تبیان، دستیار زندگی
هفته دولت فرصت مغتنمی برای ارزیابی از عملکرد دولتمردان است. در این فرصت منتقدان منصف و دلسوز می توانند نقدهای خود را به عملکر دولت مطرح کنند و دولتی ها نیز تریبون هایی در اختیار دارند تا عملکرد خود را در معرض دید افکار عمومی و به قضاوت مردم بگذارند.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

بمبی وحشتناک تر از بمب هسته ای در دولت یازدهم


هفته دولت فرصت مغتنمی برای ارزیابی عملکرد دولتمردان است. در این فرصت منتقدان منصف و دلسوز می توانند نقدهای خود را به عملکرد دولت مطرح کنند و دولتی ها نیز تریبون هایی در اختیار دارند تا عملکرد خود را در معرض دید افکار عمومی و به قضاوت مردم بگذارند.

حل مناقشه هسته ای و کاهش نرخ تورم، نقاط درخشان عملکرد دولت یازدهم

محمدرضا تابش

هفته دولت فرصت مغتنمی برای ارزیابی از عملکرد دولتمردان است. در این فرصت منتقدان منصف و دلسوز می توانند نقدهای خود را به عملکرد دولت مطرح کنند و دولتی ها نیز تریبون هایی در اختیار دارند تا عملکرد خود را در معرض دید افکار عمومی و به قضاوت مردم بگذارند.
محمدرضا تابش از معدود نمایندگان اصلاح طلب مجلس شورای اسلامی است که معتقد است دولت در عرصه سیاست خارجی، برداشتن سایه امنیتی از فعالیت صنوف مختلف سیاسی و کاهش نرخ تورم عملکرد مثبتی داشته و البته باید در جهت بهبود معیشت و اقتصاد خانوارها و مردم کارهای شایسته‌تری انجام دهد.
او معتقد است که با توجه به مقتضیات زمانی و محدودیت‌ها و فشارهای خارجی و داخلی که به دولت وارد شده، عملکرد دولت عملکرد قابل قبولی بوده است.
مشروح گفت و گوی محمدرضا تابش با تبیان به شرح زیر است:
-دولت یازدهم چقدر توانسته به شعارهای انتخاباتی خود عمل کند؟
دولت 2 شعار راهبردی داشت که این شعارها مورد اقبال مردم قرار گرفت و طبقات و طیف‌های مختلف بر اساس آن رأی دادند. یکی از چیزهایی که مورد استقبال عامه مردم قرار گرفت این بود که چرخ زندگی مردم باید بچرخد، چرخ سانتریفیوژها هم باید بچرخد. هم منافع ملی مدنظر قرار داشت هم اینکه معیشت و اقتصاد مردم باید درست باشد. بنابراین طیف‌های مختلف به اتکای این شعار به این دولت رأی دادند.
مطلب دوم برداشتن سایه امنیتی سنگین روی فعالی صنوف مختلف، احزاب و جناح‌ها در داخل کشور بود و بیشتر میدان دادن به آزادی اجتماعات،‌ آزادی بیان و آنچه مردم به خاطر آن قیام کرده بودند که این هم مورد اقبال گروه‌ها، جناح‌ها و عامه مردم قرار گرفت.
حالا باید ببینیم نسبت به این 2 امر که تقریباً دربرگیرنده همه شعارهای آقای رئیس جمهور است چه کارهایی انجام شده، دولت چه مقدورات و امکاناتی داشته و چه کارهایی بر زمین مانده است. زیرا بدون توجه به امکانات دولت نمی‌توانیم ارزیابی صحیحی داشته باشیم. در عرصه دیپلماسی هسته‌ای و دیپلماسی خارجی دولت خوب عمل کرده، همه توانش را معطوف بر این کرده که این قضیه مذاکره با 1+5 بر سر خاتمه دادن به مناقشه هسته‌ای دنبال شود‌،‌ رهبر معظم انقلاب بسیار عالی حمایت کردند که همین‌جا جای تشکر و قدردانی از ایشان هست، دولت تیم ورزیده‌ای را برای این کار گذاشت و هم و غم‌اش را مصروف این کرد که مسأله حل شود و در واقع دولت به وعده‌ای که داشت عمل کرد.  به هر حال خوشبین‌ترین آدم‌ها پیش بینی می‌کردند 10 تا 15 سال طول می‌کشد تا  قطعنامه‌ها را باطل کنیم. پس دولت در این عرصه خوب کار کرده است.

