تبیان، دستیار زندگی
جهان در حال پیشرفت است و ابزار و تجهیزات ارتباطاتی نیز به سرعت بروز می شوند و ما نیز نباید از این فناوری ها غافل بمانیم و بهترین روش برای جلوگیری از آسیب های احتماعی این فناوری ها، آموزش استفاده درست و همچنین آگاهی بخشی می باشد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

گلایه‌های دبیر شورای‌فیلترینگ و پاسخ وزیر

جهان در حال پیشرفت است و ابزار و تجهیزات ارتباطاتی نیز به سرعت بروز می‌شوند و ما نیز نباید از این فناوری‌ها غافل بمانیم و بهترین روش برای جلوگیری از آسیب‌های احتماعی این فناوری‌ها، آموزش استفاده درست و همچنین آگاهی بخشی می باشد.

فرآوری: آزاده مرنی -بخش ارتباطات تبیان
گلایه‌های دبیر شورای‌فیلترینگ و پاسخ وزیر

با توجه به فرهنگ ایران اسلامی و همچنین هجمه‌ی عظیمی از شبیخون‌های فرهنگی طی 3 دهه‌ی گذشته، همواره موضوع "فیلترینگ" در کشور ما از اهمیت خاصی برخوردار است و طی سال‌های اخیر شاهد حواشی و کشمکش‌های فراوانی در این زمینه بوده‌ایم. شبکه های اجتماعی و کانال‌های ارتباطاتی به جهت وسعت بی نهایت و دارا بودن برخی محتویات غیراخلاقی و ضدارزش های اسلامی؛ همیشه زیر ذریه‌بین بوده و مورد انتقادات فراوانی بوده‌اند. یکی از این فضاهای مجازی که بحث‌های فراوانی در جهت فیلتر شدن آن پیش آمده "تلگرام" است. از زمانی که "تلگرام" (Telegram) وارد ایران شده؛ بنا به برخی محتویات غیراخلاقی، عده ای از مسئولین سعی در فیلتر کردن آن را داشتند در حالی که عده‌ای دیگر نظر به کنترل آن دارند نه حذف.

در این راستا اخیرا دبیر شورای‌فیلترینگ اظهاراتی داشت که با پاسخ قاطعانه‌ی وزیر ارتباطات همراه شد.

اظهارات عبدالصمد خرم‌آبادی

عبدالصمد خرم‌آبادی اخیرا در پاسخ به این سؤال خبرنگاری  که پرسید "چرا هنوز برخی کانال‌های تلگرامی که اقدام به انتشار مطالب علیه امنیت ملی کشور، ارزش‌ها و مقدسات اسلامی می‌کنند، فیلتر نشده و به فعالیت مجرمانه خود ادامه می‌دهند؟" و اینکه "آیا جمهوری اسلامی ایران توانایی انسداد این کانال‌ها و جلوگیری از فعالیت آنها را ندارد؟" گفت: بله، درست است، تاکنون حدود هشت هزار کانال تلگرامی مجرمانه که علیه امنیت کشور و نظام جمهوری اسلامی ایران و علیه مقدسات و هویت ملی، دینی و فرهنگی مردم مشغول فعالیت هستند شناسایی شده و فهرست این کانال‌ها بارها با دستور قضایی جهت فیلتر شدن برای وزارت ارتباطات ارسال شده است ولی تا کنون فیلتر نشده‌اند. حتی دستور انسداد برخی از این کانال‌ها بیش از 40 مرتبه برای وزارت ارتباطات ارسال شده است.

دبیر کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه افزود: با توجه به اینکه مسئولیت تهیه و تأمین زیرساخت ارتباطات اینترنتی کشور با وزارت ارتباطات است و به‌لحاظ وظایف ذاتی، تأمین اینترنت کشور را به‌عهده دارد، این وزارتخانه مکلف به اجرای دستورهای قضایی و دستورات کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه در خصوص فیلتر مصادیق محتوای مجرمانه است.

این نظرات شخصی دبیر کارگروه فیلترینگ است و نظر کارگروه نیست. ایشان دبیر یک کارگروه است و این مطالب نظر کارگروه نیست و نظر شخصی ایشان است.

علاوه بر این‌که دستورهای قضایی و دستورهای کارگروه تعیین مصادیق در خصوص فیلتر موارد مجرمانه از طریق سیستم‌های رایانه‌ای برای اجرا به شرکت ارتباطات زیرساخت و وزارت ارتباطات ابلاغ می‌شود، دادستان کل کشور نیز به‌طور مکرر مکاتباتی با وزیر ارتباطات انجام و تذکرات لازم را برای اجرای قانون در مورد کانال‌های مجرمانه تلگرام داده ولی تأثیر چندانی نداشته است.

