تبیان، دستیار زندگی

مرس؛ مسافران عربستان به هوش باشند

«سندروم تنفسی خاورمیانه» معروف به بیماری مرس (MERS) یک بیماری تنفسی ویروسی متعلق به خانواده کروناویروس است که برای نخستین بار در سال 2012 در کشور عربستان سعودی شناسایی شد.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
بیماری مرس،   سندرم تنفسی خاور میانه ،  بیماری سفر حج  ، بیماری کشور عربستان،

کروناویروس شامل یک خانواده‌ی بزرگ از ویروس‌ها است که بیماری های متعددی با شدت و ضعف متفاوت از یک سرماخوردگی ساده تا سندرم تنفسی حاد یا همان سارس را باعث می‌شود.


این ویروس در همین نزدیکی یعنی کشورهای همسایه هنوز قربانی می گیرد. طبق گزارش های اخیر، وزارت بهداشت عربستان تایید کرده است که در مدت یک هفته، 49 مورد جدید مبتلا به سندرم تنفسی خاور میانه و یا همان بیماری مرس در این کشور دیده شده است.


از آنجایی که به زودی زائرین خانه ی خدا عازم این کشور خواهند شد لازم دانستیم تا در خصوص این بیماری اطلاعاتی داده و شما را با خطرات آن آشنا کنیم.

لازم است همه ی افراد بخصوص افرادی که قصد سفر به عربستان را دارند بیشتر مراقب باشند و اگر تماسی با فرد مبتلا یا فرد مشکوک به مرس داشتند، لازم است که حتی بدون مشاهده‌ی علائم خاصی تحت مراقبت قرار پزشکی قرار بگیرند

 

ویروسی که منشا حیوانی دارد و انسان را مبتلا می‌کند

تاکنون به درستی مشخص نشده است که انسان چگونه به کروناویروس مبتلا شده است. این تصور وجود دارد که در خاورمیانه، این ویروس از طریق تماس مستقیم یا غیرمستقیم با شتر آلوده به ویروس به انسان انتقال یافته است. در واقع  در کشورهای زیادی مانند عربستان سعودی، مصر، عمان و قطر، شتر را ناقل اصلی بیماری مرس می دانند.


در ابتدای ظهور این بیماری از آنجایی که کروناویروس منشا حیوانی دارد این اعتقاد وجود داشت که این ویروس صرفا از حیوانات به انسان منتقل می‌شود. اما بعد از آلوده شدن هم اتاقی های بیماران مبتلا به مرس و همچنین ابتلای کادر درمانی بیمارستان سعودی، مشخص شد که این بیماری از انسان به انسان نیز قابل انتقال است.


خوشبختانه سرایت ویروس از یک فرد مبتلا به یک فرد سالم سرعت بالایی ندارد. اما هر گونه تماس با بزاق دهان و یا تماس نزدیک با فاصله ی کمتر از یک تا دو متر و طولانی مدت با فرد آلوده، بدون رعایت اصول بهداشتی امکان انتقال و سرایت بیماری را ممکن می سازد.

 

علائم ابتلا به بیماری مرس چیست؟

بیماری مرس علائم متعددی دارد که از مهم ترین آنها می توان به تب، سرفه شدید یا مشکلات تنفسی اشاره کرد.


در آزمایشات مبتلایان به این ویروس، معمولا بیماری ذات الریه دیده می‌شود. علائم گوارشی مانند اسهال، حالت تهوع و همچنین سردرد و منگی نیز در افراد آلوده به این ویروس مشاهده می‌شود.


در موارد شدید بیماری، مشکلاتی مانند نارسایی تنفسی مشاهده می‌شود که نیاز به مراقبت های خاص درمانی دارد.

 

این بیماری در برخی افراد باعث بروز نارسایی اندام ها و بخصوص نارسایی کلیوی و یا شوک عفونی می‌شود.


به نظر می رسد که این ویروس تاثیر بیشتری در افراد دچار نقص سیستم ایمنی، افراد سالمند و افراد مبتلا به بیماری‌های مزمن مانند دیابت، سرطان یا بیماری های ریوی مزمن دارد.

 

آیا تشخیص بیماری در فرد مبتلا به سادگی صورت می‌گیرد؟

در مراحل اولیه، تشخیص بیماری چندان ساده نیست، چون نخستین علائم آن چندان خاص و شدید نیست. به همین دلیل تمام سازمان های ذی‌ربط باید تدابیر لازم برای پیشگیری و مقابله با این بیماری ویروسی را به کار بگیرند.


لازم است قبل از مسافرت به کشورهای خاورمیانه و بخصوص عربستان، سابقه ی بیماری های مسافرین به دقت بررسی شود.

 

اگر تماسی با فرد مبتلا به مرس صورت بگیرد چه باید کرد؟

تاکنون صدها نفر در عربستان، چندین نفر در کره ی جنوبی و در کشورهای دیگر حتی آمریکا و فرانسه و غیره به دلیل ابتلا به این بیماری جان خود را از دست داده اند.


