تبیان، دستیار زندگی
ماشین های لوکس و گران قیمتی که شب ها در این خیابان ها جولان می دهند آن هم توسط جوانی که شاید نهایت ۱۸ یا ۱۹ سال سن داشته باشد شاید عجیب باشد اما عقل مردم به چشمشان است و شخصیت شما هم به ماشین زیر پایتان! بنابراین برای پیدا کردن شخصیت و احترام بیشتر افراد
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ماشین شما نشان دهنده شخصیت شماست!

ماشین های لوکس و گران قیمتی که شب ها در این خیابان ها جولان می دهند آن هم توسط جوانی که شاید نهایت ۱۸ یا ۱۹ سال سن داشته باشد شاید عجیب باشد اما عقل مردم به چشمشان است و شخصیت شما هم به ماشین زیر پایتان! بنابراین برای پیدا کردن شخصیت و احترام بیشتر افراد  ماشین لوکس اجاره کنید!...

فراوری: لواسانی - بخش اجتماعی تبیان
پورشه

ماشین را پارک می‌کند. گوشی همراهش را برمی‌دارد. شماره‌ای را می‌گیرد و منتظر می‌ماند. شخص پشت خط دعوتش می‌کند به بنگاه برود و اصرار دارد، تا خودش برسد داخل بنگاه نرود و منتظر بماند تا باهم داخل شوند. از هر 10 ماشینی که از کنارش می‌گذرند، پنج، شش تا نیش ترمزی می‌زنند و ماشینش را برانداز می‌کنند. در طول 20 دقیقه‌ای که منتظر است، بارها ماشین را جلو عقب می‌کند که به جایی نخورد و کسی به ماشینش صدمه‌ای نزند.

بعد از چنددقیقه طرف قرارداد می‌رسد، صبر می‌کند تا نزدیک بنگاه شود و بعد از اینکه مطمئن شد او را با ماشینش دیده ‌است، پیاده می‌شود. کت و شلوار مشکی پوشیده است و ساعت گران‌قیمتی به دست دارد. طرف قرارداد نگاهی به ماشین و تیپش می‌کند و با روی باز به استقبالش می‌رود. آقای مهندس خطابش می‌کند و از اینکه قرار است با او قرارداد بزرگی را ببندد اظهار خوشحالی می‌کند. داخل بنگاه می‌شوند تا قراردادشان روال قانونی‌اش را طی کند. هرچند دقیقه یک‌بار نگاهی به بیرون می‌کند و ماشینش را کنترل می‌کند. کمتر از یک ساعت بعد کارشان تمام می‌شود.

گرایش به تجملات و خود نمایی فقط مختص این جوانان نیست بلکه معضل بزرگی است که دست به گریبان بخش هایی از جامعه شده و به این راحتی هم درمان ندارد. هر قشری با هر پایگاه و درآمدی اقدام به تجمل و خود نمایی می کند

هردو از بنگاه خارج می‌شوند. این‌بار آقای دکتر خطاب می‌شود و برای همدیگر آرزوی موفقیت می‌کنند. گوشی همراهش را برمی‌دارد، شماره‌ای را می‌گیرد و منتظر می‌ماند: «کارم تموم شد. تا یک ساعت دیگه ماشین رو میارم دفترتون.» و تشکر می‌کند. موقع رفتن چندین بار خواهش می‌کند که کسی نفهمد ماشین اجاره‌ای است و از اینکه شخص سومی این را می‌داند، خجالت زده است.

مردم همه‌چیز را به چشم می‌بینند

پرونده‌های مشتریان را نگاهی می‌اندازد، بعد از چند دقیقه یکی را بیرون می‌کشد: «دلیل اصلی اجاره ماشین‌ها این است که مردم همه‌چیز را به چشم می‌بینند و احترام افراد به همدیگر براساس میزان مادیات طرفین است. کسی که بنز داشته باشد از احترام بیشتری برخوردار است تا کسی که پژو دارد. خیلی‌ها هستند برای اینکه شخصیتی برای خودشان درست کنند، ماشین اجاره می‌کنند!مثلا کسی که می‌خواهد قرارداد خیلی بزرگی ببندد، اگر با پژو زیر پایش برود نمی‌تواند قرارداد را آن‌طور که می‌خواهد پیش ببرد. متاسفانه این مشکل جامعه ماست، در واقع خود طرف مهم نیست و چیزی که اهمیت دارد، ماشین شخص است.» پرونده‌ها را مرتب می‌کند و داخل کشو می‌گذارد. سوئیچی را از جیبش بیرون می‌آورد و مشغول بازی می‌شود: «ماشین خود من ٢٠٦ است، خیلی راحتم و استرس دزد و خوردگی ماشینم را ندارم. می‌دانم وقتی می‌روم خرید، به خاطر ماشینی که دارم پول بیشتری از من نمی‌گیرند. اگر بنز داشتم حتما آقای مهندس و دکتر می‌شدم و کلی هم تحویلم می‌گرفتند. ولی اینجوری خیالم راحت‌تر است. پیش می‌آید گاهی‌وقت‌ها مثلا با سوناتا می‌روم بیرون. نگاه افراد خیلی متفاوت است. من همان آدمم. ولی وقتی با ٢٠٦ می‌روم بیرون با وقتی که با سوناتا می‌روم، برخوردها و نگاه‌ها زمین تا آسمان متفاوت است.» چنددقیقه‌ای بی‌وقفه می‌خندد و سرش را به نشانه تاسف تکان می‌دهد.

