تبیان  نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز همچون سال ‌های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح ‌ها  و ایده ‌های خلاقانه خود در منوی "پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه ‌ها یاری نموده اند. هم چون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده ‌های جالب،  علاوه بر قدر دانی از این دوستان نوآور،  زمینه ای را برای ایده پروری سایر پژوهشگران علاقمند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح ‌های جدید شما عزیزان هستیم.

نام ایده: بررسی حذف سرب از پساب کارخانه ها توسط پسماندهای کشاورزی

نام ارائه دهنده/دهند گان: ریحانه محمدی، زینب مهریزاد و ریحانه زرکوب

زمینه و نوع پروژه: شیمی

درجه سختی: متوسط

نام مدرسه: دبیرستان نرگس، دوره اول

مقدمه

امروزه یكی از مشكلات مطرح جهان "كمبود آب های شیرین" و هزینه های زیاد برای تولید آن است. همچنین فاضلاب كارخانه ها در برخی از كشورها، كه حتی با كمبود آب مواجه اند، به دلیل سرازیر شدن پسماندهای این كارخانه ها به رودها، باعث آلودگی آب های شیرین می شود. با وارد شدن سرب به رود ها مسمومیت های زیادی ایجاد می شود علاوه بر این كه این مسمویت ها از داخل آب ها به هوا راه پیدا می كنند و باعث بسیاری از بیماری های تنفسی می شوند حتی مسمویت آن ها از طریق آب ها وارد بدن انسان ها می شود و مریضی هایی برای بدن ایجاد می كند كه گروهی از مردم جهان به این علت جان خود را از دست می دهند. می توان با پیشگیری از ایجاد این مریضی ها انسان ها را از این معضل بزرگ نجات داد.

از مواد آلوده كننده آب می توان به فلزات سنگین اشاره كرد که آرسنیك، جیوه، كادمیوم و سرب از جمله این فلزات می باشند. یكی از فلزاتی كه برای حذف آن از آب اقدام شده است، فلز سرب می باشد. سرب عنصر شیمیایی است که در جدول تناوبی با نشان Pb و عدد اتمی ۸۲ وجود دارد.

روش های متفاوتی برای حذف این عنصر از پساب های صنعتی وجود دارد. در بیشتر این روش ها از مواد شیمیایی دیگری استفاده می شود که هم پرهزینه است و هم باعث آلودگی های ثانویه در آب خواهد شد. تحقیقات نشان می دهد که می توان با استفاده از مواد طبیعی برای حذف این فلزات اقدام کرد.

هدف

هدف از این پژوهش حذف سرب از پساب كارخانه ها است. برای این کار از روش های غیرمعمول جهت حذف سرب از فاضلاب های صنعتی استفاده شده است. در این روش از مواد طبیعی برای انجام این کار استفاده شد. به همین جهت آزمایشی طراحی شد تا بتوان سرب که یکی از فلزات سنگین موجود در پساب كارخانه هاست را از آن ها حذف کرد. برای انجام این کار از موادی که به عنوان پسماند کشاورزی، که دور ریخته می شوند، استفاده شد.

⁠روش

برای انجام آزمایش و بررسی میزان تاثیر این ماده بر روی جذب سرب، ابتدا یکی از نمک های سرب در مقدار مشخصی از آب حل شد. سپس پسماند کشاورزی جاذب سرب به این محول اضافه شد. مخلوط حاصل برای مدت مشخصی به همین صورت باقی ماند. سپس با استفاده از کاغذ صافی مخلوط صاف شد و میزان سرب موجود در محلول حاصل، بررسی شد. مشاهده شد که این ماده می تواند به طور موثری سرب موجود در پساب کارخانه ها را کاهش دهد.

مهارت ‌های کسب شده

1. آشنایی با انواع آلوده کننده های آب

2. آشنایی با انواع مواد فلزات سنگین

3.  آشنایی با شیوه تصفیه آب و حذف فلزات سنگین

4. آشنایی با معضلات آبی کشور

تنظیم کننده: محبوبه همت