باید شرایط را با چند سال پیش مقایسه کرد. آن وقت متوجه می‌شویم در عرصه سیاست داخلی، خارجی، آزادی بیان، آزادی مطبوعات، آزادی فعالیت احزاب و گروه‌ها و فعالیت‌های هنری چه تحول مثبتی انجام گرفته است


-روابط کشور با همسایگان و کشورهای منطقه را در دولت یازدهم چطور می بینید؟
البته در عرصه سیاست منطقه و بین‌المللی فارغ از مسأله هسته‌ای، چون دولت همه توانش را برای حل مسأله هسته‌ای گذاشته بود قدری نیاز به جبران است  و باید سیاست منطقه‌ای‌مان را تقویت کنیم.  کشورهای دنیا بیشتر روی سیاست منطقه‌ای‌شان به واسطه حجم تبادلات بازرگانی، اقتصاد،‌ منافعی که دارند به امنیتی که باید مشترکاً برقرار کنند، تأکید دارند روی این جنبه دولت هم کار کرده که باید جبران شود. به نظر من اگر بهتر کار کرده بود، روابط ما با عربستان این‌طور تیره و تار نمی‌شد و داعش نمی‌توانست قدرت بگیرد. کما اینکه وقتی ما در سیاست‌های منطقه‌ای‌مان خوب عمل کردیم توانستیم شرّ صدام را کم کنیم و طالبان و القاعده را بیرون بیاندازیم. اما تمرکز بیشتر روی مسأله هسته‌ای بوده البته الان آقای ظریف در این راستا فعال شده است.
-عملکرد دولت را در عرصه اقتصادی چطور ارزیابی می‌کنید؟
در عرصه اقتصاد دولت چه ابزاری دارد؟ از یک طرف دولت مواجه است با صندوق‌هایی که مجوز گرفتند، بانک‌هایی که تابع مقررات و ضوابط دولت نیستند و به نهادهای قدرتمندی متکی هستند، به هر حال پول دست آنهاست و آن را در راستای سیاست‌های پولی و مالی صرف نمی‌کنند. پس در این عرصه هم دولت خیلی قدرت ندارد که بتواند اعمال نظارت کند و این مسائل ساختاری باید جایی حل شود.

محمدرضا تابش

وضعیت طوری شد که دولت بودجه پروژه‌های عمرانی را در حد بسیار کم و محدودی توانسته پرداخت کند در حالی که پرداخت حقوق به کارمندانش با تنگنا مواجه است و وزیر اقتصاد هم گفت وقتی قرار است یارانه پرداخت شود روزهای مصیبت‌بار و فاجعه‌باری برای دولت است. بنابراین دولت با این تنگناهای مادی مواجه بود ولی علی‌رغم این تنگناهای مادی و اوضاع رقت‌بار اقتصادی و کمبود منابع دولت و بانک‌ها چراغ تولید را فروزان نگه داشته و نگذاشته ظرفیت‌های تولیدی کشور از بین برود و بر تعداد بیکاران اضافه شود. بلکه توانسته تورم 40 درصدی را به 14 تا 15 درصد برساند. البته رکود هست و فشار روی تولیدکنندگان هست ولی آیا در این شرایط بهتر از این می‌شد عمل کرد؟ مسلماً نه و حالا دولت باید این گره‌ها را باز کند.
-وعده‌هایی که دولت در عرصه سیاست داخلی مطرح کرده چقدر تاکنون محقق شده است؟
در عرصه داخلی رئیس جمهور به قول‌هایی که  داده در سخن،‌ عمل کرده است.ممکن است جاهایی این حرف‌ها را برای مردم بیان نکرده ولی من می‌دانم در خیلی از مجامع تأثیرگذار حرف‌ها، گفته‌ها و وعده‌ها را بیان کرده است. در عرصه داخلی به هر حال گشایشی به وجود آمده است.
وضعیت را با دولت قبل مقایسه کنید که نمی‌شد نفس کشید. الان فضا باز است و منتقدین دولت هر روز از تریبون مجلس بدترین اتهامات را به رئیس جمهور روا می‌دارند .  وزرا تحت فشار هستند و حتی وقتی اهانتی به رئیس جمهور می‌شود موضعی نمی‌گیرند چون سروکارشان با مجلس است؛ آن هم مجلسی که ترکیبش همراه دولت نیست و اگر اظهارنظری کنند در مجلس از آنها سوال می‌کنند،‌ به آنها تذکر می‌دهند یا استیضاح‌شان می‌کنند.
ایشان به قولی که داده عمل کرده، حرفهایش را زده، در بخش آزادی احزاب و گروه‌ها می‌بینیم احزاب جدیدی متولد شدند، آزادی مطبوعات تا حد زیادی بهبود پیدا کرده است. خط قرمزهای ناگفته و نانوشته زیادی وجود داشت، البته هنوز هم خلاف قانون‌هایی مثل ممنوع‌التصویری و ممنوع‌البیانی انجام می‌گیرد که آن هم به استناد مصوبات قبل است یا مراجعی که مربوط به دولت نیست.  در این عرصه‌ها دولت متناسب با اختیاراتی که داشته عمل کرده است.

