تبیان، دستیار زندگی
پس از تغییرات فراوان در لباس ورزشکاران کشورمان، پرچم ایران طرح اصلی لباس رسمی کاروان ورزشی ایران در المپیک 2016 شد؛ اما آیا این لباسها صلابت طرح های پیشنهادی اولیه را دارند و مردم به همان اندازه طرح های اولیه آقای بختیاری، آنها را می پسندند؟
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

لباس المپیک بالاخره نهایی شد


پس از تغییرات فراوان در لباس ورزشکاران کشورمان، پرچم ایران طرح اصلی لباس رسمی کاروان ورزشی ایران در المپیک 2016 شد؛ اما آیا این لباسها صلابت طرح های پیشنهادی اولیه را دارند و مردم به همان اندازه طرح های اولیه آقای بختیاری، آنها را می پسندند؟

فراوری: یاسمن پیشوایی -بخش هنری تبیان
طراحی لباسهای المپیک


اوایل هفته ای که گذشت از لباس رسمی و رژه کاروان ورزشی ایران رونمایی شد که انتقادات زیادی را به همراه داشت. مسئولان کمیته ملی المپیک با توجه به واکنش ها و انتقاداتی که نسبت به لباس رسمی کاروان ایران شده بود با تشکیل کارگروه ویژه ای تصمیم گرفتند تا طرح دیگری برای لباس رسمی کاروان ایران در نظر گرفته شود.
از همین رو طی جلسه ای طرح پیشنهادی کامران بختیاری، طراح برند کمرو زیگزال پذیرفته شد و در حالی که کمتر از ده روز دیگر تا آغاز بزرگترین رویداد ورزشی جهان، المپیک 2016 ریو باقی مانده، لباس کاروان ورزشی ایران تغییر کرد.
اما ظاهرا تغییرات لباس رژه و رسمی ایران همچنان ادامه داشت و اگرچه طرح کامران بختیاری در جلسه ای که با کیومرث هاشمی رئیس کمیته ملی المپیک داشت از سوی این کمیته تائید شده بود اما همچنان پس از گذشت دو روز از این جلسه، این طرح به دلایلی نامعلوم در حال تغییر بود تا بالاخره کامران بختیاری طرح نهایی را در صفحه شخصی اینستاگرام خود قرار داد و نوشت: این سه طرح برای لباس رژه کاروان ورزش ایران در المپیک ریو آماده می شود.

طراحی لباسهای المپیک


مهمترین تغییرات به عمل آمده، بکار گرفتن رنگ سفید بجای رنگ مشکی در طرح های اولیه بود که کاربران بلافاصله بعد از طرح های خانم مهناز آرمین در فضای مجازی منتشر کردند و بسیار شیک و باصلابت بود، اما در لباسهای رنگ سفید، دیگر از آن وقار خبری نبود. البته بر طبق توضیحات آقای بختیاری، گویا فدراسیون المپیک استفاده از رنگ سیاه را در طراحی لباس رژه ورزشکاران ممنوع کرده است. اما به غیر از آن، پارچه های زیبا و خاصی که نمایانگر پرچم ایران بودند و با خطوط نستعلیق آراسته شده بودند نیز حذف و بجای آن از پارچه ساده سبز و قرمز به عنوان نمادی از رنگهای پرچم جمهوری اسلامی ایران استفاده شد. اتفاقی که بر طبق بیانات آقای بختیاری، نه سلیقه ایشان بلکه خواست فدراسیون و دستور و سلیقه ایشان است!
اینکه عاقبت طرح اولیه کامران بختیاری به کجا رسید و خوب شد یا بد، نتیجه آن است که برخی مسئولان و منتقدان تصور می کنند وقتی بحث از نماد فرهنگ ملی و مذهبی ما در لباس رژه کاروان ایران که از جایگاه جهانی بالایی برخوردار است، می شود؛ منظور نشان دادن سه رنگ اصلی پرچم در لباس است و نتیجه این می شود که لباس ارائه شده از هویت و فرهنگ ایران تنها سه رنگ اصلی پرچم را به دوش می کشد.
طراحی لباسهای المپیک

