تبیان، دستیار زندگی
ناصر فیض معتقد است: گاهی لهجه ها و اصطلاحات قدیمی به قدری فراموش شده اند که وقتی از زبان کسی بیان می شود، مخاطب به خنده می افتد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

هشدار ناصر فیض در مورد فراموشی خرده فرهنگ ها

ناصر فیض معتقد است: گاهی لهجه ها و اصطلاحات قدیمی به قدری فراموش شده اند که وقتی از زبان کسی بیان می شود، مخاطب به خنده می افتد.

بخش ادبیات تبیان
ناصر فیض

مدیر دفتر طنز حوزه هنری کشور و  شاعر طنزپرداز، ظرفیت زبان فارسی را در بیان مطالب چندپهلو، مطایبه آمیز و کژتابی، ویژه دانست و گفت: همین ویژگی بر جایگاه  برجسته شعر فارسی در جهان افزوده است.

وی که در محفل طنز «سنگ پا» که با حضور جمعی از اعضای شورای شهر، هنرمندان و شعرای طنزپرداز قزوینی در تالار اجتماعات کتابخانه امام خمینی(ره) برگزار شد، افزود: همین ساختار و ویژگی زبان فارسی موجب شده است تا ایرانیان به راحتی به هر نکته ای نمی خندند و برخلاف تصور برخی که مردم ایران را افرادی عبوس می شناسند، اتفاقا به علت عمق و گستردگی مفاهیم زبان فارسی و پیشینه کهن آثار طنز  در ایران، مردم شگردها و فنون مختلف طنزآفرینی را به خوبی شناخته و در آثار بزرگ خود به فراوانی دارند.

فیض افزود: طنز، اعتراضی هنرمندانه به واقعیت های جامعه است و در بسیاری از ضرب المثل ها و آثار شعرای بزرگ همچون سعدی، مولانا و فردوسی زبان طنز و مطایبه با ظرافت های خاصی به کار رفته است.

این شاعر ادامه داد: گاهی در آثار طنزپردازان برجسته نیز برای جذب مخاطب و عمل به سلیقه مخاطبان، طنزپردازان به سمت فکاهه حرکت کردهاند.

این طنزپرداز خاطرنشان کرد: در اشعار طنز گاهی غم خاصی نهفته است که به جای خنده مخاطب را متاثر می کند، هرچند که طنزپرداز تلاش کرده است تا  آن  مطلب را با  زبان مطایبه آمیز بیان کند.

وی نسبت به فراموشی و نابودی بسیاری از لهجه ها و اصطلاحات قدیمی در مناطق و محلات مختلف هشدار داد و گفت: گاهی این اصطلاحات به قدری مورد فراموشی قرار می گیرند که وقتی از زبان کسی بیان میشود، مخاطب به خنده می افتد و این یک هشدار جدی است تا این خرده فرهنگ های با ارزش را از خطر زوال و نابودی نجات دهیم.

فیض ادامه داد: در این میان نقش رسانه ها و مطبوعات محلی در حف1 نگهداشت و ترویج این اصطلاحات و خرده فرهنگ ها بسیار موثر است تا از قطع پیوند و ارتباط نسل های آینده با این گنجینه غنی از خرده فرهنگ ها جلوگیری شود.

وی با اشاره به جایگاه زبان فارسی اضافه کرد: این زبان با ظرفیت بالای خود توانسته در طول سال ها دوام یافته و حفظ شود و این نشان می دهد که اساس آن به درستی پایه ریزی شده است.


منبع: مهر