تبیان، دستیار زندگی
در بی رمقی سریال های نمایش خانگی، «شهرزاد» با داستانی جذاب و قابل پیگیری، دوشنبه هر هفته مخاطبان زیادی را برای ادامه سریال منتظر می گذارد. چرا سریال حسن فتحی با استقبال بالا مواجه شده؟
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

چرا شهرزاد موفق است؟

در بی رمقی سریال های نمایش خانگی، «شهرزاد» با داستانی جذاب و قابل پیگیری، دوشنبه هر هفته مخاطبان زیادی را برای ادامه سریال منتظر می گذارد. چرا سریال حسن فتحی با استقبال بالا مواجه شده؟

زهرا فرآورده-بخش سینما و تلویزیون تبیان
سریال شهرزاد

سریال «شهرزاد» که ابتدا نامش «روزی روزگاری عاشقی» بود مجموعه ای 26 قسمتی و تازه ترین محصول شبکه نمایش خانگی است که تا به اینجا یک سر و گردن بالاتر از سریال های این  شبکه قرار گرفته.
در حالی که سریال های نمایش خانگی در چند سال اخیر وضعیت بدی داشتند، «شهرزاد» موفق شد با جذب مخاطب بالا تکانی به بی رمقی بازار نمایش خانگی بدهد. پیش از این قهوه تلخ از اولین سریال های موفقی بود که مخاطب زیادی داشت اما پایان مشخصی نداشت و به وعده هایش مبنی بر دادن جایزه عمل نکرد ، و همین مخاطب را دلزده کرد، بعد از قهوه تلخ سریال های زیادی در نمایش خانگی عرضه شد که فراز و فرود های زیادی داشتند و اغلب موفقیت چندانی نصیب شان نشد.

روایتی عاشقانه در بستر تاریخ

داستان شهرزاد از کودتای ۲۸ مرداد به بعد شروع می شود و طبق اعلام عوامل سریال، داستان بیشتر مضمونی رمانتیک دارد و می توان آن را ملو درامی عشقی _ جنایی تعریف کرد.حسن فتحی که در عرصه سریال سازی معمولا موفق بوده و کارهای پر مخاطبی چون مدار صفر درجه، شب دهم، میوه ممنوعه و... در سابقه اش وجود دارد با انتخاب های درست و دقیق اش توانسته تعداد زیادی از مؤلفه های یک سریال استاندارد و قابل قبول را در شهرزاد عملی کند. شهرزاد (ترانه علیدوستی) و فرهاد (مصطفی زمانی) از شخصیت های اصلی داستان هستند که حضور شخصی به نام بزرگ آقا با بازی درخشان علی نصیریان به عنوان یک فرد قدرتمند و صاحب نفوذ مانع از رسیدن این دو نفر به هم می شود؛ بزرگ آقا که از نازا بودن دخترش «شیرین» و دامادش «قباد» ناراحت است، تصمیم می گیرد که شهرزاد را به عنوان همسر دوم قباد به عقد او درآورد تا با به دنیا آمدن یک فرزند، وارثی پس از خود داشته باشد؛ بزرگ آقا شهرزاد را تهدید می کند که اگر با قباد (داماد بزرگ آقا) ازدواج نکند، فرهاد زنده نخواهد ماند.

سریال شهرزاد

به همین دلیل، شهرزاد برای حفظ جان فرهاد، به ازدواج با قباد(شهاب حسینی) تن می دهد و اتفاقاتی که در ادامه داستان می افتد... داستان با وجود اینکه روایتگر داستانی عاشقانه است که از دهه 1320 آغاز می شود اما هر کدام از شخصیت ها به خوبی تعریفی از شرایط اجتماعی و فرهنگی آن دوران دارند. شهرزاد دختری تحصیلکرده است و نسبت به سایر دختران و زنان هم دوره اش تفاوت هایی دارد؛ و یا فرهاد که جوانی روزنامه نگار در یکی از روزنامه های ضد دربار است و به دلیل اقدام علیه حکومت و قتل یکی از حامیان شاه محکوم به اعدام می شود.
فتحی داستان سریالش را در بستری عاشقانه روایت می کند و همین باعث شده «شهرزاد» اوج و فرودش به دل مخاطب بنشیند و از خلال آن با اتفاقات تاریخی آشنا شود. قصه قوی نخستین عامل موفقیت و محبویت سریال است. «شهرزاد» یک بار دیگر نشان داد مردم بیش و پیش از هم قصه را دوست دارند.