مدیر تلگرام از اجرای دستورات استنکاف می‌کند

معاون دادستان کل کشور در امور فضای مجازی معتقد است که وزارت ارتباطات اعلام کرده دستورهای قضایی مربوط به انسداد کانال‌های مجرمانه تلگرامی را برای مدیر تلگرام ارسال نموده ولی مدیر تلگرام اولاً از اجرای بسیاری از دستورها استنکاف کرده و صرفاً برخی از کانال‌های مستهجن آن هم با تعریفی که خودشان از «مستهجن» دارند و نه تعریفی که ما داریم را فیلتر می‌کنند. ثانیاً کانال‌‌های مستهجن مسدودشده نیز بلافاصله با تغییر جزئی در نام خود با همان محتوای قبلی منتشر می‌شوند؛ بنابراین همکاری تلگرام با وزارت ارتباطات در مورد انسداد محتوای مجرمانه تقریباً مساوی است با هیچ! وزارت ارتباطات به‌عنوان مرزبان فضای مجازی کشور باید حساسیت بیشتری در خصوص مسدود کردن کانال‌های مجرمانه‌ای که علیه امنیت کشور، علیه مقدسات و فرهنگ کشور فعالیت دارند داشته باشد ولی عملاً تا کنون در این خصوص تسلیم تصمیم مدیر تلگرام شده است. همه این مشکلات بدان جهت است که شبکه ملی اطلاعات علی‌رغم تأکیدات مکرر رهبر معظم انقلاب در کشور ما تحقق پیدا نکرده است.

قاضی خرم‌آبادی گفت: با وجود این‌که دوسوم ترافیک اطلاعات کشور مربوط به انواع شبکه‌های اجتماعی خارجی است، وزارت ارتباطات تلاشی برای انتقال ارتباطات مردم از شبکه‌های اجتماعی بیگانه به شبکه‌های اجتماعی ملی و محلی به عمل نیاورده است. مسئولین وزارت ارتباطات به‌طور مستمر از شبکه ملی اطلاعات و افتتاح فازهای مختلف آن صحبت می‌کنند ولی بیش از دوسوم فضای مجازی کشور در اشغال بیگانگان است. تاکنون هر فازی از شبکه ملی اطلاعات افتتاح شده عملاً نفوذ شبکه‌های اجتماعی بیگانه گسترده‌تر شده است. در واقع وزارت ارتباطات برای بیگانگان در فضای مجازی اتوبان‌کشی کرده است. دلیل این مدعا این است که در حال حاضر بیش از دوسوم پهنای باند فضای مجازی کشور در اشغال بیگانگان است.

کاپیتولاسیون تلگرامی!

خرم‌آبادی در ادامه گفت: اگر شبکه اطلاعات و فضای مجازی کشور ملی است چرا دستورهای قضایی در دوسوم این فضا اجرا نمی‌شود؟ چرا وزارت ارتباطات با عدم اجرای دستورهای قضایی به مجرمین اجازه می‌دهند در فضای مجازی کشور به عربده‌کشی و اهانت به ارزش‌ها بپردازند؟ برای نظام قدرتمندی مانند جمهوری اسلامی که ابرقدرت‌ها خصوصاً آمریکای جهانخوار را سر جایشان نشانده است زیبنده نیست که مسئولین فضای مجازی آن نتوانند جلوی اراجیف چند کانال را که سر در آخور بیگانگان دارند بگیرند.

در فضای مجازی مانند فضای فیزیکی عزت و اعتلای کشور در گروی استقلال و عدم وابستگی به بیگانگان است، بنابراین فقط در صورتی که ما بتوانیم بدون وابستگی به تلگرام و اینستاگرام فضای مجازی کشور را اداره کنیم عزت و منافع ملی و امنیت ما حفظ خواهد شد. اگر از در استیصال و وابستگی، سرورهای تلگرام را به داخل بیاوریم حتی اگر اجازه اعمال حاکمیت وفق مقررات قانونی به مقامات قضایی و امنیتی ایران برای حذف محتوای مجرمانه و شناسایی سریع مجرمین را بدهد فقط مقدار اندکی از مشکلات حل خواهد شد و بسیاری از مشکلات باز هم به‌قوت خود باقی است. اگر تلگرام سرورهای خود را به ایران بیاورد و اجازه اعمال حاکمیت به مقامات قانونی ایران ندهد این یک نوع کاپیتالاسیون است که نه‌تنها مشکلی را حل نخواهد کرد بلکه موجبات خفت و خواری کشور در فضای مجازی را فراهم می‌کند.

