تبیان، دستیار زندگی
رسیدن پای انسان ها به کرات دیگر حکایت های خاص خودش را دارد. بشر که روزی فقط اجسام نورانی چون خورشید و ماه را از دور مشاهده می کرد امروز روی آنها پا می گذارد و برای رفتن بهان میلیون ها دلار هزینه می کند.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

از دروغ بزرگ تا سلفی های فضایی+ فیلم و عکس


رسیدن پای انسان ها به کرات دیگر حکایت های خاص خودش را دارد. بشر که روزی فقط اجسام نورانی چون خورشید و ماه را از دور مشاهده می کرد امروز روی آنها پا می گذارد و برای رفتن به سوی آنها میلیون ها دلار هزینه می کند.
با اینکه امروز  بشر با پیشرفت علم در  زمینه  فضانوردی قله های بسیاری را درنوردیده و شاید دیگر سفر به فضا برای عده ای عجیب و غریب نباشد اما باز هم نمی توان خاص بودن آن را انکار کرد. این سفر خاص و البته جذاب برای انسان ها همیشه  جاذبه های خواندنی و حاشیه برانگیز خود را به همراه داشته است .
تاکنون بیش از ۵۰۰ فضانورد به فضا سفر کرده‌اند؛ که انوشه انصاری  اولین ایرانی واز جمله زنانی است که به فضا رفته اند.
سفر به ماه
سفر به ماه  و حواشی اش در زمینه فضا نوردی قدمتی چندین ساله دارد  و بهتر است آن را یک رقابت تبلیغاتی بین دو ابر قدرت عصر جنگ سرد  در آن زمان دانست پس از موفقیت های روسیه در پرتاب نخستین ماهواره و اعزام نخستین فضانورد به مدار زمین، آمریکا به دنبال این برآمد تا در این رقابت بازنده نباشد.
نزدیک به نیم قرن پیش اولین انسان توانست بر روی کره ماه فرود آمده و پای خود را بر خاک آن بگذارد. نیل الدن آرمسترانگ، فضانورد آمریکایی در جریان ماموریت آپولو 11 با این فضاپیما بر روی کره ماه فرود آمد و نخستین انسانی لقب گرفت که پای بر این کره گذاشته است.
آرمسترانگ و باز آلدرین در جریان این ماموریت که توسط سازمان هوانوردی و فضانوردی ملی ایالات متحده آمریکا (ناسا) سازماندهی شده بود در۲۰ جولای 1969، ساعت 20:18 بر کره ماه فرود آمدند. حدود 6 ساعت بعد، آرمسترانگ در 21 ژوئیه ساعت 2:56 ابتدا پاى بر اولین پلکان عقاب گذاشت و پس از طى چند پله پاى راست خود را روى پایه بشقابى مدول گذاشته و پاى چپش را به طرف سطح ماه دراز کرد. لحظاتی بعد از وارسى و اطمینان خاطر آرمسترانگ روى سطح ماه ایستاد و بر ماه قدم گذاشت.فضانورد سوم این ماموریت مایکل کالینز بوداو به تنهایی در مدار ماه باقی‌ماند تا 15 ساعت دیگر دو فضانورد دیگر به او ملحق شدند. پس از 8 روز زندگی در فضا، هر سه فضانورد به زمین بازگشتند.(1)
عده ای نیز اعتقاد دارند که سفر انسان به ماه در اواخر دهه 60 و اوایل دهه 70 دروغی بزرگ است

آمسترانگ در سال ۲۰۱۰ و هنگامی که ۸۰ سال سن داشت در مصاحبه ای گفته بود که اگر از او بخواهند، آماده است تا به عنوان فضانورد به مریخ اعزام شود.او گفته بود تصاویری را که مشاهده کرده، “بسیار وجد آور و ورای هرگونه تجربه بصری ای” بوده که وی با آن مواجه شده است. (2)
اما در مقابل این ادعای مهیج عده ای نیز  در اینکه به ماه رفته ایم یا نرفته ایم تردید  و اعتقاد دارند که سفر انسان به ماه در اواخر دهه 60 و اوایل دهه 70 دروغی بزرگ است .در اینباره می توانید به  کتاب ، مقالات و حتی مستندهای بسیاری مراجعه کنید از جمله کتاب "ماه تاریک: آپولو و افشا گران"  نوشته دیوید پرسی-که یک تهیه کننده برنامه های تلویزیونی است-  با همکاری ماری بنت. همین اختلاف  در واقعیت این موضوع  باعث شده است که حتی در اولین گام، سفر انسان به فضا با حاشیه روبرو باشد.

