تبیان، دستیار زندگی
حاشیه های برنامه های نوروزی تلویزیون؛ از کپی بودن برنامه دورهمی تا مسابقه لباهنگ خندوانه.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

خندوانه، شب کوک، دورهمی

حاشیه های برنامه های نوروزی؛ از کپی بودن برنامه دورهمی تا بازگشت رضا رشیدپور به تلویزیون.

زهرا فرآورده - بخش سینما و تلویزیون تبیان

برنامه های تلویزیون در مناسبت ها به ویژه ایامی مانند نوروز، ماه مبارک رمضان و...  از اهمیت بیشتری برخوردار هستند، اما اتفاقی که معمولا در این ایام می افتد حجم بالایی از برنامه های متنوع است، بدون در نظرگرفتن میزان توجه مخاطب و معمولا در حالت خوش بینانه دو سه برنامه هستند که به قول معروف گُل می کنند. 
امسال در بین سریال ها اتفاق چندان تازه و جذابی نداشتیم، در برنامه های ترکیبی خندوانه و دورهمی که هر دو از تولیدات شبکه نسیم است دیده شدند و برنامه های سال تحویل که به دلیل ماهیت زمانی از اهمیت ویژه ای برخوردارند مخاطب داشتند، البته تنها تعداد مخاطب در این زمان ملاک نیست که در مطالب دیگر به آن می پردازیم.
این یادداشت مرور کوتاهی است بر حواشی برنامه های نوروزی؛ موضوع بیشتر حواشی پیش آمده کپی بودن بخش هایی از برنامه ها بود که در اینجا با تأیید یا رد آن کار نداریم و در مطالب بعدی بیشتر در موردش خواهیم گفت.

خندوانه

شروع متفاوت خندوانه

خندوانه چند روزی زودتر از شروع سال جدید روی آنتن شبکه نسیم رفت و از همان اول با اظهار نظرهای مثبت و منفی مواجه شد. البته این نظرات زود هنگام بی ارتباط به موفقیت و مقبولیت این برنامه در سری های قبل نبود.

بعد از ناکامی های مهران مدیری در سریال در حاشیه 1 و 2 دورهمی تازه ترین کار مدیری است که دو شب در هفته از شبکه نسیم پخش می شود. قسمت اولش شب سال تحویل بود اما از شب اول با نقد همراه شد و نتوانست در دو سه قسمت ابتدایی جذابیت لازم را داشته باشد

نکته اول تغییر فضای برنامه بود که با زیاد شدن تعداد حاضرین در استودیو و دکور جدید گَرمی قبل را نداشت.
بعد مسابقه لباهنگ شروع شد که بعد از یکی دو قسمت اول و شروع خوبش ظاهرا با محدودیت هایی مواجه شد و بعد از یک شب وقفه در پخشِ برنامه اجرای مسابقه با ممیزی پخش شد.
کمی جلوتر نوبت به مسابقه ای با حضور هنرمندان زن رسید که به کپی بودن از برنامه جیمی فالون متهم شد، البته در مورد خندوانه در ابتدا هم در بخش هایی از اجرای رامبد جوان، تقلید از تاک شوهای خارجی مطرح شده بود.

دورهمی

دورهمی مهران مدیری

بعد از ناکامی های مهران مدیری در سریال در حاشیه 1 و 2 دورهمی تازه ترین کار مدیری است که دو شب در هفته از شبکه نسیم پخش می شود. قسمت اولش شب سال تحویل بود که از شب اول با نقدهای منفی همراه شد و نتوانست در دو سه قسمت ابتدایی جذابیت لازم را داشته باشد. اما به مرور بیننده خود را پیدا کرد.
بعد از چند قسمت تصاویری از یک برنامه هندی آمد که نشان از کپی بودن دکور برنامه دورهمی داشت و واکنش کاربران فضای مجازی را در پی داشت؛ تعدادی از عوامل پاسخ هایی برای واکنش ها داشتند و مدیر شبکه نسیم اعلام کرد: « بعضی تنها ظاهر را می بینند و تحلیل های شتابزده دارند. «دورهمی» ترکیبی از نمایش و گفتگوست که توسط یک مَسترکمدین همه مجموعه قصه ها، استندآپ ها و مصاحبه ها اداره می شود. درحالیکه اینها در آن برنامه هندی وجود ندارد و کمدین آن برنامه مطلقا اکت های مهران مدیری را ندارد.
در روند اقتباس اجزای قابل استفاده غیربومی را برای تامین هدف مورد نظر بومی برمی داریم. این اجزا ممکن است لباس، نحوه چینش، نوع موسیقی و... باشد. بنابراین روال غلطی نیست و اتفاقا اینکه ایده را دستکاری کنید رفتاری غیرصادقانه است. ما از برنامه کپی نکردیم چراکه کپی یعنی آنچه که در برنامه کمدی هندی وجود داشته است عینا در برنامه ما هم تکرار شود درحالیکه ما اقتباس کردیم و آنچه در «دورهمی» انتقال داده می شود بناست منظور و هدف ما باشد که در بستر خانواده و نقد اجتماعی رخ می دهد و چنین رویکردی مطلقا در آن برنامه وجود ندارد.»

