تبیان، دستیار زندگی
حضرت زینب سلام الله علیها را عمدتا در تاریخ عاشورا می شناسیم. این در حالی است که از جنبه های اجتماعی و نقل روایات متعدد از ایشان، در تاریخ یادگارهایی باقی مانده است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

نقش اجتماعی حضرت زینب سلام الله علیها

حضرت زینب سلام الله علیها را عمدتا در تاریخ عاشورا می شناسیم. این در حالی است که از جنبه های اجتماعی و نقل روایات متعدد از ایشان، در تاریخ یادگارهایی باقی مانده است.

فرآوری: محمد باعزم - بخش تاریخ و سیره معصومین تبیان

ت

بررسی ابعاد گوناگون زندگی سرتاسر افتخار و حماسی زینب كبرا(سلام الله علیها) مُهر باطلی است بر ناآگاهانی كه زن مسلمان را بسته و اسیر در كنج خانه می‏دانند. حضور آن بزرگ‏بانوی اسلام در بزرگ‏ترین حادثه خونین تاریخ، جایی برای تردید و طرح شبهه نگذاشته است.

در آفاقی تیره و تار و در دوره‏ای ظلمانی و در محیط خون و هراس (كه هر نوع عاطفه و دغدغه‏های انسانی در سپاهیان ظلم مرده بود و جز قساوت و شقاوت از وجودشان نمی‏بارید)، تازیانه حق از آستین شجاع زنی بیرون آمد و بر پیكره سفاك‏ترین رژیم اصابت كرد. او پرچم ادامه نهضت اسلامی را به دوش كشید و بدون هیچ ترس و تزلزل و هراسی بر دشمن تاخت و «پیروزی» پنداری را بر كام آنان به زهری كشنده مبدل ساخت. ظاهرا اگر چه اسیری ناتوان در بند بود اما فریادش بر سر ستمگران فرود آمد و بذر اندیشه اسلامی و انقلاب برادرش حسین بن‏ علی(سلام الله علیهما) از دامن او در هر كجا كه گام نهاد پراكنده شد. زینب كبرا(سلام الله علیها) آن چنان در تاریخ قد برافراشت كه حتی كسانی كه عقیده‏ای به دین اسلام ندارند، در برابر آزادگی و ایستادگی بی‏مانند او سر فرود می‏آورند. این همه شگفتی‏ها و تحیرها از آثار زنی آگاه و مسئول است كه در دامن اسلام ناب محمدی(صلی الله علیه و اله و سلم) و با اندیشه و فرهنگ اسلامی پرورش یافته است.

فضیلت زینب کبری

علامه سید محسن امین درباره حضرت زینب سلام الله علیها می فرمایند: زینب کبری سلام الله علیها از زنان بافضیلت است و فضایلش مشهورتر از آن است که بیان شود. خرد، استواری و بلاغتش نیازمند گفتن نیست؛ چرا که همه اینها از خطبه ای که در کوفه و شام ایراد فرموده بود، به خوبی معلوم است. آن گونه که گویا از زبان پدرش علی علیه السلام سخن می گوید. البته از زینب سلام الله علیها عجیب نیست؛ زیرا او از شاخه های درخت نبوت و از خاندان هاشمی بود. جدش رسول خدا صلی الله علیه و آله پدرش علی مرتضی علیه السلام و مادرش زهرای بتول سلام الله علیها و برادرانش حسن علیه السلام و حسین علیه السلام است.

حضرت زینب سلام الله علیها را عمدتا در تاریخ عاشورا می شناسیم. این در حالی است که از جنبه های اجتماعی و نقل روایات متعدد از ایشان، در تاریخ یادگارهایی باقی مانده است.

نقل روایت از حضرت زینب

حضرت زینب کبری سلام الله علیها علاوه بر نقشی که طبیعت یک خانم هست ایفا می کرد اما در جامعه آن روز نیز به آموزش مردم در حد توان می پرداخت. روایت های موجود از ایشان گواه این موضوع است. باید توجه داشت که ارزش روایات نقل شده از حضرت زینب (سلام الله علیها ) فراتر از روایاتی است که راویان دیگر نقل کرده اند، زیرا این بانوی بزرگ خود عالمه ای غیر معلمه بود و روایاتی را که نقل می کرد، بی هیچ شبهه ای، معتبر و مستنداند. حتی روایت هایی که در سنین کودکی از او نقل شده اند. این بانوی بزرگوار که پنج سال قبل از وفات رسول خدا (صلی الله علیه و آله) به دنیا آمد، از مادرش فاطمه زهرا (سلام الله علیها )، پدرش علی (علیه السلام)،اسمأ بنت عمیس، و ام ایمن روایت نقل می کرد. شمار راویان از وی بسیارند که می توان به: علی بن حسین (علیه السلام)، ابن عباس، محمد بن عمر، عطأ بن سائب، فاطمه بنت الحسین، محمد بن جابر، عباد عامری و ... اشاره کرد.

برای نمونه در روایتی از ایشان در مورد دوستی با خاندان پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله روایت شده است: روایتی مشهور به «فاطمیات » در باب دوست داشتن آل محمد که با این اسناد نقل شده است: «... عن فاطمه بنت السجاد علی بن الحسین زین العابدین عن فاطمه بنت ابی عبدالله الحسین عن زینب بنت امیرالمؤمنین عن فاطمه بنت رسول الله قالت: الا مَن ماتَ عَلی حُب آل محمد ماتَ شهیداً»؛ «آگاه باشید هر کسی که بر دوستی آل محمد بمیرد، شهید است.» که با توجه به سلسله سند این روایت می توان به اهمیت موضوع دوستی اهل بیت بیش از پیش پی برد.


منابع:
1. دانشنامه اهل بیت
2. خبرگزاری مهر
3. پایگاه شیعه نیوز

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.