تبیان، دستیار زندگی
یکی از کارهایی که در مدرسه توسط مربیان پرورشی صورت می گیرد، نوشتن احادیث و آیات مختلف قرآنی روی بردهای مدرسه است....
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

بهداشت از نگاه دین

یکی از کارهایی که در مدرسه توسط مربیان پرورشی صورت می گیرد،‌  نوشتن احادیث و آیات مختلف قرآنی روی بردهای مدرسه است.

با توجه به سن بلوغ دانش آموزان در مدرسه، آن ها نیاز دارند که به مسائل بهداشتی خود بیشتر توجه کنند. توجه به بهداشت روزانه از موارد ضروری است که مربیان در مدرسه می توانند در نهادینه شدن بهداشت در دانش آموزان نقش موثری داشته باشند.

بهداشت از نگاه دین

در این مقاله تعدادی حدیث آورده شده است که شما مربیان عزیز می توانید با نصب این نوشته ها در نمازخانه یا راهروهای مدرسه در نهادینه کردن بهداشت در دانش آموزان موثر باشد.


آیا دین به امور روزمره زندگی انسان نیز توجه دارد؟


برخی تصور می کنند دین تنها مخصوص مساجد است و در زندگی روزانه ی بشر جایی ندارد؛ دین تنها محدود به عبادت و نماز و روزه نیست، ابعاد دین به گستردگی تمام زندگی انسان است یعنی برای همه ی جوانب زندگی انسان برنامه دارد. در این طرح سعی داریم آداب غذا خوردن، بهداشت حمام کردن، بهداشت لباس و ... را از نگاه آیات و روایات بررسی کنیم.

بهداشت غذا خوردن


1. « فلینظر الانسان الی طعامه »( عبس/24)، « انسان باید به غذای خویش بنگرد ».
2. پیامبر اکرم (ص) فرمود: « کل و انت تشتهی و امسک و انت تشتهی» ( بحارالانوار،ج62،ص 290)،« غذا را با اشتها بخور و در حالی که هنوز اشتها داری، دست از غذا بکش».
3. پیامبر اکرم (ص) فرمود: « من قل طعمه صح بطنه و صفا قلبه و من کثر طعمه سقم بدنه و قسا قلبه»( میزان الحکمه، ح 579)، « هر کس کم بخورد بدنش سالم می ماند و صفای دل می یابد و هرکس پرخوری کند، بدنش بیمار و قلبش سخت می شود.
4. امام علی (ع) فرمود: « ابدووا بالملح فی اول طعامکم»( وسائل الشیعه، ج 24، ص 404)، « غذا خوردن را با چشیدن نمک آغاز کنید».
5. امام صادق (ع) فرمود: « اغسلوا ایدیکم قبل الطعام و بعده»( المحاسن، ج1،ص425)، « دست هایتان را قبل از خوردن غذا و بعد از آن بشویید».
6. امام صادق(ع) فرمود: « و نهی رسول الله ان ینفخ فی طعام او شراب »( بحارالانوار، ج75، ص 50)، پیامبر خدا از فوت کردن در غذا و آشامیدنی نهی فرمودند.
7. امام صادق(ع) فرمود: « اصل خراب البدن ترک العشاء» ( الکافی، ج6، ص288)، « ریشه ی (بیماری و ) خرابی بدن ترک شام است».
8. امام رضا(ع) فرمود: « من اراد ان لایوذیه معدته فلایشرب بین طعامه ماء»( بحارالانوار، ج62،ص323)، « هرکه می خواهد معده اش آزارش ندهد، در بین غذا آب نخورد».

بهداشت حمام کردن


1. امام باقر(ع) فرمود: « اذا خرجنا من الحمام خرجنا متعممین شتاء کان او صیفا ً... هو امان من الصداع»( مکارم الاخلاق، ص55)، « وقتی از حمام خارج می شویم – چه در زمستان و چه در تابستان- سر خود را می پوشانیم، این کار برای جلوگیری از سردرد است».
2. امام صادق (ع) فرمود: « ایاک و شرب الماء البارد فی الحمام فانه یفسد المعدة»( الامالی، صدوق، ص 445)، « از نوشیدن آب سرد در حمام بپرهیز که معده را تباه می کند».
3. امام صادق (ع) فرمود: « و صب الماء البارد علی قدمیک اذا خرجت فانه یسل الداء من جسدک»( الامالی، ص 445)،« هنگام خارج شدن از حمام بر دو پای خود آب سرد بریز، این کار بیماری را از بدنت بیرون می کند».
4. امام کاظم (ع) فرمود: « الحمام- یومٌ و یومٌ لا- یکثر اللحم و ادمانه فی کل یومٍ یذیب شحم الکلیتین»( الکافی،ج6،ص496)،  یک روز در میان حمام رفتن بر گوشت بدن می افزاید و هر روز به حمام رفتن چربی کلیه ها را آب می کند ( سبب لاغری می شود).

بهداشت لباس


1. « قد انزلنا علیکم لباساً یواری سوآتکم و ریشاً و لباس التقوی ذلک خیرٌ»( اعراف/26)،« برای شما پوشاکی فرو فرستادیم که عورت شما را می پوشاند و (برای شما) زینتی است و بهترین جامه، جامه ی تقواست».
2. پیامبر اکرم فرمود: « البسوا من ثیابکم البیاض، فانها من خیر ثیابکم »( میزان الحکمه، ح 18061)، « لباس های سفید بر تن کنید که از بهترین جامه های شماست».
3. پیامبر اکرم (ص) فرمود: « من اتخذ ثوباً فلینظفه» ( الکافی، ج6، ص441)، « هرکس جامه ای می پوشد باید آن را پاکیزه نگه دارد».
4. امام علی (ع) فرمود:« النظیف من الثیاب یذهب الهم و الحزن »( الکافی، ص 444)، « لباس پاکیزه اندوه را می زداید».
5. امام صادق (ع) فرمود: « الثوب النقی یکبت العدو»( الکافی، ج6، ص 488)، « جامه ی پاکیزه دشمن را خوار می کند».

بهداشت موی سر


1. پیامبر اکرم (ص) فرمود: « من اتخذ شعراً فلیحسن ولایته او لیجزیه»( وسائل الشیعه، ج2، ص 129)، « هر کس موی سر را بلند کند یا باید خوب به آن رسیدگی کند یا کوتاهش کند».
2. امام صادق (ع) در تفسیر آیه ی : « خذوا زینتکم عند کل مسجدٍ» ( اعراف/31)، یعنی : به هنگام عبادت زیورهای شایسته استفاده کنید، فرمودند:
« المشط، فان المشط یحسن الشعر» « منظور شانه کردن است، زیرا شانه کردن مو را زیبا می کند».
3. امام صادق (ع) فرمود: « غسل الراس بالخطمی نشرة»( وسائل الشیعه، ص 61)، « شستن سر با ختمی موجب شادابی است».
4. امام صادق(ع) فرمود: « لاتتسرح فی الحمام فانه یرق الشعر»( مکارم الاخلاق، ج1، ص 165)، « در حمام شانه نزنید که موی را سست می کند».


مرکز یادگیری سایت تبیان

تهیه: فاطمه شیرزاده