تبیان، دستیار زندگی
ضعف دیگر عدم تلاوت روزانه قرآن است شاید در گذشته رایج بوده اما امروز رایج نیست اگر تلاوت قرآن روزانه در همه خانواده های متدین ایجاد شود فرزندانشان ناخودآگاه تحت تاثیر قرار می گیرد
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

اگر قرآن فهم نشود، دین هم فهم نمی شود

استاد میرباقری

گزارش تبیان به نقل از خبرگزاری مهر، سید محسن میرباقری، استاد و پژوهشگر قرآن کریم در ادامه چهارمین نشست از سلسله نشست های تخصصی بررسی راهکارهای توسعه فهم قرآن کریم ضمن اشاره به موضوع فهم قرآن و اهمیت آن در فضای کنونی جامعه، گفت: روی ۵ مسئله باید توجه کنیم. مسئله اول بررسی وضعیت موجود ما است. اینکه الان در فهم قرآن کجا هستیم دوم وضعیت مطلوب است که می خواهیم به آن برسیم. وضعیت مطلوب که باید به آن برسیم و روی آن برنامه ریزی کنیم چیست؟ مسئله سوم امکانات و فرصت هایی است که در اختیار داریم. مسئله چهارم موانع و تهدیدهایی است که در فهم قرآن وجود دارد. پنجمین مسئله از مجموعه اینها باید برای رسیدن به وضعیت مطلوب بدست آوریم.

وی افزود: در مسئله اول یعنی وضعیت موجود باید بگویم بعد از انقلاب کلاس ها، مسابقات و جمعیت های قرآنی بسیار در فضای کشور ایجاد شد که موجب اثرگذاری و بهره برداری قرآن شد. شاید قبل از انقلاب اگر کسی از حوزه روی قرآن کار می کرد سلیقگی و شخصی بود اما امروز در حوزه های علمیه مسائل تفسیر و تدبر در قرآن وارد شده اما با وضع مطلوب فاصله داریم زیرا اگر حوزه های ما قرآنی شوند جامعه تحت تاثیر قرار می گیرد کما اینکه این تحولی که در حوزه ها بوجود آمده بی اثر در جامعه نبوده است. اینها جهت های مثبت است که داریم اما وجوه منفی.

میرباقری ادامه داد: از مسئول قرآنی نهاد مقام معظم رهبری سوال شد برنامه های قرآنی را چند درصد از دانشجویان ما را شامل می شود گفت: ۲۰ درصد. یعنی ۸۰ درصد از دانشجویان ما از آموزش قرآن بی بهره هستند. دانشجویان ما خواندن قرآن را بلد نیستند چه برسد به فهم و تدبر در قرآن. دانشجو، متدین و نمازخوان است اما یک جایی در این زمینه در کارشان ضعف دارند. ضعف دیگر عدم تلاوت روزانه قرآن است شاید در گذشته رایج بوده اما امروز رایج نیست اگر تلاوت قرآن روزانه در همه خانواده های متدین ایجاد شود فرزندانشان ناخودآگاه تحت تاثیر قرار می گیرد. این وضع موجود ما است. اما وضع مطلوب ما در فهم قرآن در فضای آن باید بررسی شود. در فضای عام جامعه آنچه که مطلوبیت دارد یا مورد قبول همه است آن را باید مبنا قرار دهیم. فراگیر شدن خواندن قرآن ۱- فهم بعضی از عبارات قرآن، دانش آموز در مدارس ما وقتی دیپلم می گیرند بتوانند قرآن را خوب بخوانند و توجه و تامل اولیه را داشته باشند این وضعیت مطلوب است. ۲-امکانات و فرصت هایی است که داریم. اول چیزی که برای ما امروز موجه است بالا بردن توان نهادهای قرآنی کشور است. وزارت ارشاد با جدیت پیشبرد و توسعه فرهنگ قرآنی را ادامه می دهد.

ضعف دیگر عدم تلاوت روزانه قرآن است شاید در گذشته رایج بوده اما امروز رایج نیست اگر تلاوت قرآن روزانه در همه خانواده های متدین ایجاد شود فرزندانشان ناخودآگاه تحت تاثیر قرار می گیرد

وی افزود: جلب توجه مسئولان و فعالین قرآنی فرصتی است که داریم اختصاص بودجه ای هم که در مجلس به قرآن داده شده این فرصت بالایی است امکاناتی که امروز برای توسعه، فرهنگ و اخلاق قرآنی قرار گرفه است فرصت بسیار خوبی است و حضور قرآن پژوهان در جامعه افراد بسیار خوبی داریم که آستین ها را بالا زده اند، کتاب نوشته اند و کار کرده اند اینها فرصت های خوبی است که اگر سازماندهی شوند و از آنها استفاده شود به هدفمان نزدیک تر می شویم، چهارمین مسئله نهدیدها و موانع است. یک تهدید این است که یک تفکری در فضای حوزوی وجود دارد که عملا فهم قرآن را برای جوانان میسر نمی داند. نکته مهم این است که یک احتیاطی از  جانب حوزه های همراه با تقدس ما دیده می شود. از اینکه جوانان قرآن را نمی فهمند. اینکه جوانان به غلط فهم قرآن می کنند و به راه های خطرناک کشیده شوند. تهدید دومی که در فضای عموم جامعه داریم این است که به تدریس از زبان قرآن فاصله می گیریم یعنی عربی زدایی از زبان فارسی می شود. اگر همچنان به عربی زدایی ادامه دهیم بعدها از فهم و تدبر در قرآن و حتی در معارف و شعرهای شاعرانمان فاصله می گیریم.

میرباقری افزود: تهدید دیگری که است این است که گاهی به گونه ای فهم قرآن آنچنان ساده جلوه داده می شود که هر کسی می خواهد به فهم قرآن برسد. باید با اندیشه گانی کردن فهم قرآن و ضرورت آن، جوانان بهفمند که اگر قرآن را فهم نکنند دین را هم فهم نکرده اند. باید جوانان به این باور برسند که می توانند قرآن را بفهمند.


منبع:
خبرگزاری مهر
این مطلب صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای بازنشر شده و محتوای آن لزوما مورد تایید تبیان نیست .