تبیان، دستیار زندگی
خیلی وقتها حل مشکلاتمان خانوادگی مان رادر لابه لای کتابها و نظریات روانشناسان بزرگ دنیا جستجو می کنیم و از این نکته غافل هستیم که بعضی مواقع یک حدیث کوتاه از ائمه اطهار می تواند مشکلات بزرگی را حل نماید.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ویژگیهای مرد خوب در آینه امام صادق(ع)

خیلی وقتها حل مشکلاتمان خانوادگی مان  رادر لابه لای کتابها و نظریات روانشناسان بزرگ دنیا جستجو می کنیم و از این نکته غافل هستیم که بعضی مواقع یک حدیث کوتاه از ائمه اطهار می تواند مشکلات بزرگی را حل نماید.

مرضیه ولی حصاری-بخش خانواده ایرانی تبیان
خانواده موفق

کودک در مسیر رشد خود از افراد بسیاری اثر می پذیرد و تحت تاثیر رفتارها و دیده و شنیده های بسیاری قرار می گیرد، و تمام کسانی که در اطراف او هستند به نحوی می توانند الگو و مدل رفتاری او در آینده باشند. اما در این میان نقش پدر از همه مهمتر و کلیدی تر است و این اهمیت تا سنین نوجوانی بر قوت خویش باقی است. بسیاری از افراد از همان کودکی نوع رفتار و کردار پدر خود با اعضای خانواده علی الخصوص مادر را به دقت زیر نظر می گیرند و این برخوردها را برای خود نهادینه می سازند و در بزرگسالی به همان شیوه با همسر و فرزندان خود رفتار خواهند کرد. 
مردی که در خانه همسر خود را تحقیر می کند و خود را رئیس بلا منازع می داند و یا با بددهنی و کج خلقی با سایر افراد خانواده رفتار می کند باید انتظار داشته باشد که در آینده فرزندش همین مسیر را در مورد اعضای خانواده اش طی کند و اگر روزی شاهد شکست فرزندش در زندگی مشترک بود باید بداند به عنوان متهم ردیف اول باید خود را محاکمه نماید. اینگونه از مردان علاوه بر اینکه الگوی نامناسبی هستند، در طول زندگی مشترک خود زمینه را فراهم می آورند که نه تنها خودشان از زندگی لذت نمی برند بلکه دیگران را نیز از خوشی های یک زندگی خانوادگی محروم می سازند.

پدر یا فرمانروا

مردان خسیس همواره باید در حال جدال با افراد خانواده شان باشند زیرا نمی خواهند نیازهای مالی آنها را برطرف نمایند و می توان گفت پول مهمترین اصل زندگی آنها است

بخشی از اخلاق نیکو در خوشرویی تجلی می کند، زمانی که دو انسان با یکدیگر روبه رو می شوند کیفیت و نحوه این رویارویی می تواند زمینه ساز یک ارتباط دائمی و همیشگی باشد. حال تصور کنید خوشرویی و اخلاق نیکو در خانواده از سوی پدر رعایت نگردد. پدر خود را رئیس خانواده دانسته و به سایر افراد خانواده به چشم زیردستانش نگاه کند چه اتفاقی خواهد افتاد. این مردان در خود حس غرورو تکبر را پرورانده اند و از هر گونه خوش رفتاری، مشورت، برخورد نیکو با همسر و فرزندان دریغ می ورزند. این گونه از مردان فقط خود را می بینند و دیگران را به حساب نمی آورند و غالباً رفتارهای آزارگرانه آنها باعث دوری هرچه بیشترشان از خانواده خواهد شد.

زندگی با مرد خسیس

کنترل خرج و مخارج خانواده صفت بدی نیست ولی زمانی که از حد تعادل خارج شود باعث آزار سایرین خواهد شد. اگر این صفت در مرد خانواده وجود داشته باشد؛ کسی که مسئول تامین رفاه و آسایش اعضای خانواده است قطعاً شرایطی را به وجود خواهد آورد که زندگی برای همسر و فرزندان سخت و طاقت فرسا شود.مردان خسیس  حتی در برقرای احساسات عاطفی  نیز خست می ورزند و از گفتن ساده ترین کلمات محبت آمیز خودداری می کنند. غالباً مشاهده می شود افراد خسیس دارای چهره ای عبوس و گرفته هستند.
اینگونه از مردان رفع نیازهای مادی و معنوی خانواده اشان را به فراموشی می سپارند و حتی خریدن هدیه در روزهای مهم زندگی را امری عبث و تلف کردن پول قلمداد می کنند. مردان خسیس همواره باید در حال جدال با افراد خانواده اشان باشند زیرا نمی خواهند نیازهای مالی آنها را برطرف نمایند و می توان گفت پول مهمترین اصل زندگی آنها است. اگر چرخی درصفحات حوادث بزنید مشاهده خواهید کرد خست باعث بروز چه مشکلاتی در خانواده شده و در نهایت کار به طلاق کشکش و حتی در بعضی موارد قتل کشیده شده است.

غیرتمندی برای دیگران

مردی که در خانه همسر خود را تحقیر می کند و خود را رئیس بلا منازع می داند و یا با بددهنی و کج خلقی با سایر افراد خانواده رفتار می کند باید انتظار داشته باشد که در آینده فرزندش همین مسیر را طی کند

غیرتمندی یکی از ویژگی های ممدوح برای مردان است و در دین اسلام تاکید فراوانی به غیرت مردان در دایره محرمات و واجبات شده است ولی نه بیشتر از آن. غیرت به خرج دادن بیجا می تواند کانون خانواده را متلاشی کند. تجربه ثابت کرده است مردانی که همسران و فرزندان خود را بیش از حد محدود می سازند و در جایی که حتی شرع اجازه غیرت ورزی را نداده غیرت های آنچنانی از خود نشان می دهند، به این دلیل است که خود چشمانی ناپاک دارند. به بیان دیگر آنها به راحتی پای از دایره باید ها و نباید های شرع، دین و عرف بیرون می گذارند و به دلیل داشتن این صفت  دیگران را همانند خود فرض می کنند به همین دلیل است که همسر و فرزندان خود را محروم می سازند چون به هیچ کس حتی خودشان نیز اعتماد ندارند.
امام صادق(ع) در حدیثی مردان را به داشتن سه صفت توصیه می کنند و تاکید می فرمایند که حتی اگر این صفات در وجود آنها نیست آن را در خود پرورش دهند تا زندگی خود و خانواده شان و حتی زندگی آینده فرزندانشان را بیمه نمایند .
ایشان می فرمایند: انَّ المَرءَ یَحتاجُ فى مَنزِلِهِ و َعِیالِهِ إِلى ثَلاثِ خِلالٍ یَتَكَلَّفُها و َإن لَم یَكُن فى طَبعِهِ ذلِكَ : مُعاشَرَةٌ جَمیلَةٌ و َسَعَةٌ بِتَقدیرٍ و َغَیرَةٌ بِتَحَصُّنٍ؛(1)
مرد در خانه و نسبت به خانواده اش نیازمند رعایت سه صفت است هر چند در طبیعت او نباشد: خوش رفتارى، گشاده دستى به اندازه و غیرتى همراه با خویشتن دارى.
پی نوشت:
1)سفینه البحار، ج 6، ص 711.





مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.