شب کوک

شب کوک بجای استیج

اما شب کوک که از مدتی قبل از شبکه نسیم در حال پخش بود با اینکه کاملا کپی از برنامه های ماهواره ای بود شانس بهتری در مواجه شدن با انتقادات داشت و تقریبا با نقد و نظر جدی مواجه نشد. در صورتی که این اتفاق در مورد خندوانه و دورهمی خیلی زود افتاد که این شاید نشان از اهمیت این دو برنامه یا توقع هایی که نسبت به این دو وجود داشت باشد. البته برنامه هایی با حضورخوانندگان و مسابقه خوانندگی مدتی است در چند برنامه در حال اجرا است که شب کوک بیشتر از دیگر برنامه ها مطرح شده و بیننده زیادی دارد.

اما و اگرهای سریال های نوروزی

امسال هم مثل سنت هرساله تلویزیون چند سریال شبانه از شبکه های مختلف پخش شد که چندان موفق نبود، ظاهرا اینکه هر شبکه در مناسبت ها و همچنین نوروز سریالی داشته باشد بدون درنظر گرفتن کیفیت و محتوا عادتی همیشگی شده که هر سال تکرار می شود. امسال سریال ها تا سه چهار روز مانده به نوروز در حال تغییر بود و این مطمئنا در کیفیت و جذب مخاطب بی تأثیر نبود.
حذف یکباره سریال دودکش که می توانست برای نوروز مناسب باشد از کنداکتور سریال ها و جایگزین شدن سریال قرعه اتفاقی بود که در آخر هم علت مشخصی برایش پیدا نشد.

تلاش شبکه ها برای تحویل سال

یکی از مهمترین زمان هایی که تلویزیون مخاطب زیادی دارد سال تحویل است و شبکه های مختلف تمام سعی شان را برای تدارک برنامه بهتر می کنند. احسان علیخانی، علی ضیا، احسان کرمی و ژیلا صادقی مجریانی بودند که در شبکه ها مختلف برنامه داشتند.
هر کدام از این ویژه برنامه ها در زمانی طولانی پخش شد، اما نکته ای که معمولا وجود دارد تعداد زیاد مهمان هایی است که به برنامه دعوت می شوند و به دلیل زمان کم، برنامه با یک روال تند و بی برنامه جلو می رود.
مسابقه سه ستاره با اجرای احسان علیخانی ویژه برنامه شبکه سه بود که برترین های تلویزیون در یک سال اخیر با انتخاب مردم معرفی شدند، سه ستاره در بعضی بخش ها با اعتراض بعضی غائبین در لیست منتخبین و اظهارنظرهای مختلف همراه شد. اتفاق دیگر حضور رضا رشید پور و فرزاد حسنی در برنامه سه ستاره بود که خبر از باز گشت دوباره این دو مجری مطرح به تلویزیون می داد.

صفر صفر با اجرای رشیدپور

برنامه «صفر صفر» از اول فروردین با اجرای رضا رشیدپور روی آنتن شبکه سه سیما رفت. این برنامه قرار است به ناهنجاری ها و عادات بد اخلاقی در جامعه بپردازد که باید به صفر برسند. به تأیید خود رشیدپور ظاهرا تصمیم گیری برای اجرای این برنامه آنقدر سریع اتفاق افتاده که دکور و مقدمات برنامه در چند شب اول کاملا گویای این مسأله بود. رشید پور با این برنامه بازگشتی موفق به اجرا داشته است.