  • آرمسترانگاولین بار که انسان بر روی ماه قدم گذاشت

  • توریسم فضایی
    بعد از باز شدن پای انسان ها به فضا دیگر برخی به این مورد اکتفا نکرده و منتظر کشف نقاط جدید از فضا ننشستند بلکه با افکار بلند پروازانه و البته سودجویانه  به فکر صنعت توریسم  و حتی اقامت در بالای اتمسفر  افتادند.
    شاید اولین سوال این باشد که یک انسان تا چه میزان می تواند در فضا باشد و  آیا تا به حال تجاربی در این زمینه  وجود داشته است. تا به حال رکورد بیشترین مدت اقامت در دست فضا نورد روس، والری پلیاکوف در فاصله‌ی سالهای 1994 الی 1995 به مدت 437 روز در ایستگاه فضایی میر است این تجربه اکنون به  عملیاتی شدن ایده توریسم فضایی انجامیده است.(3)
    نخستین خط گردشگری فضایی را سازمان فضایی روسیه دایر کرد (4) که در نتیجه آن  "دنیس تیتو" به عنوان اولین توریست فضایی سفر خود را در 28 آوریل 2001 انجام داد.
    .امروزه گردشگری فضایی به ایستگاه بین‌المللی فضایی واقع در مداری به ارتفاع متوسط 400 کیلومتر از سطح زمین محدود می‌شود. (5)که یقینا افراد مورد نظر به دنبال گسترش آن خواهند بود. حتی شرکت هایی چون ویرجین گلاکتیک  با ارائه ایده گردشگران اجازه می دهند به ارتفاع بیش از 100 کیلومتری از سطح زمین سفر کنند و از پنجره فضاپیما کره زمین را تماشا و به مدت چند دقیقه شرایط بی وزنی را تجربه کنند.
    شرکت هایی نیز به این حد اکتفا نکرده و در رقابت صنعت توریسم فضایی به دنبال سفرهای ارزان و عمومی تر هستند. حتی برای فراهم کردن سفرهای عمومی تر و ارزان، ایده سفر با بالون تا ارتفاع 30 الی 40کیلومتری هم وجود دارد البته  باید گفت تعریف فضا از 100 کیلومتر معنا پیدا می کند  اما از فاصله 36 کیلومتری هم منظره زمین  بسیار دیدنی می باشد.

    فضانوردی

    این شرکت ها در رویاهای بلند پروازانه شان علاوه بر توریسم فضایی به دنبال اقامت درفضا نیز هستند. رویایی که با عملیاتی شدن توریسم فضایی بیشتر مطرح می شود و  رکورد اقامت در فضا شرکت های سود جو را به سمت برآورده کردن آن که برای بسیاری از انسان ها یک آرزو است می برد.
     این موضوع نیز حاشیه های خود را به همراه داشته است اخیرا به دنبال سقوط مرگبار هواپیمای فضایی «اسپیس‌شیپ 2» متعلق به شرکت ویرجین گالکتیک که منجر به کشته‌شدن یکی از خلبان‌های این پرواز و مجروح شدن دیگری شد، حدود 20 تن از 700 داوطلبانی که به عنوان گردشگر فضایی اسم خود را ثبت کرده بودند، سفرشان را به اعماق فضا لغو کردند. اسپیس‌شیپ 2 یک هواپیمای فضایی شش سرنشینه با دو خلبان است که قرار است اولین سفرهای فضایی خصوصی به زیر مدار را انجام دهد.  چندی پیش نیز موشک آنتارس شرکت اوربیتال ساینس تنها 15 ثانیه پس از پرتاب از پایگاهی در ویرجینیا سقوط کرد که در جریان آن، یک فضاپیمای باری به ارزش 200 میلیون دلار به مقصد ایستگاه فضایی بین‌المللی از بین رفت.(6)
    سلفی های فضایی
    از حاشیه های دیگر این سفر جذاب در کنار دست یافتنی شدن فضا برای انسان و عملیاتی شدن توریسم فضایی سلفی ها می باشند. عکس های فضایی همیشه در صدر عکس های جذاب و دیدنی بوده اند چه عکس هایی از کار فضا نوردان، کاوشگران و چگونگی زیست این افراد در صدها کیلومتر  دورتر از زمین و چه تصاویر  خلقت زیبای خداوند اما این سلفی ها هستند که اکنون در میان این عکس های پر جاذبه جایی برای خود باز کرده اند. البته قدمت این عکس ها به پیش از شکل گیری کلمه سلفی در دنیای عکاسی باز می گردد. 

