تبیان، دستیار زندگی
در پس تحصن در مقابل مجلس که از چند طریق مخالفت رهبری با آن ثابت شد، چه چیزی وجود دارد؟
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

پایان یک تحصن

در پس تحصن  در مقابل مجلس که از چند طریق  مخالفت رهبری با آن ثابت شد، چه چیزی وجود دارد؟

امیر رضوانی-بخش سیاست تبیان
تحصن بهارستان

چند روزی ضلع شمال شرقی شاهد تجمع و تحصن افرادی بود که از دوشنبه هفته گذشته 6 مهر تا ظهر روز شنبه که بیانیه پایانی تجمع خود را  قرائت کردند در این مکان چادر زده بودند.
طلبه ای قمی با نام حجت الاسلام عمار عمارلو به همراه همسر و سه فرزندش در مخالفت با برجام و اعلام نظرشان مقابل مجلس تحصن کرده که به تدریج بر تعداد همراهان آقای عمارلو افزوده شد.  در این چند روز، تعدادی از نمایندگان و برخی چهره ها در بین آنها حاضر شده و حتی برخی به جمع متحصنین پیوسته بودند.
اما ادامه این تحصن به دلیل فقدان مجوز با واکنش فرمانداری روبرو شد و حکم قضایی برای برخورد با این تحصن غیر قانونی صادر شد ولی نیروی انتظامی برخوردی با این افراد نکرد فقط رئیس پلیس تهران بزرگ با  لباس شخصی در جمع این افراد حضور یافت و با تبیین نظر رهبر معظم انقلاب مبنی بر مخالفت با ادامه کار این افراد از آنان خواست تا به اقدام غیرقانونی خود پایان داده و محل را ترک کنند.
موضوعی که عمارلو طلبه معترض آن را از چند جهت پیگیری کرده و نسبت به مخالفت رهبری با این تحصن اطمینان حاصل کرد. خود در اینباره می گوید:" من از طریق تلفن سردار ساجدی نیا با سردار وحید از مسئولان ارشد دفتر رهبر معظم انقلاب گفت وگو کردم و ایشان تأکید کرد، نظر دفتر رهبری پایان دادن به این اجتماع است."
نکته مثبت این تحصن نحوه برخورد و تعامل تحصن کنندگان برای پایان دادن به حرکت خود و تمکین به قانون در ادامه رفتارخود و تبعیت از نظر مقام معظم رهبری بود. عمارلو در این باره ضمن تشکر تحصن کنندگان گفت: از چند مسیر موثق، مطلع شدیم که رهبر معظم انقلاب با ادامه این تحصن مخالف هستند. وی با بیان اینکه وظیفه ما اطاعت محض از رهبری است تاکید کرد: صدای ما به معظم له رسیده و ایشان با تدبیر خود، تصمیم به مخالف با این اجتماع گرفته اند.

قانون باید برای همه فصل الخطاب باشد. باید یاد بگیریم به قانون هر چند مخالف ما باشد احترام بگذاریم، اگرتمکین به قانون یک فرهنگ شود بسیاری از مشکلات اجتماعی، فرهنگی و سیاسی ما حل می شود. قانون باید برای همه یکسان باشد نه برادرزاده بشناسد و نه کسی خود را کاسه داغ تر از آش آن کند

