تبیان، دستیار زندگی
کانال های تلگرامی کاربران زیادی را مشغول به خود کرده؛ از داعش و بی بی سی فارسی گرفته تا خبرگزاری های داخلی و اشخاص سیاسی که از این امکان جدید به عنوان فرصتی برای بیان نظرات یک طرفه خود استفاده می کنند.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

با آمدن کانال ها، تلگرام فیلتر می شود؟

کانال های تلگرامی کاربران زیادی را مشغول به خود کرده؛ از داعش و بی بی سی فارسی گرفته تا خبرگزاری های داخلی و اشخاص سیاسی که از این امکان جدید به عنوان فرصتی برای بیان نظرات یک طرفه خود استفاده می کنند.

علی احمدی- بخش ارتباطات تبیان

تلگرام

حدود یک سال از آمدن تلگرام می گذرد؛ برنامه ای که با آمدنش شبکه های اجتماعی زیادی کنار زده شد و مهمترین آنها وایبر بود. اصلی ترین بهانه برای کوچ کاربران از وایبر به تلگرام کندی و اختلالات وایبر بود.
سرعت، امکان تشکیل گروه هایی با بیش از صد نفر، ارسال متن های طولانی و... از مزایای تلگرام بود که کاربران را به سمت خود کشید و تا الان به خوبی توانسته حفظ کند.
محتوای شبکه های اجتماعی به فراخور ویژگی و امکاناتی که دارند شکل می گیرد. تلگرام هم با توجه به ویژگی هایی که داشت محتوایی متناسب با قابلیت هایش تعریف کرد. نحوه استفاده کاربران از تلگرام تا الان تغییراتی داشته و هر زمانی بنا بر امکاناتش کاربر را همراه کرده است.
امکان ارسال مطالب طولانی از مزایایی بود که جهت ارسال متن های مختلف استفاده شد. از نقدها و تحلیل های جدی در حوزه های مختلف گرفته تا بخشی هایی از سخنان بزرگان و شخصیت های مطرح و... .
جدا از مطالب طنز، تحلیل و اظهار نظر در مورد موضوعات مختلف اتفاقی بود که با آمدن تلگرام شدت گرفت و ارسال این مطالب در گرو ها معمولا با بحث های طولانی از طرف موافقین و مخالفین همراه می شد. اتفاقی که با آمدن امکان جدید تلگرام مدتی است کمرنگ تر از قبل شده است.

کانال های تلگرامی

از آنجاییکه ارتباط در کانال یک طرفه است و هیچ ارتباطی حتی با ادمین هم وجود ندارد. عده ای با گرفتن مبلغی آدرس کانال شما را در سایر کانال ها ارسال می کنند تا عده بیشتری با کانال شما آشنا شوند یا در یک بده بستان با شرط اینکه شما آنها را معرفی کنید، کانال شما را معرفی می کنند

کانال های تلگرامی تازه ترین اتفاق در ورژن جدید این برنامه است که به شدت مورد استقبال قرار گرفته و هر چه جلوتر می رویم شاهد راه اندازی کانال های بیشتری هستیم.
کانال ها خیلی سریع در بین کاربران جا باز کرد و با وجود اینکه حدود یک ماه از آمدن این امکان جدید تلگرام می گذرد کانال های زیادی راه افتاده که هر موضوعی در آنها پیدا می شود.

کانال های تلگرام دو ویژگی عمده دارند: امکان عضویت تعداد نامحدود کاربر که راه اندازی چند گروه با یک عنوان را از بین می برد و ارتباط یک طرفه ادمین با سایر کاربران.
اما با درنظر گرفتن این دو ویژگی مزایا و معایبی وجود دارد که ممکن است در آینده ای نه چندان دور تلگرام فکر تازه ای برای آن بکند.
اینکه امکان عضویت تعدادی نامحدود در کانال وجود دارد امتیاز مثبتی است که دیگر نیاز به راه اندازی چند گروه با یک عنوان ندارد؛ گروه هایی که مدیریت و یکدستی مطالب را سخت می کرد.
یک طرفه بودن در کانال باعث می شود روند ارسال مطالب با نظم بهتری انجام شود اما این یک طرفه بودن به عقیده تعدادی از کارشناسان ماهیت شبکه های اجتماعی را دچار مشکل می کند، این که بنا در این شبکه ها حضور کاربرانی است که قرار است با هم در تعامل دو سویه باشند.
اما عده ای دیگر معتقدند این ارتباط یک طرفه امکان خوبی است که هر فرد یا رسانه ای می تواند از این طریق به راحتی حرفش را بزند و نظرات و تحلیل ها از موضوعات مختلف را منعکس کند بدون اینکه پاسخی بشنود.