طراحی لباسهای المپیک

طراحی لباسهای المپیک


واکنش گسترده افکار عمومی به رونمایی از لباس رسمی کاروان ورزشی ایران در المپیک ریو 2016، گویای جامعه ای مطالبه گر و دقیق است که نسبت به چگونگی بازتاب سرزمین خود در مجامع بین المللی، حساسیت فوق العاده ای دارد و در میان نقدهای بی شمار روزهای گذشته در مجامع عمومی و تخصصی، بیشترین گفتمان، بر سر عدم توجه مسئولان مربوطه به بهره گیری از جامعه متخصص این سرزمین در طراحی پوشاک مزبور است.
در حالی که کشور ما با سابقه طولانیِ آموزش طراحی لباس و طراحی پارچه در سطح دانشگاهی، وجود طراحان و تولیدکنندگان برجسته در تراز ملی و بین المللی و نهادهایی همچون انجمن طراحان لباس و پارچه ایران، به عنوان پیشگام حمایت از حقوق طراحان و ایجاد تشکلی صنفی برای ایشان و بنیاد ملی مد و لباس که وظیفه هماهنگی در این زمینه را در سال های اخیر بر عهده گرفته است، هنوز هیچ یک از این متخصصین و نهادها، به عنوان مراکزی تصمیم ساز و به عنوان مشاوران تخصصی در این حوزه مورد توجه نبوده، در فرآیندهای تصمیم گیری ها دخالت داده نشده یا در صورت همکاری با مراکز مزبور، به دلیل عدم رعایت حقوق معنوی طراح به عنوان مولف، نتیجه نهایی همواره با پیشنهاد طراح مغایرت های فراوانی دارد!
از سویی با نهایی شدن طرح لباسهای آقای بختیاری نیز، باز موجی از انتقادات البته نه به گسترگی قبل ، در فضای مجازی شکل گرفت که مهمترین آن بر حول این مطلب بود که چرا لباسهای اولیه و به آن زیبایی، در نهایت چنین ساده و بی هویت شدند ! و مهمتر اینکه این بار، منتقدین نه آقای بختیاری بلکه فدراسیون را مقصر خراب شدن طرح های زیبای آقای بختیاری می دادند. اعمال سلیقه های فردی و غیر اصولی در کنار اِعمال قواعد خشک برای نمایانده شدن فرهنگ ایرانی-اسلامی سبب شد که مردم از طرح های نهایی شده چندان راضی نباشند، به طوری که بنا بر نظر مطلبی که در صفحه اینستاگرام هنرمندان ایرانی مطرح شده، اگر ورساچه و آرمانی هم بخواهد برای المپیک ایران طراحی کند نمی تواند از حصار تنگ  و محدود حاکم بر پوشش فرهنگی ما به لباسی درخور برسند!

شدیدترین واکنش به طرح های نهایی


اگر در ابتدا و در فضای مجازی کاربران با هجوم به صفحه خانم مهناز آرمین طرح های وی را مورد انتقادات بسیار و بعضا شدیدالحنی قرار دادند، حالا با نهایی شدن طرح های آقای بختیاری، خانم آرمین نیز ساکت ننشست و در پیامی اوج اعتراض خود به تغییرات انجام شده را نشان داد.

طراحی لباسهای المپیک


آرمین در این پست که بخش هایی از آن توهین آمیز است، نوشت: "واقعا متأسفم برای مردم و کمیته ملی المپیکی که از یک طراح سواستقاده میکنند برای کاهش قیمت طراحی و با اجبار و الزام طرح را عوض می کنند. با طرح بنده نیز این کار را کردند. حالا وظیفه طراحی لباس را به یک طراح مبتدی داده اند که فکر نکنم به اندازه سال های طراحی بنده حتی درس خوانده باشد و پارتی و باندبازی و تغییر طراحی جای بنده را به عنوان طراح گرفت. واقعا برای شما مردم و مسئولین متأسفم که هیچ فهم و درکی از دیزاین ندارید. واقعا متأسفم... و واسه آقایی که با برنامه بی مزه و لوسش با اون عروسک من رو مسخره میکنه. کاش حداقل در یک نظرسنجی مشخص میشد که چه طرحی انتخاب بشه نه اینکه مردم بدون فهم از مد و فشن برن و زیر پست یه طراح لباس ایران را انتخاب کنند."

عاقبت لباس های پرحاشیه المپیک ریو

طراحی لباسهای المپیک
 
لباس های در  نظر گرفته شده برای رژه کاروان ورزشی ایران در المپیک عاقبت خوبی پیدا نکردند و در گوشه ای رها شدند!
پس از انتقاداتی که از لباس های رژه کاروان ایران در المپیک صورت گرفت مسئولان کمیته المپیک به دنبال طرح جدیدی رفتند و ظاهرا حتی یادشان رفته لباس های قبلی را از تن مانکن خارج کنند.
طراحی لباسهای المپیک
در مجمع فدراسیون اسکی لباسی که بر تن یکی از مانکن ها بود در گوشه ای رها شده بود. این لباس نمونه لباس بانوانی بود که قرار است در المپیک رژه بروند. البته با تدبیر جدید البسه رژه کاروان ایران تغییر کرد.
و این هم تصویری از عاقبت لباس های پرحاشیه المپیک ریو 2016.


منابع:
هنرآنلاین
ایلنا
مهر
هنرمندان ایران