تبیان، دستیار زندگی
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس با اشاره به اینکه دولت یک سال فرصت داشت و به همین علت انتظار این بود که برنامه جامع و کارشناسی شده به مجلس ارائه شود، گفت:لایحه برنامه ششم توسعه برنامه کاملی نیست و از پیوستگی لازم برخوردار نیست.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

برنامه ششم توسعه؛ برنامه یا آرزوهای دولت ؟

رئیس مرکز پژوهشهای مجلس با اشاره به اینکه دولت یک سال فرصت داشت و به همین علت انتظار این بود که برنامه جامع و کارشناسی شده به مجلس ارائه شود، گفت:لایحه برنامه ششم توسعه برنامه کاملی نیست و از پیوستگی لازم برخوردار نیست.

فرآوری: معصومه نصیری - بخش اقتصاد تبیان
برنامه ششم توسعه


کاظم جلالی افزود: الان دو برخورد را می توانیم انجام دهیم یک اینکه لایحه، رد و به دولت بازگرداننده شود و دیگر اصلاح آن است.
وی با اشاره به اینکه امسال برای یک سال برنامه پنچم توسعه تمدید شد و 15 آذر هم دولت باید لایحه بودجه سال 96 را به مجلس ارائه کند ادامه داد: این لایحه یا باید بر اساس برنامه پنجم نوشته شود که بنای مجلس به تمدید برنامه پنجم نیست و یا باید بر اساس برنامه ششم نوشته شود که هنوز تصویب نشده است.
جلالی گفت: رویکرد کلی مجلس ضمن انتقاد به برنامه ششم توسعه ، خیرخواهانه است که باید بر روی لایحه موجود کار کنیم.
رئیس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی افزود: پیشنهاد ما این است که کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی مدیریت کار را به دست بگیرد و با دولت رایزنی کند تا مسائل اساسی و بنیادی کشور در برنامه دیده و صورت بندی شود و دولت هم باید آن را جزو لایحه خود ببیند تا برنامه از انسجام لازم برخوردار شود.
جلالی با بیان اینکه لایحه برنامه ششم توسعه برنامه کاملی نیست و از پیوستگی  لازم برخوردار نیست، گفت: با بررسی های که مرکز پژوهش های مجلس انجام داده ایراداتی به این برنامه گرفته شده است.
وی تاکید کرد: نگاه مجلس به این موضوع، سیاسی نیست و هدف، داشتن یک برنامه جامع است و باید همگرایی ایجاد شود تا ضعف های این برنامه جبران شود.
جلالی افزود: دولت و مجلس باید در کنار هم با مدیریت و نگاه کارشناسی و با دسته بندی اولویت ها، ایرادات را برطرف کنند.
مشاور سازمان برنامه وبودجه درباره اینکه چرا اقتصاد مقاومتی در برنامه ششم لحاظ نشد، گفت: اقتصاد مقاومتی یک بسته مشخص است و مجلس نمی تواند آن را تغییر دهد،پس ارسال آن به مجلس توجیه ندارد و دولت به همین جهت در برنامه راجع به اقتصاد مقاومتی بحثی نکرده است.
 ابوذر ندیمی با بیان اینکه موضوع برنامه ششم نسبت به سایر برنامه ها با چند تفاوت روبه رو است، گفت: پیش از این در مجلس نهم نمایندگان احکام دائمی برنامه را تصویب کرده بودند که بخش عمده ای از اهداف برنامه ششم توسعه در این احکام مشخص شده بود.

برنامه زمانی می تواند اجرایی شود که چند نکته مشخص باشد. اولین نکته منابع درآمدی است؛ زیرا هر اولویت گذاری نیاز به اعتبارات و امکاناتی دارد که برای مثال اگر مشخص نشود چند میلیارد دلار درآمد ارزی داریم، برنامه تحت تأثیر آن قرار خواهد گرفت

