تبیان، دستیار زندگی
زنهار، زنهار سخت از دشمنت پس از پذیرش صلح برحذر باش، چرا که دشمن گاهی نزدیک می شود که غافلگیر سازد. بنابراین دوراندیشی را به کار گیر و در این موارد خوش بینی را متهم کن!»
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

در برابر برجام ها هوشیار باشید!!

«زنهار! زنهار! سخت از دشمنت پس از پذیرش صلح برحذر باش! چرا که دشمن گاهی نزدیک می شود که غافلگیر سازد. بنابراین دوراندیشی را به کار گیر و در این موارد خوش بینی را متهم کن!»

فرآوری: حامد رفیعی - بخش نهج البلاغه تبیان
هشیاری در برابر برجام

از دشمن در امان نباش!

«دشمن شناسى»، یكى از ضرورى ترین شناخت هاست، ولى دشمنى كردن با دشمن و دشمن دانستن او و هوشیارى در مقابل دشمنى هایش از آن ضرورى تر است. امام علی علیه السلام در رابطه با دشمن تأکید دارد که باید پیوسته هشیاری در برابر دشمن را حفظ کرد و هرگز نباید دشمن را کوچک شمرد: «لا تستصغرن عدوا وان ضعف؛ هرگز دشمن را کوچک مشمار، هرچند ضعیف باشد.»

و نیز فرمود: «لا تامن عدوا و ان شکر؛ از دشمن در امان نباش، هر چند از شما سپاسگزاری می کند.» باید پیوسته دشمن را زیر نظر داشت که اگر لحظه ای غفلت صورت گیرد، چه بسا ضربه های آسیب ناپذیری از ناحیه دشمن وارد شود. امام علی علیه السلام فرمود: «من نام عن عدوه، انبهته المکائد؛  کسی که از دشمن غفلت کند، حیله ها و کیدهای دشمن بیدارش خواهد ساخت.»

بعد از صلح از دشمن برحذر باش!

امام علی علیه السلام در عهدنامه بعد از آن که مالک را سفارش به پذیرش صلح شرافت مندانه می کند، می فرماید: «و لکن الحذر کل الحذر من عدوک بعد صلحه فان العدوربما قارب لیتغفل فخذ بالحزم و اتهم فی ذلک حسن الظن؛

«کفتار» حضور دشمن را احساس می کند، ولی با زمزمه های او به خواب می رود؛ خوابی که منتهی به اسارت و مرگ او می شود!!

زنهار، زنهار سخت از دشمنت پس از پذیرش صلح برحذر باش، چرا که دشمن گاهی نزدیک می شود که غافلگیر سازد. بنابراین دوراندیشی را به کار گیر و در این موارد خوش بینی را متهم کن!»

ساده لوحی ممنوع!

حضرت از ویژگی های خویش را، همین هشیاری در برابر دشمن می داند و می فرماید: «و الله لا اکون کالضبع تنام علی طول اللدم حتی یصل الیها طالبها و یختلها راصدها؛ به خدا سوگند من هم چون کفتار نیستم که با ضربات آرام و ملایم در برابر لانه اش به خواب رود تا صیاد به او رسد و دشمنی که در کمین او است، غافلگیرش کند (من غافلگیر نمی شوم).» سخن مولا علیه السلام ضرب المثلی است پیرامون ساده لوحی زیرا: کفتار حیوان ابلهی است و به آسانی می توان آن را شکار کرد؛ به این ترتیب که صیاد آهسته با پای خود یا قطعه سنگی به در لانه کفتار می زند و او به خواب می رود، سپس او را به راحتی صید می کند. حضرت علیه السلام در برابر این پیشنهاد که از تعقیب طلحه و زبیر صرف نظر کند، سخن فوق را فرمود و به حق پیشنهاد فوق بسیار ساده لوحانه بود، چرا که نقشه این بود که آنها بصره و سپس کوفه را در اختیار خود بگیرند و معاویه با آنها بیعت کند و در شام از مردم نیز برای آنان بیعت بگیرد و به این ترتیب بخش های عمده جهان اسلام دراختیار جاه طلبان پیمان شکن قرار گیرد و تنها مدینه در دست علی علیه السلام بماند.

امام علی علیه السلام با آگاهی کامل از این توطئه به سرعت ابتکار عمل را در دست گرفت و نخستین توطئه و تلاش جدایی طلبان را خاموش ساخت و به آسانی بصره و کوفه و تمام عراق را نجات داد.

لطفا کفتار نباشید!

سخنان امام علی علیه السلام خطاب به همه زمامداران و مسئولان کشورهای اسلامی است که برای مقابله با خطرات دشمن، نباید فرصت را از دست بدهند و تسلیم پیشنهادهای سست عافیت طلبان گردند. امام افرادی که این لحظات حساس را از دست می دهند، به کفتار تشبیه کرده است که از چند جهت قابل توجه است:

«وَ اللَّهِ لَا أَكُونُ كَالضَّبُعِ تَنَامُ عَلَى طُولِ اللَّدْمِ حَتَّى یَصِلَ إِلَیْهَا طَالِبُهَا وَ یَخْتِلَهَا رَاصِدُهَا»

(از سخنان آن حضرت است چون بدو اشارت كردند پی طلحه و زبیر نرود و آماده جنگ با آنان نشود) «به خدا چون كفتار نباشم كه با آهنگ، به خوابش كنند و فریبش دهند و شكارش كنند.»

- «کفتار» حضور دشمن را احساس می کند، ولی با زمزمه های او به خواب می رود؛ خوابی که منتهی به اسارت و مرگ او می شود.

حضرت امیر علیه السلام فرمود: «لا تامن عدوا و ان شکر؛ از دشمن در امان نباش، هرچند از شما سپاسگزاری می کند.»

- «کفتار» در خانه و لانه خود شکار می شود.

- «کفتار» حتی بدون کمترین مقاومت در چنگال دشمن گرفتار می گردد و به دام می افتد.

سخن آخر

از این سخن امام علی علیه السلام که فرمودند «مبادا زبان خوش دشمن تو را فریب دهد، زیرا که دشمن همچون آب است که هر اندازه آتش برای گرم کردنش به کار رود، باز از خاموش کردن آن باکی ندارد. به سخنان مقام معظم رهبری می رسیم که بارها تذکر داده اند که: به آمریکا نمی شود اعتماد کرد و نباید فریب آمریکا و خنده های دروغین آن را خورد. ما مردم انقلابی و مسلمان باید به هدفهایی که دشمنان صریح جمهوری اسلامی در ذهن خودشان می پرورانند و کارهایی که می خواهند انجام بدهند توجه کنیم. و بدانیم که دشمنیِ رژیم جعلی و غاصب صهیونیستی یا دولت ایالات متّحده ی آمریکا با ما از اوّل تا کنون کم نشده است.


منابع:
- نهج البلاغه، خطبه 6، نامه 53.
- غررالحکم و درر الکلم ؛ ص333 و 336
- پیام امام،مکارم شیرازی، ج 1، ص 456 و 457
- بیانات مقام معظم رهبری در دیدار رئیس جمهور و اعضاى هیأت دولت ٠٤/٠٦/١٣٩٤

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.