    فضانوردی

    آلکساندر گرست، فضانورد آلمانی، طی یکی از پیاده‌روی های فضایی خود این سلفی دیدنی را ثبت کرده است. 

    فضانوردی


    باز آلدرین طی یکی از پیاده‌روی های فضایی خود در سال 1966 یکی از نخستین سلفی های فضایی را ثبت کرده است. چه عکس های سلفی در دهه 1960 گرفته شده باشند و چه امروز، .

    فضانوردی


    خورشید پشت آکیهیکو هوشیدا، فضانورد ژاپنی، می درخشد. وی این عکس را در پنجم سپتامبر 2012 طی یکی از پیاده‌روی های فضایی خود در کنار ایستگاه فضایی بین المللی ثبت کرده است. 

    فضانوردی


     سم کریستوفورتی، فضانورد ایتالیایی، با یونیفرومی مشابه با نمونه هایی که در فیلم "استار تِرِک" دیده می شوند این سلفی را در ایستگاه فضایی بین المللی ثبت کرده است. 

    فضانوردی


     اگرچه این تصویر نمادین پرتره ای از باز آلدرین است اما اگر به کلاه وی دقت کنید نخستین تصویر گرفته شده از خود در ماه که به نیل آرمسترانگ تعلق دارد، دیده می شود. 

    فضانوردی


    این تصویر که در سوم ژوئن 2008 گرفته شده است ران گاران، فضانورد ناسا، را در بازتاب کلاه همکارش مایک فاسوم نشان می دهد. 

    فضانوردی


    سایه کلیتون اندرسون، فضانورد ناسا، طی پیاده‌روی فضایی در ایستگاه فضایی بین المللی در ژوییه 2007 روی پنل های خورشیدی افتاده است. 

    فضانوردی

    انسان ها تنها کسانی نیستند که گرفتن سلفی در فضا را تجربه کرده اند. کاوشگر کنجکاوی این سلفی رباتی جالب توجه را در مریخ ثبت کرده است.

    پی نوشت:
    1-  اولین سفر انسان به ماه،  فرارو، ۱۳۹۱
    2- نیل آرمسترانگ، نخستین انسانی که بر کره ماه گام نهاد، در گذشت؛ بیست؛
    3- رکورد اقامت در فضا توسط این دو فضا نورد شکسته می‌شود، باشگاه خبرنگاران، ۱۳۹۳
    4-  ویکی پدیا
    5- ویکی پدیا
    6- انصراف 20 داوطلب سفر به فضا در پی سقوط فضاپیمای توریستی آمریکا ، ایسنا، ۱۳۹۴

    امین شفیق 

    بخش دانش و زندگی تبیان


     مطالب مرتبط:

    حضور ایرانیان در انجمن نسل فضا

    لوازم جدید فضانوردی

    فضا در خدمت صلح

    مرتبط صوتی:

    انسان و کیهان

    تاثیرات خورشید

    مرتبط تصویری:

     زمین از ایستگاه فضایی بین المللی چگونه دیده می شود؟

     فضاپیماها چطوری به مریخ میرسند

     پرتاب میمون به فضا