حتی اگر تلگرام به‌فرض انتقال سرورهای خود به داخل ایران به مقامات ایرانی اجازه دسترسی به سرورهای خود را بدهد با توجه به اینکه فعالیت شبکه‌های اجتماعی خارجی در کشور این امکان را به خارجی‌ها می‌دهد که اطلاعات کشور را جمع‌آوری کنند و یک نسخه از آن را به خارج انتقال دهند این اقدام فی‌نفسه موجبات نفوذ اطلاعاتی و جاسوسی بیگانگان در کشور را فراهم خواهد کرد، بنابراین مصوبه اخیر شورای عالی فضای مجازی که به پیام‌رسان‌های اجتماعی خارجی اجازه فعالیت در ایران را به‌شرط انتقال سرورهای خود به داخل کشور می‌دهد با انتقاد جدی مواجه است.

نباید به شبکه‌های اجتماعی خارجی اجازه فعالیت بدهیم

خرم‌آبادی معتقد است به همان جهت که اجازه ندادیم شرکت "ترک سل" به‌عنوان یک اپراتور تلفن در داخل کشور ما فعالیت کند, نباید اجازه داد که شبکه‌های اجتماعی خارجی بستر تبادل اطلاعات مردم کشورمان باشند، چرا که ارتباطات اینترنتی بسیار حساستر و بااهمیت‌تر از ارتباطات تلفنی هستند که چند سال پیش اجازه برقراری آن را به خارجی‌ها ندادیم.

پاسخ وزیر ارتباطات به اظهارات دبیر کارگروه فیلترینگ

وزیر ارتباطات در واکنش به اظهارات دبیر کارگروه فیلترینگ که گفته اسامی 8 هزار کانال تلگرامی برای فیلتر شدن برای چندمین برای به وزارت ارتباطات اعلام شده اما اقدامی صورت نگرفته، گفت: این نظرات شخصی دبیر کارگروه فیلترینگ است و نظر کارگروه نیست. ایشان دبیر یک کارگروه است و این مطالب نظر کارگروه نیست و نظر شخصی ایشان است. وی مرتب سخنرانی می‌کنند که تخصص‌شان در این حوزه نیست و نظرشان این است که همه چیز بسته شود اما کارگروه در کشور بر اساس نظر یک شخص اداره نمی‌شود. هر آنچه کارگروه تصمیم بگیرد برای همه محترم است و باید اجرا شود.

وی در ادامه گفت: اظهارات شخصی دبیر کارگروه در حالی مطرح می‌شود که افراد دیگری را نیز می‌توانید پیدا کنید که نظرات دیگری دارند و بر اساس نظر یک نفر نمی‌توان رفتار کرد و معیار ما سیاست‌های دولت و رهنمودهای رهبری است که بر اساس آن عمل می‌کنیم. ایشان یک طرز فکری دارند که فکر می‌کنند همه چیز باید مسدود شود اما بر اساس تجربیات ایران و دنیا اعلام می‌کنیم که با بستن امکان ایجاد شغل‌های جدید و ایده جدید نیست و مردم را به سمت استفاده از فیلترشکن ها می‌دهید. در این باره چند وظیفه را بر عهده داریم؛ نخست اینکه هر چه می‌توانیم برای پاکسازی فضای مجازی انجام دهیم و سپس فرهنگسازی مردم و رسانه‌ها از الزامات است زیرا مردم ایران نیز باید بدانند که این پدیده تنها مختص به ایران نیست و احتیاج به سواد دیجیتالی دارند.

فیلترینگ هوشمند در فاز سوم قرار دارد

وزیر ارتباطات همچنین گفت: فاز دوم فیلترینگ هوشمند به اتمام رسیده و این فاز پیشرفت خوبی داشته و فاز سوم آن در حال انجام است. امسال نیز برنامه ایجاد 130 هزار شغل در حوزه ICT را در دستور کار داریم. از دو سال قبل پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات پروژه اینترنت اشیا را آغاز کرد که هم اکنون پایلوت آن در مرحله اجراست که یکی از حوزه‌های اینترنت اشیا با موضوع خانه هوشمند توسط یک شرکت خصوصی اجرا شده است.

کلام آخر:

باتوجه به آنچه که گفته شد می توان چنین نتیجه گرفت که جهان در حال پیشرفت است و ابزار و تجهیزات ارتباطاتی نیز به سرعت بروز می‌شوند و ما نیز نباید از این فناوری‌ها غافل بمانیم و بهترین روش برای جلوگیری از آسیب‌های احتماعی این فناوری‌ها، آموزش استفاده درست و همچنین آگاهی بخشی می باشد. این که قرار برآن باشد که با این موارد برخورد مقابله‌ای داشته باشیم و تنها راه را حذف و فیلتر بدانیم، بی ترید با نتیجه‌ی مطلوبی روبرو نخواهیم شد.
منابع : خبرگزاری ایسنا / عصر ایران