تبیان، دستیار زندگی
مردم ایران می توانند هم نامزد انتخابات شوند و هم نمایندگان مجلس را با رای مستقیم خود انتخاب کنند، رؤیا و آرزویی است که در برخی کشورهای منطقه هرگز به واقعیت تبدیل نمی شود.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : مهدی جابری
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

پادشاهی عربستان، دموکراسی ایران

مردم ایران می توانند هم نامزد انتخابات شوند و هم نمایندگان مجلس را با رای مستقیم خود انتخاب کنند، رؤیا و آرزویی است که در برخی کشورهای منطقه هرگز به واقعیت تبدیل نمی شود.

مهدی جابری-بخش سیاست تبیان
انتخابات عربستان

ایرانی ها 290 نماینده را با رای مستقیم خود به مجلس می فرستند اما در عربستان 150 نماینده با نظر شخصی و تصمیم یکجانبه پادشاه به "مجلس مشورتی" راه پیدا می کنند.
امروزه یکی از مظاهر دموکراسی و مشارکت دادن مردم در تصمیمات کشور، انتخابات مجلس است. بسیاری از کشورهای جهان دارای چارچوب قانونی و قواعد مشخص برای مشارکت دادن مستقیم یا غیرمستقیم مردم در انتخابات مجلس یا همان پارلمان خود هستند.
در کشور ایران با توجه به تاکیدات دینی برای مشورت پذیری و رعایت اصل عدالت نه تنها نمایندگان مجلس توسط مردم انتخاب می شوند بلکه هر فرد ایرانی مطابق قوانین و ضوابط حق کاندیداتوری برای انتخابات دارد.
تفاوت حکومت های مردم مدار همچون جمهوری اسلامی و برخی حکومت های پادشاهی و مستبد منطقه را باید در همین موارد جستجو کرد؛ اینکه مردم ایران می توانند هم نامزد انتخابات شوند و هم نمایندگان مجلس را با رای مستقیم خود انتخاب کنند، رؤیا و آرزویی است که در برخی کشورهای منطقه هرگز به واقعیت تبدیل نمی شود.

اعضای زن در این جلسه، همگی در سمت راست رئیس مجلس نشستند و برخلاف خبرهای قبلی، میان آنها و اعضای مرد، حائل یا مانعی وجود نداشت...

در این میان، احترام و ارزشی که برای زنان در جمهوری اسلامی ایران لحاظ شده، به آنها اجازه و امکان می دهد که پابه پای مردان در مراحل مختلف انتخابات مجلس حضور داشته باشند؛ از مرحله ثبت نام تا ورود به مجلس.

در حقیقت، زنان و دختران ایرانی نه تنها در متن قانونِ انتخابات مجلس سهم کمتری در مقایسه با مردان ندارند بلکه اگر قادر به جلب اعتماد عمومی باشند، می توانند هر تعداد کرسی از صندلی های سبز مجلس را به خود اختصاص دهند.
این  در حالی است که زنان در کشور عربستان به تازگی دارای حق و حقوقی در انتخابات شده اند و از فوریه سال 2013 ﴿اسفندماه 1391﴾ بود که زنان عربستانی توانستند به مجلس مشورتی این کشور راه یابند، البته نه با رای مردم بلکه با نظر و تصمیم شخصی و یکجانبه پادشاه!
روزنامه سعودی الریاض در همان زمان با تعجب و شگفتی از این رویداد یاد کرد و نوشت: "اعضای زن در این جلسه، همگی در سمت راست رئیس مجلس نشستند و برخلاف خبرهای قبلی، میان آنها و اعضای مرد، حائل یا مانعی وجود نداشت... از جمله این زن ها می توان به لبنی الانصاری، ثریا عبید نائب و زینب ابوطالب اشاره کرد."
البته مجلس مشورتی عربستان از اختیارات قانون گذاری یا نظارتی برخوردار نیست و فقط به بررسی برخی قوانین می پردازد و توصیه هایی را در بعضی موضوعات ارائه می کند.

تمام امتیازاتی که برای زنان ایران وجود دارد و زنان برخی کشورهای عربی از آن محروم هستند، بیش از هر چیز به سیستم حاکمیتی و نظام حاکم مرتبط می شود

بنابراین هرچند زنان در این نوع کشورها به تازگی می توانند حق و حقوقی را کسب کنند اما در جمهوری اسلامی از همان زمان پیروزی انقلاب اسلامی این حقوق برای زنان به رسمیت شناخته شد و حتی در نخستین انتخابات مجلس شورای اسلامی پس از انقلاب، چهار بانو موفق به حضور در خانه ملت شدند.
در کشور ما کوچکترین تبعیضی میان زنان و مردان ایرانی در صحن مجلس وجود ندارد. ارزش و جایگاه مجلس شورای اسلامی در ایران بسیار فراتر از ارائه مشورت (مشابه کشور عربستان) است و نمایندگان ایران می توانند قوانین را با تشخیص خود تصویب کنند یا به آنها رای منفی و مخالف بدهند.
تمام امتیازاتی که برای زنان ایران وجود دارد و زنان برخی کشورهای عربی از آن محروم هستند، بیش از هر چیز به سیستم حاکمیتی و نظام حاکم مرتبط می شود. در آن کشورها پادشاه بدون ارزش قائل شدن بر رای مستقیم و حتی غیرمستقیم مردم، نظر یکجانبه و یکسویه خود را تحمیل می کند اما در جمهوری اسلامی ولی فقیه فردی است که از شعور، درک و علم والا و بالایی برخوردار است و قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز برای نقش، مشارکت و نظر مردم احترام بسیار زیادی قائل شده است.
برخلاف اظهارات و قضاوت های بی پایه و اساسی که گاه از سوی رسانه های بیگانه درباره وضعیت زنان در ایران منتشر می شود، این مقایسه ها می تواند به زنان و دختران ایرانی ثابت کند که آنها از چه جایگاه و فرصت های ویژه ای در نظام جمهوری اسلامی ایران برخوردار هستند و تمام مسئولان کشور از رهبر معظم انقلاب تا روسای قوای مجریه، مقننه و قضائیه احترام و ارزش واقعی و خارج از شعار برای بانوان قائل هستند.