فضاسازی

عمده مشکل سریال های تاریخی ، عدم انطباق داستان با فضا است. یعنی نوع لباس ، نحوه صحبت ها ، سر و شکل خانه ها و خیابان ها و ... به یک باره نشانه ای از دنیای امروز را نشان می دهند و همین باعث می شود فضای سریال باورپذیر نباشد. فضای «شهرزاد» همگونی باورپذیری با داستانش دارد و این دیگر برگ برنده سریال است. بزرگ آقا، شهرزاد، قباد، فرهاد، هر یک از اعضای خانواده شهرزاد و فرهاد و ..... به کمک طراحی لباس، گریم، دیالوگ ها و... هر کدام در عین روایت داستان تعریفی از یک دوره تاریخی را به تصویر می کشند؛ تعریفی که نه حالت شعاری دارد و نه بیشتر از حد معمول با اغراق دیده می شود؛ در واقع به هر کدام از شخصیت ها به اندازه خودش پرداخته شده.

اهمیت موسیقی

داستان با وجود اینکه روایتگر داستانی عاشقانه است که از دهه 1320 آغاز می شود اما هر کدام از شخصیت ها به خوبی تعریفی از شرایط اجتماعی و فرهنگی آن دوران دارند

توجه به موسیقی متن و تیتراژ از نکات مثبت سریال فتحی است؛ موسیقی تأثیر گذار فردین خلعتبری به خوبی توانسته حس داستان را منتقل کند. تا قسمت چهارم تیتراژ این سریال با صدای علی رضا قربانی اجرا شد و از قسمت پنجم به بعد محسن چاووشی با ترانه «کجایی» که این روزها طرفداران زیادی پیدا کرده جایگزین قربانی شد. قبل از پخش سریال نیز کیلیپ هایی از فیلم در فضای مجازی با عنوان « به رسم یادگار » با ترانه سرایی حسین صفا و «همخواب» با شعری از وحشی بافقی منتشر شده بود که هر دو توسط محسن چاوشی اجرا و به عنوان موسیقی متن سریال معرفی شده بود.

احترام به مخاطب

از نکات مثبت شهرزاد پایان فیلمبرداری قبل از توزیع سریال است؛ با وجود اینکه معمولا تولید و پخش سریال های نمایش خانگی همزمان اتفاق می افتد اما شهرزاد تنها سریالی است که بعد از اتمام فیلمبرداری توزیع آن شروع شد و این از مزیت هایی است که مخاطبی را که تجربه خوبی در این زمینه ندارد برای دیدن کار مصمم تر می کند.
نکته قابل توجه دیگر استفاده از بسترهای تبلیغاتی مختلف برای معرفی و دیده شدن کار است. عوامل سریال از پیش از شروع کار تبلیغات خود را شروع کردند و علاوه بر تبلیغات محیطی از ظرفیت های موجود در شبکه های اجتماعی به ویژه تلگرام به خوبی استفاده کردند؛ کانال تلگرامی شهرزاد تا الان حدود 37 هزار عضو دارد که روزانه اخبار و مطالب مرتبط با سریال را دنبال می کنند.
علاوه بر این با وجود اینکه هزینه خرید هر قسمت از سریال چهار هزار تومان است عرضه «برکینگ بد» که از سریال های مطرح آمریکایی است همراه با نسخه اصلی شهرزاد، امکان دیدن دو سریال با کیفیت را برای مخاطب فراهم می کند. 
شهرزاد در بین هنرمندان هم با اقبال خوبی مواجه شده و با گذشت تقریبا یک چهارم از سریال هنرمندان زیادی همچون پرویز پرستویی، عبدالله اسکندری و...  دیدن شهرزاد را پیشنهاد می کنند.
تا به اینجا هشت قسمت از پخش سریال گذشته و هر روز بر مخاطبان «شهرزاد» افزوده می شود؛ آنچه که تا الان از کار دیده شده موفق بوده و به نظر می رسد این موفقیت تا انتهای کار ادامه داشته باشد؛ اگر به دنبال دیدن یک سریال خوب هستید که از نظر محتوا و ساختار قابل قبول باشد دیدن شهرزاد را به شما پیشنهاد می کنیم.