بنابراین لازم است همه ی افراد بخصوص افرادی که قصد سفر به عربستان را دارند بیشتر مراقب باشند و اگر تماسی با فرد مبتلا یا فرد مشکوک به مرس داشتند، لازم است که حتی بدون مشاهده ی علائم خاصی تحت مراقبت قرار پزشکی قرار بگیرند.


البته باید گفت اکثر افرادی که با بیماران مبتلا تماس داشته اند، آلوده و بیمار نشده اند. اما در هر حال لازم است که تمام اصول بهداشتی و درمانی جدی گرفته شود.

 

واکسن و یا دارویی وجود ندارد

تاکنون واکسن یا درمانی برای مقابله با بیماری مرس کشف نشده است و درمان بر اساس علائم بیماری در پیش گرفته می‌شود.
بنابراین تنها راه ممکن برای در امان ماندن از این بیماری، مراقبت و پیشگیری است.

 

سندرم تنفسی خاور میانه

 

اگر قصد سفر به عربستان را دارید ...

قبل از هر چیز به افراد سالمند، افراد مبتلا به بیماری های مزمن (دیابتی ها، مبتلایان به نارسایی های کلیوی یا مبتلایان به بیماری های مزمن ریوی)، خانم های باردار و کودکان توصیه می‌شود که از رفتن به عربستان خودداری کنند، چون این افراد بیشتر در معرض ابتلا به کروناویروس و بیماری مرس قرار دارند.

«سندروم تنفسی خاورمیانه» معروف به بیماری مرس (MERS) یک بیماری تنفسی ویروسی متعلق به خانواده کروناویروس است که برای نخستین بار در سال 2012 در کشور عربستان سعودی شناسایی شد


در گام بعدی اصول بهداشتی را رعایت کنید. همیشه دستکش و ماسک داشته باشید. از رفت و آمد در مزارع، بازارها و هر مکانی که محل عبور یا زندگی حیوانات است خودداری کرده و اصول بهداشتی را رعایت کنید.


به طور مرتب دست هایتان را شستشو داده و ضدعفونی کنید. از تماس با حیوانات خودداری کنید. از مصرف محصولات غذایی حیوانی خام و پخته نشده مانند شیر خام یا گوشت نپخته و غیره به شدت بپرهیزید.


مصرف شیر شتر زمانی مجاز است که جزو محصولات پاستوریزه شده باشد. اگر تمایلی به مصرف گوشت شتر دارید، حتما باید از پخته بودن و عدم تماس آن با مواد غذای خام دیگر مطمئن باشید.


از تماس با افرادی که در کشتارگاه های شتر و مراکز مشابه کار می کنند بپرهیزید.


سازمان ها و نهادهای ذی‌ربط باید اطلاعات کافی درخصوص این بیماری و روش های پیشگیری از آن را به زائرین آموزش دهند. لازم است زائرین، آموزش های لازم درخصوص رعایت بهداشت عمومی برای کاهش خطر ابتلا به آنفلوانزا یا اسهال را دریافت کنند.


شستشوی دست ها با صابون، رعایت بهداشت غذایی مثل خودداری از مصرف گوشت نپخته یا غذاهای آماده، شستشوی درست میوه ها و سبزیجات و رعایت بهداشت فردی جزو موارد ضروری است که باید مورد توجه تمام مسافرین باشد.


افرادی که دچار بیماری های تنفسی می‌شوند و علائمی مانند تب و سرفه مشاهده می کنند، باید تماس خود با دیگران را تا حد امکان محدود کنند.


این افراد باید در حین عطسه و سرفه جلوی بینی و دهان خود را با دستمال تمیز بگیرند و بلافاصله آن را در سطل زباله بیاندازند. لازم است هر بار دست ها با دقت شسته شود و هر چه سریع تر به مراکز بهداشتی درمانی مراجعه کنند.


مسافران سالم نیز باید از هر گونه تماس با افرادی که دچار تب، عطسه یا سرفه و هر نوع علائم دیگری هستند خودداری کنند.


بعد از گذشت ده روز از بازگشت از حج اگر علائمی مانند تب بالای 38 درجه یا مشکلات تنفسی و سرفه و غیره مشاهده کردید، حتما به پزشک مراجعه کنید. در صورت عدم بروز این علائم، دلیلی برای نگرانی وجود ندارد.


خانواده و اطرافیان حجاج نیز بهتر است مسائل بهداشتی را به خوبی رعایت کنند و در صورت مشاهده هر گونه علائم مشکوک، به مراکز بهداشتی درمانی مراجعه کنند.


مطالب مرتبط:

مراقب بیماری مرس در سفر حج باشید 
بیماری کرونا به ایران رسید
سلامتی‌تان را در حج حفظ کنید
توصیه‌ های بهداشتی برای حجاج
توصیه های پزشکی برای حجاج بیمار

حفظ سلامت در حج
توصیه های مرکز پزشکی حج و زیارت

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.