برابری اجاره روزانه پورشه با حقوق یک‌ماه کارمند

اجاره ماشین‌های لوکس، بسته به موسسه‌ای که ماشین را اجاره می‌دهد، به‌صورت ساعتی یا روزانه است. اجاره روزانه یک خودرو بنز یا پورشه، ممکن است با حقوق یک‌ماه یک کارمند برابری کند. اجاره روزانه یک دستگاه پورشه باکستر یک‌میلیون‌و٢٠٠هزارتومان و یک بی‌ام‌و Z٤ یک‌میلیون‌و٢٠٠هزارتومان است. اجاره روزانه بنز E٣٥٠ و مازراتی به روزانه دومیلیون‌تومان هم می‌رسد.
خیابان هایی که در قرق ماشین بازان است!
خیلی از این شب ها اتوبان های جنوب به شمال تهران یا جنوب به غرب هم غرق در ترافیک است و دلیل آن هم خیلی ساده است. چون هر هفته تعداد بیشتری از جوان هایی که در مناطق دیگر تهران به جز این خیابان ها ساکن هستند ،با شنیدن وصف این خیابان های بورس ماشین بازی از راه هایی دور و حتی باورنکردنی و به هر قیمتی هم که شده خودشان را به این خیابان ها می رسانند تا مثلا از قافله رینگ و اسپرت بازان جا نمانند!
خیابان هایی مثل آفریقا،نیاوران، فرمانیه، اندرزگو، پاسداران، ایران زمین، میدان کاج و …. فعلا خیابان های بورس ماشین بازی در تهران هستند و معلوم نیست تا چند سال بعد چه خیابان های دیگری به این لیست اضافه خواهند شد.اما گذشته از خود مناطق این خیابان ها که ناگفته به خوبی گویای وضعیت زندگی ودرآمد جوانان ساکن در این مناطق است، ماشین های لوکس و گران قیمتی هم که شب ها در این خیابان ها جولان می دهند آن هم توسط جوانی که شاید نهایت ۱۸ یا ۱۹ سال سن داشته باشد عجیب و حتی باور نکردنی است.

توقیف خودروها، چاره ساز می شود؟

تقریبا می توان گفت با این روایت، موضوع پیچیده این گزارش کمی روشن شد. به راستی چرا تعداد معدودی از جوانان که باید نقش اصلی در سازندگی و آبادانی کشور داشته باشند به عنوان اوقات فراغت سوار بر خودروهای آخرین مدل خیابان های این شهر را بالا و پایین می کنند؟
این موضوع علاوه بر تبعات فرهنگی و روانی زیادی که به دنبال دارد ناامنی معابر و تصادفات خیابانی را نیز شدیدا افزایش داده است.

«دلیل اصلی اجاره ماشین‌ها این است که مردم همه‌چیز را به چشم می‌بینند و احترام افراد به همدیگر براساس میزان مادیات طرفین است. کسی که بنز داشته باشد از احترام بیشتری برخوردار است تا کسی که پژو دارد. خیلی‌ها هستند برای اینکه شخصیتی برای خودشان درست کنند، ماشین اجاره می‌کنند!

دکتر علی انتظاری، جامعه شناس و عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی است. او اما چنین راه کارهایی همچون توقیف خودروها را به نوعی راهکار موقت می داند ومعتقد است چنین راهکارهایی در بلند مدت نمی توانند موثر باشند. او در این خصوص می گوید: «بله همان طور که شما اشاره کردید الان سالهاست که ما نه تنها در تهران بلکه در اغلب شهرهای بزرگ شاهد این اقدام عده ای از جوانان هستیم و نکته مهم اینکه متاسفانه نه پلیس نیروی انتظامی و نه راهنمایی و رانندگی و نه سایر نهادهای مرتبط با وجود تمام اقدامات صورت گرفته نیز نتوانستند مانعی برای رواج این رفتار نابهنجار اجتماعی باشند. اگر هم اقدامی صورت گرفته باشد، به صورت موقتی و بیشتر شبیه به یک مسکن بوده تا درمان قطعی خب واقعا دلیل تکرار این پروسه معیوب چیست؟ این است که ما همیشه به دنبال درمان های موقتی هستیم و اصلا به درمان ریشه ای اهمیت نمی دهیم. الان در خصوص این جوانان بحث خودروهای میلیاردی لوکس مطرح است اما واقعا فقط مشکل همین خودروها است؟ گرایش به تجملات و خود نمایی فقط مختص این جوانان نیست بلکه معضل بزرگی است که دست به گریبان بخش هایی از جامعه شده و به این راحتی هم درمان ندارد. هر قشری با هر پایگاه و درآمدی اقدام به تجمل و خود نمایی می کند. مثلا در همین بحث عروسی و تهیه جهیزیه نگاه کنید واقعا چقدر از این وسیله ها و جهیزیه عروس ضروری و برای تامین نیازهای اولیه عروس و داماد است و چقدر صرفا برای تجمل است؟ همین بوفه ها و ویترین هایی که خریداری می شود تا داخلش را از ظروف کریستال چند میلیونی پر کنند واقعا مصداق بارز تجمل گرایی نیست؟ آیا نمی شود بدون لوازم برقی لوکس آنچنانی یک زندگی مشترک را آغاز کرد؟ جهیزیه یک مثال کوچک بود در این زمینه ما اغلب در تمام مسائل زندگی روزانه مان عادت کردیم به تجمل گرایی آن هم از نوع افراطی.»
امروز خیلی ها حاضرند با قیمت های نجومی و با پرداخت چک های بلند مدت و اقساط طولانی خودروهای آخرین مدل تهیه کنند چرا؟ چون از قافله جوان های اتومبیل سوار بالای شهر جا نمانند و نگاه های مردم درباره خودشان را با ماشین زیر پایشان ارزیابی می کنند...


منابع :روزنامه شرق / اخبار خودرو