تبیان، دستیار زندگی
من حنانه سارات میرکاظمی هستم به همراه دیگر اعضای گروهم، نادیا پسندیده، سیده ریحانه حسینی، سیده ماتینا موسوی و محدثه محمدی از مدرسه دانشپور منطقه 4 با همکاری دبیر راهنما سرکار خانم احمدی در دهمین جشنواره تبیان شرکت کردیم. موضوع پروژه ما کلیه است....
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

مصاحبه با دانش آموزان مدرسه دانشپور منطقه 4
در دهمین جشنواره پروژه های دانش آموزی تبیان

کلیه

تبیان: سلام و وقت به خیر، به دهمین جشنواره پژوهشی دانش آموزی تبیان خوش آمدید. لطفاً خودتان را معرفی کنید و بفرمایید از کدام مدرسه شرکت کردید؟
سلام من حنانه سادات میرکاظمی هستم به همراه دیگر اعضای گروهم، نادیا پسندیده، سیده ریحانه حسینی، سیده ماتینا موسوی و محدثه محمدی از مدرسه دانشپور منطقه 4 با همکاری دبیر راهنما سرکار خانم احمدی در دهمین جشنواره تبیان شرکت کردیم. موضوع پروژه ما "کلیه" است.

مصاحبه با دانش آموزان مدرسه دانشپور در دهمین جشنواره

تبیان: لطفاً درباره کار پژوهشی تان صحبت کنید و بفرمایید علت این که این پروژه را برای تحقیق خود انتخاب کرده اید چه بود؟
موضوع پژوهش ما درباره کلیه است. اگر بخواهیم تعریف مختصری از این عضو بدنمان داشته باشیم باید بگویم هر انسانی دو کلیه دارد که شبیه لوبیا است. کلیه ها در دو طرف ستون مهره ها در پشت حفره شکمی قرار دارند. قسمت فوقانی، کلیه ها توسط دنده های تحتانی پوشیده شده است. وظایف کلیه ها  برداشت مواد زاید از خون و بازگرداندن خون تصفیه شده به بدن و خارج کردن مواد زاید و آب اضافی از بدن است.


آبی که می خوریم پس از جذب از روده ها داخل جریان خون شده  سپس کلیه ها آب اضافه و مواد زاید را از خون پاک می کنند.

تولید ادرار توسط کلیه ها شبانه روز ادامه دارد، گر چه در شب ها کمی آهسته تر می شود، اما کلیه سالم به طور معمول یک تا 2 لیتر ادرار در روز  بر اساس میزان مایعات دریافتی تولید می‌کند. کلیه سالم قابلیت افزایش فعالیت را دارد به طوری که اگر یک کلیه از دست رود کلیه دیگر بزرگ شده و کار دو کلیه را انجام خواهد داد.


تبیان: لطفاً بفرمایید عملکرد این عضو مهم از بدن به چه صورت است و ما برای کمک به بهتر عمل کردن این عضو چه کارهایی باید انجام دهیم؟
همان طور که اشاره کردم کلیه های ما عملکرد های مختلفی دارد که به مهم ترین آنها می توان اشاره کرد.

کلیه ‌ها آب بدن ما را تنظیم می‌کنند. بدن برای اینکه بتواند درست کار کند، درست مثل ماشین، به تنظیم آب احتیاج دارد. کلیه‌ها، آب اضافی را از بدن خارج می‌کنند. گاهی هم بدن ما به آب بیشتری احتیاج دارد، در این موقع هم باز این کلیه‌ها هستند که آب لازم را حفظ می‌کنند.

همچنین کلیه ها هورمون تولید می‌کنند. این هورمون‌ها وارد گردش خون می‌شوند و فشار خون ما را تنظیم می‌کنند. علاوه بر آن ساختن گلبول‌های قرمز و جذب کلسیم از روده کوچک را انجام می دهند.


از عملکرد های دیگر کلیه ها می توان اشاره کرد که کلیه های سالم، مواد زاید بدن را خارج می‌کنند. مواد معدنی مثل پتاسیم و سدیم برای کارکرد سلول‌ها خیلی ضروری هستند. اما زیاد شدن هر کدام از آن‌ها هم برایمان خطرناک است. مقدار اضافی هر کدام از آن‌ها باید توسط ادرار، که فرآورده اساسی کلیه است، بیرون فرستاده شود.

مصاحبه با دانش آموزان مدرسه دانشپور در دهمین جشنواره

تبیان: با توجه به تحقیقات و مطالعاتی که انجام دادید، به نظر شما چه راه  کارهایی برای بهتر عمل کردن کلیه ها وجود دارد؟ آنها را نام ببرید؟
میزان مصرف مایعات کمک بسیاری در تنظیم عملکرد کلیه ها دارد. اما چقدر آب خوردن مهم نیست بلکه چقدر ادرار داشتن مهم است. ممکن است فردی در محیطی گرم زندگی کند یا فعالیت روزانه اش زیاد باشد، روزی 5 تا پارچ هم آب بخورد، ولی باز کافی نباشد. چون همه این 8 لیوان آبی که می خورد، تبدیل به عرق می شود و چیزی از آن به ادرار نمی رسد تا رقیق شود.

بنابر این این راه فایده ای برای پیشگیری از سنگ کلیه ندارد. برای همین باید ملاک، میزان ادرار باشد نه میزان آبی که فرد می خورد.

ما توصیه می کنیم آنقدری آب بخورید که روزانه بیش از 2 لیتر ادرار داشته باشید. یا به عبارتی در طول خواب شبانه یک بار برای ادرار کردن به دستشویی بروید. فردی که کلیه سنگ ساز دارد، اگر احساس تشنگی کند و بعد آب بخورد، بسیار خطرناک است. یعنی چنین بیمارانی نباید هیچ وقت احساس تشنگی کنند و همیشه قبل از احساس تشنگی آب بخورند. این بیماران باید شب ها هنگام خواب یک لیوان بالای سرشان باشد، موقع کار روی میزشان یک لیوان آب باشد. یعنی برای دسترسی به آب نباید مشکلی داشته باشد.


تبیان:  چطور با جشواره دانش آموزی تیبان آشنا شدید؟ و نظرتون در مورد این جشنواره چیست؟
از طریق مدرسه و دبیر پژوهشمان با سایت تبیان آشنا شدیم و به کمک ایشان توانستیم در دهمین جشنواره دانش آموزی تبیان شرکت کنیم و کار خود را ارائه دهیم. به نظر من جشنواره تبیان بسیار پرشور و جذاب است و ما پرژه خود را با دیگر همسن و سالان خود به رقابت گذاشتیم.


تبیان: بسیار ممنونم از شما دانش آموزان عزیز از این که وقت خود را در اختیار ما قرار دادید. موفق و پیروز باشید.

بخش پژوهش های دانش آموزی تبیان، تهیه: الهام گارسچی

تنظیم: نسرین صادقی