وضعیت را با دولت قبل مقایسه کنید که نمی‌شد نفس کشید. الان فضا باز است و منتقدین دولت هر روز از تریبون مجلس بدترین اتهامات را به رئیس جمهور روا می‌دارند .  وزرا تحت فشار هستند و حتی وقتی اهانتی به رئیس جمهور می‌شود موضعی نمی‌گیرند چون سروکارشان با مجلس است؛ آن هم مجلسی که ترکیبش همراه دولت نیست


-مجموع عملکرد دولت در حوزه های مختلف را با شرایطی که ترسیم کردید چطور می بینید؟
مجموعا متناسب با مقتضیات و امکانات دولت به نسبت خوب عمل کرده اگرچه در موارد زیادی هم نقص دارد اما با توجه به مقتضیات زمانی و محدودیت‌ها و فشارهای خارجی و داخلی که به دولت وارد شده، عملکرد دولت عملکرد بسیار خوبی بوده ولی ده‌ها و صدها نقص می‌توان برشمرد. اما باید شرایط را با چند سال پیش مقایسه کرد. آن وقت متوجه می‌شویم در عرصه سیاست داخلی، خارجی، آزادی بیان، آزادی مطبوعات، آزادی فعالیت احزاب و گروه‌ها و فعالیت‌های هنری چه تحول مثبتی انجام گرفته است.
البته امید داریم در جهت بهبود معیشت و اقتصاد خانوارها و مردم کارهای شایسته‌تری انجام شود و در زمینه حضور گسترده‌تر جوان‌ها و خانم‌ها هم اقداماتی صورت گیرد چرا که به هر حال شاید این مسأله را بتوان ضعف دولت دانست. تا چند صباح دیگر چهار و نیم میلیون فارغ‌التحصیل بیکار خواهیم داشت که یک بمب وحشتناک است و از بمب هسته‌ای بدتر است.
دولت باید اینها را به سرعت حل و فصل کند و زمینه اشتغال جوانان، زنان و حضورشان در مسئولیت‌های اداری و یا بخش خصوصی رابه طور گسترده فراهم کند. البته گروه های منتقد دولت هم باید احترامشان حفظ شود و محل قانونی برای فعالیت آنها فراهم شود و در فرآیندها شریک شوند و دولت سعه صدر لازم را در مقابل اینها داشته باشد و زمینه فعالیت آنها در فرآیند تصمیم‌گیری‌ها،‌ مناصب و مسئولیت‌ها فراهم شود تا کشور بتواند متناسب با شأن و جایگاه مردم مسیر ترقی و تعالی و پیشرفت را طی کند. 

سارا کیان

بخش سیاست تبیان


مطالب مرتبط:

تحلیل نمایندگان از عملکرد دولت یازدهم
آیا دولت یازدهم مظلوم ترین دولت است؟
مهمترین محورهای برنامه های روحانی برای دولت یازدهم