تبیان، دستیار زندگی
روزانه، در بسیاری از آزمایشگاه های تشخیص طبی و تحقیقاتی، تعداد زیادی لام برای نمونه گذاری و رنگ آمیزی مهیا می شود. در بسیاری از آزمایشگاه¬¬ها، اغلب این لام ها که هریک حاوی نمونه های متفاوتی هستند،..
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : مهدی رحمانی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ساخت گیره نگهدارنده لام
ساخت گیره نگهدارنده لام

دهمین دوره از پروژه‌های دانش‌آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پرشور شما دوستان و علاقه‌مندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز همچون سال‌های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح‌ها و ایده‌های خلاقانه خود در منوی "پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه‌ها یاری نموده‌اند. هم چون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده‌های جالب، علاوه بر قدردانی از این دوستان نوآور، زمینه‌ای را برای ایده پروری سایر پژوهشگران علاقه‌مند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح‌های جدید شما عزیزان هستیم.

نام ایده: ساخت گیره نگهدارنده لام
نام ارائه‌دهنده/دهندگان: غزال پورعابدینی اقدم، ریحانه بختیاری
زمینه و نوع پروژه: شیمی
درجه سختی: متوسط
نام مدرسه: دبیرستان فرزانگان 6 تهران
 
روزانه، در بسیاری از آزمایشگاه های تشخیص طبی و تحقیقاتی، تعداد زیادی لام برای نمونه گذاری و رنگ آمیزی مهیا می شوند.

در بسیاری از آزمایشگاه ها، اغلب این لام ها که هریک حاوی نمونه های متفاوتی هستند، پس از چیده شدن در ظروف ویژه ای در جاهای رنگی، به واسطه آزمایش گر و یا به صورت اتوماتیک توسط دستگاه فرو می روند.

در ابتدا تصور نمودیم که این روش به علت حجم رنگ مصرفی بالا و یا خرید دستگاه مخصوص، از نظر اقتصادی به صرفه نمی باشد و باید روش جایگزینی را انتخاب نمود.

اما پس از مصاحبه با کارشناسان بخش مرجع سلامت وزارت بهداشت و تحقیقات دیگر دریافتیم که روش مذکور برای لام های پاتولوژی و رنگ آمیزی بافت های گیاهی قابل قبول است، و استفاده برخی از آزمایشگاه ها از روش مذکور برای رنگ آمیزی لام های میکروبی قابل توجیه نیست.

در نهایت این مسئله تاییدی شد تا برای مشکل رنگ آمیزی تعداد بالای لام در آزمایشگاه ها به دنبال راه حل بهتری برویم. امروزه بسیاری از آزمایشگاه های مرجع و معتبر به رنگ آمیزی لام های میکروبی به صورت تک به تک روی آورده اند.

ساخت گیره نگهدارنده لام

در این روش لام ها بر روی یک پایه فلزی که بالای تشتک رنگ آمیزی یا سینک آزمایشگاه قرار گرفته است چیده می شوند و در صورت چند مرحله ایی بودن رنگ آمیزی، آزمایش گر برای خالی نمودن رنگ هر مرحله و اضافه کردن رنگ مرحله بعد یا شستشو هر لام، مجبور به برداشتن تک به تک آن ها و کج نمودن هر یک با پنس و یا گیره چوبی است. این روند علاوه برآن که مشکل بوده و احتمال برخورد پنس با لام های دیگر یا شکستن لام مورد نظر حین برداشتن و یا افتادن آن در تشتک یا سینک را به همراه دارد و در تعداد زیاد نمونه زمان بر نیز می باشد.

دانش آموزان در مصاحبه با بخش مرجع سلامت وزارت بهداشت و تحقیقات پیرو آن، دریافتند علاوه بر موارد مذکور چیدن لام ها بر روی پایه نیز قوانینی را دارد که رعایت آن ها توسط آزمایشگر گاهی نادیده گرفته می شود. برای مثال، فاصله بین لام ها بر روی پایه، حداقل باید یک سانتی متر بوده و یا بر روی هر پایه نباید بیشتر از دوازده لام چیده شود.
 
در نتیجه گروه پژوهشی بر آن شد که با ساخت گیره نگهدارنده ای بتواند 8 لام را بر روی یک پایه دسته دار با رعایت استانداردهای مربوطه (تعداد و فاصله ما بین لام ها) حفظ نماید. این وسیله علاوه بر فراهم کردن تکیه گاه مطمئن برای لام ها، به آزمایشگر این امکان را می دهد که با در دست گرفتن دسته پایه مذکور، بدون اختلاط رنگ لام ها، نمونه های هر یک را همزمان مدیریت نموده و رنگ آمیزی را تسهیل و تسریع کند.

روش پژوهش

مواد و وسایل موردنیاز

  1. بطری دیش
  2. محیط نوترین آگار
  3. اتوکلاو
  4. سواپ
  5. لام
  6. پایه فلزی مخصوص رنگ آمیزی لام
  7. کیت رنگ آمیزی گرم
  8. پیست حاوی آب مقطر
  9. پایه طراحی شده

روش انجام تحقیق

در ابتدا 4 گیره تخته شاسی تهیه شد و توسط جوش کار به پایه سفارش داده شده متصل گردید، بعد از تهیه 4 گیره تخته شاسی، به شرکت مهندسی سبز سفارش طرح پیشنهادی برای ساخت داده شد، در مرحله بعد ورق سلیکونی تهیه و به سازه اضافه گردید.

پس از تکمیل سازه و اطمینان نسبی از عملکرد آن پلیت حاوی محیط کشت نوترین آگار استریل تهیه و با سواپ کشیده شده بر سطح میز آزمایش گاه، کشت چمنی انجام گرفت، پلیت مورد نظر در دمای 37 درجه به مدت 24 ساعت در انکوباتور گرمادهی شد، پس از رشد کلنی ها 2 لام جاوی گسترش میکروبی تهیه شد، 8 لام در سازه هدف و 8 لام دیگر بر روی پایه فلزی موجود در آزمایشگاه چیده شد.

ساخت گیره نگهدارنده لام

برای تثبیت باکتری 8 لام سوار بر سازه همزمان سه بار از روی شعله عبور داده شد و 8 لام دیگر نیز تک به تک سه بار از روی شعله عبور داده شد. مقداری رنگ کریستال ویوله بر روی گسترش میکروبی هر لام ریخته شد و پس از گذشت یک دقیقه رنگ 8 لام سوار بر سازه با یک حرکت خالی شد و با عبور آب از روی لام های مورب تحت شستشو قرار گرفت و رنگ موجود بر روی لام های دیگر به صورت تک به تک خالی و تحت شستشو با آب قرار گرفت.


با مورب نمودن سازه الکل را روی لام ها ریخته و پس از شفاف شدن الکل خروجی لام ها با آب شستشو داده شدند، در پایان لام ها زیر میکروسکوپ بررسی گردید.

مهارت‌های کسب شده

آشنایی با شیوه انجام پژوهش


بخش پژوهش های دانش آموزی تبیان، تهیه:مهدی رحمانی

تنظیم: علی سرمدی