تبیان، دستیار زندگی
این روزها بعضی از والدین ترجیح شان این است که اسم بچه شان را یک نام خاص بگذارند. برای همین سازمان ثبت احوال پر شده از اسامی که شبیه هیچ اسم دیگری نیستند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

اسامی پرطرفدار در بین تهرانی ها

این روزها بعضی از والدین ترجیح شان این است که اسم بچه شان را یک نام خاص بگذارند. برای همین سازمان ثبت احوال پر شده از اسامی که شبیه هیچ اسم دیگری نیستند.

فرآوری : طاهره رشیدی - بخش اجتماعی تبیان
شناسنامه ، نوزاد

انستیاژ، تامارا، اسپاندا، راتاناز، نیلفام، نوشیکا، ریونیز. کنار هم گرفتن این واژه بیشتر آدم را یاد منوی یک رستوران فرنگی می اندازد تا کتاب راهنمای نامگذاری ثبت احوال، اما اگر دوروبرتان نوزادی قرار است به منصه ظهور برسد!که پدر و مادر کمی متفاوتی هم دارد، حتما به اسم های سخت تر از اینها هم برخواهید خورد. اسم هایی که برای انتخاب شدن باید از فیلترهای زیادی بگذرند که مهمترینشان متواتر بودن است؛ یعنی قبلا سابقه ای برای این اسم در ثبت احوال وجود داشته باشد و بعد هم طی مراحل دیگر؛ البته پدر و مادرانی که متفاوت فکر می کنند یا دوست دارند اینگونه به نظر می رسند، همه اینها را به جان می خرند تا بچه شان یک اسم «خاص» داشته باشد.
برابر ماده ۲۰ قانون ثبت احوال، انتخاب نام با والدین است، البته همواره بر این موضوع تأکید شده که نام‌های مناسب، نیکو و پسندیده به صورت مجرد و مرکب انتخاب شود.

برابر ماده ۲۰ قانون ثبت احوال، انتخاب نام با والدین است، البته همواره بر این موضوع تأکید شده که نام‌های مناسب، نیکو و پسندیده به صورت مجرد و مرکب انتخاب شود.

هر پدر و مادری دوست دارد تا فرزندش نامی نیک داشته باشد و شاید به همین دلیل است که بسیاری از والدین در انتخاب نام نیکو حساسیت زیادی به خرج می‌دهند و روزها و ماه‌ها برای انتخاب نام مناسب وقت صرف می‌کنند.

برخی والدین بر کمیاب بودن نام هم تاکید دارند و ترجیح می‌دهند تا نامی انتخاب کنند که فراوانی کمتری داشته باشد؛ همین امر باعث شده که شاهد اسامی عجیب و غریبی باشیم که گاهی به گوش می‌رسد.

با این حال در سال‌های گذشته تغییرات زیادی در نامگذاری فرزندان ایرانیان رخ داده است.

در پایگاه اطلاعات جمعیتی کشور ۴۲۰ هزار عنوان نام وجود دارد که ۲۲۰ هزار عنوان دخترانه و ۲۰۰ هزار عنوان پسرانه است.

تنوع نام‌های دخترانه به واسطه الگوهای نام‌گذاری برابر بررسی‌های صورت گرفته پیش بینی شده که حدود ۲۰ الگوی توصیفی، دینی مذهبی، ملی باستانی، قومی، منطقه‌ای، ترکیبی، نام گل‌ها، طبیعت، حیوانات زیبا، پرندگان، کوه‌ها و رودها و نام موجودات خیالی و تاریخی نمونه‌ای از این الگوهاست.

در این رابطه ۱۴ الگوی نامگذاری برای پسران و ۱۸ الگوی نامگذاری برای دختران وجود دارد به دلیل آنکه الگوهای دختران برای نامگذاری بیشتر است ، تنوع نام‌های دخترانه هم بیشتر است.

ممنوعیت اسامی خارجی بر روی فرزندان

گذاشتن اسامی خارجی بر فرزندان ممنوع است اما برخی از نام‌هاست که با زبان فارسی خودمان یکی است. مانند نام برخی گل‌ها که مشابهت زیادی دارد اگر این اسامی مغایرتی با ارزش‌های ایرانی، اسلامی نداشته باشد مشکلی برای ثبت آن وجود ندارد. مانند رز، یا نام سوزان که هم اسم خارجی برای دختر است و هم به معنای سوزانده یا نام پسر به عنوان نیک که هم اسم خارجی است و هم در فارسی به معنای خوبی.