مشاور سازمان برنامه و بودجه افزود: باید توجه کرد که برنامه ششمی که در مجلس دهم تصویب می شود شامل احکام دائمی نیز می باشد.
ندیمی تصریح کرد: برنامه زمانی می تواند اجرایی شود که چند نکته مشخص باشد. اولین نکته منابع درآمدی است؛ زیرا هر اولویت گذاری نیاز به اعتبارات و امکاناتی دارد که برای مثال اگر مشخص نشود چند میلیارد دلار درآمد ارزی داریم، برنامه تحت تأثیر آن قرار خواهد گرفت.
وی با اشاره به صحبتهای برخی نمایندگان که معتقدند باید احکامی کمّی به برنامه ششم افزود، گفت: نکته دوم این است که احکام کمّی مرتبط با بیکاری، تولید، سرمایه گذاری و ... را می توان در سالهای اجرای برنامه در قانون بودجه لحاظ کرد.
نماینده سابق مجلس با بیان اینکه اگر بخواهیم اهداف موجود در برنامه را به صورت ریز مشخص کنیم؛ برنامه دیگر برنامه نخواهد بود و به بودجه تبدیل می شود، تصریح کرد: اگر این برنامه را در کنار سیاستهای کلی ابلاغ شده رهبری و سایر سیاستهای بالادستی و برخی قوانین مصوّب مثل حمایت از تولید و مبارزه با قاچاق نگاه کنیم، مشکلی پیش نخواهد آمد.
ندیمی در پاسخ به سوالی راجع به نسبت بین برنامه ششم و اقتصاد مقاومتی گفت: با توجه به اینکه اقتصاد مقاومتی خود یک بسته مشخص است و مجلس نیز نمی تواند آن را تغییر دهد، ارسال آن به مجلس هیچ توجیهی ندارد و همچنین اقتصاد مقاومتی، سیاستی دائمی اما برنامه یک سیاست 5 ساله است لذا من فکر می کنم دولت به همین جهت در برنامه راجع به اقتصاد مقاومتی بحثی نکرده است.
محمدرضا پورابراهیمی به تشریح بایدها و نبایدهای لایحه برنامه ششم توسعه پرداخت، و آنچه را دولت در لایحه برنامه ششم به مجلس ارائه کرده است، دست نیافتنی دانست و گفت: برنامه ششم در شرایط خاصی قرار گرفته و یک داستانی برای خودش شده است.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس افزود: به نظر می رسد که دولت تمایلی به تدوین برنامه ششم و رویکرد برنامه در اقتصاد کشور نداشته باشد.
پورابراهیمی همچنین با توجه به نامه رئیس سازمان برنامه و بودجه برای برنامه ششم گفت: در این نامه آقای نوبخت اعلام کرده، اصلاحات برنامه را انجام داده است.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به اینکه از نظر شکلی، تمام این موارد برنامه باید به تأیید هیئت وزیران و به امضای رئیس جمهور برسد، افزود: الآن با یک مشکل مواجه شدیم و آن برخی اختلاف نظر وزراست که در جلسات درباره برنامه عنوان می کنند.
پورابراهیمی با ابراز اینکه به نظر می رسد هم اکنون برخی از مواد برنامه حتی مورد تأیید تعدادی از وزرا نیست، گفت: این امر مجلس را در چالش قرار می دهد.
وی با اظهار اینکه متوسط نرخ رشد اقتصادی در گذشته در کشور حدود 2 درصد بوده است، گفت: چگونه می خواهیم این 2 درصد را هم در شرایط رکود به 8 درصد در برنامه ششم تبدیل کنیم؟
پورابراهیمی بار دیگر تأکید کرد: تصور ما این است که اعداد و ارقام ارائه شده در لایحه دولت کاملاً آرمانی است به گونه ای که دولت به جای اینکه واقعیت های قابل تحقق را در برنامه بنویسد آرزوهای خود را نوشته و مورد تأکید قرار داده است.
وی ادامه داد: رسیدن به رشد اقتصادی 8 درصد با در نظر گرفتن نقدینگی موجود، موضوع اشتغال و نیز تورم 8.9درصدی که در برنامه دیده شده، دور از واقعیت است.
پورابراهیمی گفت: همه اقتصاددان ها و افرادی که در حوزه اقتصادی کار می کنند می دانند وقتی می خواهیم به سمت نرخ رشد بالاتر اقتصادی حرکت کنیم باید بخشی از افزایش حجم نقدینگی در اقتصاد را بپذیریم و حتی بخشی از نرخ تورم در اقتصاد نیز باید دارای منطقی قابل قبول باشد.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در پاسخ به این سوال که سرانجام مجلس می خواهد با این لایحه چکار کند، تصریح کرد: پیشنهاد ما این است که دولت آنچه را ارائه کرده است مجدداً پس بگیرد و بعد از یک بررسی جامع و کامل و اعمال نظر تمام اعضای هیئت دولت، با امضای رئیس جمهور به مجلس ارائه کند

پورابراهیمی با ابراز "از نظر ما برنامه ارائه شده ازجانب دولت اشکالات شکلی و محتوایی دارد و مجلس در بررسی لایحه دو نکته را مد نظر قرار خواهد داد"، تصریح کرد: اول محدودیت هایی است که از نظر شورای نگهبان اعمال می شود چرا که ما نمی توانیم تغییرات اساسی زیادی در لایحه ایجاد کنیم هرچند برخی از موارد آن را از پایه قبول نداشته باشیم. نکته دوم این است که رسیدن به تدوین برنامه نیازمند مطالعات جامعی است و نیاز به مستندات تخصصی دارد.
پورابراهیمی گفت: چارچوب برنامه ای که ارائه شده است مبتنی بر واقعیت های اقتصادی ایران نیست و اگر بخواهیم تحول پایه ای در آن بدهیم، با مشکل نبود اطلاعات تخصصی برنامه و نیز موضوع نظر شورای نگهبان درباره تغییرات مجلس روبه رو هستیم.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در پاسخ به این سوال که سرانجام مجلس می خواهد با این لایحه چکار کند، تصریح کرد: پیشنهاد ما این است که دولت آنچه را ارائه کرده است مجدداً پس بگیرد و بعد از یک بررسی جامع و کامل و اعمال نظر تمام اعضای هیئت دولت، با امضای رئیس جمهور به مجلس ارائه کند.
پورابراهیمی ادامه داد: حالت دوم این است که دولت بگوید لایحه همان چیزی است که ارائه شده است که در این صورت مجلس تا جایی که امکان پذیر باشد در چارچوب ضوابط و مقررات مجلس حتماً نظر خود را اعمال خواهد کرد.
وی متذکر شد: برنامه پنج ساله توسعه، ریل گذاری پنج سال آینده اقتصاد کشور است و بنابراین اگر این موضوع را مد نظر قرار ندهیم، پنج سال آینده کشور را دچار چالش کرده ایم.


منبع: تسنیم/ مهر/ خانه ملت