تبیان، دستیار زندگی
نگاهی به فیلم سینمایی ایران برگر ساخته مسعود جعفری جوزانی.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ملت ِغذای آماده


نگاهی به فیلم سینمایی ایران برگر ساخته مسعود جعفری جوزانی.

ایران برگر

ملغمه ای از ساده پسندی، سهل انگاری،کم مایگی ، بی حوصلگی، سطحی نگاری و غریبگی با عمق گرفتن در فیلمسازی و داستان گویی و البته تکرار مکررات و پناه بردن به شوخی های دست چندم تلویزیونی و سواری گرفتن از چهره های امتحان پس داده سریال های کمیک تلویزیون و نمایش این آش یخ کرده و ماسیده روی پرده سینما. این شاید موجز ترین توصیفی باشد که می توان در مورد "ایران برگر" ساخته مسعود جعفری جوزانی به میان آورد."ایران برگر" در تلاش است تا تصویری کاریکاتور گونه از رفتار و سکنات و شیوه  فکری حاکم بر جامعه ایرانی در قالب جامعه نمونه داستان فیلمش ارائه دهد . جوزانی در "ایران برگر" درتلاش است تا ملغمه ناهمخوان و نا موزون و البته خام از رفتار اجتماعی ایرانی را تصویری کند.سراغ گرفتن از عنوان "ایران برگر" کارکرد چند وجهی و استعاری دارد . اما مهمترین کارکرد آن به ظن این قلم به کیفیت و ذات طبخ غذایی همچون برگر برمی گردد. ذات در هم و برهم بودن و البته تعلق داشتن این غذا به دسته غذاهای آماده و سریع (فست فود) یادآور مغز خام غذا، ناموزونی ترکیب غذا، دور بودنش از اصالت و دقت و عمق گرفتن در هنر آشپزی و اابته مشکلات گوارشی بعد از مصرف آن است.
از سوی دیگر استفاده استعاری از عنوان "ایران برگر" و همزمان نمایش این اصل که خوردن "ایران برگر" در جامعه نمونه داستان فیلم نشان دهنده تمایل غریب آحاد این جامعه به مشخصه ها و المان های وارداتی دارد.نکته اما اینجاست که هیچ یک از این نمادهای مدرنیزم برای ساکنان سرزمین مورد اشاره فیلم درونی نشده و تنها در قامت یک پوسته و لایه رویی روی دوش همان رفتارها و تفکرات کهنه و پوسیده مصرف می شود.

استفاده استعاری از عنوان "ایران برگر" و همزمان نمایش این اصل که خوردن "ایران برگر" در جامعه نمونه داستان فیلم نشان دهنده تمایل غریب آحاد این جامعه به مشخصه ها و المان های وارداتی دارد.نکته اما اینجاست که هیچ یک از این نمادهای مدرنیزم برای ساکنان سرزمین مورد اشاره فیلم درونی نشده


در واقع جامعه نمونه اثر مصرف کنندگان صرف و چشم و گوش برخی مفاهیم و امکانات هستند و در عین حال کاملا غریبه با این المان ها. سراغ گرفتن از تکنولوژی های مدرن، رفتار اجتماعی امروزی، انتخابات و رفتار شهروندی و احترام به اصول جامعه مدنی، انتخابات و ... همه و همه به شیوه ای فست فودی به جامعه نمونه اثر وارد شده بی آنکه مقدمات فکری و ذهنی ورود آن فراهم باشد. نکته اما اینجاست که نتیجه نمایش کمیک این آش شله قلم کار (جامعه نمونه اثر) چیزی شبیه به همان رفتارهای فست فودی مورد انتقاد فیلم است.در واقع جوزانی چه در مرحله نگارش فیلمنامه و چه در مرحله ساخت اثر سراغ ساده ترین و سریع ترین شیوه ای کلیشه ای رایج در سریال سازی تلویزیونی رفته و شیوه داستان گویی و کارگردانی او در "ایران برگر" دست کمی از همان برگر هایی که کنار زمین فوتبال درون اثر طبخ می شود ندارد.
جوزانی در "ایران برگر" یکی به نعل زده و یک به میخ. او همزمان ساده پسندی،کم مایگی،عمق نداشتن و دوری از تفکر را به نقد کشیده و از سوی دیگر با ساخت اثری فست فودی، مروج این شکل از نگاه شده است. 

***

شناسنامه فیلم


کارگردان:مسعود جعفری جوزانی
نویسنده:محمدهادی کریمی، مسعود جعفری جوزانی
بازیگران:علی نصیریان، محسن تنابنده، سحر جعفری جوزانی، حمید گودرزی، نیوشا ضیغمی، احمد مهران فر، هادی کاظمی، نیوشا ضیغمی، شهره لرستانی، گوهر خیراندیش، محمدرضا هدایتی، فریبا متخصص، فتح‌اله جعفری جوزانی، اسماعیل خلج، حمیدرضا حیات، سیاوش چراغی پور، هاشم روحانی، سمیه نجومی، میرطاهر مظلومی، اکبر رحمتی، صادق توکلی، رادمهر کشانی، سیروس میمنت، منصور نوبخت، محمدباقر کریم پور، بهرام افشاری، رضا عشقی، سعید دلیری، محمد صادق پور، سودابه گودرزی
خلاصه فیلم:داستان فتح‌الله خان و امرالله خان است که بر سر انتخابات شورا‌ها در یک روستا با یکدیگر رقابت می‌کنند.

محمدرضا مقدسیان
بخش سینما و تلویزیون تبیان



*عنوان مطلب برگرفته از یک اثر سینمایی ساخته "ریچارد لینکلیتر"  است.