استفاده از اسامی مانند رابرت، الیزابت و جرج ممنوع است و اگر کسی هم این اسم‌ها را داشته باشد بلافاصله بعد از تقاضا به اسامی ایرانی ـ اسلامی تغییر می‌کند.

البته هنوز هم برخی والدین این اسامی را برای فرزندانشان انتخاب می‌کنند که از گذاشتن آن جلوگیری می‌شود.

انتخاب اسامی که بعد از 94سال در فرهنگ نام گزینی وجود ندارد

در شش ماهه اول سال ۹۰، ۵۷۰ اسم در خواست کننده رسیدگی شده که ۳۸۱ اسم تصویب و ۱۸۹ اسم تصویب نشده است. می‌بینیم برخی والدین اسامی را انتخاب می‌کنند که در فرهنگ نام گزینی پس از ۹4سال وجود ندارد. مثل اسم هوریزا، لیزا واژه‌های خارجی است و معنی خوبی ندارد و هارای که هیچ منبعی معتبری ندارد.

مراقب واکنش های منفی باشید

شما نمی توانید هنگام نامگذاری فرزندتان همه را راضی نگه دارید و دلیلی هم برای این کار وجود ندارد. اما نامی را انتخاب کنید که برای برگزیدنش به اندازه کافی دلیل داشته باشید. احساس خوب شما نسبت به نام فرزندتان از هر چیزی مهم تر است و این احساس را نه تنها معنا و آهنگ اسم بلکه حتی دیدن شخصیتی جذاب و فهیم با آن نام می تواند در شما ایجاد کند.

براساس آخرین اطلاعات پایگاه ثبت احوال تهران ۵اسم پر طرفدار پسران در تهران به ترتیب امیر علی، محمد طه، امیرحسین، امیرعباس و علی است

آماده دیدن واکنش های متفاوت از طرف کسانی که نام فرزندتان را می شنوند، باشید. برخی ممکن است حسابی هیجان زده شوند و برخی ممکن است با زبان بدن و حتی کلمات شان به شما بفهمانند که از این نام خوش شان نیامده است.
آینده را پیش بینی کنید

قطعا هر کسی از داشتن فرزندی توانمند و صاحب قدرت خوشحال می شود. اما اگر با چنین انگیزه ای می خواهید نام فرزندتان را «قدرت» بگذارید، احتمالات را هم در نظر بگیرید. اگر نوزاد شما به جوانی با قد یک متر و 60 سانتی متر با استخوان بندی بسیار ظریف تبدیل شد، چه؟ دیگران از خطاب کردن او با نام «قدرت» تعجب نخواهند کرد و این تضاد را دستاویزی برای مسخره کردن او قرار نخواهند داد؟

مذهبی ها پرطرفدارترند

اسم های مذهبی، هنوز بیشترین طرفدارها را دارند. در واقع در بین ایرانی ها هستند کسانی که به اسم های مذهبی پایبندند و علاقه ی چندانی به اسم های عجیب و غریب امروزی ندارند. فاطمه در سال 93، نام 47هزار و 140 نوزاد تازه متولد شده بوده و بعد از آن زهرا با 29هزار و 51 نفر، بیشترین فراوانی نام را داشته است. اسامی نازنین زهرا، یسنا و ریحانه هم در درجه های بعدی قرار داشته اند. 
مدیرکل ثبت احوال استان تهران ضمن اعلام اسامی پرطرفدار برای نوزادان دختر و پسر تهرانی، گفت: کمیته نامگذاری هر ماه در سازمان تشکیل می شود.
محمد مهدی اعلایی افزود: براساس آخرین اطلاعات پایگاه ثبت احوال تهران ۵اسم پر طرفدار پسران در تهران به ترتیب امیر علی، محمد طه، امیرحسین، امیرعباس و علی است .
اما اسم هایی هم در ثبت احوال وجود دارد که ثبت نمی شوند. مدیرکل ثبت احوال استان تهران به کمیته نامگذاری اشاره کرد و افزود اسامی که در کمیته مطرح می شود در بانک نام ثبت احوال وجود ندارد به همین دلیل بر روی معنا، ریشه و ...آن بحث و بررسی کارشناسی می شود.
وی با اشاره به اینکه کمتر از یک یا دو درصد اسامی درخواستی خانواده ها که در کمیته مطرح می شود مورد تایید قرار نمی گیرد گفت: نامها بیشتر به دلیل معنا و یا استفاده از لغت غیر ایرانی و ریشه نادرست حذف می شوند.
به گفته اعلایی، بیش از ۵ هزار نام ایرانی در بانک نام سازمان ثبت احوال وجود دارد.



منابع: سیب سبز/ بیتوته/ خبر آنلاین