اما نکته قابل تامل این تحصن غیرقانونی بودن آن است و این ایراد وارد است که نباید عده ای غیرقانونی و بدون مجوز اقدام به طرح مطالبات خود می کردند. بیان انتقادات و نقطه نظرات پیرامون مسائل مختلف امری لازم و سازنده است اما شیوه بیان آن، موضعی است که باید مورد توجه و دقت قرار گیرد.
در زمانی که رهبری کار را بررسی  و موافقت یا مخالفت با برجام را علی رغم عدم تمایل دولت به مجلس سپردند و نمایندگان ملت هم با تشکیل کمیسیون ویژه نسبت بدین کار اقدام کرده و با همفکری طیف های مختلف در روندی قانونی و عقلانی مشغول بررسی توافق هسته ای می باشند بیان نقطه نظرات خارج در شکل غیرقانونی خود چه محلی از اعراب دارد. اعتراضی که می توانست در بسترهای قانونی و مناسب خود چون رسانه ها و یا گردهمایی هایی که در اینباره در طول مذاکرات مسبوق به سابقه است مطرح شود. شیوه ای که تنها دست کسانی که در هر دو طیف موافق و مخالف می خواهند به جای عقلانیت از شرایط احساسی و با عملیات روانی حرف خود را به کرسی بنشانند از آن سود می برند.
ممکن است عده ای باشند که بگویند به روند بررسی نقد وارد است و حرف آنها شنیده نمی شود، به نمایندگان خود به راحتی دسترسی ندارند که درست هم می گویند اما باید دانست رهبری همیشه موافق تبیین انتقادها به صورت سازنده و در مسیر قانونی خود بوده اند در سال 88 هم  یکی از ایرادات این بود که عده ای انتقاد و نظر خود را از غیر مسیر قانونی خود دنبال می کردند که موجب هرج و مرج و سوءاستفاده ها شد.اینکه عده ای حرف خود را به هر صورت ممکن بخواهند به کرسی بنشانند و بیان کنند موجبات بی نظمی و آسیب خواهد شد.
قانون باید برای همه فصل الخطاب باشد. باید یاد بگیریم به قانون هر چند مخالف ما باشد احترام بگذاریم، اگرتمکین به قانون یک فرهنگ شود بسیاری از مشکلات اجتماعی، فرهنگی و سیاسی ما حل می شود. قانون باید برای همه یکسان باشد نه برادرزاده بشناسد و نه کسی خود را کاسه داغ تر از آش آن کند.
فعالیت برای هر طیف فکری و هر حرف حق و دلسوزانه ای بیرون از چهارچوب قانون باید خط قرمز باشد، چرا که هر کس که حق را با خود بپندارد  و روند بروکراسی را که معیوب هم هست برای اعاده حق دور بزند سنگ روی سنگ بند نمی شود.
پیگیری مسائل از طریق روند های  تعیین شده خود هم احترام به خرد جمعی است و هم تلاش برای ایجاد نظم و آرامش در جامعه. حاکمیت قانون و شرع، حاکمیت عقل و نظم است بسیاری از مشکلات امروزی ما این است که برای برخی از مسئولین و مردم نفع شخصی بر قانون ارجحیت دارد و قانون فقط برای دیگری خوب است.

تمکین به قانون، تبدیل نکردن اختلاف نظر به دشمنی، بیان سازنده و سودمندانه انتقادها و احترام به خرد جمعی و روند عقلانی امور در جامعه موضوعاتی است که باید عده ای از هر جناح سیاسی  بدان توجه کنند

از نقاط منفی دیگر این تحصن شرکت نمایندگانی در حرکتی غیرقانونی بوده است. نمایندگان نه تنها باید مودب به آداب قانون، بلکه باید اشاعه دهنده و الگوی قانونمداری نیز باشند. نمایندگانی که خود کوچکترین رفتارهای جناح های رقیب خود را زیر ذره بین میگذارند و بدانها ایراد وارد می کنند باید دقت بیشتری در رفتارهای خود به خرج دهند. شاید آنها هرگونه حق را تشخیص دهند قانون را منطبق با آن و  با منطق خود خط کشی و تعریف  کنند!
اگر تجمعی مخالف نظر آنها برپا شده بود و نمایندگان در آن شرکت می کردند چه مواضعی در مقابل آنها می گرفتند؟ این دقیقا ایراد دیگری است که باید درباره تحصن بدان توجه شود گاهی در پلاکاردهای این تجمع و برخی از حرکات مشابه تندروی هایی دیده می شود که دیگر نه رنگ و بوی انتقاد که افترا، بی انصافی و بی اخلاقی دارند.
بارها شاهد بوده ایم که با اینکه رهبری مذاکره کنندگان را فرزندان انقلاب و تلاشگر خواندند عده ای به بهانه وجود ابهامات و ایراداتی به جای بیان نقد، کل تلاش و بعضا گذشته و حال اشخاص را زیر سوال برده اند. اخلاق، انصاف و خویشتنداری از نکات دیگری است که باید در کنار قانون مداری  آن را تمرین کنیم.
اینگونه رفتارها در هر سطح و موقعیتی و با هر نیت نادرستی ، امری آسیب زا و بستر سوء استفاده ها می باشد، چه در مخالفت با برجام باشد چه در مخالفت با نتایج قانونی یک انتخابات که باید جلوی این رفتارها را گرفت و باید شیوه درست بیان انتقادها و مخالفت ها را فرهنگ سازی کرد.
تمکین به قانون، تبدیل نکردن اختلاف نظر به دشمنی، بیان سازنده و سودمندانه انتقادها و احترام به خرد جمعی و روند عقلانی امور در جامعه موضوعاتی است که باید عده ای از هر جناح سیاسی بدان توجه کنند.