بی بی سی فارسی و داعش در تلگرام
اما گروه تروریستی داعش هم که در شبکه های اجتماعی فعالیت زیادی دارد از این فرصت استفاده کرده و تنها چهار روز پس از آنکه تلگرام از راه اندازی ابزار جدید خود با عنوان «کانال ها» خبر داد، در توییتر اقدام به تبلیغ کانال گروه خود کردند. این کانال تا کنون بیش از ۴۵۰۰ ثبت نام کننده داشته است. از آن زمان به بعد، تبلیغات داعش چند دقیقه قبل از آنکه در شبکه توییتر منتشر شود اول در تلگرام ظاهر می شود.
یک هفته ای است که بی بی سی فارسی هم به جمع کانال های تلگرامی پیوسته و با وجود اینکه هنوز چندان فعال نیست تا زمان نوشتن این مطلب 65700 عضو دارد؛ اما این کانال تا به اینجا بیشتر جنبه اطلاع رسانی برنامه های شبکه بی بی سی را داشته و چندان فعال نبوده است. حضور کاربرانی که عضو این کانال هستند می تواند دلایل مختلفی داشته باشد: کنجکاوی، اطمینان بیشتر به اخبار بی بی سی فارسی نسبت به سایر رسانه ها، در جریان قرار گرفتن برنامه هایی که از شبکه بی بی سی پخش می شود ،به ویژه برای کسانی که به ماهواره دسترسی دارند، گروهی که ماهواره ندارند و از این امکان برای مطلع بودن از برنامه های این شبکه استفاده می کنند و...

پول بدهید، کانال شما را معرفی کنیم!
ظاهرا راه اندازی کانال ها عده ای را به این فکر انداخته تا تَب راه اندازی و استفاده از این کانال ها داغ است با انجام کارهای تبلیغاتی و دریافت هزینه از این فرصت استفاده کنند.
از آنجاییکه ارتباط در کانال یک طرفه است و هیچ ارتباطی حتی با ادمین هم وجود ندارد. عده ای با گرفتن مبلغی آدرس کانال شما را در سایر کانال ها ارسال می کنند تا عده بیشتری با کانال شما آشنا شوند یا در یک بده بستان با شرط اینکه شما آنها را معرفی کنید، کانال شما را معرفی می کنند.

هر کانال یک رسانه مستقل

به نظر می رسد با نزدیک شدن به ایام انتخابات استفاده از کانال ها بیشتر شود و احتمال اینکه کاندیداها بخواهند از این فضا برای بحث تبلیغات استفاده کنند دور از ذهن نیست، کما اینکه در حال حاضر هم به شکل کمرنگ این اتفاق افتاده و فعلا چهره های زیادی با نام خودشان کانال زدند که چندان فعال نیستند و باید دید در آینده چه فکری دارند

شیوه استفاده از این کانال ها متفاوت است؛ از گروه هایی که به سرعت کانال راه انداختند خبرگزاری ها و سایر رسانه ها بودند تا از این طریق اخبار و محتوای خود را به دلیل یک طرفه بودن کانال بدون هیچ نگرانی از واکنش ها و بحث های معمول گروه های خبری  ارسال کنند.
اخبار پر بازدید، اخبار و گزارش های تولیدی، از مطالبی است که در این کانال ها ارسال می شود و در هر حال حاضر تقریبا تمام خبرگزاری های مطرح و تعداد زیادی از سایر رسانه ها از طریق کانال با کاربران خود در ارتباط هستند.
اگر بخواهیم تعداد کاربران عادی کانال های تلگرامی را بر اساس موضوع دسته بندی کنیم بیشترین مطالب ارسالی مربوط به مطالب طنز و سرگرمی است، اما در بین خبرنگاران، خبرگزاری ها و کانال های مرتبط به اشخاص و گروه های سیاسی استقبال بیشتری دارد.
با شروع ماه محرم تعدادی از هیئت های شناخته شده با راه اندازی کانال گزیده ای از صوت و تصویر برنامه های هر شب را منتشر می کنند که به تعداد زیادی در گروه ها بازنشر می شود.
و تعداد بسیاری از موضوعات که در حال حاضر کانال تلگرامی دارند...

شیوه جدید تبلیغات سیاسی
گروه های سیاسی از دیگر مشتریان کانال های تلگرامی هستند که با عنوان های مختلف مشغول به کار شدند، بعضی با نام اشخاص و تعدادی هم با نام احزاب و گروه های سیاسی.
به نظر می رسد با نزدیک شدن به ایام انتخابات استفاده از کانال ها بیشتر شود و احتمال اینکه کاندیداها بخواهند از این فضا برای بحث تبلیغات استفاده کنند دور از ذهن نیست، کما اینکه در حال حاضر هم به شکل کمرنگ این اتفاق افتاده و فعلا چهره های زیادی با نام خودشان کانال زدند که چندان فعال نیستند و باید دید در آینده چه فکری دارند.
از هفته گذشته تلگرام چندین بار دچار اختلال و کندی شد که ظاهرا مشکل داخلی بود و گمانه زنی هایی را برای فیلتر شدن این برنامه به وجود آورد. عده ای این اختلالات را جهت یافتن راهی برای استفاده از شبکه های اجتماعی در انتخابات پیش روی مجلس می دانند.
با توجه به اینکه انتخابات مجلس اولین دوره از انتخابات جدی است که در زمان همه گیری استفاده از شبکه های اجتماعی برگزار می شود، به عنوان رسانه ای که به راحتی در دسترس قرار دارد و هر کس با هر عقیده ای امکان اظهار نظر و ارسال خبر دارد باید دید با نزدیک شدن به انتخابات مسئولین کدام راه را انتخاب می کنند؛ فیلتر شدن و ایجاد اختلال در شبکه های اجتماعی یا امکان فضای باز برای واکنش و اظهار